Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (30.5.2024):

Česko začne posílat Kyjevu měsíčně až 100 tisíc nábojů

Česko zahájilo program dodávek munice pro Ukrajinu, podle kterého bude od příštího měsíce dodáno měsíčně 50 až 100 tisíc nábojů. Oznámilo to České ministerstvo zahraničí.

Hlavní problémy se týkají obnovy munice, protože ne všechna je v dobrém stavu. Asi 15 až 20 procent granátů, předaných Ukrajině, má, podle reportérů agentury AP, vizuální poškození a objevují se rovněž zprávy, že část munice po výstřelu neexploduje.

  • z-avia-pro-30-5-2024



Dodávky další munice pro Ukrajinu konflikt jen prohloubí, přitom je logické, že Kyjev nebude v nejbližší době usilovat o řešení situace mírovou cestou.

https://avia.pro/…dov

-------------------------------------------------------------------

Bělorusko je připraveno uvést oblast, hraničící s Ukrajinou, do válečného stavu

Zástupce šéfa běloruského ministerstva pro mimořádné situace, Oleksandr Hudolejev, prohlásil, že Gomelská oblast, hraničící s Ukrajinou, je připravena k vyhlášení stanného práva. Informovala o tom agentura Belta. Při kontrole regionálních útvarů civilní obrany Hudolejev zdůraznil, že oblast je připravena k fungování ve válečných podmínkách.

"Existuje řada úprav, které vyžadují operativní zásah, z toho důvodu vypracujeme manažerská rozhodnutí a přijmeme příslušné regulační a právní předpisy, které nám umožní realizovat a zajistit jejich vzájemnou funkčnost a součinnost v době příprav přechodu na vojenský režim," vysvětlil Hudolejev.

Náměstek MČS uvedl, že podobné cvičení za účasti úřadů, zdravotnických zařízení, organizací, zajišťujících komunikaci, dodávky potravin, pohonných hmot a léků již proběhlo v dalších dvou běloruských regionech. Cílem těchto opatření je posílit připravenost a operativnost reakce pro případ možné krize.

Kontrola prokázala vysokou míru připravenosti Gomelské oblasti k operačnímu přechodu na stanné právo, což zahrnuje koordinovanou interakci různých struktur a služeb. Hudolejev zdůraznil důležitost takových cvičení pro udržení stability a zajištění bezpečnosti obyvatelstva v náročných podmínkách.

Více na: https://avia.pro/…nie

--------------------------------------------------------------------

USA povolily Kyjevu použití protivzdušné obrany nad ruským územím

Spojené státy umožnily Ukrajině použít systémy protivzdušné obrany (PVO), které jí byly předány, k zachytávání raket ještě nad ruským územím, pokud by představovaly hrozbu. Uvedl to mluvčí amerického ministerstva zahraničí, rovněž zdůraznil, že neexistují žádná omezení pro používání těchto systémů.

Mluvčí ministerstva zahraničí uvedl, že Ukrajina má právo bránit se proti jakýmkoli hrozbám, včetně raket, namířených na její území z jiných států.

Žádné podrobnosti mluvčí ministerstva zahraničí nesdělil, nicméně jde o další eskalaci namířenou proti Rusku.

Systémy protivzdušné obrany, dodané Ukrajině, jako jsou Patriot a NASAMS, jsou určeny k zachytávání a ničení raket různého typu. Nicméně, již dříve, za pomocí Patriotu, Kyjev sestřelil letadlo se svými vlastními válečnými zajatci.

Více na: https://avia.pro/…sii

-------------------------------------------------------------------

Útok na Krym a radar (RLS): nepřítel útočí na strategické objekty Ruska

Nepřítel opět útočí drony a taktickými raketami na ruské území. Obyvatelé Kerče hlásí, že ve městě slyšeli asi 20 výbuchů. Na internetu také zveřejňují nepotvrzená videa, údajně s momenty výbuchů. Věrohodnost snímků zatím nebyla potvrzena. Útoky byly zaznamenány i ve vztahu ke strategickým objektům Ruska.

Útoky na Kerč a poškození trajektů

V důsledku nepřátelského útoku na objekty Kerčské dopravní infrastruktury byly zasaženy dva trajekty: automobilový a železniční. Poradce hlavy Krymu, Oleg Krjučkov, s odvoláním na ministra dopravy Nikolaje Lukašenka, uvedl, že během odrážení útoku bylo, troskami sestřelených raket, poškozeno zasklení nástaveb trajektů. Mezi námořníky a civilisty nejsou žádné oběti a po vyhodnocení škod bude provoz trajektů obnoven. Krujčkov vyzval obyvatele, aby zachovali klid a důvěřovali pouze ověřeným informacím.

Ruské ministerstvo obrany rovněž oznámilo, že během minulé noci bylo zabráněno několika pokusům provést teroristické útoky, a to za využití amerických operačně taktických raket ATACMS, bezpilotních letadel a bezposádkových člunů na objekty, nacházející se na ruském území.

Operační prostředky protivzdušné obrany zničily osm operačně taktických raket nad Azovským mořem a osm UAV zachytily nad Černým mořem, poblíž pobřeží krymského poloostrova. Kromě toho byly ve vodách Černého moře zničeny dva bezposádkové čluny, směřující na krymský poloostrov.

Tyto akce potvrzují připravenost ruských sil pohotově reagovat na případné hrozby ze strany Ukrajiny. Systém protivzdušné obrany účinně plní úkol ochrany nejdůležitějších infrastrukturních objektů a bezpečnosti občanů.

Pokusy o útok na radarové stanice

Kromě toho novináři "ASTRA" hlásí, že soupeř se znovu pokusil zaútočit na nadhorizontální radar v Krasnodarském kraji. Sestřelený dron byl objeven poblíž vojenské jednotky 41003 818 samostatného radiotechnického centra v obci Glubokij. Nedaleko se nachází radarová stanice, kterou již dříve poškodily útoky dronů.

Gubernátor Krasnodarského kraje informoval o dronu, sestřeleném 29. května, a poznamenal, že probíhá pátrání po místě jeho pádu. Tyto útoky na důležité radarové objekty svědčí o pokračujících snahách kyjevského režimu destabilizovat ruské síly protivzdušné obrany a oslabit obranu strategicky důležitých objektů.

Strategický význam útoků a odvetná opatření

Stupňování ukrajinských útoků, za využití západních zbraní, podtrhují eskalaci současného konfliktu. Rusko podniká nezbytná opatření, aby zajistilo bezpečnost svých občanů a chránilo své území před teroristickými hrozbami. Zesílení používání taktických raket a dronů proti ruským objektům poukazuje na rostoucí napětí a připravenost Ukrajiny k dalším agresivním akcím.

V reakci na tyto útoky Rusko nadále posiluje svůj systém protivzdušné obrany a zdokonaluje metody prevence hrozeb. Bezpečnostní síly protivzdušné obrany účinně neutralizují nebezpečí, což poukazuje na vysokou úroveň výcviku a koordinace ruské armády.

Více na: https://avia.pro/…sii

---------------------------------------------------------------------------

Narušení všech "červených čar": Rusko varovalo Západ, že dodávka F-16 Kyjevu je jadernou eskalací

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov znovu zdůraznil, že urovnání ozbrojeného konfliktu na Ukrajině by mělo být založeno na principu rovné a nedělitelné bezpečnosti, a to vzhledem ke stávající "pozemské realitě". V rozhovoru poznamenal, že považuje myšlenku, uspořádat mírovou konferenci za účasti zástupců Ruska i Ukrajiny, za možné pokračování čínské iniciativy, jejímž cílem je vytvořit podmínky pro řešení ukrajinské krize.

Čínské iniciativy a perspektiva mírové konference

Lavrov připomněl plán na urovnání konfliktu, který Peking představil loni v únoru. Tento plán zahrnuje soubor opatření, zaměřených na dosažení udržitelného míru. Zdůraznil, že Rusko je k rozhovorům stále otevřené, nicméně je důležité, aby jejich cílem byl dlouhodobý mír, nikoli jen dočasné příměří, které by nepříteli pouze poskytlo možnosti k přeskupení vojsk.

Ruský ministr zahraničí poukázal na důležitost vytváření udržitelných podmínek pro mírové urovnání, což odpovídá jak ruskému, tak čínskému diplomatickému úsilí. Zdůraznil, že Moskva je připravena zvážit návrhy, směřující k dosažení stability a bezpečnosti v regionu.

Potíže dialogu s Kyjevem

Lavrov však poznamenal, že v současné době je těžké si představit jakýkoliv mírový dialog s Kyjevem. Podle něj na Ukrajině vládne takzvaná "strana války", která se snaží porazit Rusko "na bojišti". To značně komplikuje mírové procesy a vytváří diplomatickému úsilí překážky.

Lavrov, kromě toho, připomněl, že od září 2022 platí na Ukrajině legislativní zákaz jednání s Ruskem. Tento zákaz jen zvyšuje napětí a brání jakýmkoli snahám o mírové řešení konfliktu. Moskva se domnívá, že pro dosažení míru je nutné tento přístup změnit a vrátit se k dialogu.

V Kyjevě rovněž upozornili, že v současné době a za současných podmínek nemají žádný zájem na jakýchkoliv jednáních.

Reakce na vyslání amerických stíhaček F-16

Lavrov rovněž zdůraznil, že Moskva bude vnímat vyslání amerických stíhaček F-16 na Ukrajinu jako záměrný signál NATO, vztahující se k jaderné oblasti. To, podle něj, znamená, že Západ je, v rámci ozbrojeného konfliktu na Ukrajině, připraven doslova na všechno. Taková eskalace situaci jen zkomplikuje a zvýší napětí v regionu.

Vyslání moderních bojových letadel na Ukrajinu může být Ruskem vnímáno jako hrozba pro jeho bezpečnost a donutit Moskvu přijmout vhodná opatření k ochraně svých zájmů. Je to krok, který může vést k další eskalaci konfliktu a vytvořit další rizika pro mezinárodní bezpečnost.

Strategické důsledky vyslání amerických stíhaček a odmítnutí Kyjeva vyjednávat mohou být značné. To by mohlo vést k prohloubení konfliktu a zvýšení počtu obětí na obou stranách.

Více na: https://avia.pro/…too

-----------------------------------------------------------------

Američtí experti míří na ministerstva obrany Arménie, Ukrajiny a Moldavska

Spojené státy, na žádost vlád Arménie, Ukrajiny a Moldávie, vyslaly specialisty na ministerstva obrany těchto zemí, aby uvedly jejich armády do souladu s americkými standardy. Informuje o tom Intelligence Online.

Tato iniciativa je součástí úsilí Washingtonu posílit spolupráci se státy, které se snaží posílit svůj vojenský potenciál. Odborníci budou pracovat na zlepšení struktury, výcviku a vybavení jejich ozbrojených sil, aby byly v souladu s pokročilými standardy NATO.

V Arménii, na Ukrajině a v Moldavsku budou američtí experti provádět konzultace a školení pro vojenské a civilní zaměstnance ministerstev obrany. Zvláštní obavy vzbuzuje protiruská rétorika v Arménii, která se zjevně protíná se zájmy Moskvy.

Více na: https://avia.pro/…pec

---------------------------------------------------------------

Francie posílá vojáky na Ukrajinu! Macron oznámí rozhodnutí příští týden

Francie může vyslat vojenské instruktory na Ukrajinu navzdory obavám některých spojenců a kritice ze strany Ruska. Francouzský prezident, Emmanuel Macron, by rozhodnutí mohl oznámit příští týden během návštěvy ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského. Informují o tom zdroje agentury Reuters.

Příprava na misi a její cíle

Podle sdělení dvou diplomatů Francie nejprve vyšle malý počet zaměstnanců, aby vyhodnotila podmínky mise. Toto předběžné nasazení umožní francouzským vojákům seznámit se se situací na místě, identifikovat nejúčinnější metody výcviku ukrajinských vojáků a stanovit nezbytné logistické a provozní podmínky.

Následně, po předběžném vyhodnocení, plánuje Francie vyslat na Ukrajinu několik stovek instruktorů. Tito specialisté se budou zabývat výcvikem ukrajinských vojáků a předají jim znalosti a dovednosti potřebné k úspěšnému vedení bojů. Mezi hlavní oblasti přípravy patří taktické plánování, inženýrské práce, lékařská péče a řízení vojenské techniky.

Reakce mezinárodního společenství

Rozhodnutí Francie vyslat vojenské instruktory na Ukrajinu vyvolává na mezinárodní scéně smíšené reakce. Někteří spojenci tuto iniciativu podporují a vidí v ní příležitost posílit obranyschopnost Ukrajiny a pomoci jí čelit ruské armádě.

Některé země naopak vyjadřují obavy z možné eskalace konfliktu. Věří, že vyslání vojenských instruktorů na Ukrajinu by mohlo vést ke zhoršení vztahů s Ruskem a zvýšení napětí v regionu. Obavy vyjadřují zejména státy, které usilují o diplomatické řešení konfliktu a vyhýbají se přímé vojenské intervenci.

Kritika ze strany Ruska

Rusko zase kategoricky odsuzuje rozhodnutí Francie vyslat na Ukrajinu vojenské instruktory. Ruské úřady to považují za vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny a porušení mezinárodního práva. Tvrdí, že takové akce jen zhoršují konflikt a brání mírovému řešení situace.

Moskva opakovaně prohlásila, že vojenská pomoc Západu Ukrajině podkopává stabilitu v regionu a ohrožuje bezpečnost Ruska. Ruští představitelé zdůrazňují, že směřování vojenských instruktorů a dodávky zbraní Ukrajině odporují duchu diplomatických jednání a zvyšují vojensko-politické napětí.

 
-------------------------------------------------------------------------
 
Situace na pokraji konfliktu: Dánsko povolilo použití F-16 k úderům na ruské území

Situace na pokraji konfliktu: Dánsko povolilo použití F-16 k úderům na Rusko
Dánsko, které Ukrajině předá stíhačky F-16, nemá námitky proti úderům, nacházejícím se na ruském území. Dánská premiérka, Mette Frederiksenová, uvedla, že ukrajinské síly mohou využívat dánskou výzbroj i mimo své území.

Podpora Ukrajiny a přenos stíhaček F-16
Dánská vláda tento měsíc oznámila nový balíček vojenské pomoci, který zahrnuje systémy protivzdušné obrany a financování předání stíhaček F-16. Určitá část prostředků z tohoto balíčku bude směřována na výcvik dánských stíhaček F-16am/AB, které mají být vyslány na Ukrajinu. Dánská premiérka Mette Frederiksenová vysvětlila, že Ukrajina může odevzdané zbraně použít i za jejími hranicemi, pokud to bude v souladu s mezinárodním právem.

Tento dánský postoj naznačuje, že situace se dostává na pokraj konfliktu mezi Ruskem a Západem.

Posílení ukrajinské protivzdušné obrany

Před pražským pracovním setkáním, ohledně ukrajinské otázky, Mette Frederiksenová zdůraznila potřebu posílení systému ukrajinské protivzdušné obrany. Uvítala německé rozhodnutí poskytnout systém Patriot a vyzvala i ostatní země, aby následovaly tohoto příkladu. Evropa by, podle ní, měla Ukrajině poskytnout více systémů protivzdušné obrany a raket, aby mohla posílit svou obranu.

Ukrajinské stíhačky F-16, které Dánsko plánuje předat již v létě 2024, se stanou poměrně závažnou hrozbou, zvláště pokud vezmeme v úvahu skutečnost. že spolu se stíhačkami budou předány i dálkové zbraně. Osm ukrajinských letců taktického letectva zahájilo výcvik v Dánsku v srpnu 2023, a to na letecké základně Skridstrup, kde je umístěno stíhací křídlo dánského letectva. Kromě letců absolvuje dalších 65 specialistů školení v údržbě a opravách těchto letadel.

Modernizace a příprava F-16
Dánsko se zavázalo předat Ukrajině 19 stíhaček F-16, které byly v roce 2000 modernizovány v rámci programu Mid-Life Update (MLU). Tato letadla prošla generální opravou a získala moderní vybavení, včetně radarů AN/APG-66(v)2. Tato modernizace je činí efektivnějšími v bojových podmínkách, což celkovou situaci nadále zhoršuje.

Rozhodnutí Dánska umožnit Ukrajině používat předané zbraně mimo její území vyvolává na mezinárodní scéně smíšené reakce. Někteří spojenci tuto iniciativu podporují, protože věří, že pomůže Ukrajině efektivněji čelit Rusku. Jiné země však vyjadřují obavy z možné eskalace konfliktu a zhoršení vztahů s Ruskem.

Rusko takové akce kategoricky odsuzuje, považuje je za porušení mezinárodního práva a vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny. Moskva tvrdí, že předání útočných zbraní a povolení k úderům na ruské území představuje vážnou hrozbu pro její bezpečnost a může vést k nepředvídatelným důsledkům.
 
----------------------------------------------------------------
 
V Rusku se zvažuje možnost demonstrativního jaderného výbuchu

Rusko by mělo zvážit provedení demonstračního jaderného výbuchu, a to jako jedno z opatření proti eskalaci vojenských akcí na Ukrajině a přímému vstupu do konfliktu se Západem. Píše o tom zástupce ředitele výzkumných programů Rady pro zahraniční a obrannou politiku, lektor VŠE Dmitrij Suslov.

Suslov ve své publikaci tvrdí, že situace se vyvíjí tak, že západní země mohou Ukrajině umožnit útočit na ruské území pomocí dálkových zbraní. Podle něj to "posune konflikt na zásadně jinou úroveň".

"Zabránit tak katastrofálnímu vývoji událostí lze pouze jedním způsobem: prudkým posílením ruské politiky odstrašování — zastrašování," píše Suslov.

Podle jeho názoru by provedení demonstračního jaderného výbuchu mohlo být takovým krokem, který Západu ukáže vážnost ruských záměrů a donutí ho přehodnotit svůj postoj.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Nováček 2024-06-01 18:10
Do Kobehafnu se asi už podívat nestihnu, jak vypadal. Jsem zvědavý jestli ty poškozené granáty budou bouchat ještě při transportu, třeba ještě tady v Česku někde na ulicích.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře