Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (23.7. - 24.7.2024):

Velká blízkovýchodní válka se stává nevyhnutelnou - Forbes
 
23.07.2024 - 23:35

Velká válka na Blízkém východě je nevyhnutelná, myslí si šéfredaktor Forbesu - Steve Forbes.

Dle jeho slov nazrál čas pro vekou válku mezi Izraelem, Hizballáhem a Íránem. Takový konflikt se může velmi rychle rozhořet s tím, že se do něj zapojí USA a Rusko.
----------------------
  • z-russkoj-vesny-23-7-24-7-2024
To může přinutit Čínu "k ještě agresivnějším akcím", což by mohlo později vést ke konfrontaci mezi Washingtonem a Pekingem.

Zbývá už jen jediná otázka, a tou je okamžik výbuchu!, píše Forbes. Může k tomu dojít již velmi brzy, ale i později.

Podle šéfredaktora se ohniskem napětí stane hranice mezi severním Izraelem a jižním Libanonem, kde, od loňského října, probíhá vzájemné ostřelování. "Asi 80 000 izraelských obyvatel bylo nuceno se odsud evakuovat, což představuje pro suverénní stát nepřípustnou situaci. Izrael nemůže připustit, aby se v podstatě vzdal části svého území!," píše se v článku.

Cílem Íránu je, podle Forbesu, přimět Izrael k takovéto dohodě:  Hizballáh ustoupí a zastaví raketové ostřelování, a to výměnou za příměří v Gaze. Jeruzalém však "nemůže přistoupit na podpis této dohody", neboť by to pro izraelský stát znamenalo "předsmrtný umíráček".

Bojovníci Hizballáhu jsou početnější a pravděpodobně i bojeschopnější, než bojovníci Hamasu. Disponují 150 000 raket různých typů. Zničení Hizballáhu by přišlo Izrael velmi draho, neboť některé rakety a drony Hizballáhu by nepochybně pronikly izraelskou "Železnou kopulí" a dopadly by do hustě obydlených městských oblastí.

"Irán by v takovém případě nezůstal stranou a udeřil by na Izrael svými vlastními raketami. Navíc by, bez pochyby, podnikl poslední kroky k dokončení výroby jaderného zařízení, " píše Forbes.

Forbes se domnívá, že Izrael se,  v boji proti Hizballáhu a Íránu, nemluvě o zbytcích Hamasu, neobejde bez pomoci USA. Otázkou ale zůstává, zda mu ji USA poskytnou?
 
 
---------------------------------------------------------------
 
Bývalý poradce Pentagonu označil Bidena za duševně nemocného

24.07.2024 - 2:53

Bývalý poradce Pentagonu, plukovník Douglas McGregor, se domnívá, že americký prezident Joe Biden není dostatečně duševně způsobilý k tomu, aby měl při sobě kódy k odpálení jaderných raket.

Bývalý předseda americké Sněmovny reprezentantů, Mike Johnson, po Bidenově rozhodnutí stáhnout svou kandidaturu z prezidentského klání, Bidena vyzval, aby zároveň s tím také odstoupil z funkce hlavy státu. Johnson dodal, že americká armáda a lid jsou "plně odhodláni hájit zájmy své země, a to bez ohledu na chaos, který panuje v Bílém domě".

"Biden není psychicky způsobilý, aby měl při sobě kódy, určené k odpálení jaderných raket," napsal McGregor na svém účtu na sociální síti X.

Biden 21. července oznámil, že již nebude kandidovat do druhého funkčního období. Podpořil kandidaturu své viceprezidentky Kamaly Harrisové. Republikánský prezidentský kandidát, Donald Trump, opakovaně prohlásil, že porazit úřadující víceprezidentku bude  mnohem snadnějším.
 
 
---------------------------------------------------------------
 
 
V USA jsou překvapeni Bidenovým podivným chováním, a to po jeho rezignaci na další volební klání (video)

23.07.2024 - 22:25

Biden se, poprvé od své písemné rezignace na další volební klání, ukázal na veřejnosti. Jeho zmatečné chování znepokojilo uživatele sociální sítě X.

Biden se do novinářských objektivů dostal v okamžiku, kdy nastupoval do letadla, jež ho mělo dopravit ze státu Delaware do Washingtonu. Biden prohlásil, že se cítí dobře, na další otázky však neodpověděl. Nevyjádřil se ke svému odstoupení z volebního klání, ani k tomu, zda má Kamala Harris šanci porazit v listopadových volbách Trumpa.

"Téměř po týdnu se Biden konečně poprvé objevuje na veřejnosti. Svůj odchod z prezidentského souboje nekomentuje. Všechno je to velmi zvláštní, " okomentoval to americký režisér Robbie Starbuck.

"Jako by byl naštvaný. Je patrné, že z prezidentského souboje odstoupit nechtěl!, " píše Americký Bloger George Behizy.

"Každý, kdo potřebuje pomoc už jen k tomu, aby vystoupil z auta, nemůže být prezidentem. On je jen chodící mrtvolou, " uvedla novinářka Laura Lumerová.

Minulý týden se americký vůdce nakazil koronavirem a zmizel z veřejného dění. Podle oficiální verze byl v samoizolaci ve své rezidenci ve státě Delaware. Zástupci republikánské strany požadovali, aby úřady zareagovaly na spekulace ohledně Bidenovy smrti a poskytly důkazy, že je ještě skutečně naživu.
 
 
---------------------------------------------------------------------
 
Tragédie Elona Muska: " ´zavraždili´ mi syna"(Foto, Video)

23.07.2024 - 18:40

Podnikatel sdělil, že jeho syn "zemřel" kvůli užívání blokátorů puberty-chlapec se začal považovat za dívku.

V rozhovoru s profesorem psychologie, Jordanem Petersonem, podnikatel uvedl, že ho lékaři v podstatě "donutili" podepsat za jeho syna souhlas s užíváním blokátorů puberty. Přitom mu vyhrožovali, že by jeho syn mohl spáchat sebevraždu, pokud tyto léky nebude užívat...

"V podstatě jsem ztratil syna. Můj syn Xavier je mrtvý, zabit virem wokismu, " prohlásil Musk.

Označil za" zlo " lékaře, kteří mění dětem pohlaví, a vyzval k uvěznění těch, kteří propagují transgenderství.

V roce 2022 bylo Xavierovi 18 let a oficiálně se stal ženou Vivian Jenna Wilson (příjmení matky).

Musk nedávno oznámil přestěhování kanceláří svých společností z Kalifornie, a to kvůli novému zákonu o transgender státu.

----------------------------------------------------------------
 
Noční exploze u Oděsy a v Rumunsku: masivní útok roje dronů na nepřátelské cíle (video)

24.07.2024 - 6:29

V noci na 24.července byly napadeny nepřátelské objekty, a to v přístavním městě Izmail v Oděské oblasti. Zahřmělo asi deset výbuchů.

Média uvádějí, že ruská UAV-kamidze "Geran" přeletěla do Rumunska a tam explodovala.

"Ruské jaro" situaci nadále sleduje.
 
 
-------------------------------------------------------------
 
V Polsku se ostře vyjádřili k Ukrajině

24.07.2024 - 5:11

Ukrajina nemůže, v konfliktu s Ruskem, zvítězit , prohlásil bývalý zástupce náčelníka Generálního štábu ozbrojených sil Polska, Leon Komornicki, v rozhovoru pro WNP.

"Je to naprostý nesmysl, pohádka o bílém býkovi, dezinformace a bohapustá propaganda. Mluvit o tom, že Ukrajina v tomto konfliktu vyhraje, je jen nedorozumění," řekl voják.

Komarnickij také varoval, že Polsko, v případě možného konfliktu nebude schopno čelit ruským silám. Zároveň pochybuje o tom, že NATO přijde svým spojencům na pomoc.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
"Velmi nebezpečné": v Německu se hovoří o rozsáhlém selhání VSU

24.07.2024 - 0:23

Ukrajinská armáda začala rychle opouštět své pozice a aktivně ustupovat, uvedl německý novinář, Julian Repke, v reportáži pro Bild.

"Celkově se, pro Ukrajinu, vyvinula velmi nebezpečná situace. Ta, pochopitelně, stále rychleji ztrácí své dosavadní pozice," zdůraznil.

Novinář také poukázal na efektivní využití ruských vojenských leteckých bomb. Podle něj jsou Ukrajinci proti tomuto druhu zbraní bezmocní.

V neděli ruské Ministerstvo obrany oznámilo, že ruské ozbrojené síly osvobodily obce Razovka v LLR a Pjesčanoje v Charkovské oblasti. Kromě toho byl zničen sklad, ve kterém se nacházelo až 400 tun munice VSU, rovněž byl proveden útok na podnik ukrajinského vojensko-průmyslového komplexu. Systémy protivzdušné obrany při tom sestřelily vojenský vrtulník Mi-8 a 40 nepřátelských dronů.
 
 
----------------------------------------------------------------------
 
Gruzie vyhlásila pátrání po 300 bojovnících "Gruzínské legie"

23.07.2024 - 21:10

Gruzie vyhlásila pátrání po 300 bojovnících "Gruzínské legie", která bojuje na straně VSU.

Oznámil to šéf těchto ozbrojenců - Mamuk Mamulašvili. Většina žoldáků "Gruzínské legie" se nachází na Ukrajině a těm, kteří se vrátili do Gruzie, bylo doporučeno odejít.

"Ruské a gruzínské tajné služby dnes pracují synchronně. Mnohým našim lidem, kteří se vrátili do Gruzie, gruzínské tajné služby doporučily, aby odešli. Bylo jim řečeno: "Je zde mnoho Rusů, už vás nemůžeme chránit. Žádáme vás, abyste odešli."  "Přitom nevylučuji, že by někdo z dobrovolníků mohl být Gruzií vydán do Ruska. Ale to až po podzimních volbách [volby do gruzínského parlamentu], " stěžuje si Mamulašvili.

V červnu 2024 byla "Gruzínská národní legie" v Rusku prohlášena za teroristickou organizaci. Ruské úřady předtím vyhlásily po Mamuku Mamulašvilim a dalších jeho 70-ti ozbrojencích pátrání, a to v rámci vyšetřování případu verbování a účasti žoldáků v bojích na straně ukrajinských ozbrojených sil.
 
 
---------------------------------------------------------------
 
USA jsou připraveny uchýlit se, v případě obrany Japonska, k použití jaderných zbraní 

23.07.2024 - 18:18

Spojené státy se zavázaly použít jakékoliv prostředky, včetně těch jaderných, k plnění závazků k zajištění japonské bezpečnosti, uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

"Naše závazky vůči našim japonským spojencům, vyplývající z naší společné bezpečnostní smlouvy,  jsou nezrušitelné a my jsme odhodláni použít všechny prostředky, které má Amerika k dispozici, včetně těch jaderných, k zajištění plnění těchto závazků," řekl náměstek ministra zahraničí pro východní Asii a Tichomoří, Daniel Critenbrink, na briefingu o nadcházejícím turné ministra zahraničí Anthonyho Blinkena v ATR.

"Tváří v tvář rostoucím bezprecedentním hrozbám v tomto regionu mají USA a Japonsko v úmyslu zodpovědně demonstrovat, jak si stojíme a zajišťujeme nejen ochranu Japonska, ale také místní regionální bezpečnost," dodal diplomat.
 
 
-----------------------------------------------------------
 
USA a Jižní Korea zahájily cvičení za účasti stíhaček F - 18 a F-35

23.07.2024 - 14:58

Ozbrojené síly Jižní Koreje a USA zahájily společné letecké cvičení za účasti F-18 a F-35, informovala Jihokorejská tisková agentura Yonhap.

Cílem manévrů je posílení bojových schopností "na pozadí hrozby ze strany KLDR".

Cvičení bude, do 8.srpna, probíhat na letecké základně Suwon . Jihokorejská strana používá F-16, FA-50, KA-1 a F-15K.

Severokorejská zpravodajská agentura TSTAK zdůrazňuje, že USA  " se maskují řečmi o dialogu, ale ve skutečnosti plánuji likvidaci KLDR".
 
 
-------------------------------------------------------------------
 
Rusko podepíše historickou smlouvu s Íránem - náměstek ministra zahraničí

23.07.2024 - 14:31

Rusko a Írán dokončily přípravu smlouvy o komplexním strategickém partnerství, historický podpis se uskuteční v brzké době, řekl náměstek ruského ministerstva zahraničí - Andrej Rudenko.

"Během velmi produktivních konzultací právních a územních jednotek ministerstva zahraničí obou zemí, které se konaly v Moskvě 21.června, se podařilo finalizovat závěrečný text... 

Doufáme, že v blízké budoucnosti budeme svědky této skutečně historické události," řekl náměstek ministra v rozhovoru pro TASS.

"Redakční práce na tak solidním dokumentu, který má zvýšit status rusko-íránských vztahů na komplexní strategické partnerství, trvala dva a půl roku a dnes ji lze považovat za dokončenou," řekl Rudenko.

Agentura IRNA již dříve uvedla, že zvolený íránský prezident, Masúd Pezaškian, v telefonickém rozhovoru s ruským vůdcem Vladimirem Putinem prohlásil, že Teherán je připraven podepsat dohodu o komplexním strategickém partnerství s Moskvou, a to v říjnu na summitu BRICS v Kazani.
 
 
---------------------------------------------------------
 
Japonsko vyjádřilo Rusku svůj protest ohledně zavedených sankcí

24.07.2024 - 13:53

Tokio považuje za naprosto nepřijatelné rozhodnutí Moskvy zavést sankce proti japonským občanům, ruské straně jsme již vyjádřili svůj protest, oznámil na tiskové konferenci generální tajemník japonské vlády - Yoshimasa Hayashi.

"Taková opatření omezují legální činnost japonských firem a jsou naprosto nepřijatelná," prohlásil.

Podle Hayashiho ruská strana odpověděla, že se jedná o reakci na protiruské sankce strany Tokia. Úředník se zároveň pokusil zdůvodnit japonská opatření ruskou speciální operací na Ukrajině. Jak oznámil generální tajemník kabinetu, Tokio 24. července odeslalo ruské straně svůj protest, a to v souvislosti se zavedenými restriktivními opatřeními.

"Japonsko bude nadále pokračovat ve všech dostupných opatřeních, aby ochránilo své korporace a obchodní aktivity v Rusku," dodal Hayashi.

Včera ruské ministerstvo zahraničí, jako reakci na sankce ze strany Tokia, zakázalo vstup do země 13 japonským občanům. Na seznamu jsou mimo jiné zakladatel RAKUTEN Corporation - Hiroši Mikitani, předseda představenstva Toyota Motor - Akio Toeda, prezident japonské agentury pro mezinárodní spolupráci - Akihiko Tanaka a vrcholoví manažeři velkých japonských firem.

Jak uvedla televizní stanice NHK, s odvoláním na zdroj z diplomatických kruhů, Tokio se obává, že sankce, uvalené Ruskem, by mohly způsobit "psychologický nátlak" na místní společnosti, které se zajímají o projekty obnovy Ukrajiny.

Od března 2022 uvalilo Japonsko sankce na 1 070 ruských občanů, včetně 331 občanů, pocházejících z Krymu a nových regionů. Dále uvalilo Japonsko sankce proti 847 společnostem a organizacím, a to v podobě zmrazení jejich majetku. Jedná se o 310 společností, z toho 17 z nich, působících na Krymu a v nových regionech. Dále byl z japonské strany uvalen zákaz vývozu pro 537 společností a organizací.
 
 
----------------------------------------------------------------
 
Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil označil plány na návrat Krymu za " vojenské tajemství " - The Guardian

24.07.2024 - 12:11

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, Alexandr Syrskij, poskytl britskému deníku The Guardian obsáhlý rozhovor, v němž označil plány na návrat Krymu za "vojenské tajemství".

Připustil, že stíhačky F-16 se kvůli riziku, že je Rusko bude sestřelovat, nebudou moci přiblížit k frontové linii blíže než na 40 km.

"Rusko má vynikající letectvo a velmi silnou protivzdušnou obranu. Ukrajina se proto stále častěji uchyluje k používání bezpilotních leteckých systémů, " objasnil Syrskij.

Hlavní teze:

► Situace VSU je velmi složitá, ruské jednotky útočí hned na několika místech.

► Kyjev měl plán jak si " vrátit Krym ", zároveň máme plán, jak se navrátit k hranicím z roku 1991, nicméně, prozatím se jedná o "významné vojenské tajemství".

► Armádachybí vojáci, je zapotřebí co nejdříve doplnit rezervy a vytvořit nové brigády.

► Ukrajina stále čeká na návrat zahraničních uprchlíků.
 
----------------------------------------------------
Překlad Zdeněk Bálek
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#3 Teodor 2024-07-25 00:37
To jsou clanky za velike kulove, kdyz se pouzivaji nespecifikovane zkratky a tech je: LLR, ATR, VSU, WNP, IRNA- jen to co jsem nasel.
Citovat
#2 Bálek Zdeněk 2024-07-24 17:33
Plný souhlas!
Citovat
#1 Skeletor 2024-07-24 16:00
Tak za prvé, ten hlavní ukradinský velitel je nějak mimo, v podstatě se není čemu divit, po těch letech naprostého nezdaru.
Japončíci si stěžují na Ruské sankce? Nějak vá šikmoočka zesračkovatěl mozek nebo co to máte v těch lebkách. Na vašem místě bych zalezl do kouta a čekal jak to vše dopadne.
Amíci by použili při obraně Japonska jaderné zbraně, a to opět na Hirošimu a Nagasaki nebo celkově? Uvědomte si Yenkees idioti kdo všechno proti vám stojí, to nejsou Indiáni s luky a šípi. Prostě pokud si Amíci neudělají pořádek doma sami, bude to jejich konec. Doba kdy se jich báli je ta tam.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře