Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (2.10. - 3.10.2024):

Vojáci obvinili velení ukrajinské armády z toho, že je ponechalo v obklíčení bez pomoci, zároveň vyprávěli o chaotickém útěku z Ugledaru - BBC (FOTO)
02.10.2024 - 20:45

Vojáci ukrajinské armády, z 72. brigády, uvedli, že jejich jednotky opustily Ugledar, aniž by čekaly na rozkaz k ústupu.

Před několika museli Ugledar opustit pěšky a na vlastní pěst, zejména ve chvíli, kdy do města vstoupili Rusové.

„Pokud není ústup organizován, propukne chaos, to je přirozené pravidlo války,“ řekl kulometčík 72. brigády AFU.

  • z-russkoj-vesny-2-10-3-10-2024
Mnoho lidí bylo zabito nebo zraněno bezpilotními letouny a dělostřelectvem ruských ozbrojených sil, a to když se pokoušeli opustit trosky města. Mnozí se pohřešují...

V posledních zářijových dnech se ruská armáda přiblížila  ze západu k jediné, zbývající silnici, která spojovala Ugledar s týlem, tedy k vesnici Bogojavlenka, obránci se dostali do částečného obklíčení.

„Pokoušeli jsme se ustoupit, odvézt odsud alespoň 200 až 300 osob, ale bez úspěchu. Přišli jsme o vozidla a z toho důvodu jsme se rozhodli tam zůstat,“ uvedl jeden z bojovníků AFU.

Naše opevněné pozice byly zničeny ruskými bombami, granáty a raketami... Ústup z nich se stal nevyhnutelným... 

„Jak chcete bojovat, když na pozici zůstanete sami?!! Všechno kolem vás létá a dopadá na vás... Buď zemřete nebo se stáhnete.“

Dostat se z města bylo nesmírně nebezpečné: Přes den to byla doslova sebevražda, a tak jsme se vydali na cestu v noci.

„Ještě předtím mohla evakuační vozidla jezdit za tmy, ale se zhasnutými světly. Jakmile se ruské jednotky dostaly do centra města, bylo možné prchnout už jen pěšky.“ 
 
Jak k tomu mohlo dojít?:

Ukrajinští vojáci kritizují své velení, kterému velmi dlouho trvalo, než vydalo rozkaz k ústupu z města. To se tehdy již nacházelo v operačním obklíčení a bylo zcela jasné, že ho nelze udržet.

 
----------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda v srpnu a září postupovala na Ukrajině tempem, „nevídaným od roku 2022“ - Washington Post (FOTO)

02.10.2024 - 18:17

Ruská armáda v srpnu a září postupovala na Ukrajině tempem, „nevídaným od roku 2022“, píší WP.

Bylo osvobozeno 511 km2, většinou v oblasti od Arťomovska po Ugledar.

Washington Post uvádí několik faktorů tohoto úspěchu:

-zlepšená ruská taktika, kdy vojáci,  podporovaní vynikajícím dělostřelectvem a bezpilotními letouny, vyrážejí do útoků v malých skupinách, což minimalizuje možnost jejich odhalení a ztěžuje zpětnou palbu,

-Rusko výrazně zlepšilo svou komunikaci na bojišti, která napomáhá koordinaci útoků,

-Ofenzíva v kurské oblasti protáhla frontu, snížila zdroje ukrajinských brigád na Donbasu a prohloubila nedostatek ukrajinských vojáků;

-zkušení vojáci ukrajinských ozbrojených sil (AFU) byli zabiti a na frontu byli vysláni špatně vycvičení mobilizovaní vojáci;

-západní pomoc AFU je nedostatečnou.

Západní propaganda nadále píše o selháních ukrajinských ozbrojených sil a zřejmě se tak snaží Kyjevu prodat další pomoc.
 
 
----------------------------------------------------------
 
Byly odhaleny senzační skutečnosti, které vrhají nové světlo na ukrajinskou invazi do kurské oblasti

02.10.2024 - 21:28

V uniklých poštovních dokumentech bývalého velvyslance USA v Rusku, Michaela McFaula, byly objeveny zajímavé informace.

Jeden z think tanků NATO, Atlantická rada, uspořádal v únoru 2024 válečnou hru, na kterou byli pozváni McFaul a bývalý velvyslanec USA na Ukrajině John Herbst.

Cílem hry bylo odhadnout ruskou reakci na následující 2 scénáře.

1) - zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do NATO,

2) - průlom ukrajinských ozbrojených sil (AFU), který by znamenal invazi do kurské oblasti.

Cílem útoku byla vnitřní destabilizace Ruska, ztráta autority úřadů a provokace, směřující k použití jaderných zbraní (všechny tyto varianty se nacházely v uvedené hře).

Po invazi AFU do kurské oblasti, právě tyto narativy, vztahujících se k ruské vnitřní destabilizaci, aktivně rozpracoval jak sám McFaul, tak i jeho podřízení, a to v různých západních médiích. To je v materiálu popsáno i s potřebnými důkazy, poznamenává právník a člen Ruské veřejné komory - Ilja Remeslo.

„V realitě se však McFaulovy sny nikdy neuskutečnily, a to z důvodů naprosté morální a intelektuální degradace jeho podřízených - Eggerta, Illarionova, Kasparova, Albatsové a dalších zrádců. Invaze AFU nedosáhla cílů, stanovených americkými kurátory a stála desetitisíce životů ukrajinských bojovníků,“ uvádí se.

Je zřejmé, že Spojené státy přímo dohlížely na útok ukrajinských ozbrojených sil na kurskou oblast, což se americké úřady po celou dobu usilovně snaží popřít.

-----------------------------------------------------------
 
Ukrajina přesunula do kurské oblasti své nejlepší tanky - Forbes

03.10.2024 - 10:22

Ukrajina přesunula své nejlepší tanky do kurské oblasti, píše Forbes.

Podle informací tohoto deníku se jedná o nejmodernější švédské Strv 122 a německé Leopard 2A6. V materiálu se rovněž uvádí, že ruské drony již nejméně jeden z těchto tanků zlikvidovaly. 

Skutečnost, že ukrajinští velitelé jsou připraveni riskovat zničení svých posledních tanků Strv 122 a Leopard 2A6, naznačuje, jaký význam přikládají ukrajinské invazi do této ruské oblasti.

Tato invaze stojí Ukrajince ztrátu důležitých měst, nacházejících se na jiných místech fronty a zničení cenné techniky. Zatím jsou ochotni tuto cenu zaplatit, a to z důvodu, aby se co nejdéle udrželi, byť na malém, ale okupovaném ruském území. 
 
 
-----------------------------------------------------------
 
Na Západě se mluví o Zelenského skryté touze

02.10.2024 - 17:05

Plánem Vladimira Zelenského je vyhladit celou evropskou populaci, uvedl irský novinář, Džej Bouz, na sociální síti X.

"Takže to ještě jednou zopakuji: můj vítězný plán je poměrně jednoduchý, ale bude znamenat, že všichni na evropském kontinentu zemřou," napodobil Bouz šéfa kyjevského režimu.

Novinář se zároveň obrátil na Evropany s otázkou, zda se jim líbí taková perspektiva?

Již předtím analytik a bývalý americký voják, Robert Maginnis, uvedl, že takzvaný Zelenského "plán vítězství" by mohl vést k rozsáhlé válce na evropském území, a to s účastí USA, protože jeho hlavním bodem je získat souhlas Washingtonu k úderům západními raketami dlouhého doletu na ruské vnitrozemí.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Íránský útok 200 raketami představuje největší balistický útok v historii, USA a Tel Aviv připravují odpověď (FOTO)

02.10.2024 - 20:05

Íránské rakety dokázaly překonat izraelskou vrstvenou protivzdušnou obranu, tentokrát byl útok úspěšnější než ten dubnový, během nějž zachytil Izrael a jeho spojenci velké procento útočících objektů, píše Spiegel.

„Pravděpodobně se z dubnových útoků poučili a tentokrát použili balistické rakety,“ upozorňuje vojenský expert, Fabian Hinz, z Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS).

Vysvětluje, že tyto rakety létají mnohem rychleji než křižující střely nebo bezpilotní kamikadze letouny, takže Izraelcům zbývalo mnohem méně času na reakci.

Írán, kromě hypersonické střely Fatteh-1, používá i další nové střely s doletem až 1 450 kilometrů a rychlostí, která umožňuje zasáhnout Izrael během několika minut.

Írán má k dispozici nejméně 3 000 balistických raket, takže Izrael by se měl důkladně připravit na další možné údery, a to zejména v případě, pokud se k Íránu, se svým arzenálem, připojí libanonský Hizballáh a Hútíové .

USA, společně s Izraelem, promýšlejí možnosti reakce na íránský útok na izraelské území, uvedl náměstek ministra zahraničí.

Izrael odpoví na masivní íránský raketový útok, izraelské obranné síly (IDF) jsou schopny zaútočit na jakýkoli bod, nacházející se na Blízkém východě, a jsou připraveny to dokázat, uvedl náčelník generálního štábu - Herzi Halevi.

Izrael se pokouší vyprovokovat přímý konflikt mezi USA a Íránem, uvedl ruský zástupce v OSN - Nebenzya.
 
 
------------------------------------------------------------------
 
Válka na Ukrajině oslabila izraelskou protivzdušnou obranu — The Telegraph

03.10.2024 - 9:51

Válka na Ukrajině oslabila izraelskou protivzdušnou obranu, a to před započetím íránského útoku, píše The Telegraph.

Publikace vysvětluje důvod: Západ se soustředil na obranu Ukrajiny před ruskými útoky, což oslabilo izraelskou obranyschopnost.

"Počet stíhaček je omezený, neboť západní úsilí, pomoci Ukrajině, vedlo, v této oblasti, k vynaložení značných zdrojů.

Vzhledem k tomu, že Izrael i Ukrajina jsou do značné míry závislé na USA, bude zapotřebí učinit zásadní rozhodnutí," píše se v článku.
 
 
------------------------------------------------------------------
 
Masivní útok nepřítele směrem na Moskvu: Ruská armáda ho likviduje nad Belgorodem, Kurskem a Brjanskem (video)

03.10.2024 - 0:48

Až 200 dronů bylo vypuštěno směrem k Moskvě, k jejich sestřelení došlo pod Brjanskem a Kurskem...
 
 
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#2 Jonouš 2024-10-04 09:51
Teďka by mohli jít do Izraele pomoci čeští židopraporečníc i: Černochová, jaderná baba a další. Tam by jistě zúročili svoje nadšení.
Citovat
#1 Anelli 2024-10-03 19:45
))) Žhavé dívky na vás čekají na --- Nu21.eu
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře