Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (19.10. - 20.10.2024):

„Stateční“ zahájili útok na Selidovo a z východního směru vstoupili do prvních ulic (MAP)

20.10.2024 - 9:33

Ruské ozbrojené síly, severozápadně od Doněck, zahájily útok na město Selidovo a z východu vstoupily do prvních ulic.

Ukrajinští bojovníci a vojenští analytici potvrzují úspěch skupiny sil "Střed" na krasnoarmejském (tzv. pokrovském) směru. Ruské ozbrojené síly se snaží získat oporu v soukromém sektoru.

  • z-russkoj-vesny-19-10-20-10-2024

„Teď to ještě není tak kritické, ale tam, kam vede linie výškových budov, tam budeme muset tvrdě pracovat. Ve městě se angažuje ruské letectvo a dělostřelectvo, bez krytí neudělají ani ránu, nacházíme se před mohutným útokem“, - píše ukrajinský voják s volacím znakem ‚Muchnoi‘.

Ruské jednotky město rovněž „svírají“ z jižní a severní strany.

„Východně od Selidova Rusové obsadili území závodu Selidovske ŽBI,“ píší kyjevské zdroje.
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda rozřezává uskupení ukrajinských ozbrojených sil u Kupjanska a proniká do Krugljakovky, jejíž "osvobození" bylo včera oznámeno v GUR (MAP)

20.10.2024 - 10:10

Dne 18. října ukrajinská GUR oznámila vyklizení obce Krugljakovka a následujícího dne se objevily záběry úspěšného průlomu ruských ozbrojených sil.

Informoval o tom rovněž bojovník s volacím znakem „Stín“:

„Rusové se pokusili rozdělit naše uskupení na dvě části. Mechanizované kolony s tanky a BMP se valily na osadu Krugljakovka... Nepříteli se podařilo proniknout do osady a na okraj lesa v počtu čety. V současné době se je snažíme vytlačit z jejich pozic“.

Jen dnes (19. října - pozn. RV) došlo ke třem mechanizovaným útokům na Krugljakovku, napsal.

Kontrola nad obcí umožňuje Ruské federaci rozprášit ukrajinské uskupení na levém břehu řeky Oskol a vytvořit kontrolu nad důležitou ukrajinskou logistickou trasou přes řeku, a to jižně od Kupjanska.

„Směr Kupjansk: Rusové, podporovaní obrněnou technikou, ze severu zaútočili na Krugljakovku, kde obsadili několik ulic. Podle záběrů z ukrajinských dronů se boje přesouvají do její centrální části,“ rovněž potvrdili ukrajinští vojenští analytici, kteří sledují záběry z bojů.
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
Speciální jednotky KLDR (Korejská lidově demokratická republika) mohou být přesunuty na Ukrajinu - The Telegraph

19.10.2024 - 22:14

Jednotky SOF (Severokorejské speciální síly) celosvětově patří k jedněm z „nejutajovanějších jednotek svého druhu“.

Zprávy západních analytiků popisují SOF KLDR jako „vysoce vycvičené jednotky s nejlepším dostupným vybavením pro nebezpečné, ale důležité mise“.

Severokorejské speciální síly o síle 200 000 mužů čítají 12 lehkých pěších brigád, tři průzkumné jednotky, tři výsadkové divize a tři ostřelovací jednotky.

Počty západních speciálních sil jsou řádově nižší. Předpokládá se, že britské SAS mají pouze 500 aktivních vojáků. Americké Delta Force - asi 2 000 aktivních příslušníků.

Vojenští experti se zároveň domnívají, že speciální jednotky KLDR zaostávají v dešifrování signálů a vybavení pro zaměřování cílů a chybí jim moderní výbušniny.
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
"Zemřou během týdne": na Ukrajině se obávají další výzvy

19.10.2024 - 20:23

Plukovník SBU ve výslužbě, Oleg Starikov, se postavil proti myšlence povolávání důchodců na frontu, uvedl to ve vysílání kanálu YouTube - Politeka.

"Dědečkové nad 60 let, s přihlédnutím na jejich zdravotní stav a potřebu pravidelně užívat léky, na bojišti nepřežijí déle, jak týden!, " prohlásil.

Takto expert okomentoval projev vojenského velitele ukrajinských ozbrojených sil - Alexandra Matyáše, který vyzval všechny Ukrajince, včetně žen a důchodců, aby se zapojili do bojů.

Ukrajinská vláda již dříve předložila Nejvyššímu parlamentu návrh zákona, který prosazuje mobilizaci žen.

Bývalý náčelník generálního štábu armády, Valerij Zalužnyj, ve čtvrtek připustil možnost účasti žen na vojenských akcích.
 
 
----------------------------------------------------------------------
 
Hádejte, kdo bude bojovat?: Na Ukrajině nadále aktivně prosazují téma snížení mobilizačního věku

20.10.2024 - 4:12

Na Ukrajině nadále aktivně prosazují téma snížení věku pro mobilizaci.

„Jestliže je ústavou stanoveno, že se člověk od věku 21 let může stát poslancem, pak proč by se ve 20-ti letech nemohl stát vojákem?,“ prohlásil tajemník Výboru národní bezpečnosti - Roman Kostěnko.

Podle zákonodárce a vojenského důstojníka ho k tomuto prohlášení přiměli američtí kongresmani, a to během soukromých rozhovorů.

Kostěnko uvedl, že Američané mají pochybnosti ohledně ukrajinských mobilizačních problému.

„Probíhá válka za vaši nezávislost! Vy bojujete, my dodáváme zbraně! Tvrdíte nám, že máte problémy s mobilizací! Proč tedy všechny země mobilizují své vojáky od věku 18-ti let, ale vy až od 25-ti let? Pak byste neměli problémy s mobilizací! Nebo se snad bojíte učinit radikální rozhodnutí(?!!),“ přiblížil Kostěnko rozhovory se svými americkými kolegy.

Kostěnko zároveň prohlásil, že snížení mobilizačního věku „nepokládá za radikální rozhodnutí“ a plně s ním souhlasí!

Již dříve uvedla ukrajinská administrativa, že na ni USA tlačí, aby snížila mobilizační věk na 18 let.

To později potvrdil i Zelenskyj, ale dodal k tomu, že se snížením mobilizačního věku nesouhlasí.
 
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře