Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (27 - 28.5.2024):

Peskov: "NATO je zapojeno do tohoto konfliktu, je přímo zapojeno do konfliktu"

NATO zvyšuje stupeň eskalace ve vztazích s Ruskem, řekl mluvčí ruského prezidenta, Dmitrij Peskov, v rozhovoru pro deník Izvestija. Poznamenal, že Aliance "upadla do vojenské extáze" a koketuje s vojenskou rétorikou, což vede k rostoucímu napětí. Podle Peskova pokládá Moskva tuto situaci za realitu, kterou je třeba řešit.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg již dříve prohlásil, že Ukrajina má právo útočit na vojenské objekty na území Ruska. Zdůraznil, že někteří spojenci již zrušili omezení útoků na ruské objekty a podle něj je čas zrušit další omezení. Peskov poznamenal, že Stoltenbergova slova nelze považovat jen za jeho osobní názor, neboť zastává pouze funkci úředníka vojenského spolku. Právě z této pozice Moskva, podle Peskova, vychází při analýze prohlášení generálního tajemníka NATO.

  • z-avia-pro-27-28-5-2024
"NATO je do tohoto konfliktu zapojeno, je přímo zapojeno do konfliktu, ale naši vojáci vědí, co mají dělat, pokračují ve speciální vojenské operaci, aby potlačili všechny hrozby," zdůraznil Peskov.

Dodal také, že Aliance je v přímé konfrontaci s Ruskem.

Více čtěte na adrese: https://avia.pro/…ikt
 
------------------------------------------------
 
Soud ponechal generálmajora Ivana Popova v předběžné vazbě

Generálmajor Ivan Popov, známý jako bývalý velitel 58. celovojskové divize,  zůstane v předběžné vazbě. Toto rozhodnutí bylo přijato 235 hlasy. Krajský soud také zamítl návrh vyšetřovatele na změnu předběžného opatření na domácí vězení. Soudní jednání bylo pro média uzavřené, což vyvolalo další zájem o případ.

Dříve, 24. Květen, vojenský soud rovněž zamítl generálovo odvolání proti zatčení a rozhodl se poslat Popova zpět do vyšetřovací vazby. Tato rozhodnutí ukazují závažnost obvinění, která proti němu byla vznesena.

Ivan Popov je hlavní postavou případu podvodu, souvisejícího s prodejem ocelových konstrukcí, určených pro opevnění v záporožském směru, a to v období aktivních bojů. Podle původní verze vyšetřování generál tyto struktury prodal, čímž způsobil státu škodu ve výši 130 milionů rublů. Tato epizoda se, podle soudních materiálů, odehrála uprostřed bojů, takže obvinění jsou ještě závažnější.

Popovův případ rezonoval, protože Popov byl jednou z klíčových postav vojenské hierarchie.

Více čtěte na adrese: https://avia.pro/…izo
 
---------------------------------------------------------
 
Polsko hodlá zaminovat hranici s Běloruskem a Ruskem

Polské úřady oznámily rozsáhlý projekt „Východní štít“, jehož cílem je posílit obranné linie země podél hranic s Ruskem a Běloruskem. V rámci této iniciativy je plánováno vytvoření protitankových příkopů, minových polí a instalace železobetonových protitankových ježků. Při prezentaci projektu to oznámil náčelník generálního štábu polské armády, generál Wieslaw Kukula.

Generál Kukula zdůraznil, že tato opatření mají za cíl posílit obranu a vytvořit překážky případné invazi.

„Pozor na protitankové příkopy, železobetonové ježky i na místa, která předem připravujeme pro umístění minových polí. Předpokládáme vytvoření takových pásů ,“ řekl polský generál.

Poznamenal, že minová pole by byla osázena minami pouze tehdy, pokud by existovala „absolutní jistota, že válka je nevyhnutelná“.

Generál však neupřesnil, které miny se plánují použít, což ponechává otázku typů min a jejich charakteristik otevřenou. Ví se pouze, že projekt má za cíl zvýšit připravenost polských jednotek odrazit případnou agresi z Ruska a Běloruska.

 
--------------------------------------------------------
 
Ruské ozbrojené síly roztahují ozbrojené síly Ukrajiny, soustřeďují jednotky poblíž hranic s Ukrajinou, a to ve třech oblastech

Ruská federace soustřeďuje vojáky ve třech oblastech poblíž hranic s Ukrajinou. Informoval o tom kanál Telegram "vojenští korespondenti ruského jara".

Podle telegramového kanálu, "vojenští korespondenti Ruského jara", jsou hlavní síly ruských ozbrojených sil soustředěny v oblasti Grajvoron-Borisovka-Proletarskij v belgorodské oblasti. Odsud je možné provést dva hlavní směry útoku: jeden na Zoločev a Bogoduchov, které se nacházejí severozápadně od Charkova, ten druhý - na západ podél dálnice R - 45 spojující Bogoduchov a Sumy. Je pravděpodobné, že ruské jednotky mohou vyvíjet ofenzivu oběma směry současně.

Kromě toho se ruské jednotky, údajně, soustřeďují v Kurské a Brjanské oblasti, a to v těsné blízkosti hranic se Sumskou oblastí Ukrajiny. Analytici se domnívají, že tímto způsobem se Ruská federace snaží roztáhnout ukrajinské síly a přinutit je přesunout své zdroje na značnou část fronty.

Předpokládá se, že útočné operace ve směru Sumy-Charkov budou omezeny, dokud severní seskupení ruských vojsk nedosáhne potřebných sil pro rozsáhlejší akce.

Současně bylo již dříve oznámeno, že současné akce v oblasti jsou spojeny s nutností vytvořit "sanitární zónu", která by zabránila ostřelování ruských příhraničních oblastí.

Více čtěte na adrese: https://avia.pro/…kah
 
---------------------------------------------------------
 
Hnutí Taliban může být vyškrtnuto ze seznamu, v Rusku zakázaných organizací

Ruská ministerstva zahraničí a spravedlnosti informovala prezidenta Vladimira Putina o možnosti vyškrtnutí afghánského hnutí Taliban ze seznamu zakázaných organizací. Tento krok je zvažován na pozadí změny politické situace v Afghánistánu a nutnosti revize řady zahraničněpolitických postojů Ruska.

Od nástupu k moci v Afghánistánu prokázalo hnutí Taliban určitou stabilitu a schopnost řídit zemi. Analýza zohlednila faktory, jako je snížení úrovně násilí v regionu, zlepšení celkové bezpečnosti a záměr hnutí Taliban zlepšit mezinárodní vztahy a ekonomickou spolupráci.

 
-----------------------------------------------------
 
Ruské ozbrojené síly vytlačily ukrajinské ozbrojené síly z Krasnogorovki
 
Nejméně dvě tankové čety, pravděpodobně složené z tanků T-72B / V3-5. motostřelecké brigády, pojmenované po prvním veliteli DLR, Alexandru Zacharčenkovi, postupují do městských oblastí Krasnogorovki. Jejich cílem je operativně poskytnout pěchotním útočným silám palebnou podporu. Tanky vedou přímou a polopřímou palbu na palebné pozice protitankových raketových komplexů (PTRK), granátometů a také odstřelovacích skupin ozbrojených sil Ukrajiny, které se skrývají ve vícepodlažních budovách v Krasnogorovce.

V současné době je více než 50% území obce pod fyzickou kontrolou ruské armády. Palebný kontakt se přesunul do centrální oblasti a do soukromého sektoru v severozápadní části Krasnogorovki. Aktivní boje pokračují, ruské jednotky se snaží upevnit své pozice a rozšířit kontrolní zónu na tomto strategicky důležitém místě.

5. motostřelecká brigáda aktivně pracuje na identifikovaných cílech, potlačuje nepřátelské palebné body a zajišťuje postup pěchoty. Použití tanků v městských oblastech může účinně potlačit obranné pozice ukrajinských ozbrojených sil a snížit tak tlak na pěší jednotky.

Více čtěte na adrese: https://avia.pro/…i-0

------------------------------------------------------------------------------

AVIA.PRO (28.5.2024):

Ve Volčansku probíhají tvrdé boje

V oblasti Volčanska v Charkovské oblasti pokračují tvrdé městské boje. Ruské letectvo aktivně podporuje ofenzivu útočných skupin tím, že útočí na pozice ukrajinské armády leteckými bombami s řízenými plánovacími a korekčními moduly (UMPK). V důsledku těchto útoků se nad městem tyčí desítky sloupů kouře, což svědčí o značné ničivé účinnosti.

Intenzivní bombardování, podle očitých svědků, výrazně poškodilo ukrajinské pozice, zničilo opevnění a způsobilo chaos v řadách obránců. Použití moderních technologií, jako je UMPK, umožňuje ruským silám dosáhnout vysoké přesnosti úderů, což zvyšuje jejich účinnost na bojišti.

Je třeba poznamenat, že i přes aktivní odpor ukrajinské armády pokračuje ruská armáda v postupu a vytlačuje ukrajinské jednotky.

Více na: https://avia.pro/news/v-volchanske-idut-ozhestochyonn..

-------------------------------------------------------------

MAAE: restart Záporožské jaderné elektrárny není možný

Šéf mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi prohlásil, že restart Záporožské jaderné elektrárny (ZAES) v tuto chvíli není možný. Toto prohlášení bylo učiněno na základě jednání s generálním ředitelem Státní korporace Rosatom Alexejem Lichačevem, které se konalo v úterý v Kaliningradu.

"Diskutovali jsme o možnosti restartovat Záporožskou jadernou elektrárnu, což se v současné době zdá být, z obecného hlediska, nemožné," uvedl Grossi před novináři.

Záporožská jaderná elektrárna, jedna z největších jaderných elektráren v Evropě, se dostala do centra pozornosti mezinárodního společenství pro pokračující konflikt v regionu. Jednání mezi MAAE a Rosatomem zdůrazňují důležitost řešení otázek bezpečnosti a stability provozu těchto kritických objektů.

Více na: https://avia.pro/news/magate-perezapusk-zaporozhskoy-..

------------------------------------------------------------

Ministři obrany EU diskutují o možnosti úderů na ruské území

Ministři obrany zemí Evropské unie, dnes v úterý, diskutují o zrušení omezení používání zbraní, poskytnutých Ukrajině, k úderům na cíle, které se nacházejí hluboko na ruském území. Tato diskuse vyvolala širokou odezvu a stala se jedním z hlavních témat setkání.

Generální tajemník NATO, Jens Stoltenberg, potvrdil, že Aliance neplánuje vyslat na Ukrajinu svoji armádu, ani se jakkoliv zapojit do bojů. Zdůraznil však, že není vyloučena možnost zrušení zákazu používat západní zbraně k úderům na ruském území. Stoltenberg rovněž zdůraznil, že o těchto rozhodnutích bude, každá členská země NATO, rozhodovat sama za sebe a na své národní úrovni.

Diskuse o této otázce probíhá na pozadí probíhajícího ukrajinského konfliktu a rostoucího napětí mezi Ruskem a Západem. Zrušení omezení používání poskytnutých zbraní může výrazně změnit dynamiku konfliktu a vést k nepředvídatelným důsledkům.

Více na: https://avia.pro/news/ministry-oborony-es-obsuzhdayut..

-----------------------------------------------------------------

Lotyšsko podpořilo údery na ruské území prostřednictvím západních zbraní

Lotyšský prezident, Edgars Rinkevichs, v rozhovoru pro televizní stanici CNN, uvedl, že nevidí žádný důvod bránit Ukrajině v úderech na vojenské cíle na ruském území, a to prostřednictvím západních zbraní. Jeho výroky vyvolaly kritiku z ruské strany, kde je označili za bezohlednou a provokující přímou vojenskou konfrontaci s Moskvou.

"To, co nyní vidíme, je ve skutečnosti důsledkem naší neschopnosti poskytnout Ukrajině potřebnou výzbroj a možnost využít jí k úderům na ruské území. Nemluvíme o městech ani civilistech, jde o legitimní vojenské cíle," prohlásil lotyšský vůdce.

Rinkiewicz také zdůraznil, že sdílí názor generálního tajemníka NATO, Jense Stoltenberga, který již dříve prohlásil, že Ukrajina má právo útočit na vojenské cíle na ruském území, a to prostřednictvím západních zbraní.

"Naprosto souhlasím s generálním tajemníkem NATO. Myslím, že má pravdu. To je docela důležitý moment a zdá se mi, že neexistuje žádný racionální, pragmatický důvod, proč by Ukrajina neměla používat tuto výzbroj proti ruským cílům, a to tím nejefektivnějším způsobem," poznamenal šéf lotyšského státu.

Ruští představitelé opakovaně zdůrazňovali, že jakékoli pokusy o útok na ruské území, za pomocí západních zbraní, budou pokládat za přímou agresi, která vyžaduje symetrickou odpověď. Moskva varuje, že podobné akce mohou vést k eskalaci konfliktu a zvýšení napětí v regionu.

Více na: https://avia.pro/news/latviya-podderzhala-nanesenie-u..

---------------------------------------------------------------

Izraelské tanky vstoupily do centra Rafáhu

Izraelské tanky vstoupily do centra Rafáhu, informovala o tom agentura Reuters. Během posledních 24 hodin začaly čtyři brigády izraelské obranné armády (Cachal) rozšiřovat své pozemní operace v této oblasti, severozápadním směrem postoupily na nová území, a to až do centra města.

Operace se účastní 401. obrněná brigáda, brigáda Nahal, 12.brigáda a brigáda Bislach, která v noci vstoupila do Rafáhu. Tyto jednotky postupují do vnitrozemí města, aby posílily kontrolu nad regionem.

Současně s pozemními operacemi, další jednotky Cachalu operují podél koridoru filadelfi na hranici s Egyptem. Cílem těchto akcí je neutralizovat tunely Hamasu, které se používají k pašování zbraní.

Útok na Rafáh je součástí širší vojenské operace, jejímž cílem je potlačit aktivity Hamásu v pásmu Gazy. Pro ohrožení civilistů jsou však tyto izraelské kroky odsuzovány světovým společenstvím.

Více na: https://avia.pro/news/izrailskie-tanki-voshli-v-centr..

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Jaromír Jaroslav 2024-05-29 08:24
Vova bežal do Bieleho Ruska ( nie Domu), aby ich zaučil okolo Báťušku Lukasenka ako odpaliť vsetky tie rakety čo tam má, ake hlavice nasadit na Avantgardy ale aj balistické rakety, a rozdal kódy a smernice so smerom a tercami, kedže Vova už vie čo sa chystá, a musí uderiť ako Prvý zasadiť KO KoZa ! Ešte pobeha doma pár ponorkových zakladni s kódami na najnovsie Poseidony, a bude čakať na povel do 51 dní ako sa šíri na Západe, že do 51 dní vypukne tisíce Hiroším po celom svete, teda nuklearna WW3! Preto Démon+rats v USraeli uz neratajú s voľbami a ani kandidatmi, ci kto by nahradil Senilneho Joea...V Istanbule horí sionistickí konzulát, ako aj tisice rozvášnených turkov je na oheň, a nestačí im iba embargo na Iskriaci hell= Iskrahell po úderoch na civilný tabor v Rafahu kde upalili zeny a deti v spánku! Pričom čoraz odvážnejší Hamas pálí rakety az do Sodomského Tel Avivu! V Rafahu sa genocídny " hrdinovia" dostali do prestrelky aj s Egyptskou armadou, z ktorích dvoch " hrdinsky" popravili, a celý Egypt zúri! V Gaze dostava IDF " francuzákmi" po jarmulkach, kedže v tuneloch a na ozajstnom bojisku vladne Palestínsky odboj! V Rat+childovej kolónii to vrie, 700 tisic chazarov odletelo do domovských štatov odkiaĺ tam domigrovali, a 300 tisich chazarov je bezdomovcov zo severu Čaganatu a okolia plotov v Gaze, stovky kibucov sa rozutekalo do vnútrozemia Iskriaceho hellu= Izraelu! Benzion Miliekowski, aka " Netanyahu"- polský chazar a antisemita sa rozhodol dokonať dielo genocídy a skazy Palestiny a kolónie Iskrahell, kedže Hútiovia nicia obchod na moriach, Hezballah zo severu, a klúč od Palestiny drží nahnevaný Irán, kde milióny volaju po pomste za atentat na Raisího a ministra ZV...Vova musi z Kremľa uklúdňovat aj 90 milionový Irán....No a USrael, sponzor svetovej genocidy, USrael ma vysoký alert v CIA " ambasade" v Bagdade, kde mu irackí šíti chcú poslat k Bohu celu veľkú CIA posádku spiónov! Takže zajtra bude zasa veselo, a za 51 dní az 5 mesiacov uz tu mozno nebudeme ani my " generalovia klavesníc" a z duchovneho bojiska Západu s Východom, kde satan a vek Sata-juga prebral iniciatívy smerom do pekla menom Iskra+hell...
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře