Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (24.5.2024):

Ruští výsadkáři prolomili obranu ukrajinských ozbrojených sil v Časov Jaru

Ruští výsadkáři 24. května prolomili první linii obrany ukrajinských ozbrojených sil (AFU) na přístupech k Časov Jaru, což vedlo k významným změnám na frontové linii. Po dosažení kanálu Severskij Donec-Donbass začaly ukrajinské síly naléhavě reagovat na jakýkoli nepřátelský pohyb a rozmístily podél kanálu významné mechanizované síly, včetně několika desítek obrněných vozidel a tanků.

  • z-avia-pro-24-5-2024
Situace se však, i přes snahu ukrajinských ozbrojených sil, rychle vymkla kontrole. Síly rozptýlené podél povodí se dostaly pod intenzivní palbu dronů a dělostřelectva. V důsledku těchto útoků se první linie obrany ukrajinských jednotek dočasně zhroutila, což umožnilo ruským výsadkářům provést řadu protiútoků.

Během těchto protiútoků bylo možné rozšířit zónu kontroly v oblasti mikroregionu Nový a posunout frontovou linii ze severu na západ Časov Jaru. Podle informací ze zdrojů byly tanky, bojová vozidla pěchoty a další nepřátelská technika zničeny oddílem bezpilotních letounů Burevestnik (UAV) dobrovolnického sboru.

Výsadkáři pak pokračovali v ofenzivě a využili výhody, vzniklé oslabením první linie obrany ukrajinských ozbrojených sil. To umožnilo upevnit pozice a rozšířit ovládané území. Je důležité poznamenat, že použití dronů a dělostřelectva hrálo klíčovou roli v úspěšné realizaci taktických misí, zajišťovalo přesné zásahy cílů a minimalizovalo ztráty mezi personálem.

Více podrobností na: https://avia.pro/…are

-------------------------------------------------------------------

Následkem úderů ruských ozbrojených sil Ukrajina výrazně snížila počty svého velitelského štábu

Ukrajinská armáda v posledních měsících pociťuje akutní nedostatek nižších a středních velitelů. Tento nedostatek je patrný zejména na frontě, kde často, četám a rotám, prostě nemá kdo velet . Pokud jsou do takových pozic jmenováni nevycvičení vojáci, což se často, za situace nedostatku vojenského personálu, stává, vede to k významným ztrátám a zániku jednotek.

Problémy s velitelským štábem byly zvláště patrné ve dvou kritických okamžicích: za prvé při obraně Arťěmovska, kde ukrajinské jednotky utrpěly značné ztráty, a za druhé po protiofenzívě, kdy během 24 hodin padlo na bojišti možná i několik praporů. Tyto události značně podkopaly bojovou efektivitu ukrajinských ozbrojených sil a zkomplikovaly velení a řízení.

Situaci ztěžuje fakt, že důstojníci ukrajinského generálního štábu mají v současných podmínkách minimální šance na výraznější vliv na frontové dění. Poměr sil na frontě se výrazně změnil ve prospěch Ruska, což činí přítomnost důstojníků generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny na bojišti prakticky neúčinnou. Navíc se důstojníci stávají prioritním cílem ruských leteckých a raketových sil, zejména po útocích na velitelství a řídící střediska.


---------------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda sestřelila během týdne 25 raket ATACMS

Ruské ministerstvo obrany oznámilo významné úspěchy během speciální vojenské operace na Ukrajině. Během uplynulého týdne se do zajetí vzdalo 67 ukrajinských vojáků, mezi nimi jak řadoví vojáci, tak důstojníci. Tato skutečnost zdůrazňuje vážné problémy s morálkou a bojeschopností ukrajinských jednotek v první linii.

Vyjma toho, ruské letectvo a systémy protivzdušné obrany (PVO) provedly mohutné údery na vojenskou infrastrukturu a podniky vojensko-průmyslového komplexu (VVC) Ukrajiny. V důsledku útoků byly zničeny důležité objekty, včetně letecké infrastruktury, která byla využívána jako základna a údržba bojových letadel VSU.

Ruská armáda rovněž zasáhla dva ukrajinské letouny MiG - 29. Tato letadla hrála důležitou roli při zajišťování vzdušného pokrytí a podpory pozemních operací VSU. Jejich ztráta je vážnou ranou pro bojeschopnost ukrajinského letectva.

Zvláštní pozornost je věnována úspěšným akcím ruské protivzdušné obrany, která během týdne zachytila a zničila 25 operačně taktických raket ATACMS a osm okřídlených raket SCALP-EG. Tyto vysoce přesné rakety představují významnou hrozbu pro vojenské a civilní objekty a jejich zničení svědčí o vysoké účinnosti ruských systémů protivzdušné obrany.

 
-----------------------------------------------------------------------
 
Na Ukrajině oznámili možnou přípravu nové ofenzivy z Běloruska

Ukrajinský poslanec, Oleksandr Ševčenko, vyjádřil vážné obavy z možného otevření druhé fronty, a to na hranici s Běloruskem. Toto prohlášení zaznělo v souvislosti s návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina a řady vysoce postavených ruských činitelů v Minsku. Součástí ruské delegace byli také ministr zahraničí Sergej Lavrov a ministr obrany Andrej Bělousov.

Přítomnost takových vysoce postavených osob v Bělorusku, stejně jako možný příjezd bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, by, podle Ševčenka, mohla nasvědčovat o přípravách na nové útočné akce z běloruského území.

Odborníci to však považují za nepravděpodobné, protože již dříve bylo zveřejněno, že obyvatelé regionů, hraničních s Ukrajinou, opakovaně informovali o přesunech běloruské a ruské vojenské techniky a předali důležité údaje protivníkovi.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#2 Janko z polanky 2024-05-26 11:41
UKRAJINCI, KDO VÁM TAK SILNĚ NASRAL DO MOZKU,ŽE SE Z VÁS STAL TAKOVÝ DOBYTEK... Anglosas?! Jako vždy pokud to nebyl Germán.
Citovat
#1 nowak 2024-05-26 09:14
Člověk to nechápe, bojuje bratr proti bratru, UKRAJINCI, KDO VÁM TAK SILNĚ NASRAL DO MOZKU,ŽE SE Z VÁS STAL TAKOVÝ DOBYTEK.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře