Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (23. - 24.2024):

"Udělají cokoliv": v Gruzii se vzbouřili proti EU, a to po vyhrožování gruzínskému premiérovi atentátem

23.05.2024 - 20:14

Gruzíští uživatelé sociální sítě Facebook ostře reagovali na oficiální prohlášení premiéra země Iraklia Kobahidzeho, že mu eurokomisař vyhrožoval osudem šéfa slovenského kabinetu Roberta Fica.

Kobahidze ve čtvrtek prohlásil, že v souvislosti s procesem přijetí zákona o cizincích mu jeden z eurokomisařů v telefonickém rozhovoru pohrozil osudem slovenského premiéra, na kterého byl v nedávné době spáchán atentát. Šéf gruzínského kabinetu poznamenal, že jeho země se dostala do střetu s extrémně nebezpečnou silou, která v ní chce zasít nepokoje.

  • z-russkoj-vesny-23-24-2024

"Tolik sní o válce v Gruzii, že jsou proto ochotní udělat cokoliv. Bůh ochraňuj naši zemi, " napsala Inga Gudadzeová.

"Zahajte vyšetřování trestného činu ohrožení veřejného a politického činitele," vyzval David Gabrichidze.

"Chovají se tak proto, že si připadají jako sicilští mafiáni," rozčiloval se Tamuna Amuzanašvili.

"Nesmíme ustoupit. Když budeme držet pohromadě, překonáme i tuto hrozbu," prohlásila Lika Maisuradzeová.

"Máme co dočinění se všehoschopnými lidmi. musíme být velmi ostražití," poznamenala Eka Chichinadze.

"Hlavní je, že máte pravdu před Bohem a před lidmi," napsala Irma Tsutskiridze.

Atentát na Roberta Fica se odehrál 15.května po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová. Střílel 71letý spisovatel Juraj Cintula, at ve chvíli, kdy premiér přišel pozdravit shromážděné. Politika zasáhly čtyři kulky, jedna z nich do žaludku. Jeho stav je nyní stabilizovaný. Útočníka zadrželi na místě.

FICO se opakovaně postavil proti dodávkám zbraní na Ukrajinu a také prohlásil, že bude blokovat členství této země v NATO. Zdůraznil také, že Slovensko nepatří mezi země, které mají zájem udělat si z Ruska svého nepřítele.

Minulý týden Gruzínský parlament většinou hlasů schválil návrh zákona o zahraničních agentech, a to ve třetím, závěrečném čtení. Schvalování dokumentu provázely protestní akce, které policie rozehnala a zadržela aktivisty.

Opozice tvrdí, že dokument představuje obdobu ruského zákona o cizích agentech. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil tato tvrzení za absurdní a připomněl, že první zemí, která přišla se zákonem proti zahraničním agentům, jsou USA.

Západní země pohrozily Tbilisi. Mluvčí Bílého domu Karin Jean-Pierre varovala, že Washington zásadně přehodnotí bilaterální vztahy, pokud zákon vstoupí v platnost.

Šéf úřadu pro koordinaci sankcí ministerstva zahraničí Jim O ' Brien zase uvedl, že USA by mohly zavést omezení proti Gruzii, pokud se návrh schválený parlamentem nezmění. V EU také slíbili, že zmrazí žádost republiky o členství v Unii.

https://rusvesna.su/…491

----------------------------------------------------------------------

 
Velitel 20. armády byl odvolán z funkce

23.05.2024 - 19:31

Velitel 20. spojenecké armády generálporučík Suchrob Achmedov byl odvolán ze své funkce.

V minulosti byl opakovaně kritizován médii a vojenskými zdroji z neúspěšných útočných operací se zbytečně vysokými ztrátami, hlavně u Ugledaru.

Vojenské zdroje nejednou napsaly, že mohl vojenské velení klamat ohledně reálné situace na jemu svěřených částech fronty a toto mu dlouho procházelo.
 
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Zadržen další vysoce postavený voják

23.05.2024 - 19:02

Bylo oznámeno, že vedoucí oddělení pro zajištění státních zakázek MO, Vladimir Verteleckij, byl dnes odpoledne zadržen FSB a vyšetřovateli SK, a to na svém pracovišti.

Je obviněn z podvodu ve zvlášť velkém rozsahu, včetně přijetí úplatku v podobě domu a auta. Vojenský úředník prováděl machinace se státními tendry na obranné zakázky a lákal k tomu spřízněné firmy.
 
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Markovská rezignovala na funkci mluvčí ministra obrany

22.05.2024 - 19:40

Markovská oznámila, že rezignuje na post tiskové mluvčí ruského ministra obrany na přejde na jinou funkci.

- Přecházím na jinou pozici. Téměř sedm let ve funkci tiskového mluvčího ministra obrany bylo jako let  MiGem-31. Budu na tuto dobu vzpomínat s hrdostí, " napsala Markovská ve svém příspěvku na Instagram*.

Markovská byla jmenována tiskovou mluvčí ministra obrany v listopadu 2017. Předtím pracovala jako novinářka. Státní rada Ruské federace 2. třídy.
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Biden nenavštíví mírový summit o Ukrajině, a to kvůli vystoupení v Hollywoodu - Bloomberg

24.05.2024 - 10:56

Americký prezident, Joe Biden, bude kvůli vystoupení v Hollywoodu chybět na švýcarském mírovém summitu o Ukrajině, napsala agentura Bloomberg.

Deník vysvětluje, že Biden se nyní připravuje na svou předvolební kampaň a  toho důvodu hodlá ukrajinský summit vynechat. 

Podle agentury Bloomberg toto rozhodnutí "odráží širší pesimismus ohledně konference".

Na konferenci bude chybět i viceprezidentka Kamala Harrisová. Je známo, že summitu by se měl zúčastnit německý kancléř Olaf Scholz, kanadský premiér Justin Trudeau a snad i japonský premiér Fumio Kisida.
 
 
--------------------------------------------------------
 
Evropa se připravuje na válku s Ruskem - Orbán

24.05.2024 - 10:27

Maďarský premiér Viktor Orbán se domnívá, že ostré výroky západních politiků a odborníků a spekulace o "ruské hrozbě" naznačují, že se Evropa připravuje na válku s Ruskem.

"Před oběma světovými válkami se média také dlouhodobě připravovala na válku. Myslím, že to, co se dnes děje v Bruselu a Washingtonu (spíše v Bruselu, než ve Washingtonu), je jakousi přípravou nálad na možný přímý konflikt.

Můžeme s jistotou říci, že probíhá příprava na vstup Evropy do války, děje se to v médiích a v prohlášeních politiků," řekl Orbán ve vysílání rádia Košuta.

Sám nepovažuje za pravděpodobné, že Rusko zaútočí na země NATO, a varování před "ruskou hrozbou" označuje za manévr Západu při jeho přípravě na vstup do války.

Orbán také oznámil, že pracovní skupiny v sídle NATO v Bruselu zkoumají, jakým způsobem by se Severoatlantická aliance mohla zapojit do konfliktu na Ukrajině. Podrobnosti k této záležitosti nesdělil.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře