Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (4.9.2024):

Z AVIA.PRO 4.9.24

Ukrajinská armáda" prodala" úder na Poltavu za 500 tisíc dolarů

Podle údajů, které zveřejnil Forbes, byl ruský úder na výcvikové středisko spojenců v Poltavě proveden na základě zpravodajských informací, které poskytla sama ukrajinská armáda, a to za finanční odměnu! Zpráva tvrdí, že Hlavní zpravodajská služba generálního štábu ruských ozbrojených sil (GRU GŠ RF) tyto metody aktivně používá a štědře platí za informace, vztahující se k významným ukrajinským vojenským objektům.

  • z-avia-pro-4-9-2024
 

Za poskytnutí těch to informací ruské straně mohlo být, podle Forbesu, vyplaceno až 500 tisíc dolarů. To naznačuje, že uvnitř ukrajinských sil mohou existovat zdroje, ochotné spolupracovat s ruskou rozvědkou výměnou za finanční odměnu.

Úder na výcvikové středisko v Poltavě představuje jednu z nejdiskutovanějších událostí posledních dnů, protože vedl k významným ztrátám v řadách ukrajinské armády a zničení strategicky důležitého objektu.

-------------------------------------------------------------

Po úderech na Lvov a Poltavu letectvo NATO masivně evakuuje zraněné žoldáky

Ráno 4.září byly ve vzdušném prostoru Rumunska a Polska zaznamenány desítky dopravních a sanitárních letadel zemí NATO. Stalo se tak po nedávných masivních úderech na Poltavu a řadu objektů, nacházejících se na západní Ukrajině. Mezi zaznamenanými letadly se nacházejí letadla z Německa, Polska a značné množství amerických leteckých jednotek.

Výskyt takové aktivity na obloze východní Evropy vyvolal, mezi odborníky a pozorovateli, řadu otázek a diskusí . Dopravní a sanitární letadla se často používají k evakuaci postižených a k dodávkám vojenské pomoci, což může naznačovat operační akce NATO, následující po nejnovějších událostech na Ukrajině.

--------------------------------------------------------------

Lavrov varoval USA, že s ruskými "červenými liniemi" by se nemělo žertovat

Ruský ministr zahraničí, Sergej Lavrov, učinil tvrdé prohlášení o možných dodávkách amerických raket dlouhého doletu na Ukrajinu. Zdůraznil, že Američané by měli brát ruské "červené linie" vážně. Lavrov poznamenal, že v případě předání těchto zbraní Ukrajině mohou být důsledky nepředvídatelné a USA dobře vědí, kde jsou hranice, které nelze překročit.

"Nežertujte s našimi červenými liniemi! Američané vědí, kudy vedou," prohlásil šéf ruského ministerstva zahraničí.

Moskva, podle něj, opakovaně varovala Západ, že dodávky zbraní, zejména těch, které by mohly ohrozit bezpečnost Ruska, jsou nepřijatelné a mohou vyvolat vážnou eskalaci konfliktu.

Dodávky raket dlouhého doletu na Ukrajinu považuje Moskva za bezprostřední hrozbu, protože takové systémy mohou zasáhnout cíle, a to cíle značně vzdálené, včetně Moskvy,!" V případě dodávek verzí s dlouhým doletem by se tato vzdálenost zvýšila až na 1000 kilometrů.

-----------------------------------------------------------------

SRN dodá Ukrajině dalších šest systémů protivzdušné obrany IRIS-T

Německo plánuje předat Ukrajině dalších šest systémů protivzdušné obrany IRIS-T, uvedla agentura Reuters. Tyto dodávky budou pokračováním podpory, která byla poskytnuta Ukrajině z důvodu posílení její protivzdušné obrany.

Podle plánů německé vlády bude dodáno celkem 12 protiletadlových raketových komplexů IRIS-T SLM. Čtyři z nich již dodány byly, dva by měly být dodány do konce letošního roku a zbývajících šest bude předáno později. Tyto systémy jsou navrženy tak, aby chránily strategicky důležité objekty a města, a to před raketovými a leteckými útoky.

I přes deklarovanou účinnost těchto systémů protivzdušné obrany, tuto se doposud prakticky prokázat nepodařilo.

----------------------------------------------------------------

Rusko bude provokace v Podněstří pokládat za útok na RF

Moskva uvedla, že jakékoli provokace proti ruským mírovým jednotkám a občanům v Podněstří budou považovány za útok na samotnou Ruskou federaci. Prohlásila to mluvčí ruského ministerstva zahraničí, Maria Zacharovová, a to na brífinku Východního ekonomického fóra. Zdůraznila, že v regionu žije více než 220 tisíc ruských občanů a jakékoli agresivní akce proti nim budou mít vážné následky.

"Jakékoli provokace budou, v souladu s mezinárodním právem, považovány za útok na Ruskou federaci," uvedla Zacharovová a připomněla důležitost zachování ruské mírové mise v regionu.

Mírové jednotky byly, podle ní, rozmístěny v Podněstří s cílem stabilizovat zdejší situaci, a to po konfliktu v 90.letech. Jejich přítomnost zde hraje klíčovou roli pro udržování míru.

Zacharovová rovněž poznamenala, že vedení Moldávie, se, podobně jako Ukrajina, vydalo "cestou zkázy", a to tím, že se snaží odstranit z Podněstří ruskou vojenskou přítomnost. V této souvislosti poukázala na to, že moldavské úřady ignorují historii tohoto regionálního konfliktu, stejně jako i důvody, které zde vedly k nasazení mírových sil. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí vyzvala moldavské politiky, aby si "připomněli", jak, před několika desítkami let, mohly tyto události skončit! Zároveň zdůraznila význam zachování si historické paměti.

Výroky Zacharovové zazněly na pozadí rostoucího napětí mezi Ruskem a Moldávií, která, společně s Ukrajinou a západními zeměmi, neuznává nezávislost Podněstří, a proto odmítá přijmout v této věci ruský postoj.

--------------------------------------------------------------
 
V Turecku se konaly masové protesty proti přítomnosti americké letecké základny

V tureckém městě Izmir vypukly protiamerické protesty, jejichž účastníci požadují uzavření americké letecké základny a stažení amerických vojsk z území země. Tisíce lidí vyšly do ulic a skandovaly hesla " Yankees, Go Home!"a vyjadřovaly svoji nespokojenost s politikou USA v tomto regionu.

Demonstrace začaly spontánně, ale rychle nabraly na síle. Demonstranti pochodovali hlavními ulicemi města a mířili k nedaleké americké letecké základně. Organizátoři shromáždění tvrdí, že přítomnost americké armády v Turecku je vnímána jako vměšování do vnitřních záležitostí země a ohrožení její suverenity.

Hlavním požadavkem demonstrantů je okamžité uzavření americké základny a ukončení všech vojenských dohod s USA. Americká přítomnost v Turecku, podle účastníků akce, přispívá k rostoucímu napětí v regionu a ohrožuje národní bezpečnost země. Mnozí z nich navíc vyjadřují nespokojenost s politikou Washingtonu na Blízkém východě a ve východním Středomoří.

----------------------------------------------------
Výběr a překlad Zdeněk Bálek
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Veina 2024-09-05 20:10
))) Žhavé dívky na vás čekají na — Top25.fun
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře