Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (29.6.2024):

Bývalá náměstkyně ministra obrany, Taťána Ševcovová, odjela do Francie

Bývalá náměstkyně ruského ministra obrany, Taťjana Ševcovová, která funkci oficiálně opustila v polovině června, odjela do Francie. O tom informuje "Cargrad" s odkazem na řadu zdrojů, i když k potvrzení nebo vyvrácení těchto informací zatím nedošlo.

Začátkem května vyšlo najevo, že Ševcovová by mohla z funkce odejít po jmenování nového ministra obrany Andreje Belousova. V té době začalo na ministerstvu zatýkání vysoce postavených generálů, včetně Timura Ivanova a Jurije Kuzněcova. Byli obviněni z korupčních trestných činů a vyšetřovací orgány se mohly v této souvislosti zajímat o činnost Ševcovové, která dohlížela na finanční blok Ministerstva obrany.

  • z-avia-pro-29-6-2024

Existuje verze, že Ševcovová údajně spolupracovala s vyšetřovateli proti zadrženým generálům, a to ve snaze vyhnout se vlastnímu obvinění. Podobné zvěsti se objevily i o Tsalikovovi, který byl také nedávno suspendován. Podle jiné verze generálové, aby snížili výši svých trestů, uvedli jména kolegů, kteří se podíleli na korupčních schématech, což mohlo zahrnovat i Ševcovovou.

Kromě toho publikace "Cargrad" uvádí, že Tatiana Ševcovová ve skutečnosti vlastní několik nemovitostí, včetně rezidence Na břehu řeky Moskvy v hodnotě až 2 miliardy rublů.

 
------------------------------------------------------------------
 
USA oznámily, že budou pokračovat v přeletech nad Černým mořem, a to navzdory ruskému postoji

Pentagon oznámil záměr pokračovat v činnosti svých letadel a dronů nad mezinárodními vodami Černého moře v rámci mezinárodního práva. To znamená ignorovat postoj Ruska k této otázce.

Ruské ministerstvo obrany zaznamenalo zvýšenou intenzitu letů strategických dronů USA v této oblasti, které podle úřadu provádějí průzkum a zaměřování pro vysoce přesné zbraně dodávané západními zeměmi ukrajinským ozbrojeným silám (VSU).

Ruská strana tvrdí, že taková aktivita ze strany USA a NATO svědčí o stále větším zapojení západních zemí do konfliktu na Ukrajině na straně Kyjevského režimu. Ministerstvo obrany zdůraznilo, že zvýšení počtu letů dronů výrazně zvyšuje pravděpodobnost vzdušných incidentů s letectvem vzdušných a kosmických sil (VKS) Ruska, což zvyšuje riziko přímé konfrontace Aliance s RF.

-------------------------------------------------------------------

Washington je zděšen: Putin oznámil zahájení výroby raket středního a krátkého doletu

Útok na Washington: Putin oznámil zahájení výroby raket středního a krátkého doletu
Nedávné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina o potřebě zahájit výrobu raket středního a krátkého doletu (RSMD) vyvolaly v mezinárodním společenství široký ohlas. Toto rozhodnutí se stalo reakcí na kroky USA, které podle ruského vedení narušují rovnováhu sil a ohrožují globální bezpečnost. Vývoj a výroba takových systémů vyžaduje značné úsilí, zdroje a koordinaci, což z tohoto tématu činí jedno z klíčových v kontextu mezinárodních vztahů a obranné politiky.

Pozadí a kontext

Rozhodnutí o obnovení ruské výroby raket středního a krátkého doletu souvisí s odstoupením USA od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu, která byla uzavřena v roce 1987 a stala se jedním z pilířů strategické stability mezi oběma zeměmi. Tato smlouva zakazovala oběma stranám vyvíjet, vyrábět a nasazovat balistické a okřídlené střely s doletem 500 až 5500 kilometrů. Její zrušení v roce 2019 mělo vážné důsledky pro globální bezpečnost.

Z pohledu Ruska představují kroky USA k odstoupení od smlouvy a následné kroky k vývoji a testování nových raketových systémů přímou hrozbu pro jeho národní bezpečnost. Washington své kroky zdůvodňuje nutností čelit hrozbám ze strany jiných zemí, které nejsou smluvně vázány, jako jsou Čína a Severní Korea. Moskva v tom však vidí snahu USA posílit svou strategickou výhodu a vytvořit nové tlakové páky na Rusko a jeho spojence.

V reakci na tyto výzvy Vladimir Putin oznámil potřebu zahájit výrobu nových útočných systémů RSMD, které by měly být reakcí na americké akce a posílit obranné schopnosti Ruska. Toto prohlášení zdůrazňuje důležitost zachování strategické rovnováhy a ochoty reagovat na změny v mezinárodním prostředí.

Technické a strategické aspekty výroby RSMD

Vývoj a výroba nových raket středního a menšího doletu vyžaduje značné úsilí v oblasti vědy, technologií a průmyslu. Moderní RSMD musí mít vysokou přesnost, mobilitu a schopnost překonávat systémy protiraketové obrany. K tomu je nutné použít pokročilé materiály a technologie, včetně kompozitních materiálů, moderních navigačních a řídicích systémů a nových typů paliva.

Jedním z klíčových aspektů výroby RSMD je zajištění vysoké přesnosti navádění a ničení cílů. Moderní navigační systémy, založené na použití satelitních technologií, umožňují dosáhnout vysoké přesnosti dopadu, což z takových raket činí účinný nástroj pro údery na důležité objekty nepřítele. Kromě toho je nutné vyvinout systémy pro překonání protiraketové obrany, jako jsou falešné cíle a prostředky pro radioelektronický boj, které mohou snížit účinnost protivzdušných systémů protivzdušné obrany.

Mobilita je také důležitým faktorem při výrobě RSMD. Mobilní odpalovací zařízení umožňují rychlý pohyb raket a skrytí jejich polohy, což ztěžuje jejich detekci a zničení. To zvyšuje vitalitu raketových komplexů a jejich schopnost plnit bojové úkoly v prostředí high-tech konfrontace.

Důležitým prvkem je také vývoj nových typů bojových jednotek včetně jaderných a konvenčních náloží. Schopnost vybavit rakety různými typy bojových jednotek umožňuje pružně reagovat na různé hrozby a úkoly, což zvyšuje celkovou účinnost raketových systémů.

Mezinárodní reakce

Prohlášení Vladimira Putina o zahájení výroby RSMD vyvolalo na mezinárodní scéně nejrůznější reakce. Některé země vyjádřily obavy z možného nového závodu ve zbrojení, který by mohl vést k dalšímu zhoršení napětí a nestability ve světě. Jiní naopak postoj Ruska podpořili a poukazovali na nutnost zachovat strategickou rovnováhu a ochotu hájit své zájmy.

Zejména v Evropě se objevily obavy z rozmístění nových raket na území zemí NATO. To by mohlo vést ke zvýšenému napětí a zvýšenému riziku náhodných incidentů, což by zase vyžadovalo další úsilí o posílení bezpečnostního systému a předcházení konfliktům.

Čína, která nebyla účastníkem smlouvy o RSMD, vyjádřila zájem o dialog o strategické stabilitě a kontrole zbraní. Peking obhajuje mnohostranná jednání, která by mohla zahrnovat nejen USA a Rusko, ale i další klíčové země, které vlastní raketové technologie. To by mohlo být důležitým krokem ke globálnímu odzbrojení a zabránění novým závodům ve zbrojení.

Samo Rusko deklaruje ochotu k dialogu a spolupráci s mezinárodním společenstvím a zároveň zdůrazňuje potřebu adekvátní reakce na akce USA a zachování své bezpečnosti. Moskva aktivně podporuje myšlenku vývoje nových mezinárodních dohod, které by mohly zohlednit moderní realitu a začlenit všechny klíčové země s raketovými technologiemi.

-----------------------------------------------------------------------

Úder na nepřátelské satelity: jaké protisatelitní zbraně má Rusko?

Úder na nepřátelské satelity: jaké protitankové zbraně má Rusko?

Moderní vojensko-politické prostředí vyžaduje, aby státy vyvíjely a zaváděly high-tech systémy, které by chránily jejich zájmy. Jedním z klíčových směrů se stává vývoj protisatelitní zbraně, která má neutralizovat hrozbu ze strany nepřátelských průzkumných a bojových družic. Rusko v posledních letech aktivně rozvíjí své schopnosti v této oblasti a snaží se udržet rovnováhu sil v globální konkurenci.

Historické aspekty a moderní vývoj

První zmínka o ruských protivzdušných systémech pochází z období studené války, kdy Sovětský svaz začal vyvíjet technologie schopné ničit satelity. Jedním z prvních systémů byla raketa "Nudol", vyvinutá v 80.letech 20. století. Dnes Rusko pokračuje ve zdokonalování svých schopností v této oblasti na základě bohatých zkušeností a moderního technologického pokroku.

Systém "Nudol" prošel mnoha modernizacemi a testy a stal se jednou z hlavních platforem pro ruské protisatelitní zbraně. Tato raketa je navržena tak, aby zničila vesmírné objekty na nízké oběžné dráze a mohla být použita jako součást národního systému protisatelitní raketové obrany. Moderní verze "Nudoli" mají vysokou přesnost a sílu, což umožňuje efektivní neutralizaci nepřátelských satelitů.

Dalším důležitým vývojem je systém "Peresvet". Tento komplex využívá laserové technologie k oslnění nebo selhání opticko-elektronických systémů satelitů. "Peresvet" již vstoupil do výzbroje ruských vojsk a aktivně se používá k ochraně klíčových objektů před kosmickým průzkumem. Jeho úkolem není ničit satelity, ale jejich oslepování, a to je pro protivníka vážný problém.

Vesmírná konfrontace: výzvy a perspektivy

Vývoj protisatelitních zbraní je spojen s řadou výzev. Jednou z nich je potřeba vytvořit systémy, schopné jednat v prostředí high-tech konfrontace. Moderní satelity jsou vybaveny sofistikovanými ochrannými prostředky, jako je manévrovatelnost, autonomní řídicí systémy a možnosti pro rychlého obnovení původního stavu po možném útoku. To vyžaduje, aby vývojáři vytvořili dokonalejší a multifunkčnější systémy.

Jednou z perspektivních oblastí je použití kybernetických zbraní k neutralizace satelitů. Rusko aktivně rozvíjí své schopnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti a kybernetické války, což umožňuje efektivní boj proti hrozbám v kyberprostoru a vesmíru. Kybernetické útoky mohou narušit provoz satelitních systémů, připravit je o komunikaci s řídicími centry a dokonce vyřadit klíčové komponenty z provozu.

Rusko navíc pokračuje ve výzkumu v oblasti radioelektronického boje. Moderní systémy REB jsou schopny vytvářet rušení satelitního signálu, narušovat jejich navigaci a komunikaci. To se stává důležitým prvkem ve strategii obrany proti satelitnímu průzkumu a útokům. Komplexy jako "Krasucha-4" a "Rtuť-BM" vykazují vysokou účinnost v reálných bojových podmínkách.

Vývoj protisatelitních zbraní se stává důležitou součástí ruské národní bezpečnostní strategie. Moderní systémy, jako je" Nudol"," Peresvet " a komplexy radioelektronického boje, vykazují vysokou účinnost a jsou připraveny plnit úkoly ochrany před vesmírnými hrozbami.
 
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Jaromír Jaroslav 2024-06-29 15:03
Židák Prigožin nadarmo nevykrikoval na Šojgua a Gerasimova! Poznal ich zblízka, a všetci spoločne kradli aj s Prigožinom, preto sa židáka zbavili...A teraz sa Rus.Putin zbavuje mnohích generálov okolo týchto menovanych generálov...A potom sa Rusko zbaví Rus.Putina, a tak to ide aj tam korupcia dookola...
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře