Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (26.9.2024):

Estonsko oznámilo, že je připraveno zahájit preventivní úder proti Rusku

Náčelník generálního štábu estonských obranných sil, generálmajor Vahur Karus, učinil rezonující prohlášení o připravenosti jeho země zahájit preventivní úder proti Rusku, a to v případě, že by existovaly náznaky, že se Moskva chystá zaútočit na země NATO. Estonsko bude, podle generála, jednat v rámci svých závazků vůči Alianci vůči svým spojencům.

  • z-avia-pro-26-9-2024
Generálmajor Karus ve svém projevu zdůraznil důležitost rychlé reakce na jakékoli hrozby, vycházející z Ruska. Estonská armáda je, podle něj, připravena aktivně zasáhnout, a to aby ochránila jak své území, tak zájmy NATO. Poznamenal, že Estonsko pozorně sleduje ruské vojenské aktivity a je připraveno zasáhnout, pokud budou identifikovány známky přípravy na agresi.

---------------------------------------------------------------
EU odmítá přijmout kolektivní rozhodnutí ohledně použití západních dalekonosných zbraní proti Rusku 

Evropská unie nepřijme jednotné rozhodnutí, které by Ukrajině umožnilo použít západní dalekonosné zbraně k úderům proti ruskému území, uvedla Evropská komise. Evropská komise zároveň zdůraznila, že tyto otázky zůstávají v kompetenci jednotlivých evropských států, které Kyjevu poskytují vojenskou pomoc.

Evropská komise sdělila deníku Izvestija, že každá země, která Ukrajině dodává zbraně, sama rozhoduje o tom, jaké podmínky a omezení pro použití svých zbraní uplatní. Prohlášení přišlo uprostřed probíhajících diskusí o tom, zda Ukrajina může zbraňové systémy, obdržené ze Západu, použít k útokům, směřujícím do hloubi ruského území. Tato otázka se jeví zvláště aktuální ve světle nových dodávek systémů dlouhého doletu, jakými jsou rakety a dělostřelecká munice, které mohou zasáhnout i značně vzdálené cíle.

Evropský parlament již dříve schválil rezoluci, ve které vyzývá evropské země, aby zrušily veškerá omezení, týkající se západních dalekonosných zbraní, předaných Ukrajině!  To by Kyjevu umožnilo útočit na vzdálené cíle, nacházející se i v hloubi ruského území! Navzdory tomu je však rozhodnutí o přijetí takových rozhodnutí  ponecháno na každém jednotlivém státu Evropské unie!

Více informací na: https://avia.pro/…tiv
----------------------------------------------------------------------

V důsledku úderu raketami Kindžál byly, ve Starokonstantinivu v chmelnické oblasti, zničeny čtyři letouny F-16

Čtyři stíhací letouny F-16 byly zničeny při nečekaném úderu hypersonickými raketami Kindžál na letišti ve Starokonstantinivu v chmelnickém kraji. Tyto letouny, které Ukrajině poskytli její západní spojenci, byly určeny pro strategické operace na frontové linii. Úder se uskutečnil v noci, což v ukrajinských vojenských kruzích vyvolalo vážné obavy.

Telegramový kanál „ČP. Sevastopol“ uvádí, že v ukrajinském segmentu Telegramu se začalo diskutovat o tom, že došlo k jakési „letecké léčce“, která zabránila včasnému odhalení ruských letadel a raket. Tuto verzi však ukrajinské monitorovací zdroje nepotvrzují. Podle těchto kanálů byly informace o odpálení raket k dispozici předem, ale reakce na útok byla neúčinná

----------------------------------------------------------------—

Ukrajina, v nadcházejících dnech, oznámí nevyhnutelnou ztrátu Ugledaru

Spoluzakladatel analytického projektu Deep State, Mikula, uvedl, že udržení Ugledaru, klíčového sídla v DNR (Doněcká lidová republika), je stále méně pravděpodobné. Město by se, podle něj, mohlo dostat pod kontrolu ruských jednotek během pár dnů či týdnů. Oznámení přichází v době zesilujících útoků ruských sil, které pokračují v postupu z boků a hrozí, že obklíčí ukrajinské jednotky bránící město.

Mikula poznamenal, že pro úspěšnou obranu Ugledaru je nutné „odříznout kleště“, kterými ruské jednotky postupují z boků, ale ukrajinské síly nemají dostatek prostředků, aby tomu účinně čelily.

Ugledar je důležitým strategickým bodem, nacházejícím se v první linii. Jeho ztráta by mohla závažným způsobem ovlivnit průběh dalších bojů!

---------------------------------------------------------------

Se ztrátou Pokrovska přijde Ukrajina o dvě třetiny svého hutnického průmyslu

Prezident Ukrmetalurgprom, Alexander Kalenkov, varoval před možnými katastrofálními následky pro ukrajinský hutní průmysl Ukrajiny, a to v případě osvobození Pokrovska ruskými vojsky. Město je klíčovým průmyslovým centrem a jedním z posledních velkých zdrojů koksovatelného uhlí, kterého je zapotřebí pro výrobu oceli. Ztráta Pokrovska, podle ně,j povede k výraznému omezení hutní výroby v zemi.

Ukrajina dnes vyrábí asi 7,5 milionu tun oceli ročně, ale se ztrátou kontroly nad Pokrovskem může toto číslo klesnout na 2-3 miliony tun. Je to dáno tím, že Pokrovsk zůstává posledním velkým centrem pro výrobu koksovatelného uhlí, které se využívá v hutním průmyslu.

-------------------------------------------------------------------—

Dyumin oznámil bezprostřední osvobození území kurské oblasti, jejíž části se zmocnily ukrajinské ozbrojené sily

Asistent ruského prezidenta, Alexey Dyumin, uvedl, že v blízké budoucnosti bude území kurské oblasti zcela osvobozeno od ukrajinských jednotek. Generální štáb už, podle něj, vypracoval odpovídající plán, zaměřený na realizaci tohoto úkolu! Ruské síly hodlají znovu získat kontrolu nad všemi okupovanými územími. Tyto informace poskytuje Telegramový kanál Vladimira Solovjova.

Připomeňme, že 6. srpna vtrhly na území kurské oblasti ukrajinské ozbrojené síly (AFU), které dobyly velké části tohoto regionu. V tuto chvíli ukrajinské jednotky, a to i přes protiútoky ruských jednotek, nadále drží řadu klíčových pozic, nacházejících se v kurské oblasti.

--------------------------------------------------------------—

V belgorodské oblasti budou do školních autobusů nainstalovány systémy elektronického boje

Úřady regionu Belgorod se rozhodly vybavit školní autobusy systémy elektronického boje (EW), a to z důvodu ochrany před útoky dronů. Guvernér, Vjačeslav Gladkov, uvedl, že v regionech, sousedících s Ukrajinou, bude instalováno celkem 55 stanic elektronického boje, které jsou určeny k neutralizaci bezpilotních prostředků. Autobusy s protidronovými instalacemi začnou jezdit již v blízké budoucnosti.

Rozhodnutí přichází uprostřed rostoucích hrozeb útoků dronů, které se staly, v pohraničních oblastech, stále častějšími. Systémy elektronického boje jsou navrženy tak, aby rušily řídicí signály dronů, a tím bránily jejich úspěšnému použití k úderům. V souvislosti s probíhajícími nepřátelskými akcemi na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou se zajištění bezpečnosti našich občanů, zejména dětí, stalo pro místní orgány prioritou.

----------------------------------------------------------------

Spojené státy přidělily Ukrajině nový balíček pomoci, a to v hodnotě 7,9 miliardy dolarů

Ukrajinský prezident, Vladimir Zelenskij, oznámil nový balíček pomoci, který Ukrajina obdržela ze Spojených států, a to v hodnotě 7,9 miliardy dolarů. Tento balíček obsahuje širokou škálu vojenské podpory. Mezi dodávanými zbraněmi se nacházejí baterie raket země-vzduch Patriot (SAM), další systémy protivzdušné obrany, bezpilotní vzdušné prostředky (UAV), stejně jako i rakety dlouhého doletu a munice.

Jedním z klíčových prvků tohoto balíčku je systém protivzdušné obrany Patriot, který se dlouhodobě stal symbolem západní podpory Ukrajině v její konfrontaci s Ruskem.

Kromě Patriotu jsou součástí balíčku další systémy protivzdušné obrany, které budou hrát klíčovou roli při poskytování vzdušného krytí.

Je však známo, že obsah celého balíčku této vojenské dodávky zveřejněn nebyl. Podle některých zpráv sem patřily i řízené střely JASSM.

-------------------------------------------------------------—

Ukrajina obdrží klouzavé pumy AGM-154 JSOW s dosahem až 130 km

Podle informací, zveřejněných Telegramovým kanálem Russian Weapons, obdrží ukrajinské letectvo, v rámci nového balíčku vojenské pomoci, americké klouzavé řízené pumy AGM-154 JSOW. Tato munice má dostřel až 130 km, to v případě, že dosáhne výšky více než 10 000 metrů. Avšak její použití, v režimu malé nadmořské výšky, výrazně snižuje její dolet, a to na 22–25 km. To znamená, že ukrajinské letouny Su-27S budou nuceny vystoupat do dosahu ruských raket vzduch-vzduch, ultra dlouhého dosahu, R-37M, kterými jsou vybaveny Su-35S, stíhačky Su-30SM2 a stíhačky MiG-31BM.

Efektivita použití takových leteckých pum tedy bude záviset na frekvenci a pravidelnosti hlídek ruských stíhačů, a to v klíčových operačních oblastech. Podobná opatření byla již použita k zastavení hrozby, kterou představovaly přesné pumy GBU-39/B, dříve dodávané na Ukrajinu.

Jedním z rysů AGM-154 JSOW je absence proudových motorů, což snižuje jejich infračervenou stopu a ztěžuje jejich detekci elektrooptickými systémy. Na rozdíl od střel Storm Shadow nemají AGM-154 infračervenou signaturu, což vylučuje jejich zachycení a sledování opticko-elektronickým modulem 10ES1 komplexu Pantsir-S1. K jejich detekci a zachycení však mohou ruské systémy protivzdušné obrany využít radarovou stanici 1RS2 Helmet.

V současné době zůstává nejasným, zda Ukrajina obdrží modifikaci AGM-154E s delším dosahem, vybavenou proudovým motorem. Ta má dolet až 480–500 km. Pokud budou Kyjevu dodány tyto modifikované letecké pumy, mohlo by to výrazně posílit potenciál ukrajinského letectva, a to z důvodu, že by tak mohlo zasahovat cíle, nacházející se ve značné vzdálenosti od frontové linie.

------------------------------------------------------------------—

USA předávají Ukrajině 150 obrněných vozidel M1117

Spojené státy oznámily nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu, včetně široké škály zbraní a vybavení. Jednou z klíčových součástí této dodávky bude 150 obrněných vozidel M1117, která výrazně posílí mobilitu a ochranu ukrajinských jednotek. Dále balení obsahuje leteckou munici, rakety pro systémy HIMARS MLRS, protitankové řízené střely TOW (ATGM), dělostřeleckou munici, rychlé čluny a další vojenskou techniku.

Nový balíček vojenské pomoci se odhaduje na 375 milionů USD, přičemž v příštích dnech se očekává další balíček vojenské pomoci ve výši 8 miliard USD, který by měl zahrnovat řízené střely dlouhého doletu JASSM.

---------------------------------------------------------—

Rusko posiluje protivzdušnou obranu poblíže Kerčského mostu,a to instalací věží, vybavených raketami Pantsir

V reakci na potenciální dodávky víceúčelových taktických řízených střel AGM-154E nebo AGM-158A na Ukrajinu, a to jako výbavy, určené pro stíhačky F-16AM, se velení ruských leteckých sil rozhodlo výrazně posílit protivzdušnou obranu v oblasti Kerčského mostu. K dosažení tohoto cíle budou stacionární protiletadlové raketové a dělostřelecké systémy Pantsir-SMD umístěny na speciálních univerzálních platformách příhradových věží, a to ve strategicky důležitých oblastech, včetně Černého moře. To výrazně zvýší rádiový horizont pro detekci a zachycování cílů v malých výškách, jakými jsou například řízené střely. Informace o tom poskytuje Telegramový kanál „Ruské zbraně“, který zároveň i zveřejňuje odpovídající fotografie.

Platformové věže, podle tohoto zdroje, umožňují zvýšit efektivitu systémů protivzdušné obrany, a to díky lepší viditelnosti vodní hladiny, To je mimořádně významné pro ochranu infrastruktury, včetně již dříve napadeného Krymského mostu. Zvláštní roli v těchto komplexech hraje naváděcí radar 1RS2 Helmet, který je schopen efektivně detekovat a zachycovat nízko letící cíle, jakými jsou řízené střely. To činí tento systém mimořádně důležitým v rámci obrany.

Pravděpodobnost, že ukrajinské ozbrojené síly obdrží taktické střely AGM-154E a AGM-158A, určené pro přesné údery dlouhého doletu, vzbuzuje u ruského vojenského velení vážné obavy. Tyto rakety mají schopnost zasahovat cíle na značné vzdálenosti a mohly by být použity k úderu na strategické cíle, nacházející se na Krymu a v jižním Rusku, včetně Kerčského mostu, který má klíčový význam pro logistiku a zásobování.

------------------------------------------------------------------—

Spojené státy zvažují možnost dodat Ukrajině munici, obsahující bílý fosfor

Pentagon navrhl dodat Ukrajině munici, obsahující bílý fosfor! Bílý dům prozatím váhá...Předchozí dodávky, jakými byla kazetová munice a systémy ATACMS, však naznačují, že k dodávce munice, obsahující bílý fosfor, by mohlo dojít... Experti spekulují, že taková munice se již dokonce může nacházet na ukrajinském území nebo ji bude obsahovat nový balíček vojenské pomoci, jehož dodávka by měla být oznámena ještě tento týden.

Munice s bílým fosforem vyvolává bouřlivé etické a humanitární otázky, neboť je pokládána za nehumánní zbraň. Bílý fosfor se vznítí při kontaktu se vzduchem, a to při teplotách nad 30 °C, poté pokračuje v hoření, dokud není zcela zoxidován nebo izolován od kyslíku. Tento proces je doprovázen uvolňováním hustého bílého kouře, obsahujícího oxidy fosforu, které působí dráždivě na dýchací cesty. Kromě toho se popáleniny, způsobené fosforem, extrémně obtížně léčí, protože fosfor se může při styku se vzduchem vznítit a zranění tak ještě zhoršit!

Navzdory tomu mohou Spojené státy zařadit munici s bílým fosforem do svého dalšího ukrajinského balíčku pomoci, pokud to bude vyžadovat situace na frontě! Použití takových zbraní by vyvolalo novou vlnu mezinárodní kritiky a rozpoutalo vlnu diskusí ohledně dodržování humanitárních standardů v ozbrojených konfliktech. Použití kazetové munice a systémů HIMARS však ukazuje, že Spojené státy jsou připraveny revidovat svou politiku dodávek zbraní, a to v závislosti na kyjevských potřebách.

-----------------------------------------------------------—

Spojené království zavádí nové sankce proti ruskému sektoru LNG

Spojené království oznámilo zavedení nových sankcí, zaměřených na ruský sektor zkapalněného zemního plynu (LNG). Podle agentury Reuters podléhalo omezením pět lodí a dvě společnosti, zapojené do přepravy ruského LNG. Je to poprvé, co Londýn použil nové zákonné pravomoci, určené k přímému ovlivňování lodní dopravy, přepravujících zkapalněný plyn z Ruska.

Sankce se dotkly White Fox Ship Management a Ocean Speedstar Solutions OPC, stejně jako plavidel Asya Energy, Pioneer, North Sky, SCF La Perouse a Nova Energy. Opatření jsou zaměřena na další snížení ruského vývozu LNG, což představuje širší součást západní strategie, zaměřené na omezení ruských příjmů, plynoucích z energetického sektoru.

Britská vláda ve svém prohlášení uvedla, že tyto aktivity vycházejí z předchozích sankcí, uvalených na arktický projekt LNG 2, a to na začátku roku.

Spojené království, společně s USA a Evropskou unií, nadále zvyšují sankční tlak na ruskou ekonomiku, zejména v oblasti energetiky, která pro Rusko představuje jeden z hlavních zdrojů příjmů.

-------------------------------------------------------------
USA a jejich spojenci vyzývají k okamžitému 21 dennímu příměří na izraelsko-libanonské hranici

Spojené státy, Francie a několik dalších spojenců vyzvalo k okamžitému 21 dennímu příměří na hranici mezi Izraelem a Libanonem. Tento krok je nezbytným pro vytvoření podmínek pro diplomatická jednání a zamezení další eskalace tohoto konfliktu. V prohlášení, zveřejněném The Associated Press, spojenci zdůraznili význam dočasného příměří, které musí schválit jak izraelská, tak i libanonská vláda.

Výzva k zastavení palby přichází uprostřed aktivní fáze bojů, které propukly poté, co izraelské úřady 23. září oznámily zahájení vojenské operace v Libanonu. Konflikt si již vyžádal značné ztráty: podle libanonského ministerstva zdravotnictví bylo k dnešnímu dni zabito 569 lidí a asi 1,8 tisíce jich bylo zraněno. Izraelská operace byla reakcí na zhoršující se situaci na hranicích a narůstající hrozby ze strany skupin, operujících na libanonském území.

--------------------------------------------------------------------—

Hizballáh mohl s Izraelem uzavřít tajnou dohodu – již téměř celý den nebyly zaznamenány žádné další útoky

Za posledních 17 hodin nepřišlo od Hizballáhu jediné prohlášení a nebyly zaznamenány žádné starty raket nebo dronů. Tento klid vyvolává mezi pozorovateli a analytiky mnoho otázek ohledně blízko východního vývoje. Náhlé zastavení aktivit, a to po dlouhodobém předchozím ostřelování a prohlášeních tohoto hnutí, působí na zdejším vyhroceném regionálním pozadí nezvykle.

Dříve se Hizballáh aktivně účastnil ostřelování a vojenských operací, čímž demonstroval svou připravenost k dalším aktivitám. Náhlé zastavení jeho činnosti však vede k pozvednutí obočí a na mezinárodní scéně se stává předmětem diskusí. Experti nevylučují, že se Hizballáh, a to prostřednictvím prostředníků, tajně dohodl s Izraelem, že nebudou pokračovat ve vojenských operacích.
--------------------------------------------------------------—

V Libanonu byl zničen arsenál, v němž se nacházely íránské balistické rakety Fateh-110

Na internetu se objevily fotografie budovy, zničené izraelským letectvem, kde se údajně nacházely zbraně Hizballáhu. Mezi troskami byl nalezen íránský balistický raketový systém Fateh - 110. To znamená první případ, potvrzující, že libanonské šíitské skupiny vlastní tuto zbraň. Jedná se o raketu, vybavenou 650 kg hlavicí a s doletem až 300 km. To představuje, pro Izarel, významné ohrožení! ...

------------------------------------------------------------------—

Trump vyhrožuje zničením největších íránských měst i země samotné

Bývalý americký prezident, Donald Trump, učinil tvrdé prohlášení vůči Íránu! Přislíbil zničit největší města této země, pokud bude Teherán nadále ohrožovat Spojené státy. Trump se, během svého projevu na jednom ze svých předvolebních mítinků, ostře vyjádřil k možným hrozbám ze strany Íránu a zdůraznil, že Spojené státy jsou připraveny zasadit Iránu drtivou ránu, pokud by se situace vyhrotila.

"Vymažeme vaše největší města i zemi samotnou ," prohlásil Trump a dodal, že nepřipustí žádné hrozby vůči Americe a jejím spojencům.

Jeho slova zazněla v době rostoucího napětí mezi Washingtonem a Teheránem, a to zejména v souvislosti s íránským jaderným programem a podporou Teheránu různým ozbrojeným skupinám, působícím na Blízkém východě.

Trump rovněž poznamenal, že během jeho prezidentství se Írán neodvážil ohrozit Spojené státy a jeho politika tvrdého nátlaku vedla k omezení íránských ambicí. Zdůraznil, že Írán naprosto dobře chápe, čeho je americká vojenská mašinérie schopna, a jakékoli pokusy o eskalaci ze strany Teheránu povedou k okamžité reakci Washingtonu.

-------------------------------------------------------------------

Slovenskému premiérovi byla zaslána obálka s kulkou

Do kanceláře slovenského premiéra, Roberta Fica, byla doručena obálka s nábojnicí, což vyvolalo ve vládních kruzích vážné obavy. Informoval o tom portál Plus 7 dní. K incidentu došlo při běžné kontrole pošty, určené předsedovi vlády. Bezpečnostní pracovníci upozornili na podezřelou obálku, která po rentgenové kontrole prokázala přítomnost podezřelého obsahu.

Incident zvyšuje obavy o bezpečnost slovenského premiéra. V květnu tohoto roku již byl učiněn pokus o atentát na Roberta Fica. Útočník, stoupenec liberální strany Progresivní Slovensko, Juraj Cintula, byl zadržen. Tyto události vyvolaly ve slovenské společnosti široký ohlas.

 
------------------------------------------------------------
Výběr a překlad Zdeněk Bálek

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Bella 2024-09-27 20:13
))) Žhavé dívky na vás čekají na -- Nu21.eu
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře