Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Zprávy z AVIA.PRO (21.04.2023)

Generální tajemník NATO oznámil přesun nových systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu

NATO se připravuje na přesun dalších systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu, řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Podle něj se členské země, po důkladné inventarizaci stávajících zbraní, rozhodly převést několik protivzdušných, raketových systémů, včetně amerického Patriotu a francouzsko-italského SAMP/T na Ukrajinu. Dodávky jsou plánovány pro nejbližší dobu.

Stoltenberg upřesnil, že Ukrajina, kromě systémů protivzdušné obrany, obdrží náhradní díly a rakety pro systémy, které jsou již v provozu, což, v kontextu probíhajícího konfliktu, posílí její obranné schopnosti . Přesná čísla a načasování přesunu zbraní nebyly oznámeny, ale zdůrazňuje se, že taková pomoc je v souladu s právem zemí NATO podporovat Kyjev, a to bez přímé účasti v konfliktu.

  • zpravy-z-avia-pro-21-04-2023
 
Zarážejícím se na tom jeví, že generální tajemník NATO tímto víceméně legalizoval útoky na vojenské cíle, nacházející se na ruském území. To vyostřuje situaci a může donutit Rusko, aby jednalo razantněji.

Zdroj: https://avia-pro.translate.goog/…=sc
 
--------------------------------------------------------------
 
Izrael provedl raketový úder na Íránský radarový komplex, nacházející se na území Sýrie

V noci z pátku na sobotu provedlo izraelské letectvo sérii úderů na vojenské objekty v jižní části Sýrie, tyto způsobily značné škody. Podle místních médií se terčem útoků stal radarový komplex syrské armády, který se nachází mezi městy Isra a Karfa v provincii Darja. Současně, podle nepotvrzených informací, mohly být údery podniknuty i na vojenské letiště Al-Tifor (T4) v provincii Suvajda, kde byly slyšet silné výbuchy. Uvádí to izraelský list NZIV.

Podle syrské, oficiální, zpravodajské agentury SANA kolem 2:55 ráno izraelská armáda vypálila rakety z území severního Izraele na jižní oblasti Sýrie, což mělo materiální následky. Zdroje v regionu upozorňují, že po útoku následovala aktivní práce syrských systémů protivzdušné obrany.

Izraelské zdroje tvrdí, že cílem byly objekty spojené s íránskou vojenskou přítomností v regionu.

Odborníci se domnívají, že odhalit radarový komplex se podařilo během izraelského útoku na Írán, a to před několika dny.
 
---------------------------------------------------------
 
Novomichajlovka osvobozena: ruské jednotky dokončily útok v klíčovém směru

Ruské jednotky dokončily úspěšnou operaci osvobození doněcké Novomichajlovky, která otevírá strategické možnosti pro další postup. Podle zdroje Avia.pro se v současné době se provádí začišťování okolí této osady, kterou vojska VSU opustila pod masivním náporem ruské ofenzívy. Zdroj dále uvádí, že 155.brigáda námořní pěchoty vytlačila jednotky ukrajinských, ozbrojených sil z této klíčové lokality, a to po intenzivních, několikaměsíčních bojích.

Osvobození Novomichajlovky je považováno za významný úspěch, protože rozšiřuje taktické možnosti ruských vojsk v kontextu útoku na Ugledar a postupu ke Konstantinovce.

Převzetí Novomichajlovky bylo extrémně náročnou operací, která si vyžádala značného úsilí a zdrojů. Připomeňme, že obec byla jedním z klíčových opevnění VSU, které kontrolovalo přístup k jihoukrajinskému směru a ugledarské skupině.

V době přípravy tohoto materiálu nebyly,  od ministerstva obrany RF, zveřejněny žádné, oficiální komentáře, ale příchozí informace naznačují významný pokrok ruských vojsk na východní frontě.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Kolik tanků vlastní Ukrajina: analýza zbytků obrněných sil Ukrajiny

Ukrajina získala v roce 2023 novou, obrněnou techniku západní výroby, včetně tanků Leopard 2 a bojových vozidel pěchoty M2 Bradley. Počet tanků, které obdržel Kyjev, však zůstává relativně malý, a to vzhledem ke ztrátám i původnímu arzenálu ozbrojených, ukrajinských sil ještě před započetím speciální operace.

Kolik sovětských tanků zbývá Ukrajině?

Odhaduje se, že během 24 měsíců Ukrajina ztratila asi 80-85% tanků typu T-64. Začátkem roku 2022 měla Ukrajina asi 800 T-64, což byly hlavní tankové síly VSU. K dnešnímu dni zbývá asi 150-200 tanků tohoto typu.

Dodávky západních tanků následovaly po vyčerpání zásob strojů sovětské výroby v zemích NATO. Ukrajina dostávala různé modifikace T - 72 z Polska a České republiky, ale tyto zásoby jsou již téměř zcela vyčerpány a Kyjev, spolu se západními partnery, hledá další možné dodavatele těchto tanků, kterých již mnoho nezbývá. Podle různých odhadů má Ukrajina k dnešnímu dni přibližně 80-100 tanků T-72 různých modifikací.

Kolik západních tanků zbývá Ukrajině?

V lednu 2023 byla Ukrajině přislíbena francouzská obrněná vozidla AMX-10RC, 14 britských tanků Challenger 2, 31 amerických M1 Abrams a také 14 německých Leopard 2A6. Do konce května koalice zemí předala Ukrajině asi 60 Leopardů 2. Kromě tanků se západ začal připravovat k předání BMP Bradley, BTR Stryker a BMP Marder.

Jak však Rusko předpokládalo, ani dodávky moderních, západních tanků neměly významný vliv na průběh speciální operace na Ukrajině. Jak se ukázalo, tank Leopard 2A6 má zranitelná místa na bocích a v horní polokouli. Ruská armáda je úspěšně vyřadila z provozu dělostřelectvem, PTRK a kamikadze drony.

Bojové zkušenosti ukázaly, že Leopard 2 a další západní tanky mohou být zničeny starými, přenosnými, protitankovými, raketovými komplexy, nemluvě o modernějších typech, které se nacházejí ve výzbroji Ruska.

V prvním týdnu ukrajinské protiofenzívy se objevily záběry, demonstrující úspěšné zničení západních tanků a BMP. Na jednom ze záběrů bylo zachyceno hned osm BMP Bradley, tank Leopard 2A6 a sovětský obrněný vůz BMR-2, z nichž část byla zničena a část byla vážně poškozena.

V další epizodě kamera dronu zaznamenala porážku obrněného evakuačního vozidla Bergepanzer 3 Buffel a hned tří BMR Leopard 2R HMBV.

Příchod nových tanků a BMP tak Ukrajině nezajistil rozhodující výhodu. Ukrajinská armáda musela, kvůli těžkým ztrátám techniky, změnit taktiku protiofenzívy. OSU začaly operovat prostřednictvím malých, taktických skupin, které se na frontu přesouvaly pomocí BTR. Těžká obrněná vozidla se stáhla do pozadí.

Podle ruského ministra obrany, Sergeje Šojgu, Ukrajina, během protiofenzívy, ztratila 37 tanků Leopard a 50 Bradleyů, jen za toto období pak ztratila 2348 různých obrněných vozidel a 766 tanků.

Navzdory ztrátám, však jakýkoli tank, včetně Leopardu 1, zůstává na bojišti impozantní zbraní. Příprava tankistů a ukrajinských, opravárenských skupin, na práci s tanky zahraniční výroby, proměnila jejich současné operátory na Západě v potenciální dárce techniky pro VSU.

Zničení Abramsů na Ukrajině

Další naději pro Kyjev pak představovaly americké tanky Abrams. Nebyly sice používány dostatečně dlouho, nicméně již během prvních několika týdnů se ruské armádě podařilo úspěšně zničit 6 tanků tohoto typu, což vedlo k tomu, že VSU zbyl pouze neúplný tankový batalión -  pouze 25 bojových vozidel. Tyto již nebudou hrát žádnou rozhodující roli.

V rámci nové, očekávané podpory ze strany USA, může Ukrajina získat další prapor tanků Abrams, ale ani tyto nesehrají v boji nějakou významnější roli.

Celkový počet tanků na Ukrajině

Vzhledem k aktuálním údajům vlastní Ukrajina, podle informací z dubna 2024, asi 400 tanků různých typů. Soudě podle toho, že tyto bojové stroje nejsou až tak aktivně využívány, je logické předpokládat, že Kyjev je prozatím ušetří a využije jich až v součinnosti s leteckou podporou. Přesné údaje o ztrátách tanků VSU sice chybí, podle ministerstva obrany RF však, od začátku speciální vojenské operace, činily ukrajinské ztráty 15.812 tanků a dalších bojových obrněných vozidel.
 
----------------------------------------------------------------------------------
 
Írán příští týden obdrží stíhačky Su-35

Írán se připravuje výrazně posílit své letectvo, a to poté, kdy by měl již příští týden obdržet dodávku ruských stíhaček Su-35 , uvádí nziv. Tento krok by mohl výrazně zvýšit obranyschopnost Teheránu, a to uprostřed rostoucího napětí s Izraelem.

Podle íránské státní informační agentury SNN by první ze čtyřiadvaceti objednaných stíhaček Su-35 měla již brzy dorazit do Íránu. Tato letadla jsou moderními stroji generace 4++, což představuje, pro íránské letectvo, významnou aktualizaci. To dříve používalo zastaralé modely stíhaček, jako jsou MiG-29 a americké F-5, F-4 Phantom a F-14 Tomcat, zakoupené ještě před islámskou revolucí v roce 1979.

Dodávka Su - 35 odpovídá prohloubení vojenské spolupráce mezi Moskvou a Teheránem, která v poslední době zahrnovala i íránskou podporu ruské straně.

Tato dohoda údajně pomůže Íránu posílit jeho pozici v regionu, a to vzhledem k současným geopolitickým výzvám a hrozbám. Očekává se, že nové stíhačky umožní Íránu efektivněji kontrolovat svůj vzdušný prostor a zvýšit obranné schopnosti země.
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Čína představila nový radar, schopný detekovat stíhačky stealth 

Vědci z Inženýrské univerzity VVS v provincii Xi ' An v Číně představili nejnovější, radarový systém, schopný efektivně detekovat a sledovat nenápadné letecké objekty, včetně amerických stíhaček F-22 Raptor. Uvedl to list South China Morning Post s odvoláním na údaje čínských vědců.

Vytvořený systém je komplexem tří radarových stanic, které umožňují jeho použití na různých platformách, a to od pozemních až po námořní. To zajišťuje jeho vysokou adaptabilitu a mobilitu v různých prostředích.

Zvláštností tohoto systému je aplikace algoritmu "inteligentní alokace zdrojů", který koordinuje práci všech tří stanic pro optimální navádění na cíl. To výrazně zvyšuje pravděpodobnost detekce objektů se stealth technologiemi, které je tradičně obtížné zachytit standardními radary.

Díky synchronizaci dat mezi radary je navíc tento systém schopen přesně určit souřadnice F-22, což výrazně zvyšuje účinnost protivzdušné obrany a stíhaček v podmínkách moderního, vzdušného boje.
 
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Pepan 2024-04-21 17:58
NATO už se připravuje na přesun do igelitových pytlů a to je dobře, jedině tam patříte.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře