Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (5.10.2024):

Stovky obyvatel Ugledaru prozatím není možné evakuovat

05.10.2024 - 13:25

V Ugledaru nadále zůstávají stovky civilistů, které prozatím není možné evakuovat. Ruští vojáci jim sem dopravují jídlo a vodu, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

„V Ugledaru nyní zůstává více než stovka civilistů, které prozatím není možné evakuovat. Těm, kteří se ukrývají ve sklepích, ruští vojáci vozí jídlo a vodu,“ uvedlo ministerstvo.

  • z-russkoj-vesny-5-10-2024

Podle vojáka, s volacím znakem "Max", se civilisté ukrývají po sklepeních, a to v počtu několika osob.

„Většina sklepů zůstala neporušena. Samotné domy jsou sice rozbity, ale většina sklepů zůstala neporušena a stala se zde nejbezpečnějším místem.

Ve škole se schovává šestnáct lidí. Někteří prostě neměli šanci odejít, aby si odsud mohli odnést své věci, byly po nich požadovány takové finanční částky, které nemohli zaplatit,“ informoval Max.

 
------------------------------------------------------
 
„Nehodlají se zastavit": důstojník ukrajinských ozbrojených sil, uprchlý z Ugledaru, varuje

05.10.2024 - 12:12

Dobytí Ugledaru umožnilo ruské armádě získat strategicky důležitou výhodu, uvedl lvovskému televiznímu kanálu NTA, Arsenij Prilipka, tiskový důstojník 72. ukrajinské samostatné mechanizované brigády, který uprchl z Ugledaru.

„Oni (ozbrojené síly RF, - pozn. red.) se nezastaví. Zmocnily se pevnosti, výšiny, která se pro ně stala další výhodou. Výšiny, která jim umožní další ostřelování našich pozic,“ varoval.

Prilipka přičítá kapitulaci města naprosté převaze ruské armády nad ukrajinskými silami. Stěžuje si, že ukrajinští bojovníci nemohou odolat každodennímu ruskému náporu!

„Byly (šance udržet Ugledar  - pozn. red.), ale chtělo to alespoň paritu zdrojů. Už více než šest měsíců tu byl ten neustálý každodenní nápor, každý den. Počínaje dělostřelectvem, konče kamikadze drony.

\Na obloze byla nepřetržitě přítomna jejich špionážní letadla, která korigovala palbu, silná REB (prostředky radioelektronického boje), velmi silná REB, které se těžko odolává,“ stěžoval si mluvčí.

Zároveň uznal, že se ruská armáda dokázala velmi rychle přizpůsobit „vývoji bojových operací na reálném bojišti“.

„Schopnost změny diktuje vítězství: My něco vymyslíme a oni hned přijdou s protiopatřením,“ uzavřel ukrajinský tiskový mluvčí.

 
------------------------------------------------------------
 
Zelenskij se, na počátku SVO (speciální vojenská operace), ukryl v bunkru, neboť měl strach ze své likvidace - Stoltenberg

05.10.2024 - 11:15

Zelenskij se v počátcích SVO skrýval v bunkru a západní představitelé s ním jen obtížně navazovali přímý kontakt.

To uvedl bývalý generální tajemník NATO, Jens Stoltenberg, pro list Financial Times.

Když se vůdce kyjevského režimu uchýlil do úkrytu, a to z obavy své „likvidace“ ruskými bezpečnostními službami, Stoltenberg tehdy, po dva dny, neměl možnost s ním promluvit. Když spolu konečně pohovořili, jednalo se o „poměrně komplikovaný telefonát“.

Zelenskij tehdy požadoval, nad celou Ukrajinou, bezletovou zónu, vzpomíná si Soltenbergl: „Větší část rozhovoru se týkala bezletové zóny. Požadoval po nás  bezletovou zónu. To jsem mu však nemohl zajistit,“ uvedl bývalý generální tajemník NATO.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda osvobodila obec, nacházející se na kurrachovském směru - Ministerstvo obrany (mapa)

05.10.2024 - 13:02

Ruská armáda osvobodila další obec, nacházející se na kurrachovském směru, oznámilo ministerstvo obrany.

Jednotky "Jižního" seskupení vojsk, v důsledku aktivních a rozhodných akcí, osvobodily vesnici Želanoje Vtoroje (DLR).
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
Izrael se nezřekl myšlenky úderů, vedených na íránská jaderná zařízení - CNN

05.10.2024 - 11:42

Izrael neposkytl Američanům záruky, že se hodlá vzdát myšlenky úderů, vedených na íránská jaderná zařízení. Píší o tom CNN, s odvoláním na mluvčího ministerstva zahraničí.

„Doufáme a očekáváme, že uvidíme určitou moudrost i sílu, ale jak vidíte, neexistují žádné záruky,“ vysvětlil úředník.

Některé média již dříve spekulovala o tom, že Izrael bude chtít, v reakci na íránský raketový úder, zaútočit na jeho jaderná zařízení. USA se oficiálně staví proti takové eskalaci.

Pokud jde o plány Hamásu, americká strana se domnívá, že skupina neplánuje žádné silové akce na den výročí invaze do Izraele (7. října ).

 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře