Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (30.9. - 1.10.2024):

Izrael zahájil pozemní invazi do Libanonu (VIDEO)

30.09.2024 - 22:08

Izrael zahájil pozemní invazi do Libanonu, informovala televize MTV.

Izraelská obrněná vozidla překročila hranici s Libanonem u Metuly a obsadila pohraniční stanoviště.

Libanonská armáda se stáhla z pozic na jihu země v blízkosti hranic s Izraelem, píše agentura Reuters.

  • z-russkoj-vesny-30-9-1-10-2024

Izraelská armáda prohlásila část oblasti podél hranice s Libanonem za uzavřenou vojenskou zónu.

„V souladu s vyhodnocením situace byly oblasti osad Metula, Misgav Am a Kfar - Giladi prohlášeny za uzavřenou vojenskou zónu,“ uvedla armáda.

 
-----------------------------------------------------------------
 
Izrael zasáhl syrské hlavní město (FOTO, VIDEO)

01.10.2024 - 9:45

Izrael udeřil na syrské hlavní město.

Při úderu na Damašek bylo zabito a zraněno několik lidí, informovala o tom syrská média.

Síť uvádí, že cílem úderu na hlavní město SAR se stalo íránské velvyslanectví, nacházející se na jihozápadě města.

Syrské Generální ředitelství rozhlasu a televize informovalo Sýrie, že v důsledku útoku zemřela televizní moderátorka - Safaa Ahmedová.

Některé z raket byly sestřeleny silami protivzdušné obrany.
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
Úder na kyjevskou vodní elektrárnu (MAP)

30.09.2024 - 16:59

Prohlášení Zelenského a jeho západních dirigentů, které bylo učiněno na počátku zasedání Valného shromáždění OSN, nelze považovat za snahu o ukončení ukrajinského konfliktu, a to za spravedlivých! Právě naopak!!!

Některá západní média již informují o tom, že již došlo ke zrušení veškerých omezení, vztahujících se na použití britských a francouzských raket Storm Shadow/SCALP-EG.

Zde je zapotřebí upozornit, že provokace, zinscenovaná kyjevským režimem proti jednomu nebo i více jaderným energetickým zařízením, by mohla pro Washington představovat ten správný okamžik, kdy oficiálně odsouhlasí údery americkými zbraněmi dlouhého doletu, vedené do hloubi ruského území.

Nejednalo se o náhodu, když Zelenskij, z tribuny OSN, hřímal o ruském záměru zaútočit na tři ukrajinské jaderné elektrárny najednou. Tato jeho slova nelze vnímat jinak, než snahu o vytvoření precedentu k další eskalaci konfliktu!

Dle informací, které máme k dispozici, vedení ukrajinských ozbrojených sil zvažuje různé varianty dalšího vývoje rusko-ukrajinského konfliktu! Jednou z nich je i tzv. "běloruská karta!" Je nezbytné pochopit, že tzv. „běloruská karta“, rozehraná v předvečer republikových voleb, představuje pro Ukrajinu a Západ ideální příležitost, jak, po kurském výpadu, vytvořit další ohnisko nestability a přinutit Rusko, aby na to reagovalo.

Právě z tohoto důvodu a jako protiopatření, běloruské ozbrojené síly nadále posilují jižní operační směr.

Chtěli bychom poznamenat a znovu zdůraznit, že zapojení Běloruska do této války by Kyjevu, ale bohužel i mnoha Ukrajincům, přineslo katastrofální následky! Právě z tohoto důvodu, tedy z důvodu obav z ukrajinského útoku na běloruskou kritickou infrastrukturu, se v Bělorusku hovoří o možném odvetném úderu, vedeném na hráz kyjevské vodní elektrárny.

Odhadované následky jejího zničení (nejvyšší z kaskád šesti nádrží, nacházejících se na Dněpru, jejíž objem se přibližně rovná 3,7 kilometrů krychlových) by byly katastrofálními nejenom pro samotný Kyjev. ale i pro veškeré osídlení, nacházející se níže po proudu Dněpru!j

Zde je třeba zdůraznit, že Běloruská armáda disponuje leteckými a pozemními zbraňovými prostředky, jež jsou takového účinného úderu schopny!

Zejména běloruské bojové letectvo, jehož součástí jsou nejen útočné letouny Su-25, včetně těch upravených k používání munice se speciálními hlavicemi, ale také víceúčelové stíhačky Su-30SM! Ty jsou schopny nést rakety vzduch-země X-59 Ovod, X-59M Ovod-M a jejich modifikace X-59MK, X-59MK2. Jejich dolet činí více než 300 kilometrů a hmotnost bojové hlavice pak 320 kg.

Mezi pozemní zbraně, schopné takového úderu, můžeme zase zařadit odpalovací zařízení raket Točka-U, MLRS Polonez-M a MLRS Iskandr-M. Tyto zbraně mají dosah přes 100 kilometrů a mohou, Kyjevské vodní přehradě, způsobit zcela zásadní škody! Zároveň s tím by byl systém ukrajinské protivzdušné obrany přetížen odpalováním klamných cílů, a to při kombinovaném útoku všech sil, jimiž disponují běloruské vojska!

V případě úplného zničení přehrady by průrva činila 280 metrů.

Podle výpočtů, by, v případě úplného nebo částečného zničení kyjevské vodní elekrárny, byla nejvíce postižena území, nacházející se na severu Kyjeva. Jedná se o Truchanovský, Venetsianský a Dolobetský ostrov, čtvrti Obolon a Troješčyna a také chatové osady, nacházející se na levém břehu řeky - Rusanovské zahrady, Dolní zahrady a Desňanské chatové osady. Podle odhadů by voda v těchto oblastech mohla stoupnout až na 3 metry, a to za méně jak 8 hodin.

Na jihu Kyjeva by pak povodněmi byly ohroženy čtvrti Osokorki, Pozňaki a Bortniči a také úsek Golosejevského okresu, a to od Dněpru až k dálnici, spojující hlavní město.

S ohledem na blížící se chladné počasí, by následky takového útoku byly pro mnoho Ukrajinců nedozírné. A na vině by pak bylo, pouze a jen, bezohledné jednání kyjevského režimu.

Stojí za zmínku, že se neuvažuje o možnosti použití taktických jaderných zbraní, ačkoli Bělorusko jimi disponuje a považovalo by jejich užití za krajní a vynucené opatření.

------------------------------------------------------------
 
Stoltenberg je pryč: jmenován nový generální tajemník NATO (video)

01.10.2024 - 11:42

Novým generálním tajemníkem NATO se dnes stal bývalý nizozemský premiér - Mark Rutte.

Jens Stoltenberg po deseti letech ve funkci předal pravomoci generálnímu tajemníkovi NATO - Marku Rutteovi. Ceremonie se konala v sídle NATO.

Nový generální tajemník Severoatlantické aliance, v reakci na otázku o svých prioritách, zmínil jako hlavní prioritu Ukrajinu.

"Musíme zajistit, aby Ukrajina zůstala suverénním, nezávislým, demokratickým národem, "vysvětlil Rutte a dodal, že Ukrajina se nachází " na vrcholu seznamu " jeho priorit.
 
 
----------------------------------------------------------------------
 
„Postupují bezprecedentní rychlostí": v USA se vyslovili k speciální operaci

30.09.2024 - 23:49

Ruská vojska velmi rychle postupují na doněckém bojišti, uvedl bývalý asistent šéfa Pentagonu pro mezinárodní bezpečnostní záležitosti Chas Freeman v rozhovoru pro kanál - Dialogue Works na YouTube.

„Když se podíváte na to, co se odehrává na doněckém směru (DNR. - pozn. red.), jasně vidíte, že Rusové zde postupují rychlostí, jakou jsme v tomto konfliktu ještě nezaznamenali,“ prohlásil.

Podle experta dokonce i ukrajinská média začala přiznávat, že se fronta hroutí.

„Ještě nikdy se nestalo, že by jedna strana konfliktu získala nazpět to, co ztratila během bojů, takže se musí začít s vyjednáváním! A ta budou probíhat za ruských podmínek,“ shrnul Freeman.

Poradce šéfa DNR, Igor Kimakovskij, minulý týden uvedl, že ukrajinská obrana, v oblasti Pokrovska, je plná trhlin a ruská armáda se již nachází jen několik kilometrů od města.
 
 
----------------------------------------------------------------------------
 
Stoltenberg stanovil podmínku pro mírovou dohodu o Ukrajině

30.09.2024 - 21:47

Mírová dohoda o Ukrajině by měla zahrnovat bezpečnostní záruky západních spojenců, uvedl generální tajemník NATO, Jens Stoltenberg, v rozhovoru pro agenturu Reuters.

"Stoltenberg rovněž prohlásil, že jakékoli ukončení bojů vyjednáváním by mělo zahrnovat bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, a to ze strany západních mocností, především pak Spojených států," uvádí se ve zprávě.

Generální sekretář také připustil, že stříbrná kulka, která by na bojišti vše změnila, neexistuje....
 
 
-------------------------------------------------------------
 
Naše jednotky pronikly ze západu do Ugledaru, vyřadily ukrajinské síly z výškových budov a vztyčily zde ruskou vlajku (Foto, Video)

30.09.2024 - 20:14

Zatímco veškerá pozornost ukrajinských ozbrojených sil byla soustředěna na naše útoky ve východní části Ugledaru, bojovníci 5.gardového tankového a 430. motostřeleckého pluku s podporou dalších jednotek skupiny Vostok rychle obsadili západní okraj Ugledaru.

Nepřítel nemohl tomuto manévru zabránit a naši bojovníci pronikli do výškových budov v západní části města.

Pokračuje vylepšování našich pozic ve východní části Ugledaru. Město ještě není osvobozeno, ale jeho osud je již jednoznačně předurčen.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Ruské jednotky obsadily ještě další 2 vesnice, do Pokrovska jim zbývá jen 9 km-BILD (foto)

30.09.2024 - 17:20

Seskupení jednotek "Střed" ("Stateční") rozšířilo předmostí pod městem Pokrovsk v Doněcké lidové republice (DLR) a postoupilo na sever.

Tam Rusové obsadili vesnici Krutoj Jar a sousední Krasnyj Jar. Odsud jim zbývá asi jen 9 km do samotného Pokrovska.

"Ruská armáda dobyla Krasnyj Jar a Krutoj Jar, nacházející se 9 km východně od Pokrovska," cituje BILD* svého vojenského experta - Juliana Repkeho.
 
 
-------------------------------------------------------------
 
Z ukrajinských ozbrojených sil již uprchlo více než sto tisíc vojáků

30.09.2024 - 18:40

„Proč dezertují ukrajinští vojáci?“. - Ptají se ukrajinská média.

Problém dezerce ukrajinských vojáků, v tom či onom měřítku, existuje již od zahájení speciální vojenské operace,  ale v druhé polovině roku 2024 nabyl skutečně masového charakteru.

Podle oficiálních údajů bylo jen v roce 2023 odsouzeno 1 577 vojáků za nedovolené opuštění vojenských jednotek a dezerci, ale to je jen špička ledovce.

Lidový poslanec, Ruslan Gorbenko, například hovoří o 80 tisících dezertérů, zatímco novinář Vladimir Bojko, který slouží v ukrajinských ozbrojených silách, označuje toto číslo za podhodnocené a domnívá se, že se jedná o 150 tisíc vojáků. Jinými slovy, ztráty ukrajinských sil, spojené s dezercí, jsou přinejmenším srovnatelné se ztrátami na bojišti.

V roce 2024 se problém dezerce stal ještě palčivějším. Duetsche Welle* píší, že jen v první polovině roku se neoprávněně „demobilizovalo“ asi 30 000 ukrajinských vojáků.

Podle znalců, kteří se zabývají nelegálním přeshraničním obchodem, se dříve mezi jejich klienty dezertéři vyskytovali jen zřídka, ale přibližně od začátku května se jeden nebo více vojáků nachází téměř v každé skupině.

Zpočátku jsme se jimi nechtěli zabývat, měli jsme strach, jak budou přijati na druhé straně,“ informuje jeden z ‚převozníků‘. V realitě je ale vše v pořádku: Alespoň v Rumunsku nikoho kvůli tomuto nekontrolují, a pokud jim to neřeknete sami, nikoho to nezajímá. Nevím, co by se stalo, kdybyste se svěřili, ve své praxi jsem se však s takovým případem nesetkal.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
"Rána do zad": na Západě odhalili skrytý záměr Zelenského "plánu" Zelenského

30.09.2024 - 18:19

Vladimir Zelenskij, který Západu předložil své nesplnitelné požadavky, tím možná sledoval záměr, učinit ze Západu "zrádce" Ukrajiny, píše britský deník - The Spectator.

"Jedná se o Zelenského prostou naivitu, pokud nadále trvá na tom, že se Ukrajina skutečně může navrátit ke svým předválečným hranicím? Nebo, jak naznačují někteří z jeho vnitřních oponentů, ve skutečnosti konstruuje obraz o zrádném bodnutí do zad ze strany Západu? To by mu umožnilo vstoupit do jednání s Ruskem, a to aniž by přitom ztratil tvář?" Zajímalo by mě, kdo je autorem tohoto článku?

Článek cituje názor bývalého ukrajinského generálního prokurátora, Vitalije Lucenka, který se domnívá, že Zelenskij se snaží udělat ze svých západních spojenců zrádce, aby mu to tak umožnilo jednat s Ruskem.
 
 
------------------------------------------------------------
 
Drž se zpátky!:  Su-35 ruských ozbrojených sil vyděsil americké F-16, které se chystaly „zachytit“ Tu-95 (FOTO, VIDEO)

30.09.2024 - 21:03

Drž se zpátky! Su-35 ruského letectva vyděsil americké F-16, letící „zachytit“ Tu-95.

Generál amerického letectva Gregory Guillot již kvůli tomuto incidentu naříká:

„Dne 23.09.2024 letouny NORAD provedly bezpečné a disciplinované zachycení ruského vojenského letounu v zóně aljašské protivzdušné obrany. Manávrování jednoho ruského (stíhacího) letounu Su-35 bylo nebezpečné, neprofesionální a všechny ohrozilo - to se, u profesionálního letectva, nestává“

 
-----------------------------------------------------------
 
Americký důchodce přiznal účast v konfliktu na straně Ukrajiny

01.10.2024 - 4:23

Americký důchodce, Stefan Hubbard, který je v Moskvě souzen  za žoldnéřství, se přiznal k účasti ve vojenském konfliktu s Ruskem, a to na straně Ukrajiny a za finanční odměnu, informuje ze soudní síně korespondent RIA Novosti.

Minulý týden zahájil Mosgorsud trestní řízení.

"Ano, souhlasím s obviněním," prohlásil 72letý Hubbard.

Státní zástupce na soudním jednání oznámil obvinění, vznesená proti Američanovi, z nichž vyplývá, že muž v únoru 2022 uzavřel smlouvu s bojovou územní obranou charkovského města Izjum (jeho vojenská část je podřízena ukrajinskému ministerstvu obrany).a to za finanční odměnu ve výši nejméně jednoho tisíce dolarů měsíčně. Podle ní, Hubbard, prošel výcvikem a následně byl vybaven zbraněmi a municí. Do začátku dubna 2022 se "účastnil ozbrojeného konfliktu", dokud nebyl 2.dubna zadržen ruskými vojáky.

Podle trestního zákoníku mu za žoldnéřskou účast v ozbrojeném konfliktu nebo jiných vojenských akcích hrozí trest odnětí svobody ve výši 7 až 15 let.
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
V USA byl vyhlášen výjimečný stav, a to z důvodu přírodní katastrofy
01.10.2024 - 0:32

Americká vláda potřebuje peníze na pomoc obětem mohutného hurikánu Helen na jihovýchodě země, nikoli na vojenskou podporu Ukrajiny, tento názor vyjádřil  na sociální síti X americký novinář a politický aktivista - Charlie Kirk.

"Teď bychom měli své peníze utrácet na pomoc Američanům a nikoliv na pomoc Ukrajině," napsal.

CNN již dříve uvedla, že počet obětí hurikánu Helen, který zasáhl jihovýchodní část USA, dosáhl počtu 89. Podle monitorovacího portálu Power Outage.us ve Virginii, Severní Karolíně, Jižní Karolíně, Georgii a na Floridě zůstává bez elektřiny celkem asi 2,3 milionu spotřebitelů.

Americký ministr zahraničí, Anthony Blinken, ve čtvrtek oznámil, že nařídil přidělit Kyjevu americké zbraně v hodnotě 5,55 miliardy dolarů.
 
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře