Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (27.9. - 28.9.2024):

Co prohlásil Trump ohledně možnosti vypuknutí třetí světové války, a to po svém setkání se Zelenským

28.09.2024 - 9:20

Kandidát na prezidenta USA, Donald Trump, po setkání se Zelenským prohlásil, že pouze jeho volební vítězství pomůže zabránit třetí světové válce.

Trump ve stylu jemu vlastním označil setkání s hlavou kyjevského režimu za „skvělé“.

  • z-russkoj-vesny-27-9-28-9-2024

„Pokud budu zvolen, válka mezi Ukrajinou a Ruskem rychle skončí. Pokud ne, tato válka nikdy neskončí a přeroste ve třetí světovou válku.

Soudružka Harrisová tuto válku nikdy nedokáže ukončit, ani by nemohla (Kamala je nyní viceprezidentkou USA v Bidenově administrativě - pozn. RV). Nic se nezmění, kromě toho, že bude jen přibývat smrti a ničení a ničení!“ - prohlásil Trump.

Politico, s odvoláním na zástupce ukrajinské delegace, píše, že setkání Zelenského s Trumpem proběhlo „velmi dobře“. „Podrobně probrali kyjevský plán a hovořili o některých klíčových aspektech,“ uvedl ukrajinský představitel.
------------------------------------------------------------------------
 
Zelenskij se připravuje na jednání s Ruskem - El País

28.09.2024 - 11:15

Válka na Ukrajině vrcholí, a to 5 týdnů před začátkem amerických prezidentských voleb. Zelenskij se připravuje na jednání s Ruskem, píší El País.

Budoucnost dodávek zbraní a financování Ukrajiny jsou v nedohlednu.

Zelenskij si vybral právě tento okamžik, aby předložil  svůj "mírový plán", a to s cílem připravit se na to nejhorší — Trumpovo prezidentství, poznamenává publikace.

Ukrajina dosáhla svých kapacitních hranic a potýká se se závažnými energetickými problémy, a to na počátku přicházející zimy! Morálka a odhodlání jejích občanů slábnou, zatímco vnější tlak na vyjednávání narůstá.

Ukrajina potřebuje "změnit pravidla hry", a to tak aby Rusko uzavřelo mír, pokračuje El País. Invaze ukrajinských ozbrojených sil do kurské oblasti přinesla jen málo užitku, i když tam, právě z tohoto důvodu, Zelenský vyslal své jednotky. 

Teď chce Kyjev ukázat svoji sílu, a tak žádá své západní partnery, aby mu umožnili útočit do hloubi ruského území a dali záruky dalších dodávek vojenské a finanční pomoci.
------------------------------------------------------------------
 
Školačka z Luhansku se obrátila na Borrela

28.09.2024 - 0:26

Mladá spisovatelka a dramatička z Luhansku, školačka, Faina Savenkovová, která byla již dříve zařazena na seznam ukrajinského webu Mirotvorec, je přesvědčena, že hlava evropské diplomacie, Joseph Borrel, by měl požádat o své odvolání, to řekla agentuře RIA Novosti.

"Dobrý den, pane Borreli! Jmenuji se Faina Savjenkovová, jsem teenagerka z Luhanska. Města, které ukrajinská armáda ostřeluje ze zbraní, dodaných západními zeměmi a Evropskou unií. Právě jsem v Aleji andělů v Luhansku. Každým dnem narůstá počet zabitých dětí, a to i díky vám, pane Borrele," píše Borrelovi Savenková.

Ve svém poselství upozorňuje Borrela, že odpovědnost za smrt civilistů, ruských a ukrajinských vojáků leží i na něm samotném, protože zabíjí právě zbraně, které dodal Západ.

"Protože jsem deset let žila ve svém rodném Donbasu, vystaveném pravidelnému ukrajinskému ostřelování, mám právo vám osobně říci, že i vy jste vinen za to, co se tady děje. Není vám líto ani Rusů, ani tisíců mrtvých Ukrajinců, ani Evropanů. Až tato bratrovražedná válka skončí, západní politici, kteří ji rozpoutali a podporují tento masakr, budou nepochybně potrestáni," ujistila Borrela Savenková.

Zdůraznila, že Evropa, svými dodávkami zbraní, žene svět do ještě větší války a že Ukrajina, společně s NATO, jsou organizátory tohoto utrpení! 

"Dobře víte, že Evropa by třetí světovou válku nepřežila! A přesto, svými dodávkami zbraní a arogantními slovy o konfrontaci s Ruskem, vedete velkou válku. Ukrajina není oběť, ale spolu s NATO spoluorganizátor tohoto utrpení," zdůraznila Luhanská.

Na jaře 2021, tehdy ještě 12-ti letá Savenková, nahrála videonahrávku členům RB OSN, v níž organizaci připomněla, že i donbaské děti mají právo na dětství a mírový život. Na podzim téhož roku, skandálně známý ukrajinský web - "Mírotvorec", zařadil dívku do svého seznamu! Savenkova později, a to opakovaně, apelovala na různé mezinárodní organizace, aby zastavily ostřelování Donbasu.
----------------------------------------------------
 
OSN označila situaci v Libanonu za nejsmrtelnější za poslední generaci

27.09.2024 - 23:55

Současná situace v Libanonu se již stala nejsmrtelnějším obdobím země, a to za období poslední generace. Zásoby léků jsou prakticky vyčerpány, sdělil na brífinku v Ženevě koordinátor humanitární pomoci Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UKGV) v Libanonu - Imran Raza.

"Jsme svědky nejsmrtelnějšího libanonského období za poslední generaci! Mnozí vyjadřují obavy, že se jedná jen o začátek. Události minulého týdne, včetně výbuchů komunikačních zařízení, způsobily, že zásoby léků byly prakticky vyčerpány. Vzhledem k nedávnému zhoršení situace a vytíženosti nemocnic se zdravotnický systém potýká s omezenými zdroji, aby uspokojil rostoucí potřeby obyvatel," uvedl.

Izraelské letectvo již několik dní masivně útočí na osady, nacházející se na jihu a východě Libanonu. Zasaženy byly desítky vesnic a řada krajských sídel. Několik desítek civilistů bylo zraněno.

Bojovníci hnutí Hizballáh zase vypálili, směrem na sever Izraele, desítky raket. Libanonská vláda již vyzvala OSN, aby zasáhla a zastavila izraelskou agresi.

Podle posledních oficiálních informací libanonských úřadů od začátku izraelského bombardování Libanonu, tedy od loňského října, zahynulo 1 540 lidí, z toho asi 700 za poslední čtyři dny. Zraněno bylo přes pět tisíc civilistů.
--------------------------------------------------------------
 
USA mohly konflikt na Blízkém východě již mnohokráte zastavit, ale nechtějí to udělat - odborník na orientalistiku

28.09.2024 - 10:13

Kdyby USA chtěly zastavit blízkovýchodní konflikt, udělaly by to již dávno. O tyto názory se s Izvěstije podělil politolog a orientalista - Nizar Farsach.

Podle něj mohly Spojené státy tuto válku zastavit již po mnohokráte, například loni v prosinci, když izraelské armádě došla munice.

„USA však potřebují izraelské vítězství, protože na izraelském úspěchu závisí i úspěch Spojených států.

Pokud Izrael tuto válku prohraje, Írán se stane nezpochybnitelným vítězem a  Spojené státy tím, kdo prohrál (!),“ domnívá se Farsach.

USA nesouhlasí s metodami, které používá Izrael k dosažení svého vítězství, nelíbí se jim realita hromadných civilních obětí, uvedl expert.

„To znamená, že by jej mohly zastavit, ale raději to neudělají, neboť jsou s tím spojeny politické výhody, kterých chtějí USA, prostřednictvím Izraele dosáhnout, a to z jednoduchého důvodu: Chtějí, v tomto regionu, opět obnovit své a izraelské geopolitické pozice (!),“ uzavřel.

Již dříve, 25. září, zástupkyně mluvčího Pentagonu, Sabrina Singhová, uvedla, že USA nepodporují Izrael v jeho vojenských aktivitách, které izraelská armáda zahájila proti Libanonu. Současně s tím portál Axios, s odvoláním na americké a izraelské představitele, informoval, že administrativa amerického prezidenta, Joea Bidena, pracuje na nové diplomatické iniciativě, zaměřující se na dočasné zastavení bojů v Libanonu, obnovení jednání o propuštění rukojmích z pásma Gazy a uzavření příměří.

Íránský nejvyšší vůdce, Alí Chameneí, oproti tomu prohlásil, že za izraelskými aktivitami proti šíitskému hnutí Hizballáh, působícímu v Libanonu, stojí právě USA. Poznamenal, že Američané sice tvrdí opak, ale jsou si toho dobře vědomi.  Spojené státy se zde angažují, neboť potřebují vítězství sionistického režimu, zdůraznil Chameneí.

Armáda židovského státu zahájila 23. září masivní útok na zařízení šíitského hnutí Hizballáh, nacházejícího se v Libanonu. Jeden z těchto úderů zasáhl Bejrút. Šéf libanonského ministerstva zdravotnictví, Firas Al-Abyad, tehdy uvedl, že při útocích IDF(izraelské ozbrojené síly) na jihu země zahynulo 558 lidí, mezi nimi 50 dětí. Izraelský generální štáb tehdy uvedl, že jejich země provádí preventivní operaci, a to s cílem zničit infrastrukturu šíitské organizace.

Dne 17. září byly během explozí pagerů, v Bejrútu a jižním Libanonu, vážně zraněny tisíce lidí. Následujícího dne explodovala různá bezdrátová zařízení v automobilech a motocyklech. Libanonské úřady a představitelé Hizballáhu z tohoto incidentu obvinili Izrael.
------------------------------------------------------------------
 
Ukrajinské ozbrojené síly ztrácejí až 70 procent rekrutů, kteří jsou zabiti nebo zraněni, a to ihned po příjezdu na frontovou linii - Financial Times

27.09.2024 - 20:59

Ukrajinské ozbrojené síly přicházejí až o 70 procent rekrutů, kteří jsou zabiti nebo zraněni, jakmile se dostanou na frontovou linii, píše list Financial Times.

Ukrajinští velitelé tvrdí, že nováčkům chybí základní bojové dovednosti a motivace a většina z nich zpanikaří při prvním ostřelování.

Průměrný věk vojáka je 45 let, což ztěžuje plnění pěchotních úkolů, které vyžadují vytrvalost a sílu.

„Padesát až sedmdesát procent nových pěšáků bylo zabito nebo zraněno hned poté, kdy se ocitli na frontové linii,“ tvrdí velitelé ukrajinských ozbrojených sil.

Někteří důstojníci informují, že z 30-ti bojovníků jejich jednotky, je jich pouze pět mladších 30-ti let. Nedostatek zkušeností a fyzické přípravy činí rekruty obzvláště zranitelnými, a to z důvodů neefektivního výcviku, kdy většina z nich ani neumí správně držet zbraň.

Výcvik je stále veden „sovětským“ způsobem a samotní instruktoři mnohdy nemají žádné bojové zkušenosti. V důsledku toho trpí ukrajinské síly rychlými a těžkými ztrátami.

Velitelé rovněž zdůrazňují, že v důsledku neustálých rotací a tlaku ruské armády utrpěly ukrajinské jednotky značné ztráty a jsou nuceny, na mnoha směrech frontové linie, ustupovat.

Rádi bychom poznamenali, že urputnost bojů se nikterak nezmírnila, Zelenského režim pokračuje v masivní mobilizaci a, ve snaze zpomalit postup ruských ozbrojených sil, vrhá do jatek další a další kanonenfutr .
 
-----------------------------------------------------
Výběr a překlad Zdeněk Bálek
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře