Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (27.5.2024):

Plukovníci ze Zelenského ochranky připravovali pokus o atentát na Budanova – podrobnosti z The Times

27.05.2024 - 14:40

Dva plukovníci z osobní stráže Vladimíra Zelenského naplánovali vraždu šéfa hlavního zpravodajského ředitelství ministerstva obrany Ukrajiny Kirilla Budanova*, uvádí The Times.

"Jeho atentát měl být proveden pomocí dronů a raketového útoku," píše se v materiálu.

  • z-russkoj-vesny-27-5-2024
Jak upozornili novináři, obvinění měli zprostředkovat informace o pohybu kolony šéfa Hlavního zpravodajského ředitelství, aby mohl být zasažen balistickou střelou.

SBU, a to bez důkazů, tvrdí, že plukovníci byli údajně spojeni s Ruskem.

Začátkem května SBU oznámila zadržení dvou plukovníků Státní bezpečnosti Ukrajiny pro podezření z přípravy atentátu na Zelenského. Podle SBU plány agentů zahrnovaly sledování Zelenského a dalších vysokých ukrajinských představitelů.

Bylo poznamenáno, že mezi nimi byli šéf SBU Vasilij Malyuk a Budanov*. Agenti měli podle resortu nasměrovat raketový úder na cíl a v případě potřeby použít kamikadze dron.

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov odmítl komentovat prohlášení Bezpečnostní služby Ukrajiny o chystaném pokusu o atentát na Zelenského, a to s tím, že informace z tohoto oddělení lze jen těžko vnímat jako pravdivé.
 
 
---------------------------------------------------------------------------
 
V Bělorusku začalo společné ruské a běloruské cvičení vzdušné a protivzdušné obrany
 
27.05.2024 - 17:00

V Bělorusku začalo společné rusko - běloruské cvičení letectva a protivzdušné obrany, oznámil Běloruský obranný úřad.

Cvičení se bude zabývat otázkami řízení různých vzdušných sil a organizací interakce při plnění výcvikových a bojových úkolů.

Hlavní úsilí tohoto cvičení je zaměřeno na řešení úkolů ochrany vládních a vojenských objektů před leteckými útoky.

Cvičení se bude dále zabývat krytím pozemních sil.
 
----------------------------------------------------------------------------------
 
Ukrajinské ozbrojené síly opouštějí neúčinné přesné zbraně ze Spojených států - NYT

27.05.2024 - 16:21

Některé typy amerických přesných zbraní, dodaných Ukrajině, se v boji ukázaly jako neúčinné a jejich přesnost byla v poslední době značně snížena ruskými systémy elektronického boje (EW).

Píše o tom New York Times (NYT) s odvoláním na dotazovaný ukrajinský vojenský personál a tajné zprávy ukrajinského velení.

Tyto zprávy zejména sdělují, že pokud na počátku dodávek vysoce přesných zbraní ze Spojených států, tyto vykazovaly vysokou účinnost, ruské síly na ně našly, v nedávné době, protizbraň.

Jako příklad jsou uvedeny 155mm řízené dělostřelecké granáty Excalibur, které, v důsledku elektronického boje, ztratily svou účinnost .

Dva dělostřelečtí velitelé ukrajinských ozbrojených sil potvrdili NYT, že byli nuceni přestat tyto granáty používat. Navíc, podle ukrajinských velitelů, selhání některých západních zbraní způsobilo ztráty na lidských životech.

Thomas Withington, mladší výzkumník z londýnského Royal United Services Institute (RUSI), specialista na elektronickou válku, deníku řekl, že ruské systémy elektronického boje se zřejmě naučily rušit signály GPS, které řídí naváděcí software Excaliburu.

Jak poznamenává NYT, již dříve si ukrajinská armáda stěžovala na problémy s přesně naváděnou municí JDAM a projektily HIMARS.

Podle tajné zprávy rovněž vznikly problémy s užíváním přesných pum GLSDB.

Zdroj NYT z Pentagonu uvedl, že Spojené státy jsou si „velmi dobře vědomy“ zvýšení ruských schopností vést elektronický boj. Zároveň řekl, že americké ministerstvo obrany úzce spolupracuje s Kyjevem a „pomáhá Ukrajině zůstat efektivní, a to i ve velmi obtížném prostředí“.

O tom, že Rusko má nad Ukrajinou v elektronickém boji výhodu , informoval ještě v létě mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat. „Bohužel, v tomto ohledu jsou [ruské ozbrojené síly] daleko před námi. Dron není potřeba sestřelovat protiletadlovými střelami nebo protiletadlovými děly. Můžete jej jednoduše přinutit přistát a zachytit jej pomocí elektronického boje,“ poznamenal Ignat.

Podle NYT jsou dnes ruské systémy elektronického boje schopné nejenom potlačit ukrajinský signál, ale zároveň přitom mohou vysílat na svých vlastních frekvencích.

Ruská armáda zároveň prokazuje lepší koordinaci mezi svými jednotkami, píše list.

V prosinci ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko vytvořilo nové systémy elektronického boje, které jsou lepší než jejich zahraniční protějšky. Zároveň přislíbil, že se vypořádá s nedostatkem takových systémů v první linii. "Ano, mohou někde v určité části chybět." Zopakuji to znovu: délka frontové linie čítá přes 2 tisíce km. V bojové zóně je 617 tisíc lidí. Někde tedy, samozřejmě, může dojít k výpadkům,“ poznamenala hlava státu.
 
 
-------------------------------------------------------------------------
 
Činoherní divadlo Černigov přestalo hrát z důvodu mobilizace téměř všech mužů

27.05.2024 - 16:37

Činoherní divadlo Černigov zastavilo práci kvůli mobilizaci téměř všech mužů, řekl jeho umělecký šéf Andrey Bakirov.

Do TCC bylo povoláno 34 herců a zaměstnanců divadla, řada z nich se již účastní výcviku.

Činoherní divadlo nezískalo status kriticky významného regionálního orgánu.

„Nevíme sice na jak dlouho, ale naše divadlo zůstane zavřené. Nedá se s tím prakticky nic dělat. Prostě začít pracovat na něčem jiném. Teď jsou z toho všichni v šoku. Téměř všichni muži byli odvedeni. Zůstávají jen ti, kteří mají důvodnou výmluvu, a to buď věk nebo že studují či důchodci,“ řekl Bakirov.
 
 
------------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda osvobodila Ivanovku a Netajlovo - Ministerstvo obrany (mapa)

27.05.2024 - 13:46

Ruská armáda rozvíjí ofenzívu, osvobodila Ivanovku v charkovské oblasti a Netajilovo v DLR, uvedlo ministerstvo obrany.

Hlavní a poslední zprávy vojenského úřadu ze směru Kupjansk, Pokrovskoje a Vlčanskoje:

Jednotky skupiny vojsk "Západ" rozdrtily v oblasti obce formaci 14. a 66. mechanizované brigády ozbrojených sil Ukrajiny. Něvský (LLR) a Novosadov (DLR).

► V oblastech osady byly odraženy 3 protiútoky útočných skupin ozbrojených sil Ukrajiny. Něvskoje (LLR) a Novosadovoje (DLR).

Bylo zničeno až 405 ozbrojenců, bojová vozidla pěchoty a 5 vozidel.

► V průběhu boje s protitankovými bateriími byly zasaženy: samohybná děla Braveheart (Velká Británie), houfnice D-20 a D-30, 2 RSZO "Bastion".

Jednotky skupiny vojsk "Střed" rozdrtily formace ukrajinských ozbrojených sil v oblastech osad  Semenovka a Novgorodská oblast DLR.

► Během dne bylo zlikvidováno 5 protiútoků 71 úderné skupiny. Jäger, 47., 110. mechanizované brigády ozbrojených sil Ukrajiny, a to v oblastech Očeretino, Solovjevo a Umansk (DLR).

► Bylo zničeno až 335 ozbrojenců, 2 bojová obrněná vozidla a 3 vozidla. Poškozeno: 155mm houfnice M777 (USA), samohybné dělo "karafiát", 3 houfnice "msta-B", 2 houfnice D-30, RSZO "Grad" a houfnice M102 (USA).

Jednotky Severní skupiny pokračují v postupu do vnitrozemí obrany nepřítele.

► V obydlených oblastech bylo zničeno 125 jednotek živé síly a techniky mechanizované brigády ozbrojených sil Ukrajiny a 112.brigády vojenské obrany. Vesnice Konstantinovka a Granov, Charkovská oblast.

► Dva protiútoky nepřátelských útočných skupin byly odraženy v oblasti Hlubokovo a Volčanska.

Ztráty ukrajinských ozbrojených sil za den činily 318 vojáků, tank a dvě bojová obrněná vozidla.

► V boji proti protitankovým bateriím byly zasaženy: 155mm houfnice M777 (USA) a FH-70 (Velká Británie), houfnice D-20 a D-30, 105mm kanón M119 (USA) a RSZO Grad.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře