Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (10.10. - 11.10.2024):

Putin dorazil do Turkmenistánu (video)

11.10.2024 - 10:20

Vladimir Putin dorazil do Turkmenistánu.

V Ašchabádu se ruský prezident zúčastní mezinárodního fóra "Vzájemný vztah dob a civilizací".

Ruský vůdce se zde, krom toho, setká se svým íránským protějškem -  Masúdem Pezeškianem.

  • z-russkoj-vesny-10-10-11-10-2024

Russkaja vesna včera informovala, že Ukrajina požadovala, aby Turkmenistán zatkl ruského prezidenta, a to na základě nesmyslného "zatykače", vydaného Mezinárodním trestním soudem.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Čína uvalila sankce na tři americké obranné podniky

11.10.2024 - 0:55

Čína uvalila sankce na tři americké obranné podniky a jejich vedoucí pracovníky, a to z důvodu poskytování vojenské pomoci Tchaj-wanu, uvedlo čínské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení na webu.

"Spojené státy nedávno oznámily, že Tchaj - wanu poskytnou významnou vojenskou pomoc. Jedná se o hrubé porušení principu "jedné Číny" a tří společných čínsko — amerických komuniké! Jde o závažný zásah do vnitřních záležitostí Číny a také poškození suverenity a územní celistvosti Číny," uvedlo ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

Jak uvedlo ministerstvo zahraničí, Čína se v této souvislosti rozhodla zavést odvetná opatření, a to proti několika americkým obranným podnikům a jejich vedoucím pracovníkům.

Jedná se o společnosti Edge Autonomy Operations LLC, Huntington Ingalls Industries Inc., Skydio Inc.

"Jejich movitý, nemovitý a další majetek, nacházející se na čínském území, bude zmrazen. Organizacím a osobám, působícím na čínském území, je zakázáno s nimi obchodovat, spolupracovat a provozovat další činnosti," uvádí se ve zprávě.
 
 
------------------------------------------------------------------
 
Szijjártó: přijetí Ukrajiny do NATO by znamenalo začátek třetí světové války

11.10.2024 - 0:15

Pokud bude Ukrajina, za současných okolností, přijata do NATO, bude to znamenat začátek třetí světové války, prohlásil maďarský ministr zahraničí a vnějších ekonomických vztahů - Péter Szijjártó.

"Ukrajina je ve válečném stavu s Ruskem. A vzhledem k tradiční linii NATO, pokud by Ukrajina byla za současných okolností přijata do aliance, znamenalo by to začátek třetí světové války. A my jsme vždy stáli proti přímé konfrontaci mezi Ruskem a NATO," sdělil novinářům na okraji fóra, zabývajícího se zásobováním plynem.

Rusko opakovaně prohlásilo, že právě orientace Kyjeva na Alianci se stala jedním z hlavních důvodů zahájení ruské speciální operace na Ukrajině.
 
 
----------------------------------------------------------
 
"Stateční" osvobodili Nikolajevku a vstoupili do Lysovky, nastupujíce na Pokrovsk (mapa)

10.10.2024 - 22:43

Během ofenzívy na pokrovském směru jednotky seskupení "Střed" obsadily obec Nikolajevka, ve večerních hodinách o tom informoval analytický zdroj Deep State, pracující pro GUR.

I on, a to se zpožděním, přiznal ztrátu sousedních obcí Krasnyj Jar a Krutoj Jar.

"V obci Lysovka (pokrovský směr) začali Rusové vstupovat do prvních domů a částečně se zde již ukotvili," sdělily odpoledne další ukrajinské vojenské zdroje.

Boje rovněž probíhají u Selidova, a to na jeho východní straně: "Ruské jednotky zde postoupily v severní části chatových oblastí, východně od železnice, a to do hloubky až 600 metrů."

V západní části Cukurina pokračují těžké boje. Situace zde zůstává složitou, neboť velká část této obce se již nachází pod ruskou kontrolou," stěžovaly si ráno ukrajinské zdroje. Dříve však již psaly o úplné ztrátě Cukurina.
 
 
-----------------------------------------------------------
 
Téměř 70 % Poláků je pro odeslání Ukrajinců branného věku zpět domů

10.10.2024 - 20:47

Téměř 70 % Poláků je pro odeslání Ukrajinců branného věku zpět domů.

Informovala o tom polská agentura PAP s odvoláním na údaje Centra pro výzkum veřejného mínění.

Podle těchto údajů je pouze 22 % Poláků proti odeslání Ukrajinců branného věku zpět domů.

Proti přijímání ukrajinských uprchlíků do Polska se staví 40 % Poláků, zatímco v březnu 2022 jich byla pouhá 3 %.

 
------------------------------------------------------------------
 
Mohutný průlom ruské armády na kurské frontě: Nepřítel byl poražen v Ljubimovce, Zeljonom Šljache a Olgovce je dokončena (MAP)

10.10.2024 - 19:52

Obrněné skupiny výsadkových vojsk a námořní pěchoty pokračují v ofenzivě! V kurské pohraniční oblasti byly prolomeny nepřátelské bojové linie.

Zároveň byla dokončena porážka nepřítele v Ljubimovce! Ukrajinské ozbrojené síly rovněž prchají ze Zeljonovo Šljacha, který se dostává pod kontrolu ruských ozbrojených sil.

Porážka nepřítele byla rovněž dokončena v Olgovce. Ruské jednotky pokračují v útoku a konsolidaci na nových hranicích. Boje pokračují.

 
---------------------------------------------------------------------
 
Severokorejská armáda je již na Ukrajině a pomáhá Rusům - The Guardian

10.10.2024 - 18:41

Vojenští inženýři KLDR pomáhají ruským ozbrojeným silám během úderů, vedených na Ukrajinu prostřednictvím severokorejských balistických raket KN-23, tvrdí The Guardian.

Několik vojáků KLDR již údajně zahynulo, a to když se minulý týden v letadle přibližovali k Doněcku.

Již dříve informoval Kyjev, že na Ukrajinu byli vysláni severokorejští vojáci. Jižní Korea vyhodnotila pravděpodobnost vyslání těchto vojáků jako velmi vysokou. Mezi Ruskem a KLDR byla podepsána vojenská smlouva.

 
-------------------------------------------------------------------------
 
EU odložila dohodu o pomoci Ukrajině, a to kvůli Německu

10.10.2024 - 18:21

Evropská unie možná odloží projednávání sedmiletého rozpočtu na léta 2028-2034 ohledně další pomocí Ukrajině, a to až na dobu po německých volbách, na podzim příštího roku, uvedl server Politico.

Rozpočet EU vyžaduje jednomyslné rozhodnutí a bez účasti nejbohatší země bloku o něm nebude možné rozhodnout.

Proto se nyní blok nachází v „pohotovostním režimu“.

„Předtím, než proběhnou volby v Německu, nemůžeme přijímat žádná rozhodnutí, ani ohledně daňových změn či dalšího financování,“ uvedl jeden z diplomatů EU.

Německo, ekonomický pilíř EU, je „politicky paralyzováno“ a pravděpodobně se postaví proti návrhům Evropské komise na zvýšení rozpočtu eurozóny.

A výsledky voleb by zároveň mohly vést k návratu fiskálně konzervativnější Křesťanskodemokratické unie k moci.

V první polovině roku 2024 byla EU takto paralyzována, a to z důvodu voleb do Evropského parlamentu. Po většinu roku se orgány EU nacházely v „byrokratickém resetovacím režimu“.
 
 
----------------------------------------------------------------------
 
Kadyrov vyhlásil krevní mstu miliardáři Kerimovovi a dalším dvěma poslancům Dumy (VIDEO)

10.10.2024 - 17:41

Kadyrov vyhlásil krevní mstu miliardáři Kerimovovi a dvěma dalším poslancům Státní dumy.

Na setkání s představiteli bezpečnostního bloku čečenský vůdce prohlásil, že poslanci Dumy -  Bekchan Barachojev, Rizvan Kurbanov a senátor Sulejman Kerimov si objednali jeho vraždu, a to za 100 milionů.

Vyjádřil se tak v souvislosti s útokem na sídlo společnosti Wildberries, do kterého byli zapojeni i Čečenci..

„Mají své vlastní podniky a nejenže zaútočili na podnik této ženy (Taťány Kimové), ale dokonce si objednali i moji vraždu,“ prohlásil.

„Oficiálně vyhlašuji krevní mstu Bechanu Barachojevovi, Sulejmanu Kerimovovi a Rizvanovi Kurbanovovi. Jsem Kavkazan, jsem Čečenec a podle toho jednám! Existují svědci, existují lidé, u nichž si to objednali! Ptali se jich: Za kolik jste ochotni zavraždit Ramzana Kadyrova?“.
 
 
---------------------------------------------------
Výběr a překlad Zdeněk Bálek
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře