Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z PRONEWS (8.10.2024):

Varování: Rusko uvádí své strategické jaderné raketové systémy RS-24 Yars do provozní pohotovosti

Varování pro USA a Izrael? - Setkání V. Putina s íránským prezidentem

Masúdem Pezeškjánem

08.10.2024 | 21:30

Mezikontinentální balistické střely RS-24 Yars byly rozmístěny v Novosibirsku na Sibiři, a to na „bojových hlídkových trasách“. Jejich úkolem je prověřit „připravenost“ jejich obsluhy a techniky „na dlouhodobou činnost“, tedy operativní připravenost, uvedla státní ruská agentura TASS.

  • z-pronews-8-10-2024
Tisková agentura informuje, že "Velitelství strategických zbraní se bude rovněž zabývat otázkami, souvisejícími s bojem proti nepřátelským sabotážním a průzkumným skupinám."

Ruský prezident, Vladimir Putin, se zároveň 11. října, v Turkmenistánu, setká se svým íránským protějškem -  Masúdem Pezeškjánem.

Raketový systém RS-24 Yars (označení NATO -  SS-29) disponuje dosahem až 12 000 kilometrů a přesnost jeho zásahů se pohybuje v rozmezí sta metrů. Jedná se o pozemní verzi ruského systému SLBM Bulava.

První pluk Yars RS-24, sestávající ze tří praporů, byl nasazen v roce 2011, zatímco dva další prapory druhého pluku vstoupily do bojové služby loni v prosinci.
 
Mezi ně nyní patří i možnost použít je proti nejaderným státům, jež jsou podporovány jadernými mocnostmi, a to s cílem útočit na ruské spojence!
 
 
-------------------------------------------------------------------------------
 
Izrael: Bylo dobyto první město, nacházející se v jižním Libanonu – Vojáci vztyčili izraelskou vlajku v Maroun Al-Ras

Stěžejní bod invaze do jižního Libanonu

08.10.2024 | 19:07


První město, nacházející se v jižním Libanonu, bylo dnes dobyto izraelskými silami. Na videu, zveřejněném izraelskou armádou, vojáci vztyčují izraelskou vlajku ve městě Maroun Al Ras, které se nachází 120 km jihovýchodně od Bejrútu a asi 1 km od hranice s Izraelem.

Místo, kde Izraelci vztyčili svou vlajku, je symbolickým, neboť se jedná o prostor, umožňující výhled na izraelské osady, nacházející se poblíž hranic. V tomto místě se rovněž nachází socha Kásema Sulejmáního, bývalého velitele íránských „revolučních gard“. Jeho socha zde ukazuje směrem na Izrael. Zabit byl v roce 2020, a to během leteckého útoku USA.

Nálety a rozsáhlé pozemní operace, které Izrael v posledních dnech provedl, vyvolaly v jižním Libanonu a v Bejrútu značné znepokojení. 

Zástupce hlavního představitele Hizballáhu, Qassem Naim, dnes sice prohlásil, že jeho organizace „je připravena na přímý střet s Izraelem“, nicméně v Bejrútu představuje nejvyšší prioritu bezpečnost jeho mezinárodního letiště.

Libanonský ministr dopravy, Ali Hamieh, dnes agentuře AFP sdělil, že obdržel pouze „závazky“, ale žádné jasné „záruky“ toho, že Izrael nebude bombardovat bejrútské letiště, které se nachází poblíže jižní části hlavního města, bašty Hizballáhu.

Úřady "chtějí zachovat pozemní, námořní a letecké terminály nadále v provozu, především, pokud se jedná o mezinárodní letiště Rafika Harírího," doplnil pro agenturu AFP.

"(Izraelského) nepřítele nezajímají životy civilistů nebo jejich obydlí... Jaké by pak mohl poskytnout záruky?!!

Na základě mezinárodních dohod byly Bejrútu poskytnuty určité závazky. Ale, jak sdělil libanonský ministr dopravy, Ali Hamieh: „Mezi jasnými zárukami a závazky je velký rozdíl“.

Včera, v pondělí, varoval Washington před jakýmikoli útoky na toto letiště nebo komunikace, které ho s ním spojují. Důvodem byla jeho snaha umožnit opustit Libanon všem těm, kteří o to usilují. Navzdory izraelskému bombardování, libanonský státní dopravce nadále provozuje své lety.

Hamie zároveň odmítl izraelská obvinění, že právě přes toto letiště a hraniční přechody jsou Hizballáhu poskytovány zbraně. "Letiště Rafik Hariri se nachází pod libanonskou právní jurisdikcí. Mezi sebou tam vzájemně spolupracují orgány celní správy  a orgány všeobecné bezpečnosti, vnitřní bezpečnosti a armády. K přepravě zbraní by byl nejprve potřebný armádní souhlas."

 
-----------------------------------------------------------------------
 
Rusové dosáhli středu Časov Jaru a obklíčili Seversk.

Byla obsazena polovina Torecka - ukrajinské síly jsou dezorganizované

09.10.2024 | 07:50

Theophrastos Andreopoulos 

Během posledních hodiny dosáhly ruské síly významných úspěchů v Torecku, Časov Jaru a Seversku, tedy hned na třech frontách, které plánují „dokončit“ do listopadu.

Zejména v Časov Jaru se Rusům, po mnoha měsících bojů, podařilo prolomit ukrajinské obranné linie a dosáhnout centra města!

Rusům se dále podařilo operačně obklíčit Sevrsk! Uvnitř města se nachází ukrajinské síly v počtu asi 3 000 mužů.

V Torecku se, po dobytí centra města, podařilo obsadit i celý jihovýchodní sektor, v důsledku čehož mají Rusové, v současné době, pod svojí plnou kontrolou 50 % městské struktury.

Rusové jsou optimističtí, neboť se domnívají, že obsazení města potrvá jen několik dnů! Opírají se přitom o skutečnost, že v posledních dvou dnech došlo k jejich rychlému postupu, což znamená, že Ukrajinci se tam potýkají s vážnými problémy ohledně nedostatku zásob a munice.

Vzhledem k vývoji situace nemohou Ukrajinci poslat své síly na obě fronty zároveň! Tím riskují, že jedno z těchto měst velmi rychle ztratí!

Časov Jar a Toreck jsou vzájemně propojeny, neboť od sebe nejsou vzdáleny více, než pouhých 20 kilometrů!

Během války se prokázalo, že linie Časov Jar - Toreck - Bachmut byla nejmohutnější ukrajinskou obrannou konstrukcí a stála Rusy životy mnoha tisíc jejich vojáků!

Ukrajince však, nejspíše, stála ještě mnohem více životů! Nyní, po pádu této obranné linie, nezbývá již nic, co by mohlo chránit západní Ukrajinu!

https://www-pronews-gr.translate.goog/…=sc
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře