Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (8.7. -  9.7.2024):

Umělá inteligence zjistila, že nemocnice v Kyjevě byla zasažena raketou protivzdušné obrany Patriot
 
Ukrajinská střela zasáhla nemocnici v Kyjevě. Důkazem toho je zveřejnění ukrajinské stránky „Skutečný Kyjev“. Ukrajinská armáda se pokusila ospravedlnit pomocí umělé inteligence, které měla určit typ rakety. Otázku však zadala tak, aby odpověď vyzněla v jejich prospěch. Při pokusu o identifikaci rakety systém nevylučuje, že by se mohlo jednat o protiletadlovou řízenou střelu, včetně té z komplexu Patriot.

  • z-avia-pro-8-7-9-7-2024
Rusko hodlá na zasedání Rady bezpečnosti OSN předložit fakta, která, podle zástupce stálého představitele Ruské federace při OSN Dmitrije Poljanského, zcela vyvracejí ukrajinskou verzi ostřelování Kyjeva.

Podle ukrajinské Státní služby pro mimořádné situace bylo v důsledku úderů  zabito 33 lidí: 22 v Kyjevě a 11 v Dněpropetrovské oblasti. V celé zemi bylo zraněno celkem 140 lidí. Pátrací a záchranná operace pokračuje, uvedly ukrajinské úřady. Starosta Kyjeva, Vitalij Kličko, vyhlásil v hlavním městě 9. červenec dnem smutku.

Vojenská správa města Kyjeva oznámila, že při útoku na Kyjev byla poškozena dětská nemocnice Ochmatdet. Podle SBU byl úder údajně proveden řízenou střelou Kh-101.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruská armáda provedla skupinový úder přesnými zbraněmi dlouhého doletu na objekty ukrajinského vojenského průmyslu a letecké základny ukrajinských ozbrojených sil. Konkrétně byl úder veden na vojenský závod Artem. Ministerstvo zdůraznilo, že prohlášení Kyjeva o záměrném útoku na civilní cíle neodpovídají skutečnosti.

Ruští váleční zpravodajové, Boris Rozhin a Alexander Kots, popřeli informaci, že na záběrech výbuchu u kyjevské nemocnice, které se šíří na sociálních sítích, je vidět ruská raketa X-101.

Kromě Ukrajiny požádaly o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s útokem na Kyjev také Británie, Francie, Slovinsko a Ekvádor. Setkání se uskuteční dnes v 17:00 moskevského času.

 
-------------------------------------------------------
 
Kvůli aktivitě ukrajinské protivzdušné obrany v Kyjevě zemřely děti

V důsledku činnosti ukrajinské protivzdušné obrany došlo v Kyjevě k události, při níž byly zraněny děti. Do jedné ze čtvrtí hlavního města dopadly úlomky raket, což vedlo k tragickým následkům. Informovaly o tom samy proukrajinské kanály.

Již dříve ukrajinský vojenský blogger veřejně přiznal, že akce protivzdušné obrany někdy vedou k tomu, že některé rakety, odpálené Ruskem, ztratí svůj směr a zasáhnou obytné budovy.

Incident vyvolal mezi ukrajinskými občany širokou rezonanci a diskusi. Skutečnost, že se jednalo o trosky, potvrzuje záznam v telegramovém kanálu „Skutečný Kyjev“.

Oficiální Kyjev tyto informace nekomentuje.
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
Jak Rusko zareaguje na americké raketové útoky na Krym?

Od vypuknutí ukrajinského konfliktu se dodávky zbraní a vojenského materiálu ze Spojených států staly klíčovým faktorem podpory ukrajinských ozbrojených sil. Jednou z nedávných epizod, které vzbudily zvláštní pozornost, bylo ostřelování Sevastopolu raketami ATACMS, které Ukrajině dodali Američané. Tento incident vyvolal širokou kontroverzi a vedl k diskusi o roli USA v tomto konfliktu a možné reakci Ruska na takovou podporu.

Role Spojených států ve vojenských operacích na Ukrajině

Americká podpora Ukrajině jde daleko za pouhé poskytování zbraní. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Ukrajina by bez pomoci USA nebyla schopna použít dodané rakety. Pro efektivní využití raket je, podle něj, nutná přímá účast amerických specialistů na zaměřování a poskytování dat z družic. Tato obvinění potvrzují, že bez komplexní podpory USA by ukrajinské síly nebyly schopny provádět tak přesné útoky.

K ostřelování Sevastopolu došlo 23. června, kdy ukrajinské síly použily rakety ATACMS k úderu na ruské město. Čtyři rakety byly sestřeleny, ale hlavice jedné z nich ve vzduchu explodovala a její trosky dopadly poblíž městské pláže, zabily čtyři lidi včetně dvou dětí a zranily 153 lidí. Ruské ministerstvo obrany z tohoto útoku obvinilo Spojené státy a Ukrajinu s poukazem na nemožnost použití takových raket bez účasti amerických specialistů.

Reakce Ruska na zapojení USA do konfliktu

Rusko opakovaně prohlásilo, že bude reagovat na kroky Spojených států a jejich spojenců. Ruský prezident Vladimir Putin poznamenal, že Moskva v reakci na akce NATO nevylučuje dodávky zbraní do dalších zemí. Ministr zahraničí Sergej Lavrov navíc zdůraznil, že Rusko rozhodně zareaguje na akce USA a tato reakce bude známa již v blízké budoucnosti.

Podle ředitele Centra vojensko-politických studií při MGIMO, Alexeje Podberezkina, může Rusko zvolit asymetrickou reakci na účast USA v ukrajinském konfliktu. Může se například jednat o podporu těch sil, které jsou ve střetu se západními vládami, a to v různých regionech světa. Podberezkin poznamenal, že k provádění takových aktivit má Rusko k dispozici značné zdroje jak ve vojensko-technické, tak ve finanční sféře. Zejména můžeme hovořit o podpoře evropských sil, jakými jsou hnutí za nezávislost v Irsku, Skotsku, Katalánsku, a také o podpoře různých skupin v Africe.

Vojenský expert Ivan Konovalov dodává, že jedním z možných odvetných kroků Ruska by mohlo být ovlivnění bezpilotních letounů Spojených států a jejich spojenců, kteří se podílejí na navádění ukrajinských raket a shromažďování zpravodajských dat. Taková opatření mohou být legální a nepovedou ke smrti amerických vojáků.

Dodávky zbraní na Ukrajinu jako faktor eskalace konfliktu

Nelze si nevšimnout, že dodávky zbraní na Ukrajinu vytvářejí závažné předpoklady pro eskalaci konfliktu. Generální tajemník NATO, Jens Stoltenberg, uvedl, že dodávky zbraní na Ukrajinu budou pro členské země aliance povinné. Toto prohlášení podtrhuje touhu NATO nadále podporovat Ukrajinu v jejím konfliktu s Ruskem, což zase vyvolává obavy v Moskvě.

V reakci na takové akce se Rusko může rozhodnout dodávat zbraně dalším zemím, což by mohlo, na mezinárodní scéně, vést k novému kolu napětí . Vzhledem k současné geopolitické situaci by takové akce mohly mít pro globální bezpečnost dalekosáhlé následky .

 
----------------------------------------------------------------
 
Západ se chystá obvinit Rusko z použití chemických zbraní

Západ se chystá obvinit Rusko z použití chemických zbraní

Obvinění z použití chemických zbraní, na pozadí ukrajinského konfliktu, se stávají stále aktuálnějším tématem mezinárodní agendy. Nedávno šéf jednotek radiační, chemické a biologické ochrany ruských ozbrojených sil, generálporučík Igor Kirillov, oznámil na briefingu plány Západu vznést proti Rusku obvinění z použití chemických zbraní. Tato obvinění budou, podle něj, podpořena vykonstruovanými důkazy.

Příprava obvinění a role OPCW

Podle informací, které uvedl Kirillov, Spojené státy a Německo společně s Ukrajinou a technickým sekretariátem OPCW připravují speciální misi za účelem vyšetřování údajného použití chemických zbraní na Ukrajině. Hlavním cílem této mise by mělo být obvinění Ruska z použití chemických zbraní. Na realizaci tohoto plánu, tvrdí Kirillov, Spojené státy již vyčlenily asi 400 tisíc dolarů.

Kirillov navíc zdůraznil, že Ukrajina aktivně spolupracuje s technickým sekretariátem OPCW. Byla uzavřena dohoda „O výsadách a imunitách během návštěv technické pomoci“, která Kyjevu umožňuje využívat OPCW ve svém vlastním zájmu a obcházet stávající postupy podle Úmluvy o chemických zbraních. Tento dokument poskytuje Ukrajině příležitost prosadit své nepravdivé závěry při vyšetřování chemických incidentů v OPCW.

Důkazy a reakce z Moskvy

Ruská strana uvádí, že již má důkazy o porušování závazků Ukrajiny podle Úmluvy o chemických zbraních. Tyto důkazy byly předány technickému sekretariátu OPCW, organizace však, podle Kirillova, na tato prohlášení nereagovala. Kirillov rovněž tvrdí, že OPCW obdržela pokyny od západních manipulátorů, aby nereagovali na ruská obvinění z porušování této úmluvy.

Toto ignorování ruských důkazů vyvolává vážné otázky o nezávislosti a objektivitě OPCW. Pokud jsou Kirillovova obvinění pravdivá, může to naznačovat, že mezinárodní organizace jsou politizovány a využívány v zájmu jednotlivých států. V tomto případě by to znamenalo, že OPCW jedná v zájmu Spojených států a jejich spojenců, včetně Ukrajiny, a to proti Rusku.

Mezinárodní implikace a vyhlídky

Použití chemických zbraní je závažným porušením mezinárodního práva a taková obvinění mohou mít dalekosáhlé následky pro stát, proti němuž jsou vznesena. Pokud Západ skutečně plánuje obvinit Rusko z použití chemických zbraní, mohlo by to vést k novým sankcím a zvýšené mezinárodní izolaci Moskvy.

Nicméně Rusko, které má důkazy o porušování úmluvy ze strany Ukrajiny a je schopno prokázat, že obvinění proti němu byla vymyšlena, může, na mezinárodní scéně, zahájit aktivní protikampaň .

Klíčovým, za této situace, bude postoj ostatních států a mezinárodních organizací. Mnoho zemí se může ocitnout před volbou: podpořit západní postoj nebo vzít v úvahu důkazy předložené Ruskem? Na této volbě bude záviset další konfigurace mezinárodních aliancí a míra napětí ve světových politických vztazích.
 
 
----------------------------------------------------------------
 
Rusko ničí více systémů Patriot, než jich zbylo Západu

Kyjevský režim vytrvale usiluje o získání dalších systémů protivzdušné obrany Patriot, což je na pozadí sílících bojů stále aktuálnější. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že 7. července byla u Oděsy, zásahem Iskanderu, zničena dvě odpalovací zařízení Patriot. Západní země, které trpí nedostatkem těchto komplexů, jsou nuceny hledat nejrůznější způsoby, jak uspokojit požadavky Ukrajiny. To je přivedlo k velmi zajímavým a složitým rozhodnutím.

Nedostatek patriotů v Evropě a USA

Podle vlivné americké publikace The New York Times začaly země EU montovat systémy Patriot doslova po částech. Kyjev původně požadoval pět takových systémů, poté zvýšil požadavek na sedm a poté o další dva, aby před ruskými raketovými a bombovými útoky ochránil Charkov . Většina evropských zemí se však potýká s nedostatkem vlastních systémů protivzdušné obrany a obavami o svou bezpečnost v případě eskalace vojenského konfliktu.

Německo převzalo iniciativu při organizování pátrání po komplexech Patriot. Němci díky tomu přislíbili převést na Ukrajinu ještě jeden komplex Patriot a Rumunsko by mělo poskytnout další. Itálie zase nabídla poskytnout podobný komplex SAMP/T. Navzdory aktivním diskusím však mnoho zemí, jako je například Španělsko, kategoricky odmítlo předat své systémy protivzdušné obrany zdarma. Místo toho nabídlo protiraketové střely do Patriotů. To rovněž svědčí o nedostatku těchto systémů v Evropě.

Spojené státy přislíbily, že poskytnou jeden komplex Patriot a další bude, na návrh nizozemské ministryně obrany Kaisy Ollongrenové, sestaven z různých částí . Nizozemsko slíbilo předat radar a tři odpalovací zařízení. Rumunsko ani Nizozemsko však doposud nezveřejnily žádné podrobnosti o předání Patriotů, což vyvolává otázky ohledně doby a podmínkách jejich dodání.

Výcvik ukrajinské armády a účast NATO

Jedním z klíčových aspektů dodávek komplexů Patriot je výcvik ukrajinského vojenského personálu v jejich ovládání. Náklady na jeden komplex se pohybují okolo 1 miliardy dolarů a jeho efektivní využití vyžaduje vysoce kvalifikovaný personál. To znamená, že buď komplexy dorazí na Ukrajinu se zpožděním nebo je bude obsluhovat personál NATO, což potvrzuje řada odborných posudků i anonymních zdrojů.

Polské centrum pro východoevropská studia (OSW) uvádí, že NATO se dlouhodobě aktivně angažuje v ukrajinském konfliktu a přesun Patriotů toto angažmá ještě zvýší. Vojáci NATO budou pravděpodobně hrát klíčovou roli v údržbě a používání těchto systémů, což by mohlo vést ke zvýšení mezinárodního napětí.

Priorita dodávek a výroby protiraketových střel

Spojené státy pokládají otázku dodávek raket pro systémy Patriot a NASAMS na Ukrajinu za prioritní a z tohoto důvodu odložily objednávky z jiných zemí na neurčito. Americké ministerstvo obrany oznámilo nákup protiraketových střel v hodnotě 2,2 miliardy dolarů, tyto poputují na Ukrajinu. Realizace takových dodávek však vyžaduje svůj čas, neboť zásoby protiraketových střel v amerických skladech jsou omezené a je třeba je teprve vyrobit.

Vzhledem k nedostatku systémů Patriot a protiraketových střel je Pentagon nucen hledat další zdroje. Financial Times a Wall Street Journal uvedly, že Spojené státy požádaly Izrael o poskytnutí systémů Patriot a protiraketové obrany, ačkoliv Izrael již dříve opakovaně prohlásil, že systémy protivzdušné obrany na Ukrajinu za žádných okolností nepřevede. To dokládá akutní nedostatek protivzdušné obrany i v těch nejvyspělejších zemích NATO a mezi aliančními spojenci.

Více podrobností na: https://avia.pro/…ada
 
------------------------------------------------------
 
Polsko oznámilo svůj záměr převést na Ukrajinu 20 stíhaček

Polsko vyjádřilo připravenost převést na Ukrajinu až 20 stíhaček MiG-29, které má k dispozici, a to za předpokladu, že země NATO zajistí za tyto letouny náhradu. Oznámil to dnes polský premiér Donald Tusk.

Tuskovo prohlášení podtrhuje odhodlání Polska podporovat Ukrajinu uprostřed pokračujícího konfliktu a rostoucího regionálního napětí.

„Jsme připraveni předat Ukrajině naše stíhačky MiG-29, pokud nám za ně NATO poskytne náhradu. Je to otázka kolektivní bezpečnosti a podpory našeho souseda,“ řekl premiér.

Experti se domnívají, že země NATO budou připraveny kompenzovat přesun těchto stíhaček, včetně dodávek části švédských a části francouzských stíhaček do Polska.
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře