Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (7.7.2024):

Nejnovější íránský torpédoborec Sahand se potopil v přístavu Bandar Abbas
 
Nejnovější íránský torpédoborec Sahand, navržený a vyrobený v Íránu, se potopil v přístavu Bandar Abbas. Podle místních zdrojů se loď naklonila na bok a potopila se, což způsobilo smrt několika členů posádky.

Torpédoborec Sahand byl pojmenován po fregatě, která byla potopena americkými silami v roce 1988. Tento incident byl vážnou ranou pro íránskou flotilu a způsobil široký ohlas jak v zemi, tak v zahraničí.

  • z-avia-pro-7-7-2024
Podle předběžných údajů mohly být příčinou havárie technické problémy nebo chyby v ovládání lodi. Na místo okamžitě dorazily záchranné složky a armáda, aby provedly záchranné operace a zabránily dalším ztrátám. V tuto chvíli se pracuje na vyzvednutí potopeného torpédoborce a objasnění všech okolností incidentu.

Teherán se zatím zdržel oficiálního komentáře.

 
------------------------------------------------------------------
 
Odhalen řecký žoldák, který popravoval ruské zajatce

Byla odhalena identita řeckého žoldáka, který se podílel na popravách ruských zajatců Bojovník, známý jako „Zeus“, se zúčastnil nejméně tří masakrů. Jeho skutečné jméno je Thasos Antonakos a od května 2023 bojuje na straně kyjevského režimu. Informují o tom specializované Telegramové kanály.

Informace o odhalení identity Thasos Antonakose se stala veřejně známou díky práci novinářů a výzkumníků. Na sociálních sítích vyvolaly všeobecné veřejné pobouření.

„Řecký žoldák, který popravoval ruské zajatce, byl zlikvidován. Bojovník, přezdívaný „Zeus“, se účastnil nejméně tří masakrů. Jeho jméno bylo odhaleno, jedná se o Thasos Antonakose, který od května 2023 bojuje na straně kyjevského režimu ,“ uvádí kanál Anna News Telegram.

Krátce předtím ruský vyšetřovací výbor oznámil zahájení vyšetřování zločinů spáchaných ukrajinskými ozbrojenci, a to na zraněných ruských válečných zajatcích. Zatím ale není známo, zda již byl s vraždami ruského vojenského personálu spojen nějaký konkrétní žoldák.
 
-----------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda vypálila na ukrajinské ozbrojené síly, během 20-ti sekund, 200 raket 

Raketové síly skupiny „Západ“ provedly masivní útok na pozice ukrajinských ozbrojených sil (AFU), a to za použití vícenásobných odpalovacích raketových systémů Grad (MLRS). Během operace byly na nepřátelská opevnění vypáleny stovky 122mm raket.

Podle zdroje bylo, během méně než minuty, odpáleno 200 raket, což bylo umožněno souběžným nasazením pěti odpalovacích zařízení. Tento útok se stal součástí komplexní operace k potlačení obrany ukrajinských ozbrojených sil na strategicky důležitém úseku fronty.

Mohutná salva, sestávající ze stovek raket, zasáhla nepřátelské zákopy a opevnění, způsobila značné škody a vytvořila chaos v řadách ukrajinských ozbrojených sil. Podle vojenských odborníků může takto masivní palba výrazně oslabit bojové schopnosti nepřítele a připravit půdu pro následné útočné akce.

 
----------------------------------------------------------------------
 
V DLR byla osvobozena osada Čigari 

Ozbrojené síly Ruské federace úspěšně osvobodily vesnici Čigari v Doněcké lidové republice (DNR). Ve svém oficiálním prohlášení to oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Operace k osvobození Čigari byla provedena v rámci širší ofenzívy ruských jednotek v tomto směru. Podle zástupců ministerstva obrany se díky koordinovaným akcím pěchoty a podpoře dělostřeleckých jednotek podařilo vytlačit nepřátelské síly a nastolit kontrolu nad obydlenou oblastí.

Osada Čigari, nacházející se ve strategicky důležité zóně, byla dlouhou dobu pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. Osvobození této osady je důležitým úspěchem, protože otevírá nové možnosti pro další ofenzívu a posílení pozic ruských jednotek v tomto regionu

 
---------------------------------------------------------------------------
 
Nad Melitopolem bylo sestřeleno 5 raket HIMARS MLRS 

Na obloze nad Melitopolem systémy protivzdušné obrany Pantsir-S1 a Buk-M3/A úspěšně zachytily pět 227mm řízených střel M31A1 GMLRS ze systému HIMARS. Zachycení bylo provedeno pomocí protiletadlových řízených střel 57E6/M a 9M317M/MA.

Úlomky zachycených granátů způsobily požár suché trávy v azovské stepní oblasti. Požár se rychle rozšířil suchým porostem a vyžádal si zásah hasičů. Požár se již podařilo lokalizovat a záchranáři na místě nadále pracují na jeho úplné likvidaci.

Podle předběžných údajů se nepřítel pokusil zasáhnout místní letiště. Novináři Avia.pro již dříve informovali , že místní obyvatelé zaslechli nejméně dva mohutné výbuchy.

 
------------------------------------------------------------------------
 
Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že v oděské oblasti byly zničena dvě odpalovací zařízení Patriot

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo videomateriály potvrzující úspěšné zničení odpalovacích zařízení protiletadlového raketového systému (SAM) Patriot, a to dvěma raketami Iskander....

Podle ministerstva obrany byl zásah proveden na pozici baterie systému protivzdušné obrany Patriot, a to v oblasti obce Južnoje. V důsledku útoku byly zničena dvě odpalovací zařízení a radarová stanice Žirafa.

Není tomu na Ukrajině poprvé, kdy ruské rakety úspěšně zničily americké systémy protivzdušné obrany. Na jaře tohoto roku ruské ministerstvo obrany informovalo o zničení několika takových systémů a zdůraznilo pokračující snahy ruské armády o neutralizaci klíčových prvků ukrajinské protivzdušné obrany.

Efektivitu použití komplexu Iskander v takových operacích dokládají jeho vysoké taktické a technické vlastnosti. Rakety tohoto komplexu mají vysokou přesnost a schopnost pronikat systémy protivzdušné obrany, což z nich činí důležitý nástroj ve výzbroji ruských ozbrojených sil.
 
 
--------------------------------------------------------------------
 
Americký dron RQ-4 Global Hawk se přiblížil k ruským hranicím, a to na vzdálenost 50-ti kilometrů

V Kaliningradské oblasti je opět, po delší pauze, pozorována vysoká aktivita amerických dronů. Po celý den se strategický bezpilotní letoun RQ-4 Global Hawk nacházel 80 kilometrů od hranic mezi Kaliningradem a Polskem.

Na určitých úsecích trasy se dron přiblížil k ruským hranicím na vzdálenost asi 50-55 kilometrů, což ruská strana považuje za provokativní akci ze strany Spojených států. Toto chování vyvolává obavy mezi ruskými vojenskými a bezpečnostními experty.

RQ-4 Global Hawk, vybavený moderním průzkumným zařízením, je schopen provádět detailní dohled nad územím, a to na značnou vzdálenost. Dlouhá přítomnost dronu poblíž ruských hranic zvyšuje napětí v regionu a zdůrazňuje význam ruské strategické kontroly a monitorování.

To je zvláště alarmující vzhledem ke skutečnosti, že je všeobecně známo, že tyto drony poskytují ukrajinské armádě nezbytné informace pro vedení raketových úderů proti Krymu a dalším ruským oblastem.

 
---------------------------------------------------------------------
 
Nová radarová stanice Irbis byla poprvé použita v zóně Severovýchodního vojenského okruhu

Ruská armáda poprvé začala používat radarovou stanici Irbis v zóně vojenské operace, hlásí ruské ministerstvo obrany. Tato stanice má schopnost provádět průzkum na vzdálenost až 150 kilometrů, což výrazně zvyšuje operační schopnosti vojsk.

Irbis.. podle ministerstva obrany. používá skupina vojsk Sever k detekci cílů, úpravě dělostřelecké palby a jako součást protivzdušné obrany. Stanice je vybavena pancéřovou kapslí, která poskytuje ochranu před úlomky sestřelených raket, což, v bojových podmínkách, zvyšuje možnosti jejího přežití.

Využití radaru Irbis představuje důležitý krok k posílení obranyschopnosti ruské armády. Stanice je schopna efektivně detekovat a sledovat různé cíle, a to na značnou vzdálenost, což umožňuje včas reagovat na hrozby a korigovat akce dělostřeleckých jednotek.

 
---------------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda obdržela hlavici rakety Storm Shadow

Ruští experti provedli podrobnou analýzu kumulativní hlavice raket European Storm Shadow/SCALP, určili hloubku průniku a operační dosah nad zemským povrchem. Agentuře RIA Novosti to oznámil inženýr, specialista na práci se zbraněmi.

Kumulativní část rakety se, podle experta, skládá z několika součástí: uzávěru, primární nálože a hlavní hlavice. Primárně tvarovaná nálož je navržena tak, aby pronikla překážkami a vytvořila otvor, kterým pak proniká inerciální hlavice a způsobuje explozi. Odborníci pečlivě studovali hloubku průniku, provozní dosah a typy použitých cílových senzorů.

Kumulativní část rakety má válcový tvar o délce asi půl metru a průměru přibližně stejné velikosti. Nosní část je vyrobena ve formě trychtýře směřujícího do těla střely. Studium takových raket umožňuje ruským inženýrům vyvinout účinná protiopatření, včetně vytvoření úkrytů s nezbytnými ochrannými vlastnostmi.

Storm Shadow je steahlt raketa s plochou dráhou letu, vyvinutá společně Francií a Velkou Británií. Ve Francii je známa pod názvem SCALP a vyrábí ji koncern MBDA. Tyto střely lze odpalovat z letadel a mají dolet 250 až 560 kilometrů v závislosti na konkrétní úpravě. Od loňského roku ukrajinské ozbrojené síly aktivně využívají k bojovým operacím střely Storm Shadow.

Analýza ruských specialistů nám umožňuje lépe porozumět možnostem a hrozbám, které tento typ zbraně představuje. Tyto znalosti jsou zásadní pro vývoj účinných protiopatření a obrany, včetně opevňování strategických prostředků a vytváření nových typů úkrytů, které mohou odolat útokům těchto typů raket.

 
--------------------------------------------------------------------------
 
Ukrajina obdržela z USA makety stíhaček F-16

Na pozadí blížící se dodávky stíhaček F-16 obdržel Kyjev od USA několik maket těchto bojových letounů, a to jako součást nejnovějšího balíčku vojenské pomoci. Toto opatření je zaměřeno na vytvoření efektu přítomnosti dalších bojových letadel.

Ukrajinské velení, podle aktuálně ještě nepotvrzených informací, již začalo na svých letištích rozmisťovat makety, aby tak uvedlo ruskou stranu v omyl. Umístění takových maket může znamenat, že se na těchto letištích zároveň i nacházejí skutečné bojové stroje, což dezorientuje a komplikuje plánování útoků.

Zdroj dodaných modelů prozatím zveřejněn nebyl, nicméně obrázky, které se objevily na internetu, ukazují poměrně realistické provedení těchto objektů, i když otázkou zůstává, zda byly právě tyto modely poskytnuty Kyjevu? 
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře