Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (6.8.2024):

V Kyjevě plánovali zavraždit Putina a Belousova, a to na přehlídce v Petrohradě
 
Ukrajinské speciální služby připravovaly útok proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a šéfovi ruského ministerstva obrany - Andreji Belousovovi! Mělo k němu dojít během  přehlídky v Petrohradu, věnované Dni námořnictva. Informoval o tom kyjevský vojenský portál "Militarny".

Útok byl, podle portálu, naplánován na 28. července, kdy se v Petrohradu konaly slavnostní akce, věnované Dni ruského námořnictva. Bylo naplánováno, že úder bude zasazen na pódium, kde se měli nacházet Putin a Belousov. Několik dní před plánovaným datem však ruský ministr obrany, Andrej Belousov, kontaktoval amerického ministra obrany, Lloyda Austina, s tím, aby přesvědčil ukrajinskou stranu upustit od jejích záměrů.

  • z-avia-pro-6-8-2024

Ruské úřady prozatím tuto informaci oficiálně nekomentovaly, ale informace o plánovaném útoku vyvolaly širokou rezonanci, a to jak v Rusku, tak i v zahraničí. Odborníci poznamenávají, že takové plány by mohly vážně zhoršit již tak napjaté vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou.

Zástupci ukrajinských speciálních služeb informace o chystaném útoku nepotvrzují, ani nevyvracejí. Kyjevští představitelé se prozatím rovněž zdrželi komentářů k této záležitosti.

 
------------------------------------------------------------------
 
Rusko začalo Íránu dodávat pokročilé systémy protivzdušné obrany S-400

Rusko začalo do Íránu dodávat pokročilé systémy protivzdušné obrany, píší The New York Times, odvolávajíce se na dva zdroje, obeznámené s vojenským plánováním v Teheránu. Jedním z těchto zdrojů je příslušník islámských revolučních gard, což dokladuje vysokou míru spolehlivosti této informace.

Teherán se již delší dobu usiluje získat pokročilé systémy protivzdušné obrany, aby tak posílil své obranné možnosti. Mezi takové systémy, bezpochyby, patří ruské S-400! Důležitým krokem v tomto směru byla dodávka pokročilých radarů a systémů protivzdušné obrany. Íránské úřady věří, že tyto systémy výrazně zlepší jejich schopnosti protivzdušné obrany a pomohou, před možnými hrozbami, ochránit strategická aktiva země .

Pozoruhodným se jeví, že se již ruské S-400 mohou na íránském území nacházet, neboť již dříve bylo oznámeno, že do Islámské republiky dorazily dva letouny Il-76 s neznámým nákladem na palubě. Na pozadí očekávaných izraelských útoků se může jednat o velmi relevantní informaci! 

 
---------------------------------------------------------------
 
Americké a britské stíhačky spatřeny na obloze nad Irákem

V iráckém a jordánském vzdušném prostoru se nacházejí nejméně čtyři stíhačky amerického letectva a několik bojových letadel RAF. Na obloze nad Irákem byl také spatřen letecký tanker. Tato svědectví vypovídají o vysoké bojové připravenosti izraelských spojenců a jejich přípravě na případný rozsáhlý raketový a dronový útok na izraelské území.

Vojenští experti poznamenávají, že přítomnost tak významných vzdušných sil v regionu poukazuje na celkovou závažnost situace a připravenost izraelských spojenců jednat v případě eskalace konfliktu.

 
--------------------------------------------------------------------
 
Írán a Hizballáh zaútočí na Izrael ve dvou fázích

Americká rozvědka očekává, že případný útok Íránu a Hizballáhu na Izrael proběhne ve dvou fázích. Zástupci amerických bezpečnostních agentur to oznámili prezidentu Joe Bidenovi, viceprezidentce Kamale Harrisové a členům Rady národní bezpečnosti, a to na tajném setkání v „situační místnosti“ Bílého domu. Podrobnosti o diskusi vešly ve známost díky americkému portálu Axios.

"Schůzka byla věnována hrozbám, které Írán a jeho zástupné skupiny představují pro Izrael a americký vojenský personál, nacházející se v daném regionu," uvádí se v prohlášení tiskové služby americké administrativy.

Na schůzce byli Biden a Harrisová informováni o nedávném raketovém útoku na leteckou základnu Ajn al-Assad v Iráku, který si vyžádal ztráty mezi americkými vojáky.

"Diskutovalo se o krocích, které jsou podnikány k ochraně našich sil a naší reakci na jakýkoli útok na americký vojenský personál," uvedl Bílý dům.

Prezident a viceprezidentka, krom toho, obdrželi informace o washingtonských opatřeních ohledně vojenské podpory Izraele, a to v případě útoku na židovský stát. Ta zahrnují poskytování nezbytné pomoci a koordinaci akcí mezi vojenskými strukturami obou zemí.

Podle amerických tajných služeb se očekává, že první vlna útoků přijde ze strany Hizballáhu, zatímco ta druhá ze strany Íránu a jeho blízkovýchodních spojenců. Washington však zatím nemůže přesněji specifikovat povahu těchto útoků a jejich sled.
 
 
---------------------------------------------------------------------
 
Írán varoval Izrael, že je připraven provést úder

Írán poslal Izraeli varování před blížícím se útokem, a to skrze Maďarsko. Informoval o tom list The Jerusalem Post s odvoláním na šéfa izraelského ministerstva zahraničí Katze.

Podle listu bylo íránské poselství předáno prostřednictvím maďarského ministra zahraničí - Petera Szijjártó, který poté zavolal přímo svému izraelskému protějšku. "Írán nám sdělil, že má v úmyslu zaútočit na Izrael... Svět musí po Íránu žádat, aby tvrdě zaplatil za jakékoli své agresivní akce, které se chystá provést!," uvedl Katz.

Ještě předtím Szijjártó prohlásil, že krize na Blízkém východě může přerůst v otevřenou válku mezi Izraelem a Íránem. Diplomat poznamenal, že je důležité zabránit rozsáhlé válce v tomto regionu a zdůraznil potřebu diplomatického úsilí k deeskalaci napětí.

Dne 5. srpna důstojník Severního velení Izraelských obranných sil (IDF), Ori Gordin, prohlásil, že jsou již připraveny plány útočných operací izraelské armády! Tyto informace naznačují, že Izrael se vážně připravuje na možnou vojenskou operaci v případě eskalace konfliktu.

 
------------------------------------------------------------------------
 
Turecko vyzývá k okamžitému uzavření Jeruzalémského protiizraelského paktu

Vůdce turecké Strany národního hnutí (MHP), Devlet Bahçeli, vyzval k okamžitému uzavření Jeruzalémského protiizraelského paktu. Výzvu podpořil turecký prezident - Recep Tayyip Erdogan, který je Bahçeliho koaličním partnerem. Podle Erdogana by tento pakt měly podepsat Turecko, Irák, Egypt a Sýrie.

Neuvedení Íránu v tomto seznamu jasně poukazuje na pokračující nedůvěru mezi Ankarou a Teheránem. Bahçeli věří, že země tohoto regionu musí izraelské „drzosti“ vzdorovat všemi dostupnými prostředky, včetně těch vojenských.

Bahçeli ve svém prohlášení zdůraznil, že Jeruzalémský pakt je nezbytný k ochraně palestinských práv a zajištění regionální bezpečnosti.

„Musíme se sjednotit a odrazit izraelskou agresi! Pouze společná a jednotná akce nám pomůže dosáhnout míru a spravedlnosti,“ řekl vůdce MHP.

Již předtím se objevily zprávy, že Turecko vyjednává s Egyptem o otázce přesunu tureckého vojenského kontingentu do Gazy, a to přes egyptské území. To by mohlo představovat první krok k realizaci plánu na vytvoření Jeruzalémského paktu a posílení vojensko-politického vlivu Turecka v tomto regionu.

 
--------------------------------------------------------------
 
Výbuchy v Íránu: V oblasti Isfahánu došlo k explozím a požáru

V Íránu došlo k výbuchům, a to na základně islámských revolučních gard (IRGC) v Isfahánu. Ve středních a západních oblastech země byly slyšet silné exploze, příčiny těchto explozí však doposud objasněny nebyly. Úřady země tento incident vysvětlují jako součást vojenského cvičení, ale tato verze vzbuzuje u některých odborníků značné pochybnosti.

Současně s těmito událostmi vyšlo najevo, že izraelský vojenský kabinet doporučil vedení země zvážit možnost zahájení preventivního protiíránského úderu. Příčinou takového kroku by mohly být rostoucí obavy z íránského jaderného programu a stupňujícího se regionálního napětí.

Podle místních obyvatel byly exploze tak mohutné, že byly cítit i ve značné vzdálenosti od jejich epicentra. Četné zprávy na sociálních sítích a volání na tísňové linky vypovídají o rostoucí panice mezi místním obyvatelstvem. 
 

Oficiální zástupci íránských úřadů se zatím zdrželi podrobných komentářů a omezili se na prohlášení, že výbuchy souvisejí s plánovaným vojenským cvičením. Nedostatek konkrétních informací a napjatá situace v tomto regionu však dávají podnět k četným spekulacím.

 
Více podrobností na: https://avia.pro/…har
 
----------------------------------------------------------------------
 
Ukrajinští vojáci ustoupili z New Yorku

Ukrajinští vojáci zahájili ústup z obranné linie, nacházející se východně od vesnice New York. Podle řady zahraničních zdrojů, citujících ukrajinské ozbrojené síly, byly jednotky přesunuty do sousední vesnice Nelepovka, aby se tak vyhnuly obklíčení.

 
-----------------------------------------------------------------------
 
Ukrajině došli piloti pro stíhačky F-16

Ukrajina se potýká s vážným problémem: Přestože jí má být z partnerských zemí dodáno 69 stíhaček F-16, tato letadla nebude mít kdo pilotovat!  Ukrajinské letectvo již zahájilo neformální nábor pilotů pro tato letadla. To, mimo jiné, vypovídá  o nedostatku kvalifikovaného personálu v zemi.

Situace v ukrajinském letectvu svědčí o výrazném nedostatku vycvičených pilotů. Podle analytiků bude v blízké budoucnosti nedostatek vlastních  pilotů nahrazen zahraničními žoldáky. Již dříve bylo oznámeno, že zahraniční piloti jsou již připraveni účastnit se bojů na straně Ukrajiny. To by mohlo představovat dočasné řešení, jak využít potenciál západních bojovníků.

 
--------------------------------------------------------------
 
Výrobní síla Ruska: Modernizace tanků T-90M pro zónu Severního vojenského okruhu

Ruský zbrojní průmysl prokazuje vysokou výrobní kapacitu, která mu umožňuje pokrýt ztráty obrněných vozidel v zóně speciální vojenské operace (SVO), a to bez nutnosti sáhnout po starých sovětských zásobách. To potvrzuje zpráva britského obranného zpravodajství, která odhaduje, že ruské továrny jsou schopny dodat nejméně 100 nových tanků měsíčně.

Výrobní prostory a modernizace

Významnou část těchto dodávek tvoří tanky T-90M, vylepšená verze hlavního ruského bojového tanku. Sériová výroba T-90M začala v roce 2018, přičemž narazila na počáteční technické potíže, které byly brzy úspěšně překonány. Na každý nový tank T-90M připadají tři modernizované tanky T-90A, což umožňuje efektivně aktualizovat vozový park obrněných vozidel.

V letech 2017 až 2019 zahrnovala státní obranná objednávka plány na pořízení asi 160 tanků T-90M, především prostřednictvím modernizace T-90A. První várka byla dodána v dubnu 2020, včetně deseti tanků převedených do 2. gardové motostřelecké divize. V listopadu téhož roku obdržela Kazaňská tanková škola a 2. gardová motostřelecká divize dalších deset tanků. V březnu 2021 byla dodána třetí várka osmi tanků 27. gardové motostřelecké brigádě, která v srpnu 2021 obdržela dalších 18 tanků.

Tyto dodávky naznačovaly roční objem výroby před SVO přibližně 40 tanků. S vypuknutím konfliktu však Uralvagonzavod, největší ruský podnik pro výrobu tanků, výrazně zvýšil svou výrobní kapacitu. V roce 2023 dosahovala produkce 60-70 tanků ročně a do roku 2025 se očekává, že by produkce mohla přesáhnout 90 tanků ročně.

Efektivita výroby pod sankcemi

Navzdory západním sankcím se výroba tanků, včetně T-90M, nezpomalila. Jmenování Andreje Belousova novým ministrem obrany zdůraznilo prioritu posílení naší vojensko-průmyslové moci a snížení závislosti na jiných zemích. V prosinci 2023 pak ministr obrany Sergej Šojgu oznámil dodávku 1 530 tanků, a to v průběhu jednoho roku, z nichž 1 180 až 1 280 tanků pochází ze skladů.

Technické vlastnosti a bojové schopnosti T-90M

T-90M je pokročilá verze ruského hlavního bojového tanku T-90, navržená pro zlepšení výkonu v různých bojových situacích. Tento tank je vybaven vznětovým motorem V-92S2F o výkonu 1 130 koní, poskytujícím maximální rychlost cca 60 km/h a dojezd až 500 km při využití externích palivových nádrží. Tento výkon zajišťuje, že T-90M může efektivně manévrovat na bojišti.

Pancíř T-90M zahrnuje pokročilou kompozitní ochranu a reaktivní pancéřování, což mu umožňuje odolat nejrůznějším druhům protitankové munice. Tank je rovněž vybaven automatickým nabíjecím systémem, který snižuje počet posádky pouze na tři osoby: velitele, střelce a řidiče. Moderní systém řízení palby zlepšuje přesnost zaměřování a digitální systém řízení  poskytuje lepší přehled o situaci na bojišti a koordinaci s ostatními jednotkami.

Hlavní výzbrojí T-90M je 125mm kanón 2A46M-5 s hladkým vývrtem, který je uzpůsoben pro různé druhy munice, včetně průbojných, vysoce výbušných tříštivých a protitankových řízených střel (ATGM). Tato munice má dosah až 2 500 metrů pro APFSD a až 5 000 metrů pro ATGM, díky čemuž je T-90M na bojišti mocnou zbraní.

 
-----------------------------------------------------------------------
 
Su-57: Ruská úderná síla v zóně speciální operace

Su-57: Ruská úderná síla v zóně speciální operace
Ruská stíhačka páté generace - Su-57, kterou NATO zná pod krycím označení Felon („Zločinec“), se v posledních dnech stala horkým tématem, a to pro své údery na strategické cíle, nacházející se hluboko na Ukrajině. Toto high-tech letadlo demonstruje pokročilé možnosti, jak se vyhnout protivzdušné obraně! To z něj činí důležitý prvek probíhající speciální vojenské operace (SVO).
 
Su-57: taktické schopnosti a aplikace

Su-57, které disponuje nejmodernější technikou, je využíváno od samého počátku SVO. Jeho použití se stalo obzvláště relevantním na pozadí dodávek západních zbraní ukrajinským ozbrojeným silám, včetně platforem dlouhého doletu. To zvýšilo potřebu Su-57, které může účinně doplňovat stávající ruské systémy dlouhého doletu. V posledních měsících byla stíhačka používána v kombinaci se stealth řízenými střelami, jako je Kh-69, což mělo zničující dopad na strategická aktiva kyjevského režimu.

Přes prohlášení ukrajinské strany o údajném zničení jednoho Su-57, ruská armáda potvrzuje úspěšné využití těchto letounů. United Aircraft Corporation (UAC) rovněž potvrdila účast Su-57 na dálkových útocích a skrytých operacích, čímž zdůraznila jeho význam v současných bojových operacích.

Modernizace Su-57 a jeho nové schopnosti

Su-57 je neustále vylepšováno, díky čemuž se v boji stává ještě efektivnějším. Modernizovaná varianta, známá jako Su-57M (kódové označení „Megapolis“), zahrnuje řadu vylepšených systémů a subsystémů, vylepšené řízení letu a nové motory AL-51F1 Saturn. Modernizovány byly také systémy avioniky a byl zvýšen detekční dosah radaru N036 Belka AFAR, který umožňuje Su-57 efektivně sledovat a zasahovat cíle.

Vylepšení stealth schopností Su-57 navíc znesnadňují jejich detekci a zničení. Moderní zbraňové systémy, kterými je toto letadlo vybaveno, zahrnují nejen tradiční munici, ale také nové vývojové systémy, jako jsou hypersonické střely vzduch-vzduch.

Nové typy zbraní a jejich účinnost

Su-57 se používá s novými typy zbraní, které výrazně zvyšují jeho bojové schopnosti. Místo konvenčních variant R-77 nyní Su-57 nese Izdeliye 180 (nebo R-87), což je high-tech hypersonická střela vzduch-vzduch. Probíhá také vývoj vylepšené verze střely R-37M, známé jako R-97 (nebo „Izdeliye 810“), která má vylepšený výkon a může být umístěna ve vnitřním zbraňovém prostoru Su-57.

Obě tyto střely dosahují nadzvukové rychlosti (až Mach 6-7) a jejich letový dosah činí až 400 km, což z jejich nosiče proměnilo v  „létající S-400“. Su-57 s raketami R-97 má unikátní schopnosti zasahovat vzdušné cíle, a to na značné vzdálenosti, díky čemuž je mimořádně efektivní ve vzdušných soubojích a operacích.

Strategický význam Su-57 v Severním vojenském okruhu

Použití Su-57 v Severním vojenském okruhu představuje značnou strategickou výhodu. Tyto letouny Rusku umožňují provádět  údery na vzdálené nepřátelské strategické cíle, ničit nepřátelskou infrastrukturu a snižovat nepřátelskou bojeschopnost. Použití moderních technologií a vysoce přesných zbraní dělá z Su-57 důležitý prvek pro zajištění úspěchu bojových operací.

Su-57 navíc hraje klíčovou roli v demonstraci ruské technologické převahy. Jeho schopnosti a účinnost v boji potvrzují vysokou úroveň rozvoje ruského obranného průmyslu a umožňují držet protivníky na uzdě.

 
-----------------------------------------------------
Výběr a překlad: Zdeněk Bálek

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře