Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (4.7.2024):

Ruský systém protivzdušné obrany S-350 Vityaz jednou salvou sestřelil 12 raket HIMARS, a to v severozápadní vojenské zóně
 
V zóně speciální vojenské operace zasáhl ruský raketový systém S-350 Vityaz současně 12 raket HIMARS MLRS, řekl v rozhovoru pro RIA velitel protiletadlového raketového oddílu Jižní skupiny sil s volacím znakem Lev. 

"Nedávno jsme pracovali na velké skupině cílů - asi 12-16 raket HIMARS Náš komplex úspěšně dokončil úkol a ani jedna z raket nedosáhla svého cíle," řekl Lev.

  • z-avia-pro-4-7-2024

Podle něj byly cíle zachyceny ve vzdálenosti asi 90 kilometrů a zasaženy ve vzdálenosti asi 70 kilometrů od místa instalace.

Od okamžiku detekce až po zásah cíle to komplexu v běžném provozu netrvá více než osm sekund a v podmínkách specifického terénu v zóně NWO se tato doba pohybuje od 1,5 do tří sekund. Komplex funguje stejně efektivně jak v automatickém režimu, tak za účasti operátora.

„Hlavní výhodou raket tohoto komplexu je, že jsou vybaveny naváděcí hlavicí, díky které se všechny manévrovatelné cíle stávají cili snadnými, manévry rakety jsou rovnoběžné s cílem,“ poznamenal velitel divize.

Zdůraznil také vysokou mobilitu a ovladatelnost instalace v náročných silničních a povětrnostních podmínkách. To výrazně zkracuje čas strávený na palebném postavení. Komplex má autonomní systém napájení a není závislý na externích zdrojích a pancéřovaná kabina zajišťuje vysokou bezpečnost posádky.

 
-------------------------------------------------------------------------
 
Jaký to spojenec! Marine Le Penová obvinila Rusko ze zasahování do vnitřních záležitostí Francie

Vůdkyně francouzské strany Národní shromáždění, Marine Le Penová, obvinila Rusko ze zasahování do vnitřních záležitostí Francie. Důvodem byl výskyt příspěvku na oficiálním účtu Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace na sociální síti X (dříve Twitter), kde byla zveřejněna její fotografie. K příspěvku byl připojen text:
"Obyvatelé Francie usilují o suverénní zahraniční politiku, která odpovídá jejich národním zájmům, a chtějí se zbavit diktátu Washingtonu a Bruselu."

Marine Le Penová vyjádřila své rozhořčení nad touto publikací, označila ji za provokativní a zdůraznila, že takové akce lze považovat za formu zasahování do vnitřních záležitostí Francie.

„Když vznikne takový okázalý a provokativní tweet, lze to považovat za formu vměšování [do francouzských záležitostí] ,“ řekla.

Zástupci ruského ministerstva zahraničí zatím obvinění Marine Le Penové nekomentovali. Již nyní je však jasné, že tento incident přidal napětí ve vztazích mezi Francií a Ruskem, zejména na pozadí nadcházejících parlamentních voleb ve Francii, kde strana Le Penové zaujímá vedoucí pozici.

 
-----------------------------------------------------------------------------
 
Více než 875 milionů rublů bylo ukradeno ministerstvu obrany během rekonstrukce hlavního testovacího místa v Achtubinsku

Hlavní vojenské vyšetřovací oddělení Vyšetřovacího výboru Ruska zahájilo trestní řízení pro krádež na státních zakázkách, týkající se rekonstrukce hlavního zkušebního polygonu pro vojenská letadla v Achtubinsku. Podle zdroje z Bazy, blízkého vyšetřování případu, tento případ, zahájený již v roce 2022, stále zůstává bez pokroku.

Ministerstvo obrany v roce 2014 vyčlenilo asi 1,5 miliardy rublů na rekonstrukci letového testovacího střediska v Achtubinsku, jednoho z klíčových objektů ruského letectva, kde se před nástupem do služby testují všechna vojenská letadla a letecké zbraně. Vykonavatelem státní zakázky byl Federální státní jednotný podnik „Hlavní vojenské stavební ředitelství č. 14“. Jak však vyšetřovatelé zjistili, prostřednictvím řetězce subdodavatelů skončilo na účtech PromSpetsStroyGroup (PSSG) více než 900 milionů rublů.

Šetřením bylo zjištěno, že neznámé osoby z manažerského týmu PSSG je po obdržení finančních prostředků měly v úmyslu odcizit tím, že oklamaly zákazníka. Během dvou let najali malý počet pracovníků a dokončili minimální množství práce podle smlouvy, ne více než 5% toho, co bylo uvedeno ve smlouvě. Aby zakrylo stopy krádeže, vedení PSSG firmu zbankrotovalo a peníze získané na základě smlouvy převedlo na jiné společnosti.

V době uzavření dohody byl jedním z vůdců PSSG Kadyr Karachanov, který si v současnosti odpykává trest za zpronevěru státních zakázek. V červnu 2020 ho moskevský okresní soud Shcherbinsky odsoudil k osmi letům vězení v trestním řízení za zpronevěru rozpočtových prostředků v hodnotě více než 1 miliardy rublů při výstavbě objektů ministerstva obrany. Během tohoto případu vyšlo najevo, že krádeže provedl Karakhanov spolu s bývalými šéfy ministerstva obrany Spetsstroy Alexandrem Zagorulkem a Alexandrem Buryakovem při výstavbě arzenálu pro rakety a další munici ve městě Toropets, Tver. Region, stejně jako zařízení v Kubince u Moskvy a na Kurilském ostrově Iturup.

Případ krádeže na staveništi v Achtubinsku byl zahájen v dubnu 2022 a na základě rozhodnutí prokuratury byl předán vyšetřovacímu oddělení ruského ministerstva vnitra pro severozápadní správní obvod Moskvy. Přes závažnost a rozsah případu probíhá vyšetřování již dva roky bez výraznějšího pokroku.

 
------------------------------------------------------------------------------
 
Ruský vyšetřovací výbor zahájil, v případu generála Popova, vyšetřování  vlastizrady v souvislosti s únikem tajných dat na Ukrajinu

Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil vyšetřování obvinění z velezrady a úniku tajných dat na Ukrajinu v souvislosti s případem bývalého velitele 58. armády generálmajora Ivana Popova. Generálův právník, Sergej Buinovskij, to oznámil v rozhovoru pro agenturu TASS.

"V současné době vyšetřovatelé provádějí vyšetřování těchto skutečností, jehož výsledky budou známy v rámci procesních lhůt," uvedl právník.

Upřesnil, že na základě výsledků kontroly bude rozhodnuto o zahájení nebo odmítnutí zahájení trestního řízení.

O podání žádosti u vyšetřovacího výboru se vědělo minulý týden. Právník Buinovskij požádal o vyšetření, zda se nejmenovaní ruští občané dopustili velezrady a špionáže ve spojení s příslušníky Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU). Ukrajinské bezpečnostní síly podle něj vlastnily ruské dokumenty klasifikované jako „tajné“.

Na Ukrajině probíhá vyšetřování proti Ivanu Popovovi. Ukrajinští vyšetřovatelé ho zařadili na mezinárodní seznam hledaných osob. Generálova obhajoba požádala Vyšetřovací výbor Ruska, aby zahájil řízení proti zaměstnancům SBU a Charkovské regionální prokuratury za nezákonné přivedení Popova k trestní odpovědnosti. Buinovsky zdůraznil, že informace zveřejněné Charkovskou oblastní prokuraturou jsou státním a vojenským tajemstvím Ruské federace, ale nějak skončily v rukou ukrajinských bezpečnostních sil.

Ivan Popov byl zatčen 17. května na základě obvinění z podvodu. Vyšetřování tvrdí, že se podílel na krádeži více než 1700 tun válcovaných kovových výrobků, zakoupených vojensko-civilní správou Záporožské oblasti pro vybavení ženijních obranných staveb na linii bojového dotyku. Tyto materiály byly určeny k poskytování humanitární pomoci. Vyšetřovací úkony v případu byly dokončeny a Popov byl obviněn z konečné verze, včetně oficiálního padělání. Sám generál veškerá obvinění proti němu kategoricky odmítá.

 
----------------------------------------------------------------------
 
Hizballáh zahájil masivní raketový útok na Izrael

Za poslední hodinu bylo z Libanonu vypáleno na Izrael více než 30 raket, což je, během posledních měsíců,  jeden z největších útoků. V důsledku raketových útoků bylo poškozeno několik osad v severním Izraeli, včetně měst Kirjat Šmona a Safed. Izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome byl uveden do plné pohotovosti a úspěšně zachytil většinu raket, ale některé z nich dosáhly svých cílů, způsobily požáry a značné škody na infrastruktuře.

Nutno podotknout, že Libanon zahájil pravidelné útoky na izraelské území – v posledních dnech bylo, podle Hizballáhu, zasaženo izraelských 50 cílů.

 
-----------------------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda ovládla osady Sokol a Voschod

Na Pokrovském směru (západně od Avdějevky) pokračují ruské jednotky v aktivních vojenských operacích a dosáhly významných úspěchů. Podle informací, potvrzených ruskými i ukrajinskými zdroji, ruské síly ovládly osady Sokol a Voschod a také svádějí urputné boje o Jevgenovku.

Ukrajinské telegramové kanály a vojenští analytici tyto údaje potvrzují a upozorňují, že na tomto úseku fronty postupují ruské jednotky, což prokazuje vysokou intenzitu útočných akcí. Převzetí kontroly nad Sokolem a Voschodem je významným krokem v rámci celkové strategie postupu ruských jednotek.

Podle vojenských expertů nastolení kontroly nad těmito osadami umožňuje ruským silám vytvořit odrazový můstek pro další útočné operace západně od Avdievky. To také komplikuje postavení ukrajinských jednotek v regionu, nutí je přeskupovat se a ustupovat.

Boje o Evgenovku pokračují se střídavými úspěchy. Podle novinářů Avia.pro se ruské armádě podařilo uvěznit ukrajinské ozbrojené síly do "kleští",  ale nepřítel nadále aktivně provádí vlastní protiútoky.
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře