Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (29.5.2024):

Dron se opět pokusil zaútočit na strategický radar v Armaviru

Nad Armavirem byl sestřelen ukrajinský bezpilotní letoun (UAV), oznámil to guvernér Krasnodarského kraje, Veniamin Kondratjev. Podle předběžných údajů nejsou žádné oběti ani škody.

"Naše armáda dnes ráno znovu zastavila pokus kyjevského režimu spáchat teroristický útok na území Krasnodarského kraje. Nad Armavirem byl zničen bezpilotní letoun. Podle předběžných údajů nejsou žádné oběti ani škody. Probíhá pátrání po místě pádu UAV, pracují speciální služby, " informoval Kondratjev.

  • z-avia-pro-29-5-2024

Incident se odehrál za zvýšených bezpečnostních regionálních opatření, neboť zde byly již dříve zaznamenány útoky dronů. Zvláštní pozornost je věnována strategicky důležitému objektu - radiolokační stanici (radar) Voroněž-DM. V minulosti se již drony pokoušely zaútočit na tento objekt, což nevylučuje možnost opakovaných pokusů.

Sestřelení dronu opět podtrhuje napětí v regionu a nutnost neustálé připravenosti na možné útoky na ruské strategické objekty.

Více na: https://avia.pro/…ire

--------------------------------------------------------

Polsko umožní Ukrajině využít zbraně, které jí byly dodány za účelem úderů na objekty v RF

Polsko oficiálně umožnilo Ukrajině použít zbraně, které jí byly dodány, k úderům na objekty na území Ruska. Sdělil to náměstek polského ministra obrany, Cesarius Tomczyk, ve vysílání rozhlasové stanice Radio Zet. Toto rozhodnutí odráží sílící podporu Varšavy Kyjevu, a to v podmínkách pokračujícího konfliktu s Ruskem.

Cesarius Tomczak poznamenal, že Polsko poskytuje Ukrajině výzbroj na obranu její suverenity. Zdůraznil, že za současných podmínek by Ukrajina měla být schopna tyto zbraně použít k neutralizaci hrozeb, přicházejících z ruského území.

Již dříve se několik dalších zemí vyslovilo pro to, aby Ukrajina měla právo útočit na ruské území, konkrétně jde o Švédsko, Francii, Nizozemsko a řadu dalších evropských států.

Více na: https://avia.pro/…-rf

-----------------------------------------------------------

Ruské jednotky zahájily útok na centrum obce Staromajorskoje v DLR

Ruské jednotky, podporované obrněnými vozidly, zahájily útok na centrum obce Staromajorské v Doněcké lidové republice (DLR). Tato operace je součástí širší ofenzívy v tomto směru, jejímž cílem je upevnit kontrolu nad strategicky důležitými oblastmi.

Podle místních zdrojů pokračují intenzivní boje v centru Staromajorského, které doprovází značné ničení nepřátelské infrastruktury. Obrněná vozidla, včetně tanků a bojových vozidel pěchoty, hrají klíčovou roli při podpoře pěších jednotek, poskytují palebné krytí a prorážejí nepřátelské obranné linie.

Ofenzíva ruských vojsk na Staromajorskoje odráží strategický význam této osady. Převzetí centra města umožní posílit pozice a vytvořit předmostí pro další operace v regionu. Ukrajinské síly kladou tvrdý odpor a snaží se udržet kontrolu nad tímto územím.

Více na: https://avia.pro/…tky dnotky

--------------------------------------------------------------

Švédsko prozatím neodešle na Ukrajinu stíhačky Jas Gripen

Švédský ministr obrany, Pal Jonson, prohlásil, že plány na vyslání stíhaček JAS Gripen na Ukrajinu jsou pozastaveny. Důvodem je, podle něj, aktuální zaměření na implementaci stíhaček F-16. Rozhodnutí bylo učiněno po intenzivních jednáních s dalšími zeměmi, zapojenými do koalice na podporu Ukrajiny v oblasti protivzdušné obrany, včetně Belgie, Nizozemska, Dánska a Norska.

"Byli jsme vyzváni dalšími zeměmi, které vedou koalici, abychom počkaly se stíhačkami Gripen. Je to z toho důvodu, že nyní je hlavní důraz kladen na zavedení systému F-16," vysvětlil Jonson.

Podle plánů budou první stíhačky F-16 dodány na Ukrajinu již letos. Toto rozhodnutí je podporováno předními koaličními zeměmi, což si vyžádalo dočasné pozastavení vyslání letounů JAS Gripen.

"V žádném případě nevylučujeme, že by takové rozhodnutí mohlo být realizováno v budoucnosti, ale v tuto chvíli se hlavní pozornost soustřeďuje na realizaci programu F-16," dodal ministr obrany.

Zatímco Švédská opozice trvala na okamžitém dodání Gripenu na Ukrajinu, současné rozhodnutí odpovídá celkovému přístupu koalice zavést jeden typ stíhaček.

"Neodpovídá to vizi koalice, že by na Ukrajině měly být současně zavedeny dva systémy bojových letadel," uzavřel Jonson.

Více na: https://avia.pro/…inu

-----------------------------------------------------------

Švédsko předá Ukrajině dvě letadla včasného varování a řízení ASC-890

Švédsko oznámilo předání dvou letounů systému včasného varování a řízení (AEW&C) ASC-890 Ukrajině. Tato letadla jsou vybavena pokročilými radarovými systémy, schopnými detekovat a sledovat objekty na velké ploše, včetně stíhaček, vrtulníků, okřídlených raket a námořních cílů.

Rozhodnutí o předání ASC - 890 zdůrazňuje pokračující podporu Ukrajiny ze strany Švédska, a to v podmínkách probíhajícího konfliktu. K přímému využití těchto letounů nad ukrajinským územím však zřejmě nedojde. Budou provádět lety ve vzdušném prostoru příhraničních zemí, zejména Polska, Rumunska a dalších.

ASC-890 je modernizované letadlo s high-tech vybavením, které umožňuje detekovat a sledovat různé letecké a námořní objekty ve značné vzdálenosti.

 
------------------------------------------------------------

Čína se, po Bidenově výzvě, zdržela dodávek zbraní pro Rusko

Zdroje tvrdí, že Biden, během rozhovoru, sdělil, že dodávky zbraní Rusku povedou k odvetným opatřením ze strany USA. Si Ťin-Pching, podle listu, vyjádřil znepokojení a položil otázku, zda USA tímto způsobem Číně vyhrožují.

--------------------------------------------------------------
 
Litva předá Ukrajině analogy ruských dronů Lancet

Litevské ministerstvo obrany oznámilo, že předá ukrajinským ozbrojeným silám  vzorek nově vyvíjených bezpilotních letounů (UAV).  Cílem tohoto kroku  je vyhodnotit schopnosti těchto strojů v reálných bojových podmínkách a dále je zdokonalit. Ukrajině budou konkrétně předány vzorky litevských analogů k ruským "Lancetům". Tyto byly nedávno představeny na výstavě dronů.

Litevské UAV, vyvinuté obranným a průmyslovým komplexem země, jsou navrženy tak, aby na bojišti plnily nejrůznější úkoly, včetně průzkumu a úderů. Přesný počet přislíbených dronů zůstává doposud neznámým, nicméně první várka může zahrnovat až 20 dronů. Měsíční výrobní kapacita těchto kamikadze dronů může dosáhnout až 50-ti jednotek.

Více na: https://avia.pro/…kým silám 
 
-------------------------------------------------------------
 
Zelenskij svou nedbalostí odkryl identitu ukrajinských pilotů, kteří se cvičí na stíhačkách F-16
 
Ukrajinský prezident, Volodymyr Zelenskij, se ocitl v centru skandálu poté, co zveřejnil video, na kterém jsou zřetelně vidět tváře ukrajinských pilotů, kteří, na stíhačkách F-16, absolvovali výcvik  v Belgii. Zelenského návštěva základny Melsbrook a následné zveřejnění vyvolalo, ze strany Ukrajinců, vlnu rozhořčení. Tito obviňují prezidenta z neopatrnosti a nevhodného zacházení s informacemi, týkajícími se bezpečnosti vojáků.

Video, které Zelenskij zveřejnil po této návštěvě, ukázalo tváře pilotů, což je, podle mnoha kritiků, může vystavit vážnému nebezpečí. Vzhledem k pokračujícímu konfliktu s Ruskem a omezenému počtu kvalifikovaných pilotů mohou mít takové akce vážné důsledky.

Ukrajinští komentátoři a veřejní činitelé vyjádřili, na sociálních sítích, své rozhořčení a obvinili prezidenta, že využívá piloty pro svou osobní PR. Někteří z nich se domnívají, že taková chyba může mít negativní následky jak pro samotné piloty, tak pro celé ukrajinské letectvo.

 
-------------------------------------------------------------------
 
Kyjev začal na ruské území útočit raketami Storm Shadow

Kyjev oficiálně oznámil, že již využívá povolení, udělené mu Velkou Británií, k použití raket Storm Shadow k úderům na ruské území. Poradce ministra průmyslu, Jurij Sak, potvrdil, že údery těmito raketami již byly podniknuty, rovněž informoval o vývoji vlastních ukrajinských dálkových zbraní.

Podle Jurije saka se rakety Storm Shadow, známé svou přesností a dostřelem, staly důležitou součástí arzenálu ukrajinských ozbrojených sil. Používají se k úderům na strategicky důležité cíle na ruském území, což výrazně posiluje bojové schopnosti ukrajinské armády.

V realitě se tak jedná o první kyjevské přiznání, že tyto zbraně již byly použity k úderům na ruské území.

Je třeba doplnit, že ani Francie nezůstala pozadu za Velkou Británií. Zejména ve zprávách ruského ministerstva obrany se objevují informace o sestřelených korigovaných leteckých bombách nad příhraničními regiony.

 
-----------------------------------------------------------
 
Guardian: Scholz zřejmě podpořil návrh umožnit Ukrajině útočit na Rusko pomocí západních zbraní

Německý kancléř Olaf Scholz zřejmě podpořil návrh umožnit Ukrajině útočit na Rusko pomocí západních zbraní. Informoval o tom deník The Guardian s odvoláním na informace získané během státní návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Německu.

Podle listu Macron během návštěvy Německa hovořil o potřebě poskytnout Ukrajině možnost použít západní zbraně k úderům na ruské vojenské objekty. V reakci na toto prohlášení Scholz vyjádřil Ukrajině podporu i v této věci.

Tento postoj německého kancléře zdůrazňuje rostoucí podporu Ukrajiny ze strany západních zemí, které se snaží přejít do nové fáze konfliktu tím, že použijí své zbraně k útoku na ruské území.

Podporu těmto úderům již dříve vyjádřily Nizozemsko, Švédsko, Polsko a řada dalších zemí.

 
------------------------------------------------------------
 
WP: Biden zvažuje povolit Ukrajině údery na ruské území

Americký prezident, Joe Biden, zvažuje přijetí dvou nových tvrdých protiopatření: potrestání Číny za dodávky klíčových technologií Moskvě a povolit Ukrajině použití amerických zbraní krátkého doletu k útokům na ruské území. Informoval o tom publicista The Washington Post - David Ignatius.

Tato prohlášení naznačují, že Bidenova administrativa se obává ukrajinské zranitelnosti na bojišti a snaží se posílit její obranyschopnost. Úvahy o těchto opatřeních zdůrazňují vážnost záměrů Washingtonu v otázkách podpory Kyjeva a odporu k Čínsko-ruské, vojenské spolupráci.

O jaké zbraně krátkého doletu se jedná, není upřesněno, nicméně odborníci nevylučují, že Kyjevu může povoleno využití systémů HIMARS společně s raketami ATACMS.
 
+ POZNÁMKA ZDEŇKA BÁLKA --------------------------
 
Moje kratičká poznámka k dnešním zprávám z AVIA.PRO:  
 
Když tak sleduji zprávy z poslední doby a jejich stále se válečnicky vyhrocující charakter, obávám se, že o válce mezi Ruskem a Evropou bylo již, ze strany amerického Deep State, dávno rozhodnuto. Dokonce se teď zcela běžně diskutuje o užití taktických jaderných zbraní! To by bylo ještě před měsícem nemyslitelné! Buď se celá evropská veřejnost, včetně nás, hromadně probere a vzbouří, jinak nás, v opačném případě, nic pěkného nečeká! Ta logika událostí a zpráv je naprosto jednoznačná a nelze ji interpretovat jinak!
   
Nedávno jsem na této sociální síti zaznamenal pozoruhodnou fotografii. Jednalo se o nedávnou fotografii oblohy, vyfocenou nad nějakým americkým státem. Z mraků tam byl vytvořen hořící obraz mapy někdejšího Československa a uvnitř naší republiky klečel voják a mířil směrem na Prahu...
 
 A ještě jedna velmi dávná vzpomínka. Tehdy, někdy před více než 20-ti lety, mi můj zdroj, vědoucí člověk, říkal, že přijde doba, kdy bude Praha, podél Vltavy, rozdělena na dvě zóny: Na ruskou a americkou...
   
Nechci strašit, ani nikterak přesvědčovat, ale to, co kolem sebe sleduji, mne stále více utvrzuje v mém neblahém tušení! Věřte mi, s naší současnou vládou, prezidentem a náčelníkem generálního štábu kráčíme přímou cestou do pekel! A nebudou to oni, ale my a naše děti, kdo ponese veškeré následky! 
   
Ostatně, na Ukrajině to přeci také nezačalo hned statisíci mrtvých... Tehdy, v roce 2014, by tomu ani nikdo z Ukrajinců neuvěřil! A ty modely vývoje, jak na Ukrajině, tak i u nás, se sobě podobají stále více a více!

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře