Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (23.9.2024):

V Rostovské oblasti byly poprvé sestřeleny dvě rakety Storm Shadow

V noci na 23.září na obloze nad oblastí města Kamensk-Šachtinsk, nacházejícího se v rostovské oblasti, ruské prostředky protivzdušné obrany úspěšně sestřelily dvě okřídlené rakety Storm Shadow. Informoval o tom vojenský zpravodaj - Vladimir Romanov. Podle něj byly rakety odpáleny z ukrajinského území a měly zasáhnout objekty na ruském území.

  • z-avia-pro-23-9-2024


Storm Shadow je anglo-francouzská okřídlená raketa dlouhého doletu, která se dostala do výzbroje ukrajinských ozbrojených sil v rámci vojenské pomoci od západních zemí. Tyto rakety mají dosah až 500 kilometrů a mohou nést hlavici o hmotnosti až 450 kg, což z nich činí vážnou hrozbu pro objekty vojenské i civilní infrastruktury.

Více na: https://avia.pro/…dow

(poznámka: Pokud se redakce A.P. nespletla, pak o útocích západními raketami na ruské území ještě rozhodnuto nebylo?!! Nebo snad již ano? A co předchozí dva útoky na muniční sklady, rovněž se nacházející na ruském území? Podle všeho se nejednalo o drony, ale západní rakety!!!)


-------------------------------------------------------------------------------------

Dánsko vyzvalo ke zrušení omezení úderů, vedených na ruském území

Ostré prohlášení učinila dánská premiérka, Mette Frederiksenová, která vyzvala ukrajinské spojence, aby umožnili použití dalekonosných zbraní k úderům na ruské území. V rozhovoru, pro Bloomberg TV, vyjádřila názor, že další diskuse o takzvaných „červených čarách“ jen hrají Moskvě do karet.

Frederiksenová zdůraznila, že veřejné diskuse o takových omezeních vyhovují Rusku.

„Debata o červených čarách byla chybou, protože Rusům poskytla příliš mnoho výhod. Musíme tyto diskuse ukončit,“ prohlásila.

Premiérka rovněž dodala, že je nutné přehodnotit stávající omezení, vztahující se na zbraně, dodané Ukrajině.

Více nа: https://avia.pro/…sii

----------------------------------------------------------------

Spojené státy předložily Turecku návrh na řešení problému s ruskými systémy protivzdušné obrany S-400 - Turecko je předá pod kontrolu USA

Spojené státy nabídly Turecku kompromisní řešení v otázce ruských protiletadlových raketových systémů S-400, které pomůže uvolnit napětí ve vztazích mezi Ankarou a Washingtonem a obnovit spolupráci v rámci programu F-35. Podle zdrojů, návrh zahrnuje přesun systémů S-400 do části turecké vojenské základny Incirlik, ovládané USA.

Situace ohledně tureckého nákupu ruských systémů protivzdušné obrany S-400 byla dlouhodobým kamenem úrazu ve vztazích s NATO a zejména se Spojenými státy. Washington, který trvá na tom, že tyto systémy jsou nekompatibilní s technologiemi a standardy NATO, vyloučil Turecko z programu stíhacích letounů páté generace F-35 v roce 2019, což představuje značnou ránu pro turecký obranný průmysl.

Rozmístění systémů S-400 na základně Incirlik, kontrolované americkou armádou, Turecku umožní technicky si ponechat tyto systémy, ale vyloučí jejich použití v obranných systémech země. Washington tedy očekává, že ochrání technologie NATO před možnou interakcí s ruskými zbraněmi, což byla jedna z hlavních stížností na Ankaru.

Ankara a Washington, a to již několik let, vedou mezi sebou intenzivní jednání ohledně S-400. Turecko opakovaně prosazovalo své právo vybrat si, které systémy protivzdušné obrany si pořídí, aby zajistilo svou bezpečnost, zatímco Spojené státy pohrozily sankcemi a tlakem na své spojence v Evropě, pokud Turecko neopustí používání ruských systémů.

Více nа: https://avia.pro/…od¨

(To vypadá, že se blíží další ze série Erdoganových zrad, jak USA předat vyspělé ruské technologie a přitom se všichni tvářit, že se tak stalo z důvodu bezpečnosti pro zbraňové systémy NATO!)

-----------------------------------------------------------------

Po zatčení Durova hodlá Evropská komise vzít Telegram pod svůj přísný dohled

Evropská unie neuvažuje o úplném zablokování Telegram messengeru na svém území, ale povede si vlastní seznam uživatelů této služby v zemích EU. Podle nových pravidel digitální regulace, pokud počet aktivních uživatelů Telegramu v EU přesáhne 45 milionů, bude platforma spadat pod definici „velmi velké online platformy“ (VLOP) a bude podléhat přísnému dohledu ze strany Evropská komise. To dá evropským orgánům možnost dočasně pozastavit její činnost v celé Evropské unii, a to v případě závažného a systémového porušování zákona.

Tato regulace bude zavedena jako součást evropského zákona o digitálních službách (DSA), jehož cílem je posílit kontrolu nad velkými technologickými společnostmi, působícími v EU. Tato opatření naznačují, že Evropská komise bude mít právo udělit pokuty až do výše 6 % celosvětového ročního obratu společnosti, a to pokud platforma poruší zákony EU, včetně předpisů o bezpečnosti dat a ochraně uživatelů.

Blokování Telegramu je však považováno za krajní opatření, ke kterému se Brusel chystá uchýlit pouze v případě pokračujícího porušování nebo odmítání spolupráce společnosti s evropskými regulátory. Evropská komise v prvé řadě počítá s mírnějšími sankcemi, jako jsou vysoké pokuty a požadavky na změnu politiky platforem.

Více nа: https://avia.pro/…zor

 
(Poznámka CFP: Doposud je ani v nejmenším nezajímalo, že nechali Evropu zaplavit zcela jinou kulturou islamistických fanatiků! Že v evropských metropolích řádově přibylo vražd, znásilnění, teroru a  pedofilie, která je v těchto islámistických kruzích považována za přirozenou... Že je to vše organizováno s cílem podmanit si původní evropské obyvatelstvo. Že si nechali teroristickým činem  zlikvidovat jeden ze základních zdrojů své energetické existence, tedy plynovody Nord Stream, a to aniž by se snažili tuto událost řádně vyšetřit, tyto své existenční zdroje znovu obnovit! Tady naprostý nezájem, naopak skrytá podpora tomu všemu! A teď najednou Telegram!!!  Teď najednou nás chtějí chránit před organizovaným zločinem, který si to tam skrytě domlouvá! O tom, že tam takové skryté dohody organizovaného zločinu probíhají, nikdo asi nepochybuje, ale v míře nesrovnatelné s tím, jakých zločinů se na nás dopustili oni sami! Nevěřte jim ani jedno slovo! Nenaleťte jim na to znovu! Telegram má téměř miliardu uživatelů a doposud to bylo informační médium relativně svobodné! A o to tady jde, o nic jiného! Získat kontrolu nad tímto informačním zdrojem, evidenci těch, kteří tam publikují a co tam publikují, podstrčit tam a upřednostnit své vlastní informační pole, podobně jako to udělali i na jiných sociálních a zprostředkujících sítích, třeba na Googlu, You Tube, Facebooku, někdejším Twitteru atd. Chtějí kontrolovat a ovládat, o nic jiného tady nejde! Nějaká vaše bezpečnost nebo boj s organizovaným zločinem je absolutně nezajímá, naopak - to jejich záměrům vyhovuje! Ostatně, myslíte si, že světové zpravodajské služby již toto telegramové šifrování dávno nerozkryly?!! Kdyby právě ty skutečně chtěly bojovat s organizovaným zločinem, tak toto probíhá v tichosti! Jenže tyto zpravodajské služby slouží zcela jiným záměrům a cílům, a jsou podřízeny zcela jiným nadnárodním strukturám, než by se na prvý pohled mohlo zdát! Rozhodně, a ani náhodou, tady nejde o nějakou vaši bezpečnost!)

------------------------------------------------------------------------------

Ruské ozbrojené síly převzaly kontrolu nad strategickou dálnicí Sudža-Korenevo, nacházející se v kurské oblasti

V noci na 23. září získala ruská armáda plnou palebnou kontrolu nad důležitou dálnicí Sudža-Korenevo, nacházející se v kurské oblasti. Tento úsek silnice aktivně využívaly ukrajinské ozbrojené síly k přepravě techniky a munice do svých předsunutých pozic, což z něj zde činilo klíčový článek logistického řetězce ukrajinských jednotek. Kontrola této trasy nyní výrazně zkomplikovala zásobování ukrajinských sil v tomto regionu, což by mohlo vážným způsobem ovlivnit průběh nepřátelských akcí.

Podle údajů, získaných z vojenských zdrojů, se ukrajinské zálohy nadále pokoušejí o průlom ve směru k vesnici Medvježije. Všechny jejich snahy však byly neúspěšné a utrpěli zde značné ztráty jak na personálu, tak i technickém vybavení. Další útoky ukrajinských ozbrojených sil narážejí na tvrdý odpor, což vede k vyčerpávání jejich zdrojů.

-----------------------------------------------------------------

Izraelská armáda dnes ráno provedla 150 úderů na Libanon

V pondělí ráno provedlo izraelské letectvo sérii masivních náletů na pozice Hizballáhu, nacházející se v Libanonu. Představitelé izraelské armády uvedli, že operace se účastnily desítky bojových letounů, které zaútočily na více než 150 cílů, spojených s šíitskou skupinou Hizballáh. Útoky byly součástí rozšířené izraelské vojenské kampaně proti této organizaci, která podle IDF představuje hrozbu pro bezpečnost země.

Podle izraelských obranných zdrojů byly cíle útoků pečlivě vybírány na základě zpravodajských údajů. Útoky byly zaměřeny na sklady zbraní, velitelská stanoviště a další klíčová infrastrukturní zařízení Hizballáhu. Zvláštní pozornost byla věnována ničení raketových systémů a systémů protivzdušné obrany, které skupina používá k útokům na izraelské území.

------------------------------------------------------------------

Hizballáh útočí na klíčová izraelská obranná zařízení

Ozbrojené libanonské hnutí Hizballáh provedlo útoky na řadu izraelských vojenských zařízení, včetně továren obranné společnosti Rafael, nacházející se severně od Haify. Hizballáh ve svém prohlášení zdůraznil, že útok je reakcí na nedávné izraelské vojenské akce v Libanonu, stejně jako na brutální zabíjení, ke kterému došlo v pásmu Gazy. Údery jsou zaměřeny na podporu palestinského lidu a jeho odporu, který aktivně pokračuje v době eskalace tohoto regionálního konfliktu.

Rafael, jeden z největších izraelských vojenských dodavatelů, se ocitl v centru útoku. Tento podnik, podle zdrojů, zaměstnává asi 10 tisíc osob. Na jeho činnosti se rovněž podílí mnoho subdodavatelů a poskytovatelů služeb, což z něj činí jeden z klíčových bodů obranného komplexu země. Vzhledem k významu tohoto podniku, představují tyto údery, pro Izrael, závažnou výzvu, vztahující se k vývoji a výrobě moderních typů zbraní.

Útoky Hizballáhu na izraelské obranné cíle byly zahájeny v říjnu, ato uprostřed eskalujícího konfliktu mezi Izraelem a libanonským hnutím odporu. Boje v posledních dnech zesílily, když izraelská armáda zahájila sérii úderů proti pozicím Hizballáhu, nacházejícícm se v jižním Libanonu. V reakci na to bojovníci hnutí zaútočili na izraelské vojenské tábory a továrny a pokračovali v eskalaci konfliktu.

IDF (Izraelské obranné síly) zatím neposkytly oficiální informace o škodách nebo obětech, způsobených těmito útoky, ale experti naznačují, že útoky na klíčové obranné průmyslové oblasti by mohly mít dlouhodobé důsledky pro izraelské vojenské možnosti.

---------------------------------------------------------------------

Írán provádí rozsáhlé kontroly elektroniky, a to z důvodu izraelských útoků na Hizballáh

Podle blízkovýchodních médií Írán zahájil rozsáhlé kontroly elektroniky v jednotkách spojených s islámskými revolučními gardami (IRGC). Kontrole podléhají především komunikační zařízení, která slouží ke komunikaci a koordinaci akcí v rámci orgánů činných v trestním řízení.

Důvodem zvýšené pozornosti, věnované bezpečnosti, se stala obava Teheránu z možností izraelských zpravodajských služeb provádět operace podobné těm, které již byly provedeny proti šíitskému hnutí Hizballáh. Iizraelské zpravodajské služby, v posledních měsících, zintenzivnily svou práci ohledně Íránu, což zvýšilo napětí v regionu.

Zdroje uvádějí, že íránské úřady přistupují velmi obezřetně k zavádění cizích zpravodajských sítí a k možnostem neoprávněného používání elektronických zařízení pro špionážní účely. Připomeňme, že dříve izraelské zpravodajské služby opakovaně prokázaly vysokou efektivitu při provádění cílených operací proti Íránu, včetně likvidace íránských jaderných vědců a vojenských osobností.

Situace se obzvláště vyhrotila následkem série úspěšných izraelských operací proti Hizballáhu, během kterých byli zabiti klíčoví velitelé tohoto hnutí. Tyto akce nejen oslabily Hizballáh, ale také ukázaly vynikající schopnosti izraelských zpravodajských služeb při využívání technologií ke shromažďování informací a koordinaci úderů.

-------------------------------------------------------------------------

Na místě neúspěšného testu balistické střely vznikl 60-ti metrový kráter

Na internetu se objevily kvalitní satelitní snímky testovacího místa, kde, během neúspěšného testu těžké mezikontinentální balistické střely (ICBM) RS-28 Sarmat, došlo k explozi. Pozornost na tyto snímky upoutal obří kráter, vytvořený v místě startovací šachty, jehož průměr činí asi 60 metrů.

Informace o tomto incidentu nadále zůstávají na úrovni spekulací, neboť oficiální místa tuto skutečnost doposud nepotvrdila. Již dříve však Telegramový kanál „Military Informant“ a západní zdroje uvedly, že během testování této rakety došlo k nouzové situaci, která vedla k explozi rakety ještě přímo v sile.

Očekává se, že oficiální komentáře k této záležitosti se objeví v blízké budoucnosti.

---------------------------------------------------------------------

Austrálie dodá na Ukrajinu 59 vyřazených tanků M1 Abrams

Austrálie oznámila své plány na přesun 59 vyřazených tanků M1 Abrams na Ukrajinu. To představuje významný krok ve vojenské podpoře Kyjeva. Tyto tanky zakoupila australská armáda již v roce 2006, ale od té doby jsou vyřazeny z provozu, a zo z důvodu nové zbrojní smlouvy.

Tato dodávka poukazuje nejen na potíže, se kterými se Spojené státy potýkají při udržování dostatečného množství operačních tanků, ale také na možnou ochotu dalších zemí přispět k úsilí podpory Ukrajiny. Předpokládá se, že tyto tanky mohou být zařazeny jak do výzbroje 47. samostatné mechanizované brigády, tak u nových mechanizovaných brigád, které jsou vytvářeny podle standardů NATO.

Tanky M1 Abrams, přestože již vysloužilé, jsou stále výkonnými vojenskými ptostředky, které mohou výrazně zvýšit palebnou sílu ukrajinských ozbrojených sil.
 
-------------------------------------------------------------
Výběr a překlad Zdeněk Bálek
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Guest 2024-09-24 19:23
Tento komentář byl smazán správcem

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře