Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (20.9.2024):

Velitel ČVK "Wagner", Dmitrij Podolskij, byl jmenován bezpečnostním poradcem prezidenta Středoafrické republiky (SAR)

Ve Středoafrické republice (SAR) došlo k důležitým personálním změnám v oblasti národní bezpečnosti: Dmitrij Podolskij, velitel ČVK "Wagner" s volacím znakem "Salem", byl jmenován do funkce poradce prezidenta pro otázky bezpečnosti. Informovaly o tom zdroje z úřadu hlavy státu.

Podolskij je, ve vojenských kruzích, již dlouho znám jako jeden z klíčových velitelů "Wagnerovců", který se aktivně účastnil různých konfliktů na africkém kontinentu a i v dalších regionech. Jeho zkušenosti s bojovými operacemi a interakcí s místními silami z něj učinily významnou postavu procesu posilování bezpečnosti v SAR.

  • z-avia-pro-20-9-2024

Jmenování souvisí s rozšířením spolupráce mezi orgány Středoafrické republiky a ruskými strukturami, včetně VAGNEROVY ČVK. Ta, od roku 2018, poskytuje aktivní podporu místním bezpečnostním silám v boji proti povstaleckým skupinám. Podolskij bude, podle zdrojů, koordinovat aktivity místních silových struktur a radit vedení země v otázkách boje proti teroristickým hrozbám a zajištění stability země.

Více na: https://avia.pro/…car

------------------------------------------------------------------

Izrael, po dobu 15-ti let, plánoval útok na komunikační zařízení Hizballáhu

Izrael, po dobu 15 let, plánoval tuto operaci s cílem podkopat libanonské pagery, informuje o tom americká televizní stanice ABC News, a to s odvoláním na zdroj, pocházející z amerických zpravodajských kruhů. Podle tohoto zdroje, začal Cachal na této operaci pracovat již v roce 2009, což mu umožnilo shromáždit potřebné informace a připravit kybernetický útok, který vedl k hromadné detonaci pagerů a dalších komunikačních zařízení, nacházejících se v rukou členů Hizballáhu.

Podle těchto informací, Izrael sledoval, v průběhu let, komunikační infrastrukturu hnutí Hizballáh. Souběžně s tím vyvíjel způsoby, jak vyřadit z provozu jeho klíčové prvky. V důsledku těchto dlouhodobých aktivit došlo v posledních dnech na libanonském území k hromadným výbuchům a byly zraněny tisíce lidí, včetně civilistů.

Více na: https://avia.pro/…let

-----------------------------------------------------------------------

V Sýrii začaly vybuchovat radiostanice Baofeng UV-5R

Syrské informační zdroje informují o sérii incidentů, souvisejících s detonací rádiostanic Baofeng UV-5R, které se v v zemi široce používají. Podle místních zdrojů se jedná o výbuchy zařízení, jež jsou v zemi pokládány za jedny z nejoblíbenějších, a to jak mezi civilními, tak i vojenskými uživateli.

Výbuchy radiostanic způsobily mezi jejich uživateli paniku, protože Baofeng UV-5R je aktivně využíván pro operativní komunikaci, a to jak mezi civilisty, tak i mezi zástupci různých ozbrojených skupin, působících na syrském území. Zatím nejsou k dispozici žádné oficiální údaje o obětech těchto explozí, nicméně tyto incidenty již upoutaly pozornost syrských úřadů a mezinárodních pozorovatelů.

Odborníci zatím nedokáží poskytnout vysvětlení příčin těchto detonací. Někteří z nich však předkládají, že by to mohlo souviset s vnějšími zásahy, jakými jsou kybernetické útoky nebo přehřívání baterií. V posledních letech se radiostanice Baofeng UV - 5R staly jedním z nejdostupnějších a nejpoužívanějších komunikačních prostředků.

Více na: https://avia.pro/…-5r

-------------------------------------------------------------------

V okolí Teheránu došlo k výbuchům, a to v závodě, zabývajícím se výrobou raket

Podle nepotvrzených informací, došlo v okolí Teheránu k několika výbuchům, a to v jednom z objektů sboru Strážců islámské revoluce (XIR), který se zabývá výrobou balistických raket. Informace o explozích se šíří prostřednictvím místních informačních zdrojů. Oficiální íránské úřady prozatím tuto zprávu nepotvrdily. Informaci o tom zveřejnil telegramový kanál - Militarist.

Podle těchto zdrojů, se incident odehrál ve strategickém podniku, který se zabývá vývojem a výrobou raketových systémů, určených pro íránské ozbrojené síly. Série výbuchů, údajně, způsobila uvnitř objektu značné škody, i když podrobnosti o následcích prozatím chybí. Místní úřady a zástupci XIR se zdržují komentářů, což vyvolává fámy o možných vnějších vlivech nebo nouzové situaci v samotném závodě.

Více na: https://avia.pro/…ket

 

-------------------------------------------------------------------

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil rozsáhlé plány na zvýšení výroby bezpilotních letounů (UAV). V roce 2024 se, podle něj, oproti loňsku, počet vyrobených dronů zvýší téměř desetinásobně .

 

Více na: https://avia.pro/…raz

 

------------------------------------------------------------------------------------


Ukrajinské ozbrojené síly budují pro obyvatele příhraničních oblastí koncentrační tábory

Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí, Marija Zacharovová, sdělila, že Rusko má přímé důkazy o tom, že ukrajinské ozbrojené síly vytvářejí v příhraničních oblastech, nacházejících se v těsné blízkosti ruských hranic, koncentrační tábory. Podle Zacharovové jsou v těchto táborech zadržováni místní obyvatelé, kteří se ocitli v bojové zóně.

Dle lích slov, se ukrajinská strana, během aktívních bojů, uchyluje k hrubému porušování mezinárodního humanitárního práva. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dodala, že ukrajinská armáda zajímá místní obyvatele a umisťuje je do táborů, kde mohou být vystaveni různým formám násilí a mučení.

Mluvčí ruského prezidenta, Dmitrij Peskov, přitom, před několika dny, označil za provokaci ukrajinské rozhodnutí pozvat zástupce OSN a ICRC do kurských osad, které se nacházejí pod kontrolou ukrajinské armády.

"Očekáváme, že podobné provokativní výroky nebudou jejich adresáti vnímat. Samozřejmě, že počítáme se střízlivým hodnocením podobných provokativních prohlášení, " řekl pan Peskov.

Více na: https://avia.pro/…nov

----------------------------------------------------------------

Výběr a překlad Zdeněk Bálek

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře