Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (20.7. - 21.7.2024):

Do útoku na objekty Hutsiů  se zapojilo 12 izraelských stíhaček F-15 A F-35

Do nedávného útoku na jemenská města, který provedla izraelská obranná armáda, se zapojilo 12 letadel, informuje list Al-hadat. Izraelská armáda zveřejnila fotografie stíhaček F-15, které se připravují k útoku na cíle v Jemenu.

Podle poskytnutých údajů byly do útoku zapojeny nejen F-15, ale také moderní stíhačky F-35 a tankovací a průzkumná letadla. To potvrzuje vysoký stupeň koordinace a rozsah přípravy operace.

  • z-avia-pro-20-7-21-7-2024
Informace o operaci komentovali zástupci izraelských ozbrojených sil. Zdůraznili, že cílem útoku byly strategické objekty Hutsiů, včetně vojenských základen, skladů zbraní a infrastrukturních objektů. Cílem útoku bylo neutralizovat hrozbu, kterou představuje skupina Ansar Alláh, podporovaná Íránem.

Podle předběžných údajů se v útočném pásmu nacházely i letouny NATO, ty však do útoku přímo zapojeny nebyly. 
--------------------------------------------------------------
Hutsiové se chystají vyhlásit Izraeli válku

Média informují, že jemenští Hutsiové se připravují oficiálně Izraeli vyhlásit válku. Toto rozhodnutí padlo poté, kdy izraelské ozbrojené síly zahájily masivní údery na jemenská města. Při těchto útocích byly zasaženy vojenské sklady a ropné tankery.

Zvláště vážné škody byly způsobeny přístavu Chodeida, kde byl raketovým úderem zničen největší sklad ropných produktů v zemi. Tyto akce vyvolaly ostrou reakci ze strany Hutsiů, kteří slibují na agresi odpovědět.

Místní média upozorňují, že izraelské útoky pokračují a poškozují kritickou jemenskou infrastrukturu. V reakci na to se Hutsiové připravují na plnohodnotnou vojenskou odvetu. Podle jejich prohlášení hodlají zaútočit na důležité izraelské objekty.

Konflikt, který začal údery na přístav Hodeida, nyní hrozí přerůst v totální válku mezi Jemenem a Izraelem. Experti varují, že eskalace násilí může vést k destabilizaci celého regionu.

----------------------------------------------------------------
Hutsiové hrozí rozsáhlou raketovou odvetou na izraelské objekty

Jemenští Hutsiové oznámili, že připravují útoky na životně důležité izraelské objekty. Podle agentury Reuters by se jednalo o reakci na izraelské údery na Chodejdu, při nichž bylo zraněno přes 80 lidí. Hutsijský ministr zdravotnictví potvrdil počet obětí a zdůraznil vážnost situace.

Írán zase prohlásil, že na odražení raketových útoků Jemenu poskytne moderní prostředky protivzdušné obrany. Vůdce jemenských Hutsiů přislíbil odpovědět na izraelskou agresi a varoval, že každá arabská země, která se pokusí zachytávat jejich rakety, se rovněž stane cílem úderů.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí, Nasser Kanani, ostře odsoudil izraelské útoky na jemenské přístavní objekty v Chodejdě. Podle něj tyto údery vedly ke zničení civilní infrastruktury a k četným zraněním a obětem mezi civilisty. Kanani zdůraznil, že jemenský lid trpí pro svou podporu Palestincům, zejména obyvatelům Gazy.

"Tyto útoky jsou projevem agresivního charakteru izraelského režimu, který vraždí děti," prohlásil Kanani a dodal, že takové akce vedou k eskalaci napětí v regionu a mohou rozšířit válku i do dalších zemí.

Poznamenal také, že neustálé zabíjení a blokáda pásma Gazy jsou hlavní příčinou současné nestability.

-------------------------------------------------------------
Izrael hodlá proti Hutsiům použít jaderné zbraně

Izrael vyjádřil svou připravenost, v případě závažného ohrožení ze strany Hutsiů, použít jakékoliv zbraně . Uvedli to zástupci izraelské vlády, i když konkrétní podrobnosti a upřesňující prohlášení nebyly sděleny. Mnoho odborníků však předpokládá, že by mohlo jít i o použití jaderných zbraní, pokud by se situace stala kritickou.

Eskalace napětí v regionu sílí na pozadí nedávných událostí, spojených s útoky Hutsiů a odvetnými izraelskými opatřeními. Izrael již dříve podnikl několik náletů na jemenské cíle, což způsobilo výrazné zvýšení napětí ve vztazích mezi těmito zeměmi. Hutsiové zase oznámili svůj záměr zaútočit na životně důležité, izraelské objekty.

Hutsiové nadále vyhrožují Izraeli novými útoky a deklarují ochotu reagovat na jakékoliv akce z izraelské strany.

---------------------------------------------------------
Maďarsko se ocitlo na pokraji palivové krize, a to kvůli zablokování dodávek ruské ropy přes Ukrajinu

Maďarsko se v příštích týdnech může potýkat s akutním nedostatkem paliva a elektřiny, a to kvůli zastavení tranzitu ropy společností Lukoil přes ukrajinské území ropovodem "Družba". V rozhovoru pro deník Politico to uvedla expertka na Maďarsko z analytického centra Centre for Eastern Studies - Ilona Gisiňska.

Gisiňska zdůraznila, že opatření, přijatá Ukrajinou, mohou mít pro Maďarsko závažné následky. Pokud Budapešť nenajde způsob, jak problém vyřešit, čeká Maďary výrazný nárůst cen energií, dodala. Expertka vyslovila své obavy, že současná situace může v zemi vyvolat vážné ekonomické otřesy.

Hlavní ropný analytik společnosti Kpler, Victor Katona, se také podělil o svůj názor na toto téma. Poznamenal, že dlouhodobé zastavení dodávek ropy donutí maďarské rafinerie využívat své rezervní zásoby, což časem povede k jejich vyčerpání. Maďarsko, podle něj, bude muset hledat diplomatické cesty, jak tento problém vyřešit.

Již dříve vyšlo najevo, že zablokování tranzitu ropy bylo způsobeno zpřísněním ukrajinských sankcí, namířených proti Rusku. V důsledku těchto opatření zahájily maďarská energetická společnost MOL a ruská společnost Lukoil společné hledání právně přijatelného řešení pro obnovení dodávek.

Maďarsko, jako jedna ze zemí Střední Evropy, je silně závislé na dodávkách ruské ropy a plynu, takže zastavení tranzitu prostřednictvím "Družby" představuje vážnou hrozbu pro jeho energetickou bezpečnost.

-----------------------------------------------------------
Arménští vojáci zahájili palbu na pozice azerbájdžánských ozbrojených sil 

20.července ve 22:10 zahájily jednotky ozbrojených sil Arménské republiky palbu směrem k ázerbájdžánským pozicím, nacházejícím se na východní části hranice. Oznámilo to Ázerbájdžánské ministerstvo obrany.

Podle prohlášení ministerstva arménská armáda použila střelné zbraně různých kalibrů. Informace o zraněných doposud chybí, Arménské ministerstvo obrany tyto zprávy vyvrací.

Navzdory dohodám mezi Baku a Jerevanem k podobným incidentům stále dochází. Podle řady spekulací by za útoky mohly stát jednotlivé skupiny občanů, kteří jsou kategoricky proti připojení regionů k Ázerbájdžánu.

--------------------------------------------------------------
Rogozin hněvivě zareagoval proti udělení statusu účastníka bojů Timuru Ivanovovi

Senátor Dmitrij Rogozin ostře kritizoval zprávy o udělení statusu účastníka bojů bývalému náměstkovi ministra obrany - Timuru Ivanovovi. Rogozin ve svém prohlášení vyjádřil pochybnosti o oprávněnosti takového rozhodnutí a požadoval, od příslušných úřadů, vysvětlení .

"Zpráva o tom, že Timur Ivanov má status účastníka bojů, vyvolala u frontových vojáků tak hněvivou reakci, že zřejmě bude muset být objasněno, jak se toto mohlo stát, kdo toto rozhodnutí podepsal, jakých bojových akcí se Ivanov účastnil," napsal Rogozin ve svém Telegramovém kanálu.

Senátor také vyjádřil znepokojení nad udělováním bojových řádů a dalších vyznamenání úředníkům, kteří podle něj nikdy neopustili své kanceláře. Zdůraznil, že podobné akce mohou spadat pod článek o diskreditaci ozbrojených sil, protože jsou negativně vnímány mezi aktivními vojáky.

"Stejně zajímavými jsou i životopisy dalších "generálů", kterým, aniž by opustili své kabinety,  byla udělena válečná vyznamenání. To vše by mělo spadat pod článek o diskreditaci ozbrojených sil, protože je to v současné armádě vnímáno velmi negativně," poznamenal Rogozin.

Timur Ivanov, obviněný ze zneužití pravomoci, již dříve požadoval, aby mu bylo změněno předběžné opatření, což ho následně motivovalo k tomu, aby požádal o udělení statusu účastníka válečných bojů. Obhajoba bývalého náměstka ministra obrany trvá na tom, že Ivanov poskytoval pomoc dodavatelským firmám ministerstva obrany, které pro něj pak na oplátku prováděly stavební a rekonstrukční práce.

-----------------------------------------------------------
V Bělorusku, k trestu smrti odsouzený Němec Rico Krieger, může být vyměněn za důstojníka FSB - Vadima Krasikova

Moskva a Minsk mohou diskutovat o výměně v Bělorusku odsouzeného Němce Ricka Kriegera, a to za důstojníka FSB - Vadima Krasikova. Ten byl v Německu odsouzen na doživotí, a to za vraždu bývalého čečenského polního velitele Zelimchana Changošviliho. Politický komentátor Alexander Friedman se domnívá, že ruský prezident Vladimir Putin usiluje o propuštění Krasikova z německého vězení. Pro Berlín by byla Kriegerova poprava nejen tragédií, ale i politickým selháním.

Prozatím k věci nebyly zveřejněny žádné oficiální komentáře, nicméně odborníci takové řešení nevylučují. Podrobnosti o Kriegerově zadržení zůstávají doposud neznámými, i když se dříve uvádělo, že to souviselo s jeho aktivitami, spojenými s "plukem Kalinovského", který se v současné době účastní bojů na straně Kyjeva.

--------------------------------------------------------------
Na Ukrajině hoří američtí "Patrioti"

Ruské ozbrojené síly (VS RF) pokračují v aktivních bojových operacích. Jednou z významných událostí bylo zničení dvou odpalovacích zařízení Patriot a radarové stanice AN / MPQ-65, která byla součástí ukrajinského komplexu protivzdušné obrany. Tato událost má významný vliv na další průběh bojů a vyžaduje podrobnou analýzu.

Zničení systémů protivzdušné obrany Patriot: význam a důsledky

Protivzdušná obrana Patriot je jedním z nejmodernějších a nejúčinnějších systémů protivzdušné obrany, kterými disponuje Ukrajina. Zničení dvou odpalovacích zařízení a radarové stanice AN/MPQ-65, v dané oblasti vážně oslabilo možnosti ukrajinské protivzdušné obrany. To umožnilo ruským jednotkám zvýšit svou vzdušnou převahu a snížit rizika vzdušných útoků na jejich pozice.

Tisková služba ruského ministerstva obrany uvedla, že na zničení těchto cílů se podílelo operační a taktické letectvo, drony, rakety a dělostřelectvo. Tento komplexní přístup zdůrazňuje vysokou úroveň koordinace a technického vybavení ruských vojsk. Je důležité poznamenat, že zničení tak důležité infrastruktury protivzdušné obrany vyžaduje přesná průzkumná data a profesionální provádění bojových úkolů.

Zásah do shluků živé síly a techniky

Během briefingu bylo také oznámeno, že ruské jednotky zasáhly shluky živé síly a vojenské techniky nepřítele ve 113 oblastech. To svědčí o rozsahu prováděných operací a o snaze podkopat v klíčových směrech bojeschopnost ukrajinských ozbrojených sil .

Použití různých typů zbraní, jakými jsou drony a rakety, umožňuje ruským silám účinně útočit na značně vzdálené cíle, a to s minimálními ztrátami mezi svými vojáky. Zničení živé síly a techniky nepřítele snižuje jeho schopnost odolávat a vytváří podmínky pro další ofenzívu.

Sestřelení raket a dronů: účinnost ruské protivzdušné obrany

Během dne byly ruskými prostředky protivzdušné obrany sestřeleny dvě americké rakety ATACMS, čtyři HIMARS a také 74 nepřátelských dronů, z nichž 27 bylo sestřeleno nad ruským územím. To zdůrazňuje vysokou účinnost systémů ruské protivzdušné obrany a jejich schopnost čelit moderním hrozbám.

Systémy protivzdušné obrany hrají klíčovou roli při ochraně vojsk a strategicky důležitých objektů. Sestřelení raket ATACMS a HIMARS, což jsou vysoce přesné zbraňové systémy, zabraňuje na ruské straně významným ztrátám a destrukcím. Zničení velkého množství dronů také snižuje schopnosti nepřítele při provádění průzkumu a úpravě palby.

 
----------------------------------------------------------
Překlad Zdeněk Bálek

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře