Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (18.7.2024):

Izrael oznámil připravenost k okamžitému útoku na Libanon

Izraelský ministr obrany, Joav Galant, vydal prohlášení, v němž zdůraznil připravenost izraelské armády zahájit ofenzivu v Libanonu, a to v každém okamžiku. Vše podle něj závisí na krocích libanonského hnutí Hizballáh a na výsledcích dalších jednání. Galant poznamenal, že armáda je ve vysoké pohotovosti a může, v případě potřeby, rychle přejít k aktivním akcím.

  • z-avia-pro-18-7-2024
Prohlášení ministra zaznělo v souvislosti s eskalací situace na Blízkém východě. Nedávno se objevily zprávy o přesunu velkých útvarů iráckých sil, úzce spojených s sborem strážců islámské revoluce (XIR), a to do syrské provincie Homs. To naznačuje možnost rozšíření konfliktu mezi Izraelem a Libanonem na území Sýrie a také potenciální zapojení Íránu.

Odborníci se domnívají, že konflikt mezi Libanonem a Izraelem by mohl začít v nejbližších týdnech, situace však bude záviset na probíhajících akcích Hizballáhu a CACHALU.

 
--------------------------------------------------------------------
 
Irácké jednotky vyslaly k libanonským hranicím mohutné vojenské síly

Blízkovýchodní zdroje uvedly, že minulý pátek ráno irácké jednotky, věrné Sboru strážců islámské revoluce (XIR), vyslaly do východní části provincie Homs vojenské posily z města Dajr az-Zaur. Jde už o druhou posilu, a to během necelého týdne, což svědčí o intenzivní přípravě na rozsáhlou vojenskou operaci v této oblasti.

Zdroje uvedly, že minulou středu irácké jednotky vyslaly první skupinu posil, která zahrnovala dva kamiony se zbraněmi, municí, vojenským a logistickým vybavením. Bylo také vysláno několik obrněných vozidel a více než 10 vojenských vozidel a kromě toho více než 100 ozbrojených bojovníků, z nichž všichni mají irácké občanství. Tato posila je přirovnávána k jedné z nejmohutnějších, která kdy byla vyslána.

Posily, včetně vozidel a bojovníků, se, podle zdrojů, pohybovaly po souši ve směru na město Suchna ve východní části provincie Homs. Náklad dvou kamionů byl přepraven vojenským transportním letadlem z letiště Dajr az-Zaur a dopraven na vojenské letiště v Palmýře.

Po svém příjezdu byly tyto posily rozmístěny do několika nových jednotek, napojených na síly lidové mobilizace (SNM), a to v okolí města Suchna. Druhá a větší část posil dorazila za pátečního úsvitu, a to ve dvou skupinách. První skupina dorazila ve vojenském dopravním letadle a přivezla s sebou desítky beden s municí, středními a lehkými zbraněmi, kulomety, raketami krátkého doletu, pozemními minami, výbušnými zařízeními, výbušninami a surovinami pro jejich výrobu.

Druhá část dorazila po souši po trase Dajr az-Zaur-Aš-Šola-Kabajib-Tadmore a zahrnovala více než 15 vojenských vozidel, vybavených těžkými kulomety, a protiletadlovými děly, několik pancéřových vozidel, určených k pokládání minových polí, okolo 7 tanků a dva obrněné transportéry.

Zdroje rovněž uvádějí, že spolu s posilami dorazilo asi 170 bojovníků, z nichž většina jsou iráčtí občané a někteří z nich též syrští a šíitští dobrovolníci. Posily zahrnovaly také 11 vojenských velitelů a polních velitelů, stejně jako specialisty na minové výbušniny a vojenské inženýrství. Příchod posil koordinoval Rachinom Tachanom, vojenský velitel XIR ve východních oblastech Homsu, a Fayad Al-Džabinawi, velitel milice SNM ve východním Homsu, který je zodpovědný za všechny vojenské pozice a štáby v tomto regionu.

 
-------------------------------------------------------------------------
 
Ukrajina zablokovala dodávky ruské ropy do Maďarska, a to přes ropovod Družba

Ukrajina zastavila dodávky ruské ropy do Maďarska prostřednictvím ropovodu Družba, což je následkem sankcí, zavedených proti Rusku. Oznámil to šéf maďarského ministerstva zahraničí, Péter Szijjártó, po setkání se Sergejem Lavrovem v New Yorku, informuje agentura Bloomberg.

Blokování ropovodu Družba je způsobeno zesílením sankcí ze strany Ukrajiny vůči Rusku. Toto rozhodnutí vedlo k dočasnému zastavení dodávek ropy, což v Maďarsku vyvolalo obavy, neboť země je závislá na tomto zdroji energie.

Maďarská energetická společnost MOL a ruská společnost Lukoil, která ropu do Maďarska dodává, podle Szijjárta, aktivně pracují na nalezení právně přijatelného řešení, aby mohly být dodávky obnoveny. Očekává se, že jednání mezi společnostmi a vládami budou pokračovat, aby bylo nalezeno řešení této situace.

Agentura Bloomberg uvádí, že Lukoil v roce 2022 dodal do Maďarska téměř 5 milionů tun ropy, a to skrze jižní větev ropovodu Družba. V roce 2023 se tento objem snížil o 2%, což souvisí s celkovým trendem snižování dodávek, způsobeným zvýšeným sankčním nátlakem.

Zablokování ropovodu "Družba" ohrožuje energetickou bezpečnost Maďarska, které je do značné míry závislé na dodávkách ruské ropy.

 
----------------------------------------------------------------------------
 
Na arménském ministerstvu obrany bude působit zástupce americké armády

Americký vojenský zástupce začne pracovat na arménském ministerstvu obrany:  nová etapa arménsko-amerického partnerství

Arménské ministerstvo obrany se připravuje na zahájení spolupráce se zástupcem americké armády. Náměstek ministra zahraničí USA, Uzra Zeya, tuto informaci potvrdil arménskému zdroji " Chetk "a událost označil za "historický fakt přechodu na novou, strategickou fázi partnerství v arménsko-amerických vztazích".

Přítomnost amerického vojenského zástupce na arménském Ministerstvu obrany svědčí o významném posílení bilaterálních vztahů a záměru USA aktivně podporovat Arménii v jejích obranných a strategických iniciativách, řekl Zey.

Rozhodnutí o jmenování zástupce bylo učiněno v rámci rozšíření spolupráce mezi Arménií a USA v oblasti obrany a bezpečnosti. Hlavním cílem této iniciativy je posílení spolupráce v oblasti vojenského vzdělávání, výcviku a rozvoje společných projektů v oblasti obranných technologií.

Ruská strana prozatím neučinila žádné oficiální prohlášení, vztahy mezi Jerevanem a Moskvou se tím však rozhodně zhorší.

 
-----------------------------------------------------------------------------
 
Řecko odmítlo 60 procent amerických Bradley, a to kvůli jejich technickému stavu

Řecké ministerstvo obrany odmítlo přijmout 62 bojových vozidel pěchoty (BMP) Bradley ze 102, která byla americkou armádou nabídnuta k bezplatnému převodu. Řecká strana měla zaplatit pouze opravy a dopravu této techniky, ale stav většiny nabízených BMP se ukázal být tak žalostným, že jejich oprava by byla nerentabilní.

Transfer zbraní do Řecka není náhodný. Tato země poskytla Ukrajině značné množství sovětských obrněných vozidel a na oplátku požádala o cosi novějšího z arzenálu NATO. Více než polovina amerických BMP Bradley se však nachází v takovém stavu, že Řecko pokládá za nepraktické investovat do jejich obnovy.

Řecko navíc odmítlo čtyři lodě blízkovýchodní námořní zóny LCS, které předtím vyřadili sami Američané. Příčinou odmítnutí byl jejich nevyhovující technický stav, čímž by se jejich využití stalo neefektivním a nákladným.

Řecká armáda rovněž zvažuje odmítnutí dodávky dopravních letadel C-130,  nabízených USA, a to pro jejich stáří a nutnost významných investic do jejich oprav a údržby. V důsledku toho Řecko plánuje, z balíku americké vojenské pomoc, přijmout pouze 40 bojových vozidel pěchoty Bradley a vojenské nákladní vozy. 

 
--------------------------------------------------------------------
 
USA rozmístí, na dvou německých vojenských, rakety dlouhého doletu  

Bílý dům nedávno oznámil své plány na rozmístění dálkových palebných systémů na území Německa, a to do roku 2026. Budou mezi nimi protiletadlové řízené střely RIM-174 SM-6 ERAM, okřídlené střely Tomahawk a perspektivní hypersonické zbraně.

Ačkoli otevřené zdroje neuvádějí přesná místa, kde bude nová výzbroj umístěna, předpokládá se, že rakety by mohly být přemístěny na leteckou základnu amerického letectva v Ramsteinu nebo na americký objekt poblíž města Wiesbaden. Oba tyto objekty dlouhodobě hrají klíčovou roli ve strategii USA a NATO v Evropě.

Současná německá vláda přijala tuto zprávu s nadšením. Jde o to, že tato iniciativa slibuje výrazné zvýšení finančních toků pro německé zbrojních koncerny, což je výhodné pro všechny strany dohody.

Rozhodnutí o umístění dálkových palebných systémů však vyvolalo v Německu kontroverze. Očekává se, že se to však stane předmětem sporů mezi vládnoucí  "duhovou koalicí" a opozicí, reprezentovanou "Unií Sarah Wagenknechtové", "Alternativou pro Německo" (AFD) a jejich příznivci. Opoziční strany vládu kritizují za účast na militarizaci Evropy a zdůrazňují rizika možné eskalace konfliktu s Ruskem.

 
-------------------------------------------------------------------
 
Egypt zvolil čínské stíhačky FC-31, namísto ruských Su-57 a su-75

Velitel egyptského letectva, generálmajor Mahmúd Fuad Abdel Gaud, se v Pekingu setkal s velitelem čínského letectva, generálporučíkem Zhang Dingqiu. Návštěva se konala na pozvání čínské strany a jejím cílem je posílit vojenskou spolupráci mezi oběma zeměmi.

Během setkání se diskutovalo o otázkách vzájemného zájmu a také o otevření nových obzorů pro spolupráci a strategické partnerství. Důraz byl kladen na oblasti vzdělávání, koprodukce a přenosu pokročilých technologií.

V oficiálním prohlášení, zveřejněném ozbrojenými silami, se uvádí, že schůzka proběhla na žádost hlavního velení čínských ozbrojených sil. Egypt a Čína zvažují rozšíření vojenské spolupráce, včetně společné výroby a transferu technologií.

Rok 2024 by mohl být pro egyptské letectvo zlomovým, neboť to plánuje získat čínský neviditelný stíhací letoun FC-31, včetně práv na jeho výrobu. Tato dohoda umožní Egyptu výrazně posílit své obranné možnosti a sníží technologickou propast s ostatními zeměmi regionu.

Jedná se však o zprávu, pro Rusko velmi nepříjemnou, neboť toznamená, že Egypt vyřazuje z potenciální nabídky ruské stíhačky páté generace Su-57 a Su-75.

V rámci návštěvy se generálmajor Mahmúd Fuad Abdel Gaud setkal také s zástupcem náčelníka štábu čínského letectva, ředitelem oddělení Technické a technologické spolupráce čínské armády, předsedou představenstva společnosti CATEC a generálním ředitelem čínské společnosti Norinco. Kromě toho navštívil leteckou základnu Tanjen, kde sledoval leteckou show stíhaček J-10c prováděnou skupinou čínských pilotů.

 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře