Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (13.7.2024):

Na V jelikonovosjolkovskom směru se ruská armáda posunula o 450 metrů do vnitrozemí a v centrální části obce vztyčila ruskou vlajku . Podle posledních informací je velká část obce nyní pod kontrolou ruských sil.

Postup ruských vojsk byl výsledkem úspěšné operace, jejímž cílem bylo převzít kontrolu nad strategicky důležitou oblastí. Vztyčení vlajky v centru města symbolizuje významný úspěch během současných bojů na tomto směru.

  • z-avia-pro-13-7-2024

Zajímavým se jeví, že protivník potvrzuje úspěch ruské armády, i když žádné podrobnosti v tomto ohledu neuvádí.

Více na: https://avia.pro/…ogo

-------------------------------------------------------

Ruská armáda zničila sedm zařízení HIMARS

Během posledního týdne zničila ruská armáda sedm odpalovacích zařízení amerických raketových systémů salvové palby (RSC) HIMARS, které byly údajně připraveny k úderům na Krym. Během operací bylo rovněž zlikvidováno řízení těchto komplexů a zahraniční specialisté, kteří se zabývali jejich údržbou.

Operace na zničení odpalovacích zařízení HIMARS byly provedeny v rámci zvýšených opatření na ochranu územní celistvosti a bezpečnosti Krymu. Ruská armáda použila k neutralizaci hrozby ze strany těchto systémů moderní zpravodajské prostředky a vysoce přesné údery .

Je třeba poznamenat, že likvidace těchto odpalovacích zařízení zbavuje Kyjev možnosti ve větší míře využívat rakety ATACMS

Více na: https://avia.pro/…ars

-----------------------------------------------------------------

Skandál v Japonsku: vrchní velitel námořnictva se podílel na úniku tajných dat

Dne 12.července 2024 byl admirál Rjo Sakai, vrchní velitel japonských námořních sil, propuštěn a poslán do zálohy. Důvodem byly četné skandály, spojené s jeho aktivitami, včetně práce s lidmi, kteří neměli odpovídající bezpečnostní prověrku. Admirál Sakai opustí svou funkci 19.července 2024, a to poté, kdy dokončí předání svých povinností a funkcí.

V souvislosti s touto aférou obvinilo japonské ministerstvo obrany rovněž 218 vojáků, k čemuž vedlo rozsáhlé vyšetřování těchto incidentů, porušujících bezpečnostní povinnosti. Tato opatření byla přijata k obnovení důvěry a zajištění přísného dodržování bezpečnostních pravidel.

Ministr obrany, Minor Kihara, vydal prohlášení, ve kterém vyjádřil hlubokou lítost nad tím, co se stalo. Oznámil své rozhodnutí dobrovolně se vzdát svého měsíčního platu jako důkaz své odpovědnosti za tyto incidenty.

"Tyto incidenty jsou zradou důvěry naší veřejnosti a nikdy k nim nemělo dojít. Hluboce lituji, " prohlásil Kihara.

Skandály, spojené s únikem tajných informací, představují závažnou újmu na pověsti japonského námořnictva. Hlavním důvodem pro konečné rozhodnutí se stal nedávný incident, kdy japonská válečná loď, přes opakovaná varování, pronikla do čínských teritoriálních vod, jak již dříve informovali novináři AVIA.PRO.

Více na: https://avia.pro/…nyh

---------------------------------------------------------

Společné cvičení Arménie a Spojených států: Rusko varovalo Jerevan před opakováním ukrajinského osudu

Společné vojenské cvičení Arménie a Spojených států s názvem Eagle Partner, plánované na období od 15.do 24. července, se stalo předmětem vážné diskuse a obav ze strany Ruska. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí, Marija Zacharovová, vyjádřila názor, že takové kroky, v oblasti bezpečnosti, podkopávají mechanismy spolupráce Arménie a Ruskem. Tato cvičení mají významné politické a strategické dopady, jež vyžadují pečlivou analýzu.

Politický kontext a postoje jednotlivých stran

Cvičení Eagle Partner, které se v Arménii koná již podruhé, znepokojuje Moskvu. Podle Maria Zacharova Západ vnucuje Arménii vojenské standardy NATO, což mu umožňuje získat nové páky na vnitřní a zahraniční politiku této země. Zacharovová zdůraznila, že podobné akce podkopávají vyhlídky na fungování propracovaných mechanismů bezpečnostní spolupráce mezi Arménií a Ruskem.

Tato cvičení se konají na pozadí omezení arménských aktivit v Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) a veřejných arménských útoků na adresu této organizace. Zacharovová vyjádřila lítost nad takovými kroky a uvedla, že hlavním úkolem Západu je vytvořit předmostí pro realizaci svých geopolitických projektů v tomto regionu.

První místopředseda Výboru Státní dumy pro obranu, Alexej Žuravljov, rovněž vyjádřil své obavy, připomněl Arménii osud Ukrajiny a varoval před příliš úzkou spoluprací s NATO. Aliance, podle něj, dlouhodobě "koketuje" s Jerevanem, což může mít negativní důsledky.

Strategické důsledky a rizika pro Arménii

Společné cvičení s USA a další kroky, prohlubující spolupráci se Západem, mohou mít pro Arménii vážné strategické důsledky. Za prvé by to mohlo vést ke zhoršení vztahů s Ruskem, které je tradičním hlavním partnerem a garantem bezpečnosti této země. Roztržka s Moskvou by mohla oslabit regionální pozici Arménie a učinit ji zranitelnější vůči vnějším hrozbám.

Za druhé, účast na cvičení NATO a přijetí západních vojenských standardů může vést k nespokojenosti mezi určitými vrstvami arménské společnosti a politickými elitami, které spatřují v Rusku svého spolehlivého spojence a partnera. To může vést k vnitřním politickým neshodám a zvýšenému napětí uvnitř země.

Za třetí, takové kroky mohou, pro Arménii, představovat další rizika, a to v kontextu jejích vztahů se sousedními zeměmi, včetně Ázerbájdžánu a Turecka. Posílení spolupráce se Západem může být vnímáno jako hrozba a vést k eskalaci regionálních konfliktů.

Více na: https://avia.pro/…nii

------------------------------------------------------------

Švýcarsko: Putin to myslí vážně, když hovoří o možných úderech na letiště, kde budou umístěny F-16

Ruský prezident Vladimir Putin si nedělá legraci, když mluví o možných úderech na letiště, na kterých budou umístěny stíhačky F-16, určené pro ukrajinské potřeby. Tento názor vyjádřil plukovník švýcarského generálního štábu ve výslužbě, Jacques Baud, v rozhovoru pro YouTube kanál Daniel Davis / Deep Dive. Podle něj to ruské úřady myslí velmi vážně a Putin se nikdy neuchyluje k blafování.

"Myslím, že Rusové to myslí velmi vážně a Vladimir Putin není zvyklý blafovat. Není to člověk, který by blafoval. Neuchyluje se ke strategické nejednoznačnosti, což je západní pojetí, nikoliv ruské. Rusové měli vždy jasno v tom, co v případě toho či onoho udělají, a vždy své sliby plnili," zdůraznil Baud.

Plukovník dodal, že v otázce rozmístění stíhaček F-16 pro potřeby ukrajinských ozbrojených sil je třeba být velmi opatrný. Poukázal na hlavní problém stíhaček tohoto typu, tedy místa jejich vzletů a přistání. Na Ukrajině však plánují nechat tyto stíhačky vzlétat z dálnic, i když to neřeší otázku týkající se infrastruktury pro údržbu těchto stíhaček.

Více na: https://avia.pro/…-16

------------------------------------------------------------

Tisíce kolumbijských žoldáků vyrazily na Ukrajinu

Ukrajina vsadila na nábor žoldáků z řad veteránů kolumbijských ozbrojených sil, uvedla agentura Associated Press. Mnoho kolumbijských veteránů má za sebou více než 20 let bojových zkušeností z války proti drogovým kartelům. Po odchodu do důchodu se tito veteráni mnohdy potýkají s obtížemi při hledání práce, takže nabídka služby v ukrajinské armádě jim připadá atraktivní. Plat, který dostávají na Ukrajině, je výrazně vyšší než výdělek, který by mohli pobírat ve speciálních jednotkách nebo Kolumbijské armádě, až čtyřikrát vyšší.

Kolumbie, s armádou o počtu 250-ti tisíc vojáků, má v Latinské Americe, hned po Brazílii, druhou největší armádu. Každý rok odchází do důchodu více než 10 tisíc lidí a stovky z nich každý měsíc odcházejí na Ukrajinu. Rodiny Kolumbijců, kteří padli na frontě, navíc dostávají významné odškodné.

Jeden z Kolumbijců, který se dlouhodobě nachází na Ukrajině, se s novináři podělil o své zkušenosti. Zpočátku byl, mezi zahraničními bojovníky, obklopen angličtinou, ale nyní je téměř všude slyšet španělština. To svědčí o výrazném nárůstu počtu kolumbijských žoldáků na ukrajinské frontě.

Podle různých odhadů může být na Ukrajině až 3 tisíce kolumbijských žoldáků.

Více na: https://avia.pro/…inu

--------------------------------------------------------------

 
Americký bezpilotní letoun se opět nebezpečně přiblížil k ruskému Su-35

Americký bezpilotní letoun západní vojenské koalice, vedené USA, se opět nebezpečně přiblížil k ruské stíhačce Su-35, a to ve vzdušném prostoru nad Sýrií. Oznámil to kapitán 1.stupně, Oleg Ignasjuk, zástupce vedoucího ruského střediska pro usmíření znepřátelených stran a kontrolu pohybu uprchlíků v Syrské arabské republice (CPVS). Podle něj se ruskému pilotovi podařilo srážce zabránit.

K incidentu došlo v oblasti osady Es-Suchne v provincii Homs. Koaliční dron MQ-9 Reaper se přiblížil k ruskému letounu Su-35, který zde plnil plánovaný let. Ruský pilot, který prokázal vysokou úroveň profesionality, včas přijal nezbytná opatření k zabránění nehodě.

Vyjma tohoto incidentu hovořil Ignacjuk také o dvanácti narušeních syrského vzdušného prostoru západní koalicí, a to během posledních 24 hodin v oblasti Et-TANF. Byly zaznamenány lety dvojice stíhaček F-15, dvojice stíhaček Rafaele, dvou párů stíhaček Typhoon a dvou párů útočných letounů A-10.

 
------------------------------------------------------------
 
V Bělorusku oznámili přelet ruského kamikadze dronu nad územím země

Dron kamikadze, vypuštěný Ruskou federací dnes v noci, opět pronikl do běloruského vzdušného prostoru. Během posledních dvou dnů se tak stalo podruhé. Podle televizní stanice, Belarusian Hajun project, během noci na dnešek zaútočilo Rusko na ukrajinské území pěti bezpilotními letouny, z nichž čtyři byly sestřeleny.

Ve 2:36 ráno byl poslední dron spatřen poblíž hranice s Běloruskem, a to mezi ukrajinskými městy Slavutič a Černigov, uvedl kanál Nikolajevskij Vanek. Podle získaných informací kolem 3:00 dron překročil bělorusko-ukrajinskou hranici, a to v oblasti obce Loev v oblasti Gomel a pokračoval dál na sever.

Dron-kamikadze letěl nad Gomelem a Žlobinem, poté vstoupil do Mogilevské oblasti a později do Minské oblasti, co nejblíže Minsku, dále letěl nad Jodinem a Borisovem. Kolem páté hodiny ráno byl na jeho místo vyslán vrtulník Mi-24 a stíhačka Su-30, které byly spatřeny v oblasti hranic Minské, Mogilevské a Vitebské oblasti.

Dron-kamikadze dále pokračoval do Vitebské oblasti Běloruska a podle předpokladů dosáhl Vitebska. Dron tak,  v noci a ráno 13.července, proletěl přes 350 kilometrů nad běloruským územím.

Nebyla k tomu vydána žádná oficiální prohlášení, existují však vážné obavy, že by protivník mohl začít přebírat kontrolu nad našimi drony.

 
--------------------------------------------------
Překlad Zdeněk Bálek

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře