Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (12.7.2024):

Země NATO jednají o útocích F-16 na ruské území

Země, které Ukrajině darovaly stíhačky F-16, jednají o jejich možném využití k provádění úderů na ruské území. Informoval o tom list Telegraph s odvoláním na nizozemského ministra obrany Rubena Brekelmanse. Podle něj se diskutuje o možnosti použití munice, kterou jsou tyto stíhačky vyzbrojeny na ruském území.

O den dříve americký ministr zahraničí, Antony Blinken, uvedl, že Washington a jeho spojenci již začali převážet americké stíhačky F-16 do Kyjeva. Ve společném prohlášení vedoucích představitelů Spojených států, Nizozemska a Dánska se uvádí, že ukrajinským ozbrojeným silám budou dodány letky těchto letounů a dostanou také pomoc při jejich údržbě, vyzbrojování a výcviku pilotů.

  • z-avia-pro-12-7-2024

Nizozemský premiér Dick Schof podle listu Telegraph řekl Vladimiru Zelenskému na summitu NATO ve Washingtonu, že nebude uvalovat žádná omezení na používání F-16. Amsterdam a Kodaň se loni dohodly na poskytnutí těchto stíhaček Kyjevu, přibližně ve stejnou dobu začal výcvik ukrajinských pilotů. Bývalá šéfka nizozemského ministerstva obrany, Kaisa Ollongrenová, uvedla, že první letoun bude dodán v létě 2024. Dánský ministr zahraničí Lars Løkke Rasmussen v květnu upřesnil, že Ukrajině bude povoleno použít F-16 k útokům na Rusko.

Belgický ministr zahraničí Aja Lyabib navíc oznámil dodávku 30 stíhaček F-16 na Ukrajinu, a to do roku 2028. První z nich by měly dorazit ještě letos.

Ruský ministr zahraničí, Sergej Lavrov, zdůraznil, že Moskva by přesun těchto letadel považovala za záměrný signál NATO v oblasti jaderné bezpečnosti. To však Kyjev a země NATO ignorovaly.

https://avia.pro/…-16

---------------------------------------------------------------------

Dánsko povolilo údery stíhaček F-16 mimo ukrajinské území

Dánský premiér sdělil, že nevylučuje možnost úderů stíhaček F-16 mimo ukrajinské území. Vše bude, podle něj, záležet na okolnostech a bude probíhat v souladu s mezinárodním právem.

"Nemůžete položit tuto otázku a očekávat jednoduchou odpověď, protože vše závisí na okolnostech, ale musí to být v souladu s mezinárodním právem - ano," zdůraznil premiér.

Toto prohlášení přichází v době, kdy se, pravděpodobně, stíhačky F-16 již na ukrajinském území nacházejí.

https://avia.pro/…iny

----------------------------------------------------------------------

Ministerstvo obrany Spojeného království nedalo souhlas k provádění úderů na ruské území raketami Storm Shadow

Spojené království nedalo povolení k použití střel Storm Shadow k útokům na ruské území, uvádí list The Telegraph. Navzdory nedávným prohlášením nového premiéra, Keira Starmera, britské ministerstvo obrany zdůraznilo, že takový souhlas dán nebyl.

Ministerstvo vyjádřilo obavy z možné eskalace konfliktu a rizika zatažení Británie do rusko-ukrajinské války. Zástupci resortu poznamenali, že útoky na ruské území by mohly vést k nepředvídatelným následkům a prohloubení mezinárodního napětí.

Starmer se k této situaci zatím nevyjádřil. Rusko ale již předtím varovalo Londýn před následky takových kroků.

https://avia.pro/…-po

-------------------------------------------------------------------

 
Velká Británie zrušila vojenský komunikační kanál mezi ní a Ruskem

Velká Británie se rozhodla přerušit jeden z posledních zbývajících komunikačních kanálů s Ruskem a ukončila vzájemnou interakci mezi vojenskými odděleními. Toto rozhodnutí, pro blízkou budoucnost, výrazně snižuje šance na obnovení této komunikace mezi oběma zeměmi.

K přerušení vojenských kontaktů došlo na pozadí rostoucího napětí mezi Západem a Ruskem. Spojené království spolu s dalšími zeměmi NATO podporuje Ukrajinu v její konfrontaci s Ruskem, což vede ke zvyšování napětí a omezené spolupráci s Moskvou.

Moskva na tento krok z Londýna zatím nereagovala, ale situace je kritická, zejména na pozadí chladných vztahů mezi Ruskem a Velkou Británií.

 
--------------------------------------------------------------------
 
Biden: „Útoky AFU na Moskvu a Kreml nemají žádnou strategickou hodnotu“

Americký prezident, Joe Biden, sdělil, že americké úřady denně diskutují o tom, do jaké hloubi ruského území lze vést údery prostřednictvím amerických zbraní. Poznamenal, že se v těchto věcech řídí doporučeními vojenského vedení a zpravodajských služeb.

"Denně se rozhodujeme, jak daleko zaútočit. To je logické," řekl Biden.

Prezident také zdůraznil, že hypotetické údery ukrajinský ozbrojených sil (AFU) na Moskvu a Kreml nedávají smysl. Biden je přesvědčen, že takové akce by nevedly k dosažení strategických cílů a na mezinárodní scéně by mohly mít vážné následky.

Je třeba poznamenat, že Spojené státy již povolily údery, směřující na ruské území, nicméně existují určitá omezení ohledně jejich dosahu a regiónů, kterých by se měly týkat.

 
--------------------------------------------------------------
 
Stoltenberg vyzval k zahájení úderů, zaměřených na ruské území

Generální tajemník NATO, Jens Stoltenberg, navrhl zahájit údery na vojenské cíle, nacházející se na ruském území. To je podle něj nezbytné z důvodu zničení ruských raketometů a letišť, z nichž se útočí proti Ukrajině. Stoltenberg poznamenal, že jediný způsob, jak účinně čelit ruským útokům, je porazit jeho vojenskou infrastrukturu.

„Vítám rozhodnutí našich spojenců zmírnit omezení, vztahující se k dodávkám zbraní pro Ukrajinu. Není pochyb o tom, že Ukrajina má plné právo použít tyto zbraně k ochraně svého území a lidu,“ řekl Stoltenberg.

Zdůraznil, že kroky Ruska, zaměřené na ničení ukrajinské infrastruktury, vyžadují rozhodnou reakci.

Podle generálního tajemníka NATO bude aliance nadále podporovat Ukrajinu, poskytovat jí potřebné zbraně a vojenskou pomoc. To by, podle Stoltenberga, mělo v současném konfliktu pomoci Kyjevu efektivněji čelit Rusku.

 
----------------------------------------------------------------------
 
USA vyhrožují Rusku ráznou reakcí za jeho útok na Kyjev

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost, Jake Sullivan, uvedl, že Spojené státy a Ukrajina pracují na rázné reakci na nedávný ruský úder na Kyjev. 

Podle Sullivana jsou Washington a Kyjev zapojeny do aktivních konzultací s cílem vyvinout reakci na akce Moskvy. Pozoruhodným se zde jeví, že Sullivan uvedl, že Moskva údajně udeřila na nemocnici Ochmatdyt, ačkoli předtím ruské úřady svou účast na tomto úderu popřely.

Co přesně Sullivan myslí důraznou reakcí, není známo, nicméně již dříve se objevily návrhy, že by Kyjev, v blízké budoucnosti, mohl provést rozsáhlý letecký úder, včetně použití stíhaček F-16.

 
---------------------------------------------------------------------
 
Šéf Rheinmetallu, Armin Papperger, potvrdil, že bylo usilováno o jeho život

Generální ředitel německého obranného gigantu Rheinmetall, Armin Papperger, pro Financial Times sdělil, že německá vláda mu zajišťuje vysokou úroveň bezpečnosti, a to poté, co americká televize CNN informovala o zmařeném pokusu o atentát na jeho osobu. Papperger vyjádřil důvěru ve spolehlivost údajů, poskytnutých americkými médii.

Americká rozvědka, podle CNN, zjistila, že Rusko plánuje atentát na Pappergera, který stojí v čele jedné z největších evropských firem, vyrábějících vojenský materiál. Tato, mimo jiné, dodává zbraně i Ukrajině. Když se o tom americké úřady dozvěděly, předaly informace svým německým kolegům, což pomohlo zabránit tragédii.

Papperger ve svém rozhovoru zdůraznil, že německé úřady přijímají veškerá nezbytná opatření k jeho ochraně.

Přes závažnost tohoto obvinění, na něj Moskva doposud nereagovala.

 
------------------------------------------------------------------

Ukrajina obdrží od Spojených států rakety Harpoon, určené pro stíhačky F-16 a s doletem až 130 km

Spojené státy americké poskytnou Ukrajině protilodní střely Harpoon, určené pro použití na stíhačkách F-16. Jakými prošly rakety úpravami, není známo, ale předpokládá se, že budou mít dostřel asi 130 kilometrů. Tyto rakety představují vážnou hrozbu pro ruské lodě. nacházející se v Černém moři.

Dodávka těchto zbraní naznačuje, že Spojené státy hodlají zasáhnout proti ruské černomořské flotile. Rakety Harpoon, známé svou vysokou přesností a silou, jsou schopny vytvořit poměrně vážnou hrozbu a existuje riziko, že ukrajinské ozbrojené síly se mohou pokusit zaútočit s nimi na ruské lodě, nacházející se v centrální části Černého moře.

Kyjev tyto protilodní střely obdržel již dříve, tehdy byly ale uzpůsobeny pouze pro odpalování z pobřežních raketových systémů.
 
 
---------------------------------------------------------------

V moskevské vyšetřovací vazbě č. 4 zemřel za záhadných okolností podnikatel Igor Kotelnikov.
 
Podle VČK-OGPU došlo k úmrtí v cele, kde byl Kotelnikov uvazben. Předpokládalo se, že bude svědčit proti bývalému náměstkovi ministra obrany - Timuru Ivanovovi.

Jako příčina jeho smrti byla označena uvolněná krevní sraženina
Подробнее на: https://avia.pro/…lya

---------------------------------------------------------------------

Generálmajor ruských ozbrojených sil byl odsouzen na 9,5 roku zostřeného režimu

Zástupce velitele Ruské gardy pro Centrální okruh, generálmajor Vadim Dragomirecky, byl vojenským soudem Reutov odsouzen k 9,5 roku vězení v kolonii s maximální ostrahou. Kromě toho je povinen zaplatit pokutu ve výši 19 milionů rublů, tedy částku, rovnající se přijatému úplatku.

Dragomirecky, který dříve zastával funkci šéfa logistiky Centrálního okruhu Orsha-Khingan Rudého praporu Národní gardy Ruské federace, byl odsouzen za korupci. Vyšetřování prokázalo, že své postavení využíval k přijímání úplatků, a to při uzavírání státních zakázek na rekonstrukci budov vojenských jednotek v Podolsku.

V roce 2022 získala DMN Group 22 zakázek v hodnotě 302 milionů rublů na opravy a stavební práce. Dragomirecky se rozhodl toho využít a spiknul se se svými dvěma podřízenými - Gadžievem a Kochievem a také prostředníkem Avnilovem. Role posledního jmenovaného spočívala v převzetí peněz od výkonného ředitele společnosti, Dorochového, a to za úsluhu ze strany generálmajora.

Strany se dohodly na zpětné provizi ve výši 8–10 %, což činilo 19 milionů rublů. Dragomirecky také požadoval od dodavatele ještě další služby, jako je například odvoz odpadu a nátěr fasád budov, a to na vlastní náklady. V opačném případě by smlouva uzavřena nebyla.

V březnu 2023, když Kochiev informoval Dorochova o potřebě zaplatit poslední tranši ve výši 10 milionů rublů, zaměstnanec společnosti kontaktoval FSB. Všechna následující jednání probíhala pod kontrolou operativců.

Posádkový vojenský soud Reutov uznal 10. července Vadima Dragomireckého vinným, zbavil ho hodnosti a odsoudil k 9,5 roku vězení. Gadžijev byl odsouzen k 9-ti letům vězení, Avnilov - na 3 roky. Kochiev, který se podílel na organizaci, byl v říjnu 2023 odsouzen k 6 letům vězení.

Подробнее на: https://avia.pro/…ima

----------------------------------------------------------------------------

Japonský torpédoborec vplul do čínských teritoriálních vod

4.července 2024 japonský válečný torpédoborec Sudzutsuki nečekaně vstoupil do čínských výsostných vod, a to u východní provincie Zhejiang. Jedná se o výjimečný incident, který mezi oběma zeměmi zapříčinil vážné diplomatické napětí.

Torpédoborec Suzutsuki byl původně vyslán, aby monitoroval čínské vojenské cvičení. Přes opakovaná varování čínských plavidel však japonská válečná loď pokračovala v pohybu a narušila čínské výsostné vody.

Japonské ministerstvo obrany již zahájilo vyšetřování incidentu, aby zjistilo důvody a okolnosti tohoto jednání. Vyšetřování se především zaměřuje na počínání kapitána lodi, který se rozhodl pokračovat v plavbě, a to i přes varování čínské strany.

Čínské úřady vyjádřily Japonsku ostrou kritiku a tvrdí, že došlo k porušení suverenity a územní celistvosti jejich země. Oficiální zástupce čínského ministerstva zahraničí zdůraznil, že takové kroky by mohly vést k vážným následkům a zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi.

 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře