Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (1. - 2. 6. 2024):

Ministr obrany USA popírá odpovědnost NATO za konflikt na Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v sobotu prohlásil, že nesouhlasí s tvrzením, že rozšíření NATO vyvolalo ukrajinskou krizi. Řekl to během projevu na summitu Shangri-La Dialogue v Singapuru, každoročním veřejném fóru o bezpečnosti v asijsko-pacifickém regionu.

„Nesouhlasím s vaším postojem, že rozšíření NATO vyvolalo ukrajinskou krizi ,“ odpověděl Austin na otázku novináře.

Zdůraznil, že za současnou situaci pokládá odpovědným Rusko, nikoli touhu NATO po expanzi. Podle šéfa Pentagonu jsou všechna obvinění vůči NATO nepodložená a nepravdivá.

  • z-avia-pro-1-2-6-2024


Summit dialogu Shangri La, pojmenovaný po hotelu Shangri La v Singapuru, kde se koná, pořádá singapurská pobočka Mezinárodního institutu pro strategická studia se sídlem v Londýně. Letos se akce koná již po 21. a přitahuje pozornost světových lídrů a bezpečnostních expertů.

https://avia.pro/…ine

----------------------------------------------------------------------------

Ve Lvovské oblasti došlo k výbuchům, a to na letišti, které je připravováno pro stíhačky F - 16

V noci na 1. června došlo ve Lvovské oblasti u ukrajinského města Stryi k útokům na řadu vojenských zařízení. Koordinátor Nikolajevova podzemí, Sergej Lebeděv, to, s odvoláním se na své kolegy, oznámil agentuře RIA Novosti .

Podle podzemí bylo několik klíčových zařízení poškozeno v důsledku série úderů. Některé z útoků zasáhly vojenskou leteckou základnu Stryj. Tuto ukrajinské ozbrojené síly připravují pro umístění stíhaček F-16. Hlavním cílem útoků se staly letiště a letecká základna.

Kromě toho byly provedeny údery na sklady bývalého ženijního praporu. Podle informátorů došlo po zásahu skladů k silné explozi, jíž bylo slyšet na značnou vzdálenost. Tento výbuch by mohl naznačovat přítomnost značných zásob munice či jiného výbušného materiálu.

Pod útokem byl rovněž opravárenský závod, který, podle podzemí, sloužil k umístění západní vojenské techniky. Závod se stal jedním z cílů díky svému strategickému významu a vojenskému využití.

Dalším cílem útoku byl lvovský prapor radiotechnické brigády PVO, nacházející se v blízkosti letiště. Tento prapor hraje důležitou roli při zajišťování regionální protivzdušné obrany a jeho zasažení by mohlo výrazně oslabit místní protivzdušnou obranu.

https://avia.pro/…yvy

----------------------------------------------------------------------

Ruské ozbrojené síly ovládly většinu Staromajorskoje

Aktivní boje pokračují na křižovatce Záporoží a Doněcké lidové republiky (DPR). Jednotky skupiny Vostok pokračují v ofenzivě a útočí na osady Staromajorskoje a Uražánoje. Ruské jednotky dosáhly významného úspěchu, když vytlačily ukrajinské ozbrojené síly (AFU) z většiny Staromajorskoje. Speciální jednotky ničí úkryty a pěchotu ukrajinských ozbrojených sil a podporují útok.

Ruské ozbrojené síly získaly oporu na západ od Staromajorskoje a postupovaly do střední a severní části obce v oblasti široké až 2 kilometry a hluboké až 700 metrů. Tyto údaje dnes ráno potvrdili ukrajinští vojenští analytici. Ofenzivu doprovází aktivní používání útočných dronů. Vojáci speciálních jednotek Dálného východu útočí na nepřátelské pevnosti pomocí dronů, předtím, než pěchotní jednotky zahájí útočnou a začisťovací operaci.

https://avia.pro/…ogo

-----------------------------------------------------------------------

V oděském přístavu byly dvě válečné lodě byly poškozeny raketovým úderem

Večer 31. května byl zasažen přístav Oděsa, v důsledku čehož byla poškozena střední průzkumná loď a člun ukrajinského námořnictva. Informují o tom místní zdroje.

Podle jednoho z těchto zdrojů byl jedním ze zasažených cílů člun Golaya Pristan. V důsledku úderu byli mezi vojenským personálem mrtví a zranění a na místo dorazilo mnoho sanitek.

Informátoři uvedli, že ukrajinské námořnictvo maskuje své válečné lodě jako civilní plavidla a často rovněž mění jejich umístění. Tato taktika je zaměřena na to, aby je bylo obtížné odhalit a zneškodnit.

Подробнее на: https://avia.pro/…lya

-------------------------------------------------------------------

Belgie Ukrajině zakázala používat její zbraně a stíhačky k útoku na ruské území

Belgie nedovolí Kyjevu používat její zbraně, včetně stíhaček F-16, mimo ukrajinské území. Uvedl to premiér Alexander De Croo. Zdůraznil, že toto rozhodnutí bylo učiněno s cílem zabránit eskalaci konfliktu a zabránit jeho rozšíření na další území.

Alexander De Croo poznamenal, že belgická podpora Ukrajině je zaměřena výhradně na ochranu územní celistvosti země.

Rozhodnutí Belgie, omezit používání jejích zbraní, pramení z obav možných následků pro mezinárodní bezpečnost. Západní země, včetně Belgie, se snaží vyhnout přímé vojenské konfrontaci s Ruskem, která by mohla nastat, pokud by ukrajinské síly použily západní zbraně proti ruským územím.

https://avia.pro/…sii

---------------------------------------------------------------------

Hamas podpořil Bidena poté, kdy se vyslovil pro příměří v pásmu Gazy

Palestinské hnutí Hamas kladně hodnotí projev amerického prezidenta Joea Bidena o Gaze z 31. května a je připraveno konstruktivně zvážit jakékoliv návrhy, vedoucí k úplnému příměří v pásmu a stažení izraelských jednotek z této enklávy. Uvádí se to v mimořádném prohlášení tohoto hnutí, zveřejněném na kanálu Hamas Telegram.

Hamas vítá dnešní prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena, vyzývající k trvalému příměří, stažení [izraelských] okupačních sil z pásma, obnovení enklávy a výměnu rukojmích“ za Palestince, uvězněné v Izraeli, uvádí dokument. Radikální skupina potvrdila „svou připravenost pozitivně a konstruktivně zvažovat jakékoliv návrhy“, založené na těchto principech.

Hamás zároveň zdůraznil, že souhlasí se zvážením návrhů na urovnání v Gaze, pokud se izraelská strana přihlásí k těmto principům. Podle této radikální skupiny byl Bidenův projev a postoj USA, kterým se vyslovil pro ukončení války v Gaze, „výsledkem odolnosti palestinského lidu a boje proti izraelské okupaci.“

https://avia.pro/…aza

---------------------------------------------------------------------------

NATO se bude zodpovídat za ukrajinské údery na ruské území

NATO bude nuceno odpovídat za ukrajinské útoky na ruské území, a to prostřednictvím západních zbraní. Uvedla to oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová ve svém kanálu na Telegramu. Diplomatka poukázala na neschopnost ukrajinské strany samostatně používat západní zbraně a zdůraznila, že letová mise pro tuto munici vzniká v zemích NATO.

Zacharová poznamenala, že Washington, Londýn a Paříž si musí uvědomit, že Rusko si je dobře vědomo role NATO při provádění těchto úderů. Zdůraznila, že Ukrajina k tomu nepotřebuje žádná povolení ani zákazy, protože je to práce NATO...

Zástupce ministerstva zahraničí také uvedla, že ukrajinské použití západních zbraní je možné pouze s pomocí kosmického průzkumu. Letová mise této munice je tvořena v samotných zemích NATO. V jednom případě jsou dodávány do raketových systémů přímo ze základen NATO...


"Ale v každém případě je veškerou činností, kterou v tomto sehrává ukrajinský vojenský personál, navržení cíle na mapě, a pak už je to jen na členech NATO a zpravidla si i tyto cíle určují sami," dodala Zacharovová.

Je třeba poznamenat, že některé země, včetně Spojených států, schválily použití západních zbraní k úderům na ruské území a ignorovaly varování Moskvy.

 
---------------------------------------------------------------------
 
Německo povolilo Kyjevu udeřit na ruské území do hloubky 40 kilometrů

Německo se připojilo k USA, Velké Británii a Francii a umožnilo Ukrajině použít jeho zbraně k úderu na ruské území. Toto rozhodnutí je významnou změnou v berlínské politice, protože kancléř Olaf Scholz se již dříve stavěl proti takovým opatřením. Důvodem změny pozice byla ruská ofenzíva, zahájená před několika týdny v Charkovské oblasti.

Mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit vysvětlil, že toto rozhodnutí bylo učiněno v reakci na to, že Rusko připravuje a provádí útoky z pozic v bezprostřední blízkosti ruských hranic, zejména v oblasti Charkova.

"Ukrajina má podle mezinárodního práva právo bránit se proti těmto útokům ," řekl Hebestreit.

Podle nových pravidel může Ukrajina použít německé zbraně k úderu na vzdálenost až 40 kilometrů od hranic a výhradně k obraně Charkovské oblasti. Informoval o tom Bild.
 
-------------------------------------------------------------
 
Z AVIA.PRO (2.6.2024):

Francie schválila údery na ruské území, a to raketami SCALP-EG

Francie udělila povolení ukrajinským vzdušným silám (ukrajinské letectvo) k použití okřídlených raket SCALP-EG k úderům na letiště v Kurské a Belgorodské oblasti Ruska. Informuje o tom BBC s odvoláním na anonymního důstojníka vojenského letectva.

Rakety SCALP-EG, známé svou vysokou přesností a dostřelem, mohou výrazně posílit bojové schopnosti ukrajinského letectva. Toto francouzské rozhodnutí svědčí o nové eskalaci, i když použití raket SCALP-EG je omezeno o rakety, které jsou schopny překonat vzdálenost až 560 kilometrů, což umožňuje dosáhnout i Moskvy.

Ruská strana zatím na podobné rozhodnutí francouzských úřadů nereagovala.

-------------------------------------------------------------------

Hizballáh zaútočil na radar ZRK "Železná kopule", nacházející se na Golanských výšinách

Hizballáh poprvé oficiálně oznámil start kamikadze dronů směrem k radaru systému "Iron Dome", nacházejícímu se na Golanských výšinách. V prohlášení hnutí se uvádí, že tyto akce mají za cíl zvýšit tlak na Izraelské obranné systémy a demonstrovat možnosti bojového využití moderních technologií.

Vypuštění kamikadze dronů, schopných zasáhnout vysoce přesné cíle, je novou fází strategie Hizballáhu. To zdůrazňuje růst technologického potenciálu hnutí a zvyšuje hrozbu pro izraelské vojenské objekty na sporném území Golanských výšin.

Izraelská armáda zatím nepotvrdila informace o škodách nebo obětech, způsobených tímto útokem, nicméně zdůrazňuje, že úder byl dalším svědectvím o zesílení útoků na izraelské objekty.

-----------------------------------------------------------------

Mahmúd Ahmadínežád se zaregistroval jako kandidát na íránského prezidenta

Bývalý íránský prezident, Mahmúd Ahmadínežád, se přihlásil k účasti v nadcházejících prezidentských volbách, uvedla agentura Associated Press. Jak však agentura upozorňuje, registrace ještě nezaručuje volební právo. Ještě předtím musí Rada íránských ústavních činitelů oficiálně schválit seznam kandidátů, přijatý před volbami. Očekává se, že Rada tento seznam zveřejní 11.června a teprve poté budou kandidáti moci být registrovaní a zahájit předvolební kampaň.

Mahmúd Ahmadínežád se již pokusil kandidovat v prezidentských volbách v letech 2017 a 2021, ale v obou případech ho Rada strážců k účasti nepřipustila. Ahmadínežád, který zastával funkci íránského prezidenta v letech 2005 až 2013, je jednou z nejkontroverznějších postav íránské politiky. Jeho návrat do politiky by mohl v předvolebním klání přinést výrazné změny.

Mimořádné prezidentské volby, které jsou naplánovány na 28.června, se konají po smrti íránského prezidenta Ibrahima Raisiho, který zahynul při letecké havárii. Tato událost se stala pro zemi šokem a vyvolala potřebu urgentního uspořádání nových voleb.

---------------------------------------------------------------------------

Vedení Boeingu nebude odpovědné za katastrofy 737 MAX, a to pro promlčecí lhůtu

Vedení společnosti Boeing pravděpodobně nebude odpovědné za dvě letecké havárie, zahrnující letadla 737 MAX, které způsobily smrt 346 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na představitele amerického ministerstva spravedlnosti, kteří, během setkání s rodinnými příslušníky zahynuvších, upozornili na promlčecí lhůtu.

Jedná se o katastrofy, ke kterým došlo v říjnu 2018 a březnu 2019. V roce 2018 spadl Boeing 737 MAX indonéské letecké společnosti Lion Air do Japonského moře a přitom zahynulo 189 lidí. V roce 2019 havarovalo letadlo stejného modelu Ethiopian Airlines sedm minut po vzletu a zemřelo 157 lidí.

Tyto tragédie vyvolaly širokou odezvu a vedly k rozsáhlému vyšetřování a dočasnému pozastavení provozu všech letadel 737 MAX, a to po celém světě. Byly zjištěny závažné nedostatky v systému řízení letu MCAS, který hrál klíčovou roli v obou katastrofách. Navzdory tomu, podle zástupců Ministerstva spravedlnosti, vypršení promlčecí lhůty brání tomu, aby vedení Boeingu bylo stíháno.
--------------------------------------------------------------

Americké centrální velení oznámilo, že odrazilo útok na torpédoborec USS Gravely

1. Června síly amerického centrálního velení (USCENTCOM) zničily bezpilotní letoun (UAV) Hútsiů v jižní části Rudého moře. Mezi 9:00 a 19:30 SEČ spadly do Rudého moře další dvě UAV Hútsiů. Je třeba poznamenat, že ani americké, ani koaliční, ani komerční lodě nebyly poškozeny.

Kromě toho mezi 19:00 a 23:30 síly centrálního velení USA úspěšně zachytily a zničily dvě protilodní balistické rakety (ASBM) Hútsiů, a to v jižní části Rudého moře. Tyto rakety byly vypuštěny směrem k torpédoborci USS Gravely a zničeny při jeho sebeobraně, aniž by byly poškozeny americké, koaliční nebo komerční lodě.

Hútsiové naopak tvrdí, že údery na americké lodě byly úspěšné, nicméně ani satelity, ani jiné prostředky objektivní kontroly nezaznamenaly následky takových útoků.

-------------------------------------------------------------------------

Postup ruských vojsk byl zaznamenán na všech frontových liniích

Záporožská fronta zůstává bez výrazných změn. Boje pokračují v oblasti Rabotino a severozápadně od Verbova, kde se obě strany snaží upevnit své pozice.

Na Doněcké frontě ruské ozbrojené síly (vs RF) úspěšně pokračují v vytlačování nepřítele z osady Paraskovijevka. V Krasnogorivce pokračují městské boje, kde ruské jednotky demonstrují pomalý, ale stabilní postup. Postup ruských ozbrojených sil je patrný i ve směrech Karlovky, Jasnobrodovky a Sokola.

V Časov Jarovském směru pokračují ruské jednotky za podpory letectva a dělostřelectva v útoku na východní okraj Časov Jaru. Byly zaznamenány taktické úspěchy, stejně jako pohyb po severním a jižním křídle s cílem konečného obklíčení příměstských oblastí.

Na Charkovské frontě zůstává situace nezměněna. Těžké boje pokračují v centrální části Volčanska a na přístupech k Lipcům. Nástup rezerv ukrajinských ozbrojených sil a použití velkého počtu dronů vážně ztěžují postup ruských vojsk.

--------------------------------------------------------------------------

Německo chce, v případě konfliktu s Ruskem, povolat 900 tisíc vojáků

Předsedkyně Výboru pro obranu německého Bundestagu, Marie-Agnes Štrak-Zimmermannová, prohlásila, že je třeba naléhavě připravit vojáky pro možný konflikt s Ruskem. Zdůraznila, že Bundeswehr potřebuje získat nejméně 900 tisíc záložníků, což spolu s 180 tisíci aktivními vojáky zvýší počet německé armády na více než milion vojáků a důstojníků.

Štrak-Zimmermann vysvětlila svůj postoj bojovností Ruska, a to za vedení současného prezidenta Vladimira Putina a poznamenala, že ruští občané jsou na konflikt připraveni, a to v případě, že by k němu mělo dojít.

Nicméně, některé výroky předsedkyně Výboru pro obranu jsou zjevnou nadsázkou, přesto zůstává před Berlínem stále neřešitelný úkol, a to, kde pro jejich armádu získat dalších 900 tisíc mužů.

----------------------------------------------------------------
 
Americké plovoucí molo v Gaze zničeno po uplynutí 11.ti dnů

Úsilí USA poskytnout humanitární pomoc Gaze čelí vážným potížím: Provizorní plovoucí molo v hodnotě 320 milionů dolarů, určené k přepravě humanitárního nákladu, bylo zničeno kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám. 25. května byly zaplaveny čtyři pontony, které nesly molo, což vedlo k vážnému poškození konstrukce.

Pentagon oznámil, že provizorní molo bude demontováno a posláno k opravě do izraelského přístavu Ašdod.

"Obnova a oprava mola potrvá nejméně týden a po dokončení bude nutné je znovu ukotvit na pobřeží Gazy. Poté hodláme obnovit dodávky humanitární pomoci lidem, " uvedla mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová.

Dočasné molo sloužilo pouhých 11 dnů z 23 dnů své existence. Původně byl postaveno z důvodu, aby usnadnil dodávky humanitární pomoci Palestincům, kteří trpí konfliktem, ale neoficiální zdroje tvrdí, že molo bylo rovněž tak využíváno k zásobování izraelské armády.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře