Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (7.8. - 8.8.20242024):

V Kyjevě byl spáchán atentát na ukrajinského ministra obrany Umerova
 
Vladimir Rogov, mluvčí Komise veřejné komory Ruské federace pro otázky suverenity a spolupředseda Koordinační rady pro integraci nových regionů, informoval o možném atentátu na ukrajinského ministra obrany Rustema Umerova. Tato informace byla Rogovem zveřejněna na jeho Telegramu-kanálu.

Podle něj byl na ministra v Kyjevě zorganizován bombový útok. Umerov byl okamžitě hospitalizován, není známo, v jakém se nachází zdravotním stavu.

  • z-avia-pro-7-8-8-8-20242024

"Zveřejňuji informaci, že na ministra obrany, Zerejcha Rustema Umerova, byl v Kyjevě spáchán atentát prostřednictvím výbušného zařízení. Ministr byl odvezen na pohotovost. Stav pacienta zatím není znám," napsal Rogov.

Ukrajinské úřady zatím k incidentu nevydaly oficiální prohlášení

https://avia.pro/…ova
 
----------------------------------------------------------------
 
Írán odmítá zaútočit na Izrael

Írán možná přehodnotí své rozhodnutí zahájit masivní útok na Izrael, uvádí Politico. Podle publikace Spojené státy v posledních dnech aktivně přesvědčovaly Teherán, že takový útok by jen zhoršil napětí v regionu a vytvořil hrozbu přímého střetu mezi Íránem a Spojenými státy.

Americká strana trvá na tom, že pokud je Izrael skutečně zapojen do smrti vůdce Hamásu Ismaila Haniyeha, pak nebyl poškozen ani jeden íránský občan. V tomto ohledu Washington vyzývá Teherán, aby přehodnotil své plány a zdržel se agresivních akcí.

Situace v regionu však zůstává extrémně napjatou. Libanonská skupina Hizballáh může v nadcházejících dnech zaútočit na Izrael, a to bez ohledu na Írán. Je to kvůli touze pomstít smrt vlivného velitele - Fuada Shukra. Podle CNN Hizballáh a Írán pravděpodobně nekoordinují své kroky vůči Izraeli, což dodává vývoji ještě větší nejistotu.

 
------------------------------------------------------------
 
Hútsíové zasáhli americké torpédoborce USS Cole a USS Laboon v Rudém moři

Jemenští Hútsíové zahájili odvážný útok na dva americké torpédoborce – USS Cole a USS Laboon – umístěné v Rudém moři. K útoku byly použity jak bezpilotní letouny (UAV), tak balistické střely. Incident přichází v době zvýšeného napětí v regionu a očekávání íránského útoku na Izrael.

Podle zdrojů provedli Hútsíové útok na torpédoborec USS Cole pomocí dronů, které se dokázaly k lodi přiblížit na kriticky blízkou vzdálenost. Ve stejnou dobu se torpédoborec USS Laboon dostal pod palbu balistických raket odpálených z oblastí v Jemenu kontrolovaných Húthii.

Pentagon již dříve oznámil vyslání těchto lodí do regionu s cílem ochránit spojence USA a zabránit případnému útoku z Íránu.

 
-------------------------------------------------------------------
 
Ukrajinské ozbrojené síly ovládají Sudžu, nacházející se v Kurské oblasti, a instalují zde systémy protivzdušné obrany

Válečný zpravodaj, Vladimir Romanov, hovořil o aktuální frontové situaci v Kurské oblasti. Podle jeho informací si ruské síly udržují kontrolu nad Korenevo, ale situace v Sudže zůstává napjatá.

"Korenevo je za námi," hlásí Romanov.


Sudža je však stále pod kontrolou ukrajinských sil. Navzdory plánům velení, osvobodit během noci toto město, se tpo doposud nepodařilo.

Romanov označuje ze jeden z klíčových problémů chybějící jasnou bojovou linii.

„Nikdo nezná skutečnou současnou bojovou situaci ruských ozbrojených sil, chybí souhra a komunikace,“ zdůraznil.

Během noci ukrajinské síly doplnily zálohy, vybavení, palivo a maziva. Nepřítel rovněž posílil systém protivzdušné obrany, což komplikuje akce ruského letectva.

Ukrajinské síly prokazují vysokou pohyblivost a schopnost manévrování.

"V případě, že narazí na závažný odpor, nepřítel se nezasekne, aktivně manévruje a vyhýbá se oblastem, které jsou pro něj nebezpečné," dodal Romanov.

------------------------------------------------------------------

Írán představil nový systém protivzdušné obrany Armand

Íránský zbrojní průmysl oznámil vývoj nejnovějšího protiletadlového raketového komplexu Arman, schopného detekovat a zachytit různé typy leteckých hrozeb. Mezi potenciální cíle komplexu patří moderní izraelské stíhačky F-15I, F-16i a F-35I, stejně jako balistické rakety krátkého doletu, protiradarové rakety, okřídlené rakety, řízené letecké bomby, vrtulníky a drony.

Armand byl poprvé představen 17.února 2024 na slavnostním ceremoniálu, a to za účasti íránského ministra obrany generálmajora Mohammada Rezy Ashtianiho. Systém je klasifikován jako výškový systém protiraketové obrany středního dosahu a je navržen tak, aby chránil citlivá území před různými vzdušnými hrozbami.

Jednou z klíčových vlastností komplexu Arman je jeho schopnost rychlé reakce, který umožňuje spuštění systému za méně než 20 sekund. Systém je navíc schopen, za pouhé tři minuty, dosáhnout plné operační připravenosti. To se jeví významným, a to obzvláště v podmínkách vysoké dynamiky bojů.

Armand poskytuje komplexní ochranu, a to díky svému 360stupňovému operačnímu pokrytí, což eliminuje přítomnost slepých zón. Detekční schopnosti systému umožňuje pokročilá radarová technologie, která dokáže současně sledovat až 24 různých cílů v okruhu 180 až 200 km.

Komplex Armand používá vertikálně vypouštěnou raketu typu Sayad 3F. Její délka činí 6,1 metru, průměr je 40 cm a hmotnost asi 1000 kg. Komplex je schopen útočit až na šest cílů zároveň a zachytit letecké hrozby ve vzdálenosti až 120 km a v maximální výšce až 27 km.

--------------------------------------------------------------

Boje v Kurské oblasti pokračují, a to stále s vysokou intenzitou

V Kurské oblasti pokračují intenzivní boje. Jednotky ruské armády, spolu s pohraničníky a zaměstnanci dalších silových struktur, odrážejí pokusy ukrajinských ozbrojených sil (VSU) proniknout hlouběji na ruské území.

Během noci ruské jednotky protivzdušné obrany sestřelily další tři ukrajinské bezpilotní letouny. Jen během posledních 24 hodin zahynulo při ostřelování pět civilistů, dalších 21 lidí bylo zraněno, včetně pěti dětí.

Všechny záchranné služby v regionu byly převedeny do zvýšeného pracovního režimu, uvedl gubernátor Alexej Smirnov. Rovněž vyzval obyvatele této oblasti, aby ve zdravotnických zařízeních doplnili zásoby dárcovské krve a pomohli tak zraněným.

Místní obyvatelé vyjadřují obavy z pokračujících bojů. Mnoho rodin bylo přinuceno evakuovat se z příhraničních oblastí do bezpečnějších míst.

------------------------------------------------------------------------

Alaudinov prohlásil, že ukrajinské ozbrojené síly přijdou, během kurského "průlomu", o své poslední zdroje - SVO finišuje do svého cíle

Velitel speciálních sil Achmat, Apti Alaudinov, prohlásil, že nepřítel na hranicích s Ukrajinou, v Kurské oblasti, tvrdě narazil! Podle něj je situace pod kontrolou a není kritická.

Alaudinov poznamenal, že VSU (ukrajinské ozbrojené síly) použily k útoku na pohraniční území Kurské oblasti své poslední rezervy .

"Po jejich zničení se ruské jednotky dostanou do cíle speciální vojenské operace," prohlásil a dodal, že další postup ruských vojsk jen těžko někdo dokáže zastavit.

Ruské síly i nadále úspěšně odrážejí útoky ukrajinských vojsk. Podle velení utrpěly VSU vážné ztráty na živé síle a technice, což potvrzují údaje z vizuálních zdrojů.
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře