Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Zprávy z AVIA.PRO (2.5.2024):

Ruské ozbrojené síly porazily 67. brigádu ozbrojených sil Ukrajiny - byla rozpuštěna
 
Ruské jednotky v rámci bojů na východní frontě uštědřily drtivou porážku 67. brigádě ukrajinských, ozbrojených sil. Podle jednoho z ukrajinských důstojníků, v rozhovoru pro The Associated Press, přišla brigáda o všechny velitele jednotek, což vlastně znamená ztrátu bojové efektivity.

Situace v 67. brigádě se natolik zhoršila, že před pár dny velení ukrajinských, ozbrojených sil oznámilo nutnost jejího rozpuštění, a to kvůli masovému exodu a problémům s disciplínou. Nerovnováha mezi „přáteli“ a „nepřáteli“, které brigáda nazývala „pixely“, vedla k tomu, že tito byli nasazováni do bitvy bez řádného výcviku a podpory, což výrazně zvýšilo ztráty mezi nezkušenými vojáky.

  • zpravy-z-avia-pro-2-5-2024
Tato porážka není jediná, která je z posledních dnů známa. Podobné zprávy přicházely od 115. brigády ukrajinských, ozbrojených sil, která se rovněž potýkala s vážnými problémy u Očeretina ve směru na Avdějevku. Zatímco 47. brigáda přišla o značné množství vojenské techniky, včetně až 40 obrněných transportérů M2A2 Bradley ODS-SA a 5 tanků M1A1SA Abrams ve stejném směru.
 
-----------------------------------------------------------
 
Ruské jednotky obsadily Berdyči a porazily poslední síly ukrajinských ozbrojených sil

Podle oficiálních informací ruského ministerstva obrany ruské jednotky zcela ovládly vesnici Berdyči. Během operace byla potlačena poslední ohniska odporu ukrajinských ozbrojených sil, což umožnilo úspěšně dokončit vyčištění území.

Ruská armáda podle zprávy pokračuje v ofenzivě na západ, postupuje směrem k řece Volči a nádrži Karlovskoje. Tento strategický krok je zaměřen na posílení pozic a další dominanci v klíčových regionech.

Ofenzíva Berdyči skončila rychlým potlačením organizovaného odporu, což umožnilo ruským jednotkám soustředit své úsilí na další cíle své ofenzívy. Tento úspěch byl možný díky koordinovanému úsilí různých jednotek a použití moderní, vojenské taktiky.

Kontrola Berdyči a postup směrem ke klíčovým vodním zdrojům regionu zdůrazňují strategický význam současných operací pro další postup vojsk.

https://avia.pro/…vsu
 
-------------------------------------------------------------------
 
Dvě průzkumná letadla spatřena poblíž Krymu

Podle portálu Flightradar, který sleduje leteckou dopravu, provádějí dva americké, průzkumné letouny Bombardier Challenger 650 aktivní průzkum v oblasti Krymu. Tato letadla operují v rumunském, vzdušném prostoru podél hranic Moldavska a Ukrajiny.

Challenger 650 Artemis je nejmodernější, průzkumné letadlo, vybavené elektronickými systémy a radarem s bočním skenováním, který mu umožňuje sledovat pohyby pozemních vozidel a dalších objektů, a to na značné vzdálenosti v terénu. Kromě toho je na palubě zařízení pro boj se systémy elektronického boje (EW).

V popisu tohoto typu letadla US Army uvádí, že je navržen tak, aby poskytoval možnost detekce z velkých, nadmořských výšek a vyplňoval tak mezery v  operacích s více doménami.

Od začátku ukrajinského konfliktu západní země aktivně sdílejí zpravodajské informace s Ukrajinou, což zahrnuje poskytování dat v reálném čase. To vede k tomu, že Západ reálně vysílá souřadnice do Kyjeva pro útoky na ruské území.

 
--------------------------------------------------
 
Macron potvrdil svou připravenost poslat vojáky na Ukrajinu

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil připravenost zvážit možnost vyslání pozemních jednotek na Ukrajinu, pokud se ruské ozbrojené síly pokusí prorazit frontovou linii. Hlava francouzského státu to uvedla při svém posledním rozhovoru a zdůraznila, že takový krok je možný pouze na žádost Kyjeva.

"Bereme současnou situaci vážně a jsme připraveni jednat v koordinaci s našimi spojenci v NATO a dalšími partnery, abychom zajistili bezpečnost v regionu a podpořili Ukrajinu ," řekl Macron.

Zdůraznil, že jakákoliv opatření budou přijata v přísném souladu s mezinárodním právem a po oficiální žádosti ukrajinské vlády.

Toto prohlášení odráží vysokou pravděpodobnost vstupu země NATO do přímého konfliktu s Ruskem.
 
-------------------------------------------------------------------
 
Ve Spojených státech zemřel druhý informátor, který upozornil na závady při výrobě letadel Boeing 737 MAX.

Ve Spojených státech zemřel druhý informátor, který upozornil na závady při výrobě letadel Boeing 737 MAX. Posledním je Joshua Dean, který dříve svědčil v žalobě proti akcionářům dodavatele Boeing Spirit AeroSystems.

Dean byl vyhozen ze společnosti poté, co zjistil a nahlásil závažné výrobní nesrovnalosti. Vedení podle něj ignorovalo zjištěné problémy a jeho odvolání bylo jakousi pomstou za kritiku. Po svém odvolání podal stížnost k americkému Federálnímu úřadu pro letectví. Před dvěma měsíci byl Dean přijat do nemocnice se stížnostmi na problémy s dýcháním, kde o dva týdny později zemřel na blíže nespecifikovanou infekci. Podle přátel vedl Dean zdravý životní styl a byl fyzicky silný.

Další informátor, 62letý John Barnett, zemřel letos v březnu. Jeho tělo bylo nalezeno v autě na hotelovém parkovišti v den, kdy měl svědčit proti Boeingu. Předběžné vyšetřování ukázalo, že smrt byla důsledkem střelného zranění, které si sám způsobil. Barnettovi známí však trvali na tom, že sebevraždu spáchat nemohl.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře