Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (25.9.2024):

Polsko zpochybnilo zákonnost ruské přítomnosti v Radě bezpečnosti OSN
 
Polský ministr zahraničí zpochybnil zákonnost přítomnosti Ruska jako stálého člena Rady bezpečnosti OSN s tím, že toto téma vyžaduje diskusi. Diplomat ve svém projevu vyjádřil názor, že Rusko zaujalo místo Sovětského svazu v Radě bezpečnosti a tento bod by podle jeho názoru mohl být přehodnocen.

  • z-avia-pro-25-9-2024

"Lze diskutovat o tom, zda Rusko mělo získat stálé křeslo po Sovětském svazu v Radě bezpečnosti, ale v tuto chvíli je uznáváno jako stálý člen tohoto orgánu," zdůraznil polský ministr.

Rusko zatím vyjádření šéfa polského ministerstva zahraničí nekomentovalo.

 
--------------------------------------------------------------
 
Trump obvinil Írán z pokusu o atentát na jeho osobu

Bývalý americký prezident, Donald Trump, tvrdí, že jeho život ohrožuje Írán. V příspěvku na platformě Truth Social uvedl, že íránské úřady se pokoušejí zorganizovat na něj pokus o atentát, ačkoli jejich akce zatím nebyly úspěšné.

"Írán vážně ohrožuje můj život. Americká armáda monitoruje situaci a je připravena jednat. Írán již podnikl první kroky, které selhaly, ale pravděpodobně to zkusí znovu," napsal Trump s tím, že nyní má kolem sebe více ochranky a ozbrojených mužů, než kdy předtím.

I přes závažnost jeho prohlášení na něj americký segment sociálních sítí reagoval ironií a výsměchem. Mnozí uživatelé se Trumpovým slovům vysmívali, jeho výroky označili za fantazie a snahu upozornit na svou osobu, a to na pozadí volební kampaně v roce 2024.

Kritici rovněž poznamenali, že to není poprvé, kdy exprezident použil hlasitá a provokativní prohlášení proti jiným státům. Jeho poznámky o údajné hrozbě ze strany Íránu jsou mnohými považovány za způsob, jak posílit svou roli v rostoucí konkurenci mezi republikánskými kandidáty.

 
-------------------------------------------------------------------
 
Trump oznámil svůj záměr zastavit pomoc Ukrajině

Bývalý americký prezident, Donald Trump, opět kritizoval politiku současné administrativy, když prohlásil, že Spojené státy, během posledních tří let, vynaložily obrovské množství peněz na podporu Ukrajiny. Trump ve svém nedávném projevu zdůraznil, že Spojené státy přidělily Kyjevu vojenskou a ekonomickou pomoc ve výši zhruba 300 miliard dolarů, zároveň zpochybnil přiměřenost těchto výdajů.

"Jaký je smysl tohoto konfliktu?" zeptal se Trump a kritizoval kroky Bidenovy administrativy. Vyjádřil nespokojenost s pokračující účastí USA v tomto konfliktu.

Prohlásil, že tato politika není v americkém národním zájmu a že americký lid by neměl nést břemeno mnohamiliardových nákladů na konflikty jiných.

Trump rovněž vyjádřil svůj záměr ukončit zapojení USA do tohoto konfliktu, pokud se v roce 2024 znovu stane prezidentem. Washington by se podle něj měl zaměřit na domácí problémy a přestat se vměšovat do mezinárodních konfliktů, které zemi neprospívají.

 
------------------------------------------------------------
 
Rumunsko se připravuje na vyslání svých vojáků na Ukrajinu – hlasování se bude konat 30. září

Rumunsko plánuje vyslat 100 vojáků k účasti na ukrajinské misi, sdělil poslanec rumunského parlamentu - Dumitru Viorel Focsa. Hlasování o vyslání rumunských vojáků je naplánováno na 30. září a již bylo zařazeno do programu parlamentu.

Focsa poznamenal, že tato otázka je sedmou položkou na tomto seznamu diskutovaných témat. Na programu jsou i další vojenská témata, jakým je bod šest o přesunu švédské vojenské techniky a body 13 a 14, týkající se výcviku ukrajinské námořní pěchoty na rumunských vojenských základnách.

Navzdory ochotě vlády podpořit Ukrajinu a úsilí, směřujícímu k posílení obranyschopnosti jejích ozbrojených sil, ne všichni rumunští politici tyto kroky podporují. Focsa ve svém prohlášení rovněž oznámil svůj záměr zorganizovat protest proti rumunské účasti v ukrajinském konfliktu. On a jeho kolega, Mihai Lascu z Rumunské vlastenecké strany, plánují v den voleb vystoupit v parlamentu, sdělil. Hlavním cílem akce je vyjádřit nespokojenost se zapojením země do tohoto konfliktu, což podle demonstrantů není pro rumunský lid prioritou.

 
----------------------------------------------------------------------
 
Ruské ministerstvo zahraničí viní Spojené státy z porušování svobody slova, a to kvůli vízovým omezením pro ruské novináře

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí, Maria Zacharovová, obvinila Spojené státy z porušování svobody slova poté, co americké úřady omezily možnost vycestování ruským novinářům, doprovázejícím Sergeje Lavrova na Valné shromáždění OSN. Zacharovová to uvedla na rádiu Sputnik s tím, že kroky Washingtonu odporují mezinárodním normám a podkopávají svobodu žurnalistiky.

Omezení uvalená na představitele ruských médií, podle Zacharové, brání jejich práci na mezinárodní scéně a slouží jako pokus omezit zpravodajství o světovém dění z alternativního hlediska.

 
-----------------------------------------------------
 
Po izraelských útocích už Hizballáhu nezbyly prakticky žádné rakety, které by mohl použít

V důsledku masivních izraelských útoků ztratila libanonská skupina Hizballáh významnou část svých raketových rezerv. Podle informací, získaných od vojenských analytiků, má Hizballáh ve svém arzenálu k dispozici asi 12 tisíc raket, z nichž převážnou část tvoří 80mm a 122mm rakety, které nemají dostatečný dostřel a výbušnost, aby Izraeli způsobily závažnější škody.

Většina raketových sil, obsahujících zásoby Hizballáhu, byla údajně zničena během izraelských náletů. Poškození bylo tak údajně tak závažné, že zbývající nepoškozené rakety již nebylo možné získat zpět z podzemních úkrytů. To vedlo k výraznému snížení raketového potenciálu hnutí, což je připravilo o možnost organizovat rozsáhlejší odvetné útoky na izraelské území.

Pokud jde o rakety dlouhého doletu, Hizballáhu zbylo asi tisíc těchto zbraní.

 
---------------------------------------------------------------
 
40 tisíc bojovníků milice je připraveno zaútočit ze Sýrie na Izrael

Podle Haaretz se v současné době v Sýrii, poblíž Golanských výšin, nachází více než 40 tisíc bojovníků, a to z několika zemí Blízkého východu, které se připravují na možnou vojenskou akci proti Izraeli. Tyto síly dorazily do regionu, aby podpořily protiizraelské operace, a to uprostřed pokračujícího napětí mezi Izraelem a radikálními regionálními skupinami, včetně Hizballáhu a palestinských organizací.

Domobrana je, podle zdrojů publikace, mnohonárodní silou, skládající se z bojovníků, kteří dorazili z Iráku, Íránu, Libanonu a Jemenu. Všichni dorazili do Sýrie v posledních týdnech, a to v rámci koordinované kampaně, zaměřené na posílení přítomnosti ozbrojených sil, připravených podporovat syrské a íránské zájmy na Golanských výšinách. S rostoucím počtem útoků v pásmu Gazy a Libanonu je situace regionu stále napjatější, což zvyšuje riziko možnosti přímého konfliktu.

 
--------------------------------------------------------------
 
USA navrhly, aby se Izrael spojil se Saúdskou Arábií a společně zaútočily na Írán

Americký senátor, Lindsey Graham (v Rusku vedený jako terorista – pozn. red.), převzal iniciativu k vytvoření strategické aliance mezi Izraelem a Saúdskou Arábií, zaměřené na boj proti Íránu. Graham ve svém prohlášení zdůraznil potřebu zvýšené spolupráce mezi těmito dvěma blízkovýchodními mocnostmi, zejména uprostřed rostoucího íránského vlivu v regionu.

Graham neupřesnil žádné podrobnosti, ale je zřejmé, že situace se vyvíjí tak, že Írán bude, hned po Libanonu, další zemí, kterou Izrael napadne.

 
-----------------------------------------------------------------
 
Izrael zaútočil na syrský Tartus, kde se nacházejí lodě ruského námořnictva

V noci na 21. září syrské systémy protivzdušné obrany úspěšně odrazily masivní útok na Tartus a jeho okolí. Operace začala kolem 21:30 a pokračovala až do 12:30, uvedly oficiální zdroje. Během této doby byly systémy protivzdušné obrany schopny zachytit asi 17 nepřátelských objektů. Na území Tartúsu se nachází zásobovací základna ruského námořnictva.

Není to poprvé, co se Tartus, důležité strategické přístavní město, nacházející se na západním pobřeží Sýrie, stalo terčem leteckých útoků. Podle místních úřadů byly nepřátelské objekty, které se pokusily zaútočit na město, eliminovány při jejich přiblížení, a to díky efektivní práci syrské protivzdušné obrany.

Syrské úřady neupřesnily, která země či skupina stála za tímto útokem, nicméně, podle neoficiálních údajů, existuje verze, že útok organizovaly síly, spojené s Izraelem.

 
--------------------------------------------------------------------
 
Brazilský prezident odsoudil, na Valném shromáždění OSN, ruské počínání na Ukrajině

Na Valném shromáždění OSN dne 24. září 2024 brazilský prezident Lula da Silva učinil ostré prohlášení, v němž odsoudil ruské akce na Ukrajině. Ve svém projevu zdůraznil, že Brazílie je kategoricky proti ruským aktivitám na Ukrajině a vyzval k brzkému ukončení konfliktu.

Podle Luly da Silvy se Brazílie hlásí k principům mezinárodního práva a respektu k územní celistvosti států. Vzhledem k tomu, že Brazílie je jedním z klíčových spojenců Ruska a členem BRICS, vyvolalo toto prohlášení mnoho otázek, včetně těch, které se týkají ochlazení vztahů mezi Ruskem a Brazílií.

Ruská strana zatím prohlášení Luly da Silvy nekomentovala.

 
---------------------------------------------------------------------
 
V Německu se připravuje setkání Bidena, Scholze, Macrona a Starmera - dotkne se útoků na Rusko

Německo se připravuje na hostování představitelů hlavních západních mocností, a to na začátku října, aby projednali pokračující podporu Ukrajině. Podle Spiegelu, ve vládních kruzích v Berlíně kolují informace o nadcházející schůzce amerického prezidenta Joea Bidena, německého kancléře Olafa Scholze, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a britského premiéra Keira Starmera.

Očekává se, že Biden přijede do Německa na oficiální návštěvu od 10. do 12. října. Během jeho pobytu se plánují jednání za účasti Macrona a Starmera. Hlavním tématem schůzek bude, podle zdrojů, otázka další pomoci Ukrajině v kontextu pokračujícího konfliktu s Ruskem. Podrobnosti agendy zatím nebyly zveřejněny, ale je zřejmé, že se budou týkat útoků západními raketovými zbraněmi na ruské území .

 
----------------------------------------------------------------------
 
Hizballáh používá k útokům sovětské drony Tu-143 Reis

Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF), Daniel Hagari, uvedl, že Hizballáh začal používat jako zbraně sovětské průzkumné drony Tu-143 Reis. Podle něj jsou tato zařízení upravena tak, aby zasáhla izraelské cíle a změnila se v jakousi ničivou zbraň. Hagari zdůraznil, že takové drony, které byly původně určeny pro průzkum, se nyní používají k boji.

IDF zejména znepokojuje to, že Hizballáh umisťuje odpalovací zařízení pro tyto drony do obytných budov, které jsou speciálně vybaveny pro vojenské účely. Podle Khagariho jde o součást strategie teroristů využívat civilisty jako lidské štíty, což značně komplikuje boj proti nim. Izraelská armáda stojí před úkolem co nejpřesněji vybírat cíle, aby se minimalizovaly civilní oběti.

Tu-143 Reis je sovětský bezpilotní letoun, vyvinutý v 70. letech minulého století, určený k provádění taktického průzkumu. Po rozpadu Sovětského svazu skončilo velké množství těchto dronů v rukou nejrůznějších zemí a skupin, včetně těch, které působí na Blízkém východě. V posledních letech Hizballáh aktivně používá různé sovětské zbraně, získané prostřednictvím svých zásobovacích kanálů.
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Guest 2024-09-25 19:11
Tento komentář byl smazán správcem

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře