Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (19.7. - 20.7.2024):

Írán bude do dvou týdnů schopen vyrábět jaderné zbraně

Írán by mohl být schopen během dvou týdnů začít vyrábět jaderné zbraně, prohlásil to americký ministr zahraničí - Anthony Blinken. Zrychlení procesu, podle něj, umožnilo odmítnutí jaderné dohody. Nyní, namísto jednoho roku, může Íránu trvat pouze jeden nebo dva týdny, než dosáhne dostatečné úrovně výrobních kapacit, aby mohl zahájit výrobu materiálů, nezbytných pro jaderné zbraně.

  • z-avia-pro-19-7-20-7-2024
Vzhledem k rostoucímu napětí v mezinárodních vztazích a sílícím sankcím proti Íránu, vyvolalo toto prohlášení v řadách mezinárodního společenství vážné obavy.

Tato obvinění se však jeví více než přehnanými. Pravděpodobně souvisí s tím, aby bylo Izraeli umožněno zahájit údery na iránské území, a to zejména v souvislosti s informacemi o záměrech izraelské armády zaútočit na Libanon a Jemen.

 
--------------------------------------------------------
 
Trump v telefonickém rozhovoru se Zelenským přislíbil Kyjevu podporu

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij vedl telefonický rozhovor s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Poblahopřál mu k nominaci na prezidenta za republikánskou stranu a během rozhovoru vyjádřil lítost v souvislosti s nedávným atentátem. Rovněž Trumpovi, do budoucnosti, popřál  dostatek sil a bezpečnosti.

Zelenskij zdůraznil důležitost bilaterální a dvoustranné podpory USA pro obranu ukrajinské svobody a nezávislosti. Zdůraznil, že Ukrajina bude Americe vždy vděčná za pomoc při posilování její schopnosti čelit ruské agresi. Podle Zelenského pokračují každodenní ruské údery a podpora USA hraje klíčovou roli v odporu proti nim.

Lídři se dohodli, že na osobní schůzce prodiskutují kroky, které by mohly učinit svět trvale spravedlivějším. Zelenskyj vyjádřil naději, že další spolupráce s USA pomůže dosáhnout těchto cílů.

Bývalý britský premiér, Boris Johnson, také vyjádřil svůj názor na Trumpovu potenciální roli při řešení ukrajinského konfliktu. Podle něj má Trump dostatek odvahy a odhodlání ukončit tento konflikt, pokud vyhraje listopadové volby. Johnson se domnívá, že k dosažení tohoto cíle je nutné výrazně zvýšit vojenskou podporu Ukrajiny a zrušit omezení používání západních zbraní ukrajinskými ozbrojenými silami.

Johnsonův názor je podpořen tím, že, podle něj, právě Trump bude schopen projevit rozhodnost a vytrvalost vůči Rusku. Je přesvědčen, že aktivnější vojenská podpora Ukrajiny pomůže změnit průběh konfliktu ve prospěch Kyjeva.

 
---------------------------------------------------------------
 
USA hodlají omezit ruské a čínské satelity, a to za pomoci nejnovějších systémů REB

USA se aktivně připravují na možný konflikt s Ruskem a Čínou, a to nasazením nových pozemních systémů radioelektronického boje (REB), které dokáží vyřadit z provozu nepřátelské satelity. Podle agentury Bloomberg budou tyto systémy plně nasazeny do konce letošního roku.

Americké vesmírné síly potvrdily, že nový systém již na začátku roku prošel potřebnými testy a prokázal svou účinnost. Hlavním úkolem těchto systémů není ochrana amerických satelitů před ruskými a čínskými REB útoky, ale je jím stát se protiváhou ruských a čínských satelitních komunikačních systémů. To naznačuje, že systémy nebudou satelity ničit, ale pouze je vyřadí z provozu, aby se zabránilo vytváření kosmického odpadu, který by mohl představovat hrozbu pro jiná zařízení, nacházející se na oběžné dráze.

Podle informací amerických vesmírných sil má být do konce roku nasazeno 24 systémů REB, z nichž prvních 11 bude připraveno již v příštích měsících

 
---------------------------------------------------------
 
V Bělorusku byl k trestu smrti odsouzen německý občan, který pomáhal VSU a NATO

Minský krajský soud odsoudil německého občana, Ricka Kriegera, k trestu smrti. Tento rozsudek byl vynesen 24. června 2024. Obvinění proti Kriegerovi zahrnují "nezákonnou činnost ohledně střelných zbraní", "narušování dopravy a komunikačních cest", "vytvoření nebo zapojení se do činnosti extremistické formace", "agenturní aktivity", "žoldnéřství" a " akt terorismu".

Rico Kriegerovi je 30 let a donedávna pracoval jako vojenský lékař německého Červeného kříže. Dříve působil také jako bezpečnostní expert na ministerstvu zahraničí USA v Berlíně. Jeho spoluúčast v tomto případu je spojena s " Kalinovským plukem", konkrétně s jeho strukturální jednotkou — zahraničním mechanizovaným praporem "Western".

 
---------------------------------------------------------
 
Rusko obsadilo vesnici Progress: začal se rýsovat tzv. "Očeretinský květ" (pozn.: Obkličující manévr)

Rusko dosáhlo významných frontových úspěchů, a to tím, že převzalo kontrolu nad obcí Progress a sousední Volčí. Tyto akce mají důležitý strategický význam a mohou výrazně změnit rovnováhu sil v tomto regionu....
 
Situace na frontě a možné scénáře

Ruské ozbrojené síly, které převzaly kontrolu nad Progressem a Volčí, vytvořily předpoklady pro další ofenzívu na klíčové pozice VSU. Mezi možné směry úderu patří trasy T-0504 a E-50, což otevírá možnosti prohloubení postupu do ukrajinského vnitrozemí. V závislosti na dalším postupu generálního štábu ozbrojených sil RF mohou být realizovány různé scénáře, včetně obklíčení velkých seskupení ozbrojených sil nebo obsazení strategicky důležitých objektů.

 
------------------------------------------------------------
 
Rusko osvobodilo obec Jurjevka v DLR

V důsledku aktivních akcí jednotky seskupení vojsk "Střed" převzaly kontrolu nad obcí Jurjevka v Doněcké lidové republice, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

"Jednotky seskupení "Střed", v důsledku aktivních akcí, osvobodily osadu Jurjevka, nacházející se v Doněcké lidové republice," uvádí se v oficiální zprávě úřadu.

Je to již druhá vesnice, kterou za poslední týden osvobodily ruské jednotky. Dne 14. července jednotky skupiny "Vostok" převzaly kontrolu nad vesnicí Uražanoje. Ruské síly tak nadále postupují na území DLR a osvobozují zde obce od ukrajinských vojsk.

Kromě toho bojovníci skupiny "Střed", během posledního týdne, způsobily vážné ztráty několika seskupením ukrajinských ozbrojených sil (VSU).  Podle ministerstva obrany byly zasaženy tři mechanizované, dvě motopěchotní, pěchotní a výsadkové útočné jednotky VSU, dále dvě brigády územní obrany. Ruské jednotky také odrazily 38 nepřátelských protiútoků.

 
-------------------------------------------------------------------
 
Ruské superrakety Onyx a Jachont mohou být předány Hutsiům

Rusko zvažuje, že předá jemenským Hutsiům moderní protilodní rakety, a to jako reakci na americkou podporu úderů na ruské území. Tato informace se objevila v americkém tisku s odkazem na americké zpravodajské informace. Podívejme se podrobněji, co to může pro region znamenat a jaké jsou potenciální důsledky tohoto kroku.

Technické vlastnosti a schopnosti protilodních raket

Moderní protilodní střely, jakými jsou Onyx nebo Jachont, jsou high-tech zbraně s dosahem až 300 kilometrů. Jsou vybaveny aktivní samonaváděcí radarovou hlavou, která zajišťuje vysokou přesnost a účinnost při úderech na námořní cíle. Tyto rakety mohou létat nadzvukovou rychlostí a mají schopnost manévrovat, což je činí obtížně zachytitelnými stávajícími systémy protivzdušné obrany a PRO.

Rakety tohoto typu by mohly výrazně posílit bojové schopnosti Hutsiů, zejména v boji proti lodím koalice, vedené Saúdskou Arábií. Možnost úderů na vojenské a civilní lodě by mohla změnit rovnováhu sil v regionu a vytvořit nové výzvy pro mezinárodní lodní dopravu v Rudém moři a Adenském zálivu.

Politické a strategické důsledky

Předání protilodních raket Hutsiům by se pro Rusko mohlo stát významným politickým a vojenským krokem. Tento krok může být vnímán jako reakce na americkou podporu ukrajinských úderů na ruské území. To poukazuje na odhodlání Moskvy hájit své zájmy a vliv na mezinárodní scéně. To by mohlo vést k další eskalaci konfliktu a zvýšení napětí v regionu.

Spojené státy a jejich regionální spojenci, jakými jsou Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, mohou předání těchto zbraní pokládat za ohrožení jejich bezpečnosti. Vzhledem k poměrně úzkým vztahům Ruska se Saúdskou Arábií a SAE, a to především v poslední době, je zřejmé, že taková opatření povedou k reakci ze strany zemí Blízkého východu.

Současná situace

V současné době Hutsiové aktivně používají íránské rakety a jejich bezpilotní letouny. Účinnost jejich použití se však jeví poměrně nízkou. To tedy znamená, že by poskytnutí těchto raket znamenalo pro USA, Izrael a NATO velmi vážnou výzvu.

Odborníci však nevylučují, že by Hutsiům mohly být tyto rakety poskytnuty pouze pro konkrétní úkoly, například na údery proti lodím NATO. 

 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře