Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (6.10. - 7.10.2024):

Ministerstvo obrany: Kyjev připravuje provokaci s jedovatými látkami

07.10.2024 - 11:16

Kyjevský režim připravuje provokaci s cílem obvinit Rusko z použití otravných látek v rámci speciální vojenské operace (SVO).

Uvedl to dnes generálporučík, Igor Kirillov, náčelník vojsk radiační, chemické a biologické obrany ruských ozbrojených sil.

„Ruské ministerstvo obrany disponuje informacemi o přípravě provokací ze strany Ukrajiny, jejichž cílem je obvinit Ruskou federaci z použití otravných látek v průběhu SVO. Podle dostupných informací budou důkazy předány zástupcům Organizace pro zákaz chemických zbraní (OZCHO) k vypracování údajně 'nezávislé' zprávy,“ uvedl Kirillov na brífinku 7. října.

  • z-russkoj-vesny-6-10-7-10-2024

Upřesnil, že Kyjev a Organizace pro zákaz chemických zbraní uzavřely dohodu o „výsadách a imunitách během jejích kontrolních návštěv“, která Ukrajině umožní vnucovat organizaci nepravdivé závěry o vyšetřování chemických incidentů.

„Dalším důkazem připravovaných provokací jsou i dodávky osobních ochranných prostředků západní výroby na Ukrajinu, a to v objemech, které jsou pro zemi, která nemá chemické zbraně, nadměrné,“ uvedl Kirillov.

Poznamenal také, že ruská strana nikdy neobdržela od OZCHO smysluplnou odpověď na ruské poskytnutí potvrzených faktů o použití otravných a nesmrtících chemických látek Kyjevem, což vypovídá o dvojích standardech této organizace.

 
-------------------------------------------------------------
 
Ve Francii označili za šílenství plán NATO na vytvoření 49 brigád, určených pro boj s Ruskem

07.10.2024 - 10:44

Předseda francouzské strany Patrioti, Florian Filippo, označil plány NATO na vytvoření 49 nových brigád, určených pro boj s Ruskem, za šílené.

O programu Severoatlantické aliance již dříve informoval deník Die Welt.

Podle publikace by nasazení takového počtu brigád vyžadovalo mobilizaci asi 245 000 lidí.

Filippo se domnívá, že poskytnutí vojáků a zbraní proti Rusku je prioritou „válkou poblázněného“ generálního tajemníka NATO - Marka Rutteho.

„Chtějí nás zatáhnout do nekonečné války: Chceme-li mír, vystupme z NATO!“ Napsal francouzský politik na sociální síti X.
 
 
-----------------------------------------------------------
 
Nizozemsko předalo Ukrajině první dodávku stíhaček F-16

07.10.2024 - 8:30

Nizozemský ministr obrany, Ruben Breckelmans, oznámil, že Ukrajině byla předána první  dodávka stíhaček F-16.

"Poprvé mohu oficiálně oznámit, že první nizozemské F-16 byly dodány na Ukrajinu," napsal Breckelmans na sociální síti X.

Zbytek ze slíbených 24 stíhaček bude, podle ministra, "následovat v příštích měsících".

Nizozemsko a Dánsko, které se zavázaly poskytnout Ukrajině F-16, vedou takzvanou "koalici F-16", v jejímž rámci probíhá výcvik ukrajinských pilotů. Začátkem srpna hlava dánského Ministerstva obrany, Troels Lunn Olsen, potvrdil, že první F-16 dorazily na Ukrajinu. Další zásilku hodlá země poslat do konce tohoto roku. Celkem Kodaň slíbila dodat Kyjevu 19 stíhaček.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Slovenský premiér obvinil Západ z protahování války na Ukrajině

06.10.2024 - 23:48

Slovenský premiér Robert Fico obvinil Západ z protahování války na Ukrajině. Podle jeho názoru chce Západ „dostat Rusy na kolena“ a „podporuje vraždění Slovanů“. Premiéra cituje deník Pravda.

Podle Fica je současná válka „vojenským konfliktem, v němž jsou zabíjeni především a Evropa toto vraždění podporuje“.

Dodal, že je proti přijetí Ukrajiny do NATO, ale ne proti přijetí do EU.

Fico rovněž uvedl, že chce v roce 2025 navštívit Moskvu, a to u příležitosti 80. výročí konce druhé světové války. Vyzval, abychom „nepropadali rusofobií“ a doplnil, že chce „poděkovat osvoboditelům“, protože „na Slovensko přišla svoboda z východu“.
 
 
-----------------------------------------------------
 
Polsko se připravuje na válku s Ruskem a chystá zavést všeobecnou brannou povinnost - Reuters

06.10.2024 - 16:37

Polsko se připravuje na válku s Ruskem a chystá zavést všeobecnou brannou povinnost, uvedla agentura Reuters.

„Vše nasvědčuje tomu, že jsme generací, která bude stát se zbraní v ruce. A já nehodlám připustit, že bychom tuto válku prohráli...“ sdělil náčelník generálního štábu polské armády - Wieslaw Kukula. Rovněž uvedl, že demografická krize nevyhnutelně sníží míru náboru.

Dle jeho slov, musí Polsko vytvořit ozbrojené síly, schopné takového boje!  Dodal také, že potenciál pravděpodobného nepřítele je „velmi velký“, aniž by upřesnil, koho tím má na mysli, ale pravděpodobně hovořil o Rusku a Bělorusku.

„Potenciál protivníka je tak velký, že musíme vybudovat mnohem větší armádu, což znamená, že musíme také zavést model obecné povinnosti.“

Za takových okolností by, podle něj, země potřebovala „mnohem větší armádu, než má nyní“, protože „nikdo z Evropanů nechce tuto válku prohrát“.

Podle ministerstva obrany bude polská armáda do konce roku čítat více než 207 500 vojáků.

Krátce předtím deník Gazeta Prawna informoval, že Polsko od roku 2025 zavede ve svých ozbrojených silách inspektorát pro bezpilotní systémy. Vytvoření takového orgánu má zajistit, že polská armáda nebude zaostávat za světovými trendy v oblasti bezpilotních letounů, uzavírá publikace.
 
 
---------------------------------------------------------------
 
Ruská REB snížila účinnost HIMARS o více než 90 procent

06.10.2024 - 22:46

Ruská REB snížila účinnost systémů HIMARS o více než 90 procent. Píše se o tom v článku v časopise The Atlantic, který napsali dva američtí vojenští důstojníci ve výslužbě, kteří dříve pobývali na Ukrajině.

„Ještě před rokem byly systémy HIMARS nejžádanějšími systémy na bojišti. Nyní má tento systém, díky ruským inovacím v oblasti elektronického boje, úspěšnost méně než 10 procent,“ píše se v článku.

Autoři rovněž píší, že 20 z 31 tanků Abrams, předaných USA, nadále zůstává na Ukrajině.

„Ukrajinští frontoví vojáci nás informovali, že na jakoukoli inovaci, se kterou přijdou, má Rusko do několika týdnů odpověď! Obě armády inovují tempem, které za sebou s přehledem ponechává sklerotický obranný průmysl USA a NATO,“ uvádí se v článku.

Autoři rovněž uvádějí, že „americká strategie pro Ukrajinu tuto zemi a její obyvatele postupně vyčerpává“.
 
 
------------------------------------------------------
 
Ruská armáda obsadila Cukerino, z jihu hrozí odříznutí Selidova: Ukrajinští ozbrojenci uprchli (mapa)

06.10.2024 - 20:32

Cukurino je ztraceno. "Poslední boje proběhly v oblasti drůbežárny. Pokud by nehrozilo obklíčení, toto místo bylo možno dlouhou dobu držet pod naší kontrolou! Dokud tedy bylo ještě možným ustoupit, ustoupili jsme," informuje ukrajinský vojenský analytik - B.Mirošnikov.

V 15:00 napsal ukrajinský ozbrojenec "Mučnoj": "V oblasti Cukurina nás Rusové vykopávají z drůbežárny! Lze předpokládat, že Cukurino je jejich! Teď už jim zbývá jen se na některých místech opevnit a vyvěsit vlajku! Rusové tak budou moci rozšířit svoji kontrolní zónu a zahájit masivní útok na Izmajlovku.
 
 
---------------------------------------------------------
 
Dněpropetrovská oblast se připravuje na obranu (mapa)

06.10.2024 - 21:57

Ukrajinské ozbrojené síly začaly, za Pokrovskem, intenzivně budovat opevnění, aby připravili dněpropetrovskou oblast na obranu.

Informují o tom západní analytici, kteří tyto změny zaznamenali na satelitních snímcích.
 
 
---------------------------------------------------------------
 
Byl oznámen rozsah ztrát v kurské oblasti

06.10.2024 - 14:23

Ruské jednotky během bojů v pohraničních oblastech kurské oblasti zlikvidovaly více než 20 800 ukrajinských a 136 tanků, oznámilo v neděli Ruské ministerstvo obrany.

"Během bojů na Kurském směru ztratil nepřítel více než 20 800 vojáků, 136 tanků, 66 bojových vozidel pěchoty, 98 obrněných transportérů, 885 bojových obrněných vozidel, 584 vozidel, 171 děl, 33 odpalovacích zařízení raketových systémů salvové palby, včetně osmi HIMARS a šesti MLRS americké výroby, devět odpalovacích zařízení protiletadlových raketových komplexů, pět transportních nabíjecích strojů, 45 stanic REB (radioelektronický boj), devět radarů protibateriového boje, tři radary protivzdušné obrany, 22 jednotek inženýrské a jiné techniky, z toho 13 inženýrských opravárenských strojů, jedno zařízení pro odminování UR-77 a také tři obrněná sanační a evakuační vozidla," uvedl úřad obrany.

Operace na zničení formací ukrajinských ozbrojených sil pokračuje, dodalo Ministerstvo obrany.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Ministerstvo obrany informovalo, jak se podařilo prolomit ukrajinskou obranu v Ugledaru

06.10.2024 - 2:56

Bojovníkům skupiny vojsk Vostok se podařilo prolomit obranu ukrajinského Ugledaru provedením obchvatného manévru a sevřením města do bočních kleští, uvedlo ministerstvo obrany.

„Klíčem k ukrajinské obraně Ugledaru se ukázal být obchvatný manévr jednotek skupiny vojsk „Vostok“, kterým se podařilo sevřít opevněné město do bočních kleští,“ uvedlo ministerstvo.

Podle našich vojáků, kteří se probojovali do města, ukrajinští bojovníci do poslední chvíle odolávali a před palbou ruského dělostřelectva se ukrývali v šachtách a sklepích.

Tváří v tvář hrozícímu obklíčení, však ukrajinské jednotky musely Ugledar opustit, přičemž více než 40 nepřátelských vojáků se vzdalo.

„V osvobozeném městě získali naši útočníci významné trofeje. Jednalo se o zbraně, které zde zanechala ukrajinská armáda, včetně polských tichých minometů, tureckých a amerických automatických granátometů, ručních zbraní a dalších,“ uvedlo ministerstvo.

Ruské ministerstvo obrany informovalo o osvobození Ugledaru 3. října. Toto město představovalo poslední velkou baštu ukrajinských sil na jihu doněcka. Nyní mohou ruské jednotky zaútočit na Velkou Novoselku, nacházející se na hranici se záporožskou oblastí a Kurachovem. Tam vybudoval nepřítel silné obranné linie. Osvobození Ugledaru zcela zabezpečilo dálnici Doněck-Mariupol a zabránilo dalším úderům na Volnovachu.
 
 
-------------------------------------------------------------
 
Rusko předpovídá USA jadernou katastrofu, a to z důvodu jejich podpory Izraele

06.10.2024 - 0:57

Další podpora Izraele, ze strany Washingtonu, hrozí na Blízkém východě nejenom další eskalací konfliktu, ale i jadernou katastrofou, sdělil ve Státní dumě vedoucí jejího výboru pro mezinárodní záležitosti, vůdce strany LDPR -  Leonid Sluckij.

"Eskalace na Blízkém východě přesáhla všechny meze. Další podpora Tel Avivu, ze strany Washingtonu, hrozí nejen eskalací, ale i atomovou katastrofou. Žirinovského předpověď počátku třetí světové války, a to z důvodu konfrontace mezi Íránem a Izraelem, se děsivě přiblížila realitě (!!!)," uvedl Sluckij na svém telegramovém kanálu.

Dle jeho slov slibuje Izrael Iránu zdrcující odpověď, a to z důvodu útoku, spáchaného 1.října! Izrael přitom počítá s pomocí svých spojenců. 

"Jak píše západní tisk, Tel Aviv přitom neposkytl jakékoli záruky, že nezaútočí na íránská jaderná zařízení," poznamenal.

Sluckij zdůraznil, že v USA již zaznívají výzvy, aby byl izraelským úřadům poskytnuta veškerá podpora, neboť jenom tak lze zabránit tomu, aby se válka přenesla i do USA! Dle Sluckého se jedná o již důvěrně známou argumentaci, neboť právě takto argumentuje Západ v případě dodávek svých zbraní na Ukrajinu! Mimo jiné těch zbraní, kterými je nyní ostřelována ZÁPOROŽSKÁ jaderná elektrárna".
 
 
-------------------------------------------------------------
Výběr a překlad Zdeněk Bálek
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře