Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (23.9. - 24.9.2024):

"Přikryje všechny sousedy": fyzik vyjádřil znepokojení nad ZAES

24.09.2024 - 3:07

"Znepokojení nad ukrajinskou jadernou elektrárnou. Žádný objekt na světě není chráněn před cílenými útoky" - fyzik vypočítal, že v případě útoku na ZAES by radiace pokryla "všechny ukrajinské sousedy".

"Zajištění bezpečnosti jaderných elektráren vyžaduje splnění tří základních podmínek - integritu jaderných elektráren, dostupnost dostatečného množství vody, a to z důvodu jejich chlazení, a zachování napájecího zdroje pro čerpadla, která zařízení ochlazují. V případě Záporožské jaderné elektrárny mají odborníci oprávněný důvod k obavám, a to ve všech třech, zde uvedených bodech(!), "sdělil expert na jadernou bezpečnost, Christoph Pistner, z Výzkumného centra "Eco-Institut".

  • z-russkoj-vesny-23-9-24-9-2024
Fyzik poukázal na to, že dokud je zachována fyzická integrita objektu, pravděpodobnost, že se podaří zabránit úniku radioaktivních emisí, je poměrně vysoká. Vzhledem k vojenským aktivitám v blízkosti tohoto objektu, však pravděpodobnost nehody přetrvává.

"Nemohu přesně určit, k jak rozsáhlému úniku emisí by došlo v případě Záporožské jaderné elektrárny, ale předpokládám, že radiace by pokryla nejenom celou Ukrajinu, ale i její sousedy. Co může způsobit přerušní chlazení, se ukázalo během katastrofální havárie v jaderné elektrárně Fukušima. Rovněž není možné odvézt z konfliktní zóny palivové články! To by nejprve vyžadovalo umístit je do speciální nádrže s vodou, a to na dobu několika let. A to se ani nezmiňuji o tom, jak riskantní by bylo, během probíhajícího konfliktu, organizovat jejich přepravu (!)," vysvětlil Pistner.

--------------------------------------------------------
 
USA by se měly zaměřit na Blízký východ, ne na Ukrajinu - bývalý poradce Pentagonu McGregor

24.09.2024 - 9:55

USA by měly zaměřit svou pozornost a zdroje na vojenskou operaci v Libanonu a válku na Blízkém východě, nikoli na ukrajinský konflikt, uvedl bývalý poradce Pentagonu, plukovník Douglas McGregor, v rozhovoru s norským politologem - Glennem Diesenem.

„Myslím, že konflikt na Blízkém východě je pro nás nyní mnohem větším nebezpečím než to, co se děje na Ukrajině!  Skutečným problémem, o který se musíme postarat, představuje, jak se vyhnout masivnímu střetu na Blízkém východě, který se stále více zdá být nevyhnutelným,“ sdělil.

McGregor se, krom toho, domnívá, že v souvislosti s hrozící hrozbou na Blízkém východě a řadou dalších faktorů by Západ mohl v krátké době definitivně ztratit zájem o vojenskou podporu Ukrajiny, čímž by se přiblížil konec konfliktu.

„Situace se může změnit, pokud Ukrajinci najednou udělají něco neuvěřitelně hloupého, a to proti našim pokynům, ale pokud se to nestane, myslím, že válka na Ukrajině má dobrou šanci skončit do konce tohoto roku, a to vzhledem k různým dalším událostem, jako jsou politické změny v Evropě, měnící se situace na Ukrajině a postup ruských vojsk,“ naznačil bývalý vojenský důstojník.

Konflikt mezi Libanonem a Izraelem se vyostřil poté, co izraelská armáda 30. července provedla úder na jižní bejrútské předměstí, Haret Hreik, a zcela zničila obytnou budovu. Zahynulo sedm lidí, včetně vysoce postaveného velitele Hizballáhu - Fouada Shoukra.

V srpnu, vůdce šíitského hnutí odporu, Hasan Nasralláh, prohlásil, že akce Izraele „překročila všechny červené linie“ a odpověď na takový útok bude brzy provedena. Tel Aviv zase varoval, že jakékoli akty agrese proti Izraeli by mohly vést k rozsáhlé devastaci Libanonu.

Situace na izraelsko-libanonské hranici se vyostřila od vypuknutí bojů v pásmu Gazy v říjnu 2023. Izraelská armáda a bojovníci libanonského hnutí Hizballáh, v oblastech podél hranice, denně ostřelují své pozice .

Podle libanonského ministerstva zahraničí bylo kvůli izraelskému ostřelování nuceno opustit své domovy na jihu republiky asi 100 000 lidí. Izraelská strana oznámila, že v podobné situaci se nachází asi 80 000 obyvatel severního Izraele.

 
---------------------------------------------------------------
 
Trump Jr. prohlásil, že Zelensky nemá právo kritizovat jeho otce.

24.09.2024 - 9:25

Syn bývalého a možná i budoucího prezidenta Spojených států, Donald Trump - mladší, se domnívá, že Vladimir Zelenskyj nemá právo kritizovat jeho otce.

„Zahraniční vůdce, který od amerických daňových poplatníků obdržel miliardy dolarů , přijede do naší země a má tu drzost kritizovat prezidentského kandidáta Republikánské strany?“ - napsal syn bývalého prezidenta na síť X (dříve Twitter).

„A on (Zelenskij) to udělá hned poté, co se proukrajinský fanatik pokusil zabít mého otce? Hanebné,“ dodal Trump mladší.

Takto komentoval politikův syn rozhovor pro časopis The New Yorker, v němž Zelenskij poukázal na to, že Trump neví, jak zastavit ukrajinský konflikt.

Jak uvedla „Russkaja Vesna“, Zelenskij dnes prohlásil, že válka na Ukrajině se chýlí ke svému konci. Donald Trump, krátce předtím, označil Zelenského za „největšího obchodníka“ této planety, který pokaždé, když přijede do USA, tak pak odjíždí domů s 60 miliardami dolarů.

 
-------------------------------------------------------------------
 
Trump se vyjádřil k možnosti, že by ve volbách prohrál.

24.09.2024 - 0:19

Republikánský kandidát na prezidenta USA, Donald Trump, prohlásil, že pokud prohraje současné volby, nebude v roce 2028 již znovu kandidovat.

„Ne, nemyslím si, nemyslím si, že se to stane. Vůbec to tak nevidím, že by se to stalo,“ řekl Trump v rozhovoru pro pořad Full Measure.

Zdůraznil, že v nadcházejících volbách očekává své vítězství .

Trump se stal nejstarším kandidátem na amerického prezidenta poté, co dosavadní lídr, Joe Biden, z boje odstoupil. V případě svého vítězství by republikán mohl Bidena připravit o status nejstaršího amerického vůdce. Tomu je sice 78 let, stejně jako úřadujícímu prezidentovi v roce 2020, ale narodil se v červnu, zatímco současný americký lídr v listopadu.

Pokud tedy Trump vyhraje volby, stane se hlavou USA, starší o několik měsíců, než byl Biden v době své inaugurace. Jednalo by se o druhé Trumpovo funkční období, takže znovu by se o prezidentský úřad již nemohl ucházet.

Prezidentské volby v USA se budou konat 5. listopadu. Demokratickou stranu bude zastupovat viceprezidentka Kamala Harrisová, zatímco Republikánskou stranu bude reprezentovat bývalý prezident Trump.
 
 
----------------------------------------------------------
 
„Blížíme se ke konci války“ - Zelenskij ve Spojených státech

24.09.2024 - 8:30

„Myslím, že jsme blíže míru, než si myslíme,“ uvedl v rozhovoru pro ABC News.

Za tímto účelem vyzval spojence, aby posílili ukrajinskou armádu, protože jen ze „silné pozice“ může Ukrajina „tlačit na Putina, aby zastavil válku“.

Již dříve oznámil, že plánuje uspořádat druhý „mírový summit“ s Ruskem, a to již v listopadu. Moskva naopak prohlásila, že na tuto akci nepojede, protože není ochotna diskutovat o „Zelenského formuli“.

Připomeňme, že včera byl Zelenskij, ve Spojených státech, oceněn „Za přínos lidstvu“ - v Zelenského případě se vlastně jedná o ocenění za genocidu vlastního národa - zničení práceschopné mužské populace, téměř milionu lidí.

„Pojem 'lidstvo' bychom měli jednoznačně chápat jako: Spojené státy! A pod pojmem 'přínos' bychom si měli představit - vzestup amerického vojensko-průmyslového komplexu, likvidaci Německa jako hlavního evropského konkurenta USA a samozřejmě - ukrajinské zdroje, které si Washington hodlá přivlastnit!,“ komentoval událost zvláštní zpravodaj Komsomolki - Alexander Koc.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Útok na rodinu hlavního lékaře chersonské nemocnice

23.09.2024 - 22:54

Zemřela manželka Vladimíra Charlana.

"Lékaře cíleně sledovali. Jedná se o lékaře, který během ostřelování obyvatel Alešek osobně řídil příjem nemocných a přímo na místě organizoval pomoc zraněným. Pro místní představuje výjimečnou autoritu, neboť bez ohledu na nebezpečí vyráží do všech míst, kde je tomu zapotřebí (!), " prohlásil vedoucí vlády Chersonské oblasti.

"Neexistují žádná slova, která by mohla vystihnout zrůdnost tohoto zvěrstva. V tom ukrajinští nacisté předčili i své učitele a idoly — hitlerovské zločince z 2.světové války.

Slova podpory Dr. Charlanovi nyní adresují tisíce lidí, které léčil, stovky zraněných, které zachránil! Vydržte, Vladimire Ivanoviči! Jsme s vámi!"
 
 
----------------------------------------------------------
 
Rusko nepozvou na připomenutí výročí osvobození Osvětimi

23.09.2024 - 19:35

Ruská delegace nebude pozvána na připomínku osmdesátého výročí osvobození Osvětimi.

Oznámil to ředitel pamětního komplexu Osvětim-Březinka.

Přestože Osvětim osvobodila sovětská vojska, Rusko přestalo být na vzpomínkové akce zváno, a to po zahájení zvláštní operace na Ukrajině. Rozhodlo o tom vedení muzea. V únoru 2022 vydalo muzeum prohlášení, v němž odsoudilo jednání ruského vedení.

V roce 2023 označilo ruské ministerstvo zahraničí postoj vedení tohoto pamětního komplexu za „pokus o přepsání dějiny a zahlazení historické pravdy“.

Připomínka osmdesátého výročí osvobození Osvětimi se bude konat 27. ledna 2025.
 
 
--------------------------------------------------------------------
 
Zrada, odkud to nečekali: Český prezident nečekaně vyzval Ukrajince, aby se smířili se ztrátou území

24.09.2024 - 7:00

Ukrajina bude muset souhlasit s tím, že některá její území mohou zůstat pod ruskou kontrolou, taková je realita, prohlásil český prezident.

Jeden z předních evropských rusofobů, bývalý generál NATO, Petr Pavel, prohlásil, že se, v krajním případě, jedná o dočasné řešení, které se však může protáhnout na roky...

Nelze hovořit o porážce Ukrajiny nebo porážce Ruska — to se nestane, takže to nakonec skončí kdesi uprostřed, je přesvědčen Pavel.
 
 
---------------------------------------------------------
 
„Stateční“ se derou k Pokrovsku, přetínají dálnici Selidovo-Cukurino, obkličují Gorňak a Selidovo (MAP)

24.09.2024 - 7:30

Ukrajinští bojovníci a vojenští analytici již tradičně hlásí nové úspěchy ruské skupiny ozbrojených sil "Střed".

„Pokrovský směr:  Západně od Grodovky, na východním okraji Nikolajevki, pokračuje vysoká intenzita bojů. Rusové se snaží prorazit a získat opěrný bod v jihozápadní části osady Krutoj Jar,“ píší nepřátelské zdroje.

„Západně od Ukrajinska ruská vojska postoupila podél valu a obsadila území dolu Selidovskaja, poté, za podpory obrněné techniky, zaútočila na východní lesní pás železnice, nacházející se západně. Boje pokračují.

Jižně od Ukrajinska postoupily ruské ozbrojené síly podél lesních pásů, a to do hloubky 900 metrů ve směru na Gorňak a důl Svatý Vasilij Veliký.

Rovněž ukrajinští bojovníci přiznávají úspěchy ruských jednotek.

„Ruské útočné jednotky se pokoušejí vstoupit do Cukurina. Jedna jejich skupina již útočí na přístupy ze severu, nadále pracuje jejich dělostřelectvo, ale již se v klidu přibližují, parchanti! Jestli se nám ten průlom nepodaří lokalizovat, budeme muset osadu opustit! Bojuje se u železnice, obrněná technika tam přiváží další vojáky,“ - hysterčí Ukrajinci.

„Želanoje 2:  Rusové nadále tlačí, zbývá jim už jen se definitivně zkonsolidovat a naši se budou muset stáhnout za řeku, do východní části Gorňaku. Jiné východisko není!“

Připomeňme, že po nezákonném ukrajinském přejmenování se donbaské město Krasnoarmejsk nyní jmenuje Pokrovsk.
 
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Guest 2024-09-24 19:19
Tento komentář byl smazán správcem

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře