Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (20.7. - 21.7.2024):

FICO se snaží přivést Ukrajinu k rozumu: střízlivý rozhovor se Šmigalem

21.07.2024 - 9:30

Slovenský premiér, Robert Fico, kritizoval ukrajinské sankce proti Lukoilu a prohlásil, že zastavením dodávek utrpí sama Ukrajina.

FICO o tom hovořil s ukrajinským premiérem Šmigalem.

Uvedl, že ropa, jejíž dodávky Ukrajina zablokovala na Slovensko a do Maďarska, byla využívána ve slovenské rafinerii Slovnaft, jež desetinu své produkce dodává právě na Ukrajinu.

  • z-russkoj-vesny-20-7-21-7-2024
FICO označil ukrajinské sankce za" nesmyslné", neboť, podle něj, nepoškozují Rusko, ale některé země Evropské unie.

"Slovensko nemá v úmyslu stát se rukojmím ukrajinsko-ruských vztahů a rozhodnutí ukrajinského prezidenta znamená, že Slovenská rafinerie Slovnaft, která je součástí maďarské skupiny MOL, získá o 40% méně ropy, než potřebuje ke zpracování.
 
To bude mít dopad nejenom na slovenský trh, ale může to vést i k zastavení dodávek ropy Slovnaftu na Ukrajinu. Ta představuje téměř desetinu veškeré ukrajinské spotřeby," prohlásil politik, který se po atentátu vrátil ke své pracovní činnosti.
 
 
-------------------------------------------------------
 
Ruské jaderné zbraně ve vesmíru ohrožují životy v USA i v Evropě:  V Británii děsí lid  válkou

21.07.2024 - 5:21

"Ruské jaderné zbraně, umístěné ve vesmíru, ohrožují životy jak v Americe, tak i v Evropě, protože Putin a Čína "vyvíjejí zbraně, určené k útokům na americká vesmírná zařízení." V Británii děsí veřejnost vesmírnou jadernou válkou — mohla by, na celém světě, vyřadit z provozu internet, televizní vysílače a signál GPS.

"Jedná se o zbraně zcela nevybíravých možností, " sdělil americký generál Stephen Whiting a označil možné použití takových zbraní Moskvou za "neuvěřitelně lehkomyslné rozhodnutí".

Ačkoliv Bílý dům již dříve uvedl, že tyto zbraně nezpůsobí "fyzickou zkázu na Zemi", odborníci varují, že by to způsobilo podobně katastrofické následky.

"Kdyby ve vesmíru odpálili jaderné zbraně, zasáhly by nejenom vojenské cíle," řekl generálporučík Jeffrey Cruz.

To by okamžitě ovlivnilo "vše, co se nachází v přímé viditelnosti na nízké oběžné dráze Země", to tedy znamená, že mohou být ovlivněny telefonní věže, internet, GPS, bankovní systémy, elektrické sítě a nouzové služby"
 
 
---------------------------------------------------------------
 
Washington oznámil, že se jeho jaderný arzenál snížil o 88%

21.07.2024 - 0:22

"Transparentnost amerického jaderného arzenálu": Washington oznámil, že jeho jaderný arzenál klesl o 88% — svého maxima dosahoval v roce 1967.

"V září 2023 měl Washington k dispozici 3 748 jaderných hlavic. Washington tak, od roku 1967, o 88 procent snížil své zásoby strategických jaderných zbraní, V roce 1967 činilo toto množství 31 255 jaderných hlavic.

Při srovnání množství, jež bylo uváděno v roce 1989, během pádu Berlínské zdi (22 217 jaderných hlavic), se tento ukazatel snížil o 83%.

Zveřejněný graf ukazuje, jak se měnil počet amerických jaderných hlavic od roku 1945 do 30.září 2023. Pokud jde o americké NESTRATEGICKÉ jaderné zbraně, jejich počet se od 30. září 1991 snížil o více než 90%."
 
 
------------------------------------------------------------
 
Americké úřady, po celém světě, pronásledují Rusy, tvrdí Antonov

20.07.2024 - 23:35

V USA se šíří špiónská mánie, americké úřady pronásledují občany Ruské federace po celém světě a posílají je za mříže, a to pod nejrůznějšími smyšlenými záminkami, uvedl ruský velvyslanec ve Washingtonu - Anatolij Antonov.

"Jsou to USA, kdo po celém světě pronásleduje ruské občany a posílá je, na základě nejrůznějších vymyšlených záminek, za mříže. Špiónská mánie v USA je nadlidská, " řekl novinářům.

V komentáři k reakci Washingtonu nad verdiktem, vyneseným nad Američanem Evanem Gershkovičem, odsouzeným v Rusku za špionáž, poznamenal, že se tak neděje poprvé, kdy je Moskva nucena čelit pokusům vládnoucích kruhů USA útočit na její justici.
"Washingtonský přístup, podle nějž je pouze on oprávněn určovat, co je správné, spravedlivé, a legitimní, je již dobře znám," dodal.
 
 
-----------------------------------------------------------
 
Zkreslování historie je západní strategií, jak připravit další válku, říká podplukovník švýcarské armády

20.07.2024 - 23:16

Vojenský analytik, Ralph Bosschard, podplukovník švýcarské armády ve výslužbě a bývalý, vysoce postavený důstojník OBSE, v článku pro Dan analyzuje západní úsilí o zkreslení historie druhé světové války, bagatelizaci úlohy sovětského lidu a dokonce rehabilitaci hitlerovců a jejich pomocníků.

"Po roce 1945 najalo vojenské historické oddělení americké armády velké množství německých generálů, aby sepsali historii právě skončené války. Tím dostali příležitost přikrášlit svoji vlastní roli v tomto dění a vymyslet si pohádku o tom, jak německý Wehrmacht vždy bojoval čestně, a zároveň objasnit, jak se mohlo stát, že tato, ostatním nadřazená vojska, mohla být poražena Rudou armádou.

Mnoho z nich si uchovalo své národně socialistické přesvědčení a nadále pokládali vojáky a důstojníky Rudé armády za "nelidi". Jejich sebereflexe pak po celá desetiletí určovala historiografii německy mluvících zemí. A dnes tento duch již opět určuje reportáže o ruské armádě a o válce na Donbase.

Od roku 1991 vede NATO války, a to daleko za svými hranicemi.  Revize historie, kterou Západ provádí, je pak jen další součástí plánované přípravy k dalším vojenským dobrodružstvím.

"Po mnoho let se Západ usiluje o nový "řád založený na pravidlech", který ovšem bude určovat a realizovat pouze on sám, aniž by diskutoval se zeměmi, které před tím označil za své nepřátele. Právě proto se teď tak snaží bagatelizovat příspěvek SSSR k vítězství nad nacionálním socialismem.

A jelikož jsou evropští neonacisté, jako užiteční a fanatičtí idioti,  posíláni do války proti Rusku, je třeba si dávat pozor na jejich kritizování. Cíl těchto snah je zřejmý: zdiskreditovat, izolovat a marginalizovat Rusko.
 
 
-------------------------------------------------------------------
 
Arestovič prohlásil, že pokud by byl ruským prezidentem, vedl by zahraniční politiku podobnou té Putinově (video)

20.07.2024 - 20:44

Arestovič prohlásil, že pokud by byl ruským prezidentem, vedl by zahraniční politiku podobnou té Putinově a byl by ochoten zahájit "v zájmu suverenity třeba i 10 válek".

Kdyby se v roce 2000 stal ruským prezidentem, tak to bývalý Zelenského poradce Arestovič okomentoval takto:

"...na místě jakéhokoliv ruského vládce bych v každém případě udělal vše pro to, aby Rusko zůstalo silnou a velkou zemí, aby nezmizelo z historie, aby se stalo historií a aby bylo, bez pochyby, v bezpečí. Aby mělo právo hájit své vlastní zájmy, a to všemi prostředky, které má k dispozici. To znamená, že moje zahraniční politika by se shodovala s tou Putinovou, a to v úctyhodném počtu procent," prohlásil.

Na otázku, zda by začal válku, odpověděl: "Zahájil bych 10 válek, kdyby to bylo zapotřebí."

"Nikdy bych nezačal jako první útočnou válku. Ale válku proti zasahování do naší suverenity bych vedl, a to až do jejího konce..."

Podle něj sleduje Rusko touto válkou racionální cíle, ale tato válka pro něj nemá racionálního řešení. Ukrajina nemá ani ty racionální cíle."

"Ten masakr je zapotřebí zastavit. Válka může být vedena, pokud umožňuje dosáhnout svých cílů, silou nepříteli vnutit svou vůli, zmocnit se území, hranic a tak dále. Rusko tyto úkoly částečně vyřešilo, ale stále nedosahuje hlavních cílů své politiky. Zatím ne, " uvedl. 

Prohlásil také, že během jednání o minských dohodách "bylo možné vše vyjednat bez války, vše vyřešit", ale Ukrajina nechtěla ustoupit, neboť počítala s tím, že má za sebou Západ.

"Ukrajina se tam chovala ve stylu, kdo by si na nás troufnul?!! My máme za sebou NATO a Putin má strach! Jenže se ukázalo, že Putin neměl strach! A co s tím teď?," uvedl Arestovič.
 
 
------------------------------------------------------
Překlad Zdeněk Bálek

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře