Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (1.8.2024):

Pchjongjang hodlá zahájit nová jaderná jednání s USA

Severní Korea zvažuje obnovení jaderných rozhovorů s USA, a to v případě vítězství Donalda Trumpa v nadcházejících volbách. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postaveného severokorejského diplomata, který nedávno přešel na stranu Jižní Koreje.

Ri Ir-Gyu, bývalý zaměstnanec velvyslanectví KLDR na Kubě, uprchl minulý měsíc do Jižní Koreje, čímž způsobil ve světových médiích senzaci! Stal se tak nejvýše postaveným severokorejským diplomatem, který od roku 2016 přešel na stranu jihu.

  • z-avia-pro-1-8-2024

Ve svém prvním rozhovoru pro mezinárodní média, Ri ir gü uvedl, že Pchjongjang považuje Rusko, USA a Japonsko za své hlavní zahraničně politické priority pro příští roky. Posílením vztahů s Ruskem se, podle něj, snaží Severní Korea vytvořit podmínky pro obnovení jaderných rozhovorů, a to v případě Trumpova znovuzvolení. Diplomaté v Pchjongjangu připravují novou strategii, jejímž cílem je zrušení sankcí uvalených na Severní Koreu za její jaderný program, zrušení statusu státu podporujícího terorismus a získání ekonomické pomoci.

Ri ir-Gyu zdůraznil, že vedení KLDR vidí v Trumpovi vhodnějšího partnera pro vyjednávání, a to vzhledem k jeho předchozím zkušenostem s Pchjongjangem. Během svého prvního funkčního období Trump projevil jak tvrdý přístup k Severní Koreji, tak ochotu k bezprecedentní diplomacii, díky čemuž byla jeho postava pro Severokorejský režim předvídatelnější.

Více na: https://avia.pro/…sha

----------------------------------------------------------------------

Ruská vojska osvobodila Krasnogorovku

Ruská armáda získala kontrolu nad velkým městem Krasnogorovka v Doněcké lidové republice, uvedl analytik německého deníku Bild - Julian Repke. Tuto informaci potvrdil i vojenský propagandista, Jurij Butusov, s tím, že ukrajinská strana se o události raději nešíří.

Podle Repkeho znamená ztráta Krasnogorovky vážnou ranu pro ukrajinské ozbrojené síly. Město bylo důležitým strategickým bodem a jeho ztráta značně komplikuje obranné pozice jejich ozbrojených sil v regionu.

"Zcela jsme ztratili velké město Krasnogorovka, ale stydíme se k tomu přiznat," prohlásil Butusov a zdůraznil, že tato skutečnost je v oficiálních prohlášeních zamlčována.

https://avia.pro/…vku

-----------------------------------------------------------------------

Ruské ministerstvo obrany oznámilo zničení tří odpalovacích zařízení protivzdušné obrany Patriot

Ruské ministerstvo obrany ve své denní aktualizaci oznámilo významné úspěchy v boji proti ukrajinským silám, včetně zničení tří odpalovacích zařízení raketového systému země-vzduch Patriot, dodaného USA. Operace byla prováděna za použití operačně-taktického letectva, bezpilotních prostředků, raketových sil a dělostřelectva.

Podle ruského ministerstva obrany byla zasažena nejen zařízení Patriot, ale také řídicí středisko bezpilotních letounů, železniční vlaky s personálem a municí a také koncentrace nepřátelské živé síly a vojenské techniky ve 147 různých oblastech. Tyto údery podle vojenského oddělení způsobily vážné poškození obranných a útočných schopností ukrajinských ozbrojených sil.

Ukrajinští představitelé tyto informace prozatím nekomentovali.

https://avia.pro/…iot

---------------------------------------------------------------------------

Na letišti v Ankaře došlo, mezi Ruskou federací a Spojenými státy, k výměně 26 zajatců

Rusko v rámci výměny vězňů propustilo novináře Wall Street, Journal Evana Gershkowitze, a bývalého amerického mariňáka - Paula Whelana. Informuje o tom agentura Bloomberg. Informace o tom, za koho přesně byli Gershkovich a Whelan vyměněni, však zatím nebyly zveřejněny.

Aktualizovaná zpráva Bloombergu také uvádí, že v rámci výměny byl propuštěn ruský politik a novinář Vladimir Kara-Murza, prohlášený ruským ministerstvem spravedlnosti za zahraničního agenta.

Turecká televizní stanice NTV ukázala první záběry údajné výměny odsouzených, a to mezi Ruskem, Spojenými státy, Běloruskem, Slovinskem a Německem. Videozáznam ukazuje výměnu vězňů, což potvrzuje předchozí informaci.

Bloomberg zveřejnil seznam dalších odsouzených zapojených do výměnného obchodu. Mezi propuštěnými jsou:

— Lilia Chanysheva,

— Ilya Yashin (uznaný ministerstvem spravedlnosti Ruské federace jako zahraniční agent),

— Ksenia Fadeeva,

— Andrej Pivovarov,

— Alsou Kurmasheva,

— Oleg Orlov (prohlášený ministerstvem spravedlnosti Ruské federace za zahraničního agenta),

— Sasha Skochilenko,


— Dieter Voronin,

— Kevin Leake

— Rico Krieger

– Patrick Schoebel

— Herman Moizhes,

— Vadim Ostanin.



Podle informací, získaných z různých zdrojů, by se do Ruska mohli vrátit následující vězni:

— Vadim Krasikov (z Německa),


— Artem Dultsev (ze Slovinska),

— Anna Dultseva (ze Slovinska),

— Michail Mikushin (z Norska),

— Pavel Rubtsov (z Polska),

— Roman Selezněv (z USA),

— Vladislav Klyushin (z USA),

— Vadim Konoshchenok (z USA).

Podrobnosti k této události zatím nebyly poskytnuty.

 https://avia.pro/…sha

---------------------------------------

Překlad Zdeněk Bálek

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře