Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (3.8.2024):

USA přesouvají na Blízký východ letadlovou loď, torpédoborce a křižníky

Pentagon oznámil své rozhodnutí vyslat na Blízký východ letadlovou údernou skupinu, jakož i další křižníky a torpédoborce, a to za účelem posílení izraelské obrany. Toto opatření bylo přijato v souvislosti se zhoršující se situací v regionu a potřebou zajistit bezpečnost svého spojence.

V rámci zvýšení své vojenské přítomnosti, USA rovněž hodlají rozmístit v tomto regionu další systémy protiraketové obrany. Podle představitelů Pentagonu je tato akce diktována potřebou reagovat na potenciální hrozby ze strany Íránu a dalších nepřátelských států, jako i na narůstající aktivity teroristických skupin.

  • z-avia-pro-3-8-2024
Letadlová útočná skupina, zaměřená na tento region, zahrnuje letadlovou loď, několik křižníků a torpédoborců, vybavených moderními zbraňovými systémy a prostředky protivzdušné a protiraketové obrany.

Kromě toho budou v příštích dnech do regionu přesunuty další kontingenty amerických vojáků, které posílí, zde již umístěné, síly USA a jejich spojenců. Pentagon upozorňuje, že se jedná o preventivní opatření, jejichž cílem je zabránit možným útokům a zajistit stabilitu v tomto regionu.

 
-----------------------------------------------------------
 
Americká letadlová loď, Theodore Roosevelt, míří na bojovou pozici u íránských břehů

Americká letadlová loď, CVN 71 Theodore Roosevelt, úspěšně proplula z Perského zálivu do Hormuzského průlivu. Proplutí lodi, doprovázené dalšími bojovými loděmi, vyvolalo značnou  pozornost, a to zejména na pozadí stupňujícího se regionálního napětí.

Zajímavým se jeví, že navzdory jejímu přiblížení se k íránským břehům, Teherán neučinil žádná opatření proti této letadlové lodi a jejímu doprovodu.

Hormuzský průliv, kterým prochází značná část světového ropného exportu, je již dlouho hotspotem na geopolitické mapě. Objevení se americké letadlové lodi v tomto strategicky důležitém regionu vyvolává obavy z další možné eskalace konfliktu.

Odborníci poukazují na to, že přítomnost letadlové lodi Theodore Roosevelt u íránských břehů souvisí s řadou faktorů, včetně očekávání rozsáhlého útoku Íránu na Izrael. Situace v regionu se v posledních týdnech zhoršila a mnoho analytiků naznačuje, že USA podnikají kroky k demonstraci své síly a připravenosti bránit své spojence.

Více na: https://avia.pro/…ana
 
----------------------------------------------------------------
 
USA přesunuly do Kataru, za účelem úderů proti Iránu, stealth bombardéry B-2 Spirit 

Na pozadí íránské eskalace dorazily na leteckou základnu El Udeid v Kataru neviditelné strategické bombardéry amerického letectva B-2 Spirit, které mohou být nosiči jaderných zbraní. Tento krok odráží závažnost nastálé situace a přípravu USA na případné vojenské akce v tomto regionu.

Kromě toho byly na jordánských základnách, britského královského letectva, uvedeny do plné pohotovosti britské stíhací letouny. Tyto akce naznačují koordinaci spojeneckých snah na možné hrozby ze strany Íránu.

Americké letectvo rovněž přesouvá na Blízký východ další letku svých úderných letadel, jež by měla posílit jejich tamější vojenskou přítomnost. Americké námořnictvo již v oblasti nasadilo značné síly, a to v očekávání možného íránského úderu na Izrael.

Tato opatření jsou přijímána na pozadí rostoucího napětí mezi Íránem a Izraelem, což v mezinárodním společenství vyvolává vážné obavy. Odborníci se domnívají, že situace může přerůst v otevřenou vojenskou konfrontaci.

Je třeba poznamenat, že poslední íránské údery na izraelské území nevedly k závažnějším škodám, přičemž Izraeli se podařilo sestřelit i nejnovější íránské hypersonické rakety.

 
--------------------------------------------------------------------
 
"Kanál 9": v Íránu hlásí masové zatýkání v KSIR (Sbor strážců islámské revoluce)

V Íránu začala série masových zatýkání mezi vedením sboru strážců islámské revoluce (KSIR). Podle izraelské televizní stanice, Channel 9, íránský nejvyšší vůdce, Alí Chameneí, osobně vyslýchá některé vysoce postavené důstojníky KSIR. Tato zatčení vzbuzují značnou pozornost, a to jak uvnitř země, tak mimo ni.

Zatčení údajně souvisejí s podezřením ze spiknutí proti úřadům země a také s úniky informací, které by mohly poškodit íránskou národní bezpečnost. V důsledku provedených akcí bylo zatčeno několik desítek důstojníků, mezi nimiž jsou i příslušníci nejvyššího velení.

Teherán k tomu neposkytl žádné informace.

 
---------------------------------------------------------------

Rozmístění izraelských raket LORA v Nachičevanu:  S kým má bojovat Ázerbájdžán?

Nedávné zprávy ze sociálních sítí, údajně pocházející ze zdrojů arménského generálního štábu, tvrdí, že Izrael se dohodl s Ázerbájdžánem na rozmístění svých balistických operačně-taktických raket LORA, a to v Nachičevanské autonomní republice (NAR). Tato Ázerbájdžánská exkláva, obklopená Arménií, Tureckem a Íránem, představuje strategicky velmi důležitý region! Informace, o rozmístění izraelských raket právě zde, vyvolaly široký zájem a diskusi.

Politická a vojenská situace v Zakavkazsku

Zakavkazsko je regionem s vysokým napětím a složitými mezinárodními vztahy. Arménie a Írán jsou spojenci a jejich vztahy jsou historicky posíleny vzájemnou spoluprací. Ázerbájdžán, který je z podstatné části vyzbrojen právě izraelskými zbraněmi, zároveň udržuje úzké vztahy s Tureckem - svým nejbližším přítelem a spojencem. Turecko, naopak, nejednou projevilo nepřátelský postoj vůči Izraeli a hrozilo mu dokonce válkou.

V této souvislosti vyvolává informace o možném rozmístění izraelských raket v Nachičevanu vážné otázky. Rozmístění takových raket v oblasti, obklopené zeměmi, které neprojevují směrem k Tel Avivu právě pietu , působí nepravděpodobně. Turecko by, a to navzdory svým přátelským vztahům s Ázerbájdžánem, jen těžko uvítalo izraelské rakety poblíže svých vlastních hranic. Logistické potíže při dovozu těchto raket přes území Arménie, Íránu nebo Turecka navíc činí tento úkol prakticky nemožným.

Technické vlastnosti a bojové zkušenosti raket LORA

Raketový komplex LORA (Long Range Artillery) byl vyvinut Izraelem a je to vysoce přesná zbraň s dosahem až 430 kilometrů. Podle zpravodajských informací však skutečný dolet může dosáhnout až 580 kilometrů, což umožňuje raketě dosáhnout značně vzdálených cílů. Hmotnost rakety je 1600 kg a její bojová část může být buď střepinová (400 kg) nebo penetrační (600 kg). Přesnost raket LORA se pohybuje okolo 10-ti metrů, jsou tudíž velmi účinné v případě úderů na bodové cíle.

Ázerbájdžánská armáda již měla zkušenosti s použitím raket LORA, a to na podzim roku 2020 během 44 denní, druhé karabašské války . Tehdy byly tyto rakety použity k ničení různých cílů, a to s různým stupněm úspěchu. Existuje rovněž podezření, že Ázerbájdžánci v září 2023 použili rakety LORA ke zničení protiletadlových raket Thor, ale tato data je obtížné ověřit kvůli krátkodobosti tehdejších bojů.

Motivace a logika možného umístění

Pokud si představíme, že Ázerbájdžán skutečně uvažuje o rozmístění raket LORA v Nachičevanu, vyvstává otázka motivů takového rozhodnutí. Nachičevanská autonomní republika je strategicky důležitým regionem, ale její geografická poloha a okolí činí umístění takových raket právě zde poměrně náročným úkolem.

Hlavním motivem by mohlo být vytvoření dodatečného tlaku na Arménii a Írán. Umístění raket v NAR umožní Ázerbájdžánu rychle reagovat na potenciální hrozby a demonstrace síly. Takové akce však mohou mít vážné geopolitické důsledky, včetně zvýšeného regionálního napětí a zhoršení vztahů se sousedními zeměmi.

Alternativní vysvětlení a možné scénáře

Existují i další vysvětlení objevení se informací o umístění raket LORA v Nachičevanu. Jednou z verzí je, že se jedná o dezinformaci, která má posloužit k uvedení nepřítele v omyl. Takovéto dezinformační aktivity mohou být výhodné pro nejrůznější strany, které se snaží destabilizovat situaci a komplikovat analýzu a plánování vojenských operací.

Nelze rovněž vyloučit, že Ázerbájdžán skutečně plánuje rozmístění svých raket,  izraelské výroby - LORA , nikoli však v Nachičevanu, ale v jiných oblastech své země. To by umožnilo využít výhod těchto vysoce přesných zbraní, aniž by se Ázerbájdžán musel potýkat s logistickými a politickými obtížemi.
 
-------------------------------------------------------
 
Írán oznámil USA záměr zaútočit na izraelské území

Írán, prostřednictvím speciálních kanálů, informoval USA o svém záměru zasadit omezený úder na území Izraele . Podle zdrojů Teherán podnikl tento krok, aby ukázal, že neusiluje o přímý konflikt s Izraelem, ale považuje své kroky za vynucenou reakci na kroky CACHALU (Izraelská obranná armáda), které považuje za teroristické.

Írán údajně určil konkrétní oblasti, ve kterých budou údery provedeny, a také stanovil časový rámec pro jejich provedení. Představitelé Washingtonu se však zatím zdržují komentáře k této záležitosti.

Íránské úřady zdůrazňují, že jejich akce jsou zaměřeny výhradně na demonstraci síly a odhodlání hájit své zájmy a bezpečnost, nikoli na rozpoutání rozsáhlého konfliktu. Zároveň obviňují Izrael z provokativních akcí, které ohrožují stabilitu v regionu.

---------------------------------------------------------

Syrský prezident Bašár Asad opět letí do Moskvy, a to na pozadí očekávané íránsko - izraelské války

Syrský prezident Bašár Asad bude již podruhé během tohoto týdne na oficiální návštěvě Moskvy. Tato návštěva je způsobena naléhavými okolnostmi, spojenými s vojenskými akcemi na Blízkém východě.

Reportérka izraelské televizní stanice 9, Xenie Svetlova, komentovala situaci takto:

"Bašár Asad znovu odjíždí na návštěvu Moskvy, kde byl jen před několika dny. V případě vypuknutí totální války mezi Izraelem a Hizballáhem nebude moci Sýrie, kde se nacházejí proíránské milice a která je plně závislá na Íránu, zůstat stranou. Právě o těchto otázkách se bude diskutovat."

Ze strany Damašku toto nebylo nikterak komentováno, nicméně v případě plnohodnotného konfliktu mezi Íránem a Izraelem do něj bude zatažena i Sýrie, Libanon a Jemen.

-----------------------------------------------------------------

Írán získal raketové komplexy Iskander

Nedávné zprávy naznačují, že by se v íránské výzbroji mohly objevit operační taktické raketové komplexy Iskander. Před několika hodinami přistál v Teheránu dopravní letoun Il-76, který letěl z Ruska. Rusko podle NBC dodalo Íránu balistické rakety Iskander.

Raketový komplex Iskander je jedním z nejmodernějších v oblasti taktických raketových zbraní. Tyto rakety jsou schopny zasáhnout cíle až do vzdálenosti 500 km, a to s vysokou přesností, což z nich činí velmi účinný prostředek pro údery na strategicky důležité objekty nepřítele.

Dodávky těchto zbraní Íránu by mohly výrazně změnit rovnováhu sil v regionu. Komplex Iskander je schopen nejen způsobit značné škody na vojenské infrastruktuře, ale rovněž na protivníka vyvinout potřebný psychologický tlak.

---------------------------------------------------------------------

V Íránu byly pozorovány ruské dálkové komplexy radioelektronického boje "Murmansk-BN"

Írán zřejmě získal ruské dálkové komplexy radioelektronického boje - Murmansk-BN. Tato informace vyvolala značný zájem. Komplexy Murmansk-BN byla dříve vybavena Severní flotila, nacházející se na Krymu. Zde bylo rovněž umístěno 475.centrum REB, odpovědné za jejich použití.

Komplex "Murmansk-BN" vyniká svými jedinečnými vlastnostmi, mezi něž patří jeho potlačující dosah, čítající až 5 tisíc kilometrů. To z něj činí jeden ze světově nejmocnějších prostředků radioelektronického boje. Komplex je umístěn na sedmi nákladních vozidlech a jeho antény jsou namontovány na čtyřech teleskopických podpěrách vysokých až 32 metrů.

---------------------------------------------------

U jemenských břehů byla zasažena obchodní loď

Britské námořnictvo informovalo o mimořádné situaci u jemenských břehů. Obchodní loď zde byla zasažena neidentifikovaným objektem, což mohlo následně způsobit požár na její palubě. Informace o incidentu se objevily ve večerních hodinách 3.srpna, kdy loď, nacházející se v mezinárodních vodách poblíž jemenského pobřeží, vysílala nouzové signály .

Podle britského námořnictva posádka lodi ohlásila silný úder, po němž pak, v jedná části lodi, vypukl požár. Po zaznamenání tísňového signálu byla zahájena záchranná operace. Do oblasti nehody byly vyslány záchranné lodě a vrtulníky.

 
----------------------------------------------------------------------
 
Maduro: Venezuela může poskytnout zemím BRICS těžební práva k těžbě ropy a plynu

Venezuelský prezident, Nicolás Maduro, oznámil svůj záměr předat zemím BRICS práva k těžbě ropy a plynu. Tento krok je, podle něj, dán snahou rozvíjet exportní model ekonomiky a využít potenciál gigantického trhu, který představuje společenství BRICS....

"Největší investice do ropného a plynárenského sektoru, které nyní máme, pocházejí z BRICS," dodal prezident.

Maduro zdůraznil, že spolupráce s BRICS přináší nejen značné investice, ale také podporuje rozvoj technologií a infrastruktury jeho země. Venezuela se snaží co nejvíce využít tohoto potenciálu k překonání ekonomických potíží a zajištění udržitelného růstu.
-----------------------------------------------------------------------
Výběr a překlad Zdeněk Bálek 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře