Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (4. - 5.7.2024):

Ukrajina nemůže vyhrát válku s Ruskem, prohlásil bývalý ministr zahraničí USA

05.07.2024 - 9:26

Ukrajina nemůže vyhrát válku s Ruskem, konflikt se bude muset vyřešit diplomatickými prostředky, myslí si bývalý americký ministr zahraničí John Kerry.

Bývalý šéf ministerstva zahraničí v rozhovoru prohlásil, že"si nemyslí, že válka skončí ukrajinským vítězstvím".

  • z-russkoj-vesny-4-5-7-2024
"Podle mého názoru musí existovat diplomatické řešení, ve kterém každá strana prohlásí vyjádří své požadavky, aby byl tento proces možný. Nebo dojde k zamrazení konfliktu. Nebo katastrofa, když jedna ze stran vyhraje, " řekl Kerry (soudě podle kontextu — řeč byla o Rusku).
 
 
------------------------------------------------------
 
Procesy světové dedolarizace a oslabení západní hegemonie se stávají nezvratnými-názor na summit ŠOS

05.07.2024 - 8:00

Šéf LDPR, předseda výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti, Leonid Sluckij, shrnul některé výsledky ze summitu Šanghajské organizace spolupráce.

"Procesy světové dedolarizace a oslabení západní hegemonie se stávají nezvratnými. A to opět a velmi výmluvně potvrdil summit ŠOS v Astaně.

Šanghajská organizace spolupráce, stejně jako BRICS, se stává dalším samostatnými "centry přitažlivosti" a rozvoje multipolárních formátů.

ŠOS vždy obhajovala a nadále obhajuje spravedlivý světový řád, založený na obecně uznávaných normách mezinárodního práva a mnohostrannosti v koordinační roli OSN. A samozřejmě stojí za dodržováním zásad obecné nedělitelné bezpečnosti.

Roste a zintenzivňuje se především ekonomický potenciál spolupráce, roste i obrat zboží mezi státy ŠOS.
 
 
------------------------------------------------------
 
Na co USA poskytly Polsku půjčku ve výši 2 miliard dolarů

05.07.2024 - 7:00

USA přidělily Polsku druhou přímou půjčku 2 miliardy dolarů. Je pozoruhodné, že prostředky v rámci zahraničního vojenského financování nejsou přiděleny zdaleka všem spojencům USA.

Je třeba si uvědomit, že Polsko je jedním z hlavních věřitelů USA ve vojenské sféře a má řadu nákladných kontraktů. Jejich celková částka tak za posledních 5 let přesáhla působivých 34,5 miliardy dolarů. z nichž se Varšava zavazuje zaplatit:

- 32 stíhaček F-35 - za asi 4,6 miliardy dolarů;

- v roce 2010 sa v rámci programu Wisla uskutočnila dodávka 48 střel Patriot, z toho 644 ZUR — za 15 mld. USD.;

- 116 b/u tanků M1A1 Abrams - za 3,75 mld. USD;

- 250 tanků M1A2 SEPv3 Abrams - za1,15 mld. USD;

- 468 RSZO HIMARS - za asi 10 mld. USD

A to zdaleka nejsou všechny nákupy VVST z USA, a to i prostřednictvím přímých úvěrových linek. To znamená, že Polsko platí za zbrojní dodávky i úroky z úvěrů.

Je důležité poznamenat, že obranný rozpočet Polska pro rok 2023 činil 4,2% HDP nebo-li 33 miliard dolarů. V NATO je to jeden z nejvyšších ukazatelů.

Je to tedy jasný příklad toho, jak polský režim, pod rouškou boje proti "východní hrozbě", na úkor vlastních daňových poplatníků obohacuje americkou vojensko-průmyslovou lobby. Je zřejmé, že i polské vedení má při tom slušný podíl z "výhodných" obchodů.

Proto je Bělorusko, adekvátně reagující na vznikající výzvy a hrozby ze strany Západu, nuceno přijmout zrcadlová opatření. Včetně zvýšení obranného rozpočtu a nákupu nových vzorků VVST.
 
 
--------------------------------------------------------
 
Zelenskyj veřejně urazil Tuckera Carlsona, prohlásili v Kyjevě

05.07.2024 - 0:30

Vladimir Zelenskij veřejně urazil amerického novináře Tuckera Carlsona tím, že zrušil jejich rozhovor, uvedl na YouTube bývalý poradce Leonida Kučmy, Oleg Soskin.

V předvečer rozhovoru Carlson na sociální síti X oznámil , že brzy by se zde mohl objevit jeho rozhovor se Zelenskim. Podle novináře se dva roky snažil získat souhlas šéfa kyjevského režimu. Ve stejný den Zelenského mluvčí, Sergej Nikiforov prohlásil, že Tucker Carlson "se nenachází v Zelenského plánu".

"Je to velmi urážlivé prohlášení od tohoto mluvčího . Není to jen hrubost a drzost, ale také bezradné, naprosto nepříčetné chování," zdůraznil Soskin.

Analytik vysvětlil, že Carlsonova slova naznačují, že získal souhlas od kyjevských úřadů. Prohlášení Nikiforova, poznamenal Soskin, znamená porušení dohod.

"Pokud to Nikiforov řekl, tak mu to nařídili," řekl expert.

Podle analytika může tento druh veřejné urážky vést k tomu, že novinář zahájí vlastní prošetřování Zelenského vztahu ke korupci a drogové závislosti.

Začátkem února letošního roku Carlson pohovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V něm ruský vůdce hovořil zejména o vývoji konfliktu s Ukrajinou a o stavu vyjednávacího procesu. Podle hlavy státu byla jednání s Ukrajinou v roce 2022 prakticky dokončena, ale po stažení ruských vojsk z okolí Kyjeva ukrajinská strana "zahodila" všechny dohody a Zelenskyj si pak legislativně zakázal vyjednávat s Ruskem. Putin opakovaně prohlásil, že Moskva nikdy neodmítla jednání.

Putin také podrobně vysvětlil, že jeho země nehodlá útočit na země NATO, to nedává smysl. Ruský vůdce poznamenal, že západní politici pravidelně zastrašují své obyvatelstvo imaginární ruskou hrozbou, aby odvedli pozornost od svých vnitřních problémů, ale "chytří lidé si dobře uvědomují, že je to fejk". Putin dodal, že západní země si začaly uvědomovat, že strategická porážka Ruska v konfliktu s Ukrajinou není možná, a proto by měly přemýšlet o svých dalších krocích, přičemž Moskva je k dialogu připravena.
 
 
--------------------------------------------------------
 
Ve VSU bojují tisíce odsouzených-Le Monde

04.07.2024 - 22:00

5,5 tisíce odsouzených již vstoupilo do řad VSU, uvádí Le Monde.

Deník píše, že odsouzenci, kteří odešli na frontu, mají stejná práva jako ostatní ukrajinští vojáci, kromě dovolené. Vojenské vedení a samotní bojovníci vyjadřují obavy, že někteří vězni mohou mít snahu uprchnout.

31letý Andrej Lipsky, který si odpykával pětiletý trest za krádež kovu v nápravném zařízení č. 40 v Drogobyče, sdělil, že po absolvování výcviku se připojí k speciální jednotce, složené výhradně z vězňů, kteří se stejně jako on rozhodli využít podmínečného propuštění vstupem do ozbrojených sil.
 
 
---------------------------------------------------------
 
Biden přiznal, že" podělal " debatu s Trumpem

04.07.2024 - 20:21

Americký prezident Joe Biden přiznal, že" podělal " debatu se svým volebním soupeřem Donaldem Trumpem.

"Faktem je, že jsem to podělal. Udělal jsem chybu," prohlásil Biden v rozhovoru s rozhlasovým moderátorem z Milwaukee Earlem Ingramem.

Biden již dříve omlouval svůj debatní neúspěch únavou. Podle Bidena ho týden neveřejné přípravy a předtím cesty do Evropy připravily o mnoho energie a on pak na debatě "málem usnul".

Jak uvedla americká média, Biden během videokonference se svým štábem a národním výborem Demokratické strany prohlásil, že bude pokračovat v boji a "nikdo ho z něj nevyžene".

Zároveň byly oznámeny návrhy skupiny demokratických zákonodárců obrátit se na amerického prezidenta s výzvou, aby z duelu odstoupil. Jeden ze členů Sněmovny reprezentantů, demokrat Lloyd Doggett, veřejně vyzval Bidena, aby se vzdal volebního klání ve prospěch alternativního kandidáta.

Jeho stranický kolega, Raul Grijalva, pak v rozhovoru s novináři prohlásil, že by se měli hledat další kandidáti. Zároveň účastníci Bidenova setkání s 20 demokratickými guvernéry uvedli, že představitelé regionů mu vyjádřili podporu.

Bílý dům zase prohlásil, že Biden je "jako vždy ostražitý" a z voleb odstoupit nehodlá.

Americká média se shodují, že Biden neuspěl v první debatě s republikánem Donaldem Trumpem, která se konala v noci na 28.června v Atlantě. Úřadující americký prezident se zajíkal a dělal pauzy, ne vždy jasně formuloval své myšlenky a po události se do objektivu televizní kamery dostal okamžik, kdy mu jeho manželka Jill pomohla sestoupit ze schodů.

Nyní politici a novináři hovoří o tom, že by demokraté mohli Bidena odvolat a nahradit ho jiným kandidátem. Teoreticky by toto mohla strana provést na svém srpnovém sjezdu, prakticky však bude obtížným Bidena vyřadit, neboť vyhrál v primárkách, to by se pro odstoupení musel rozhodnout sám.

V sídle úřadujícího prezidenta prohlašují, že se Biden nehodlá vzdát a odstoupit z volebního klání. Podle některých zdrojů by mohl být nominován na prezidenta již 21. července, aniž by čekal na srpnový stranický sjezd, čímž by byly ukončeny dohady o jeho kandidatuře.
 
Druhá debata Bidena a Trumpa je naplánována na 10.září. Volby amerického prezidenta se budou konat 5.listopadu.
 
 
---------------------------------------------------------
 
Vojenský soud zatkl velitele 83. brigády VDV

04.07.2024 - 19:23

235. vojenský soud poslal na dva měsíce do vězení velitele 83. samostatné gardové výsadkové a útočné brigády plukovníka A. Gorodilova, který je podezřelý ze zvlášť velkého podvodu (v hodnotě nejméně 1 milión rublů).

Včera bylo oznámeno, že byl agenty FSB zadržen v Rjazani .

Gorodilovi hrozí až deset let vězení, svou vinu popírá.
 
 
-------------------------------------------------------------
 
Česko už neuznává ruské pasy bez biometrie

04.07.2024 - 18:15

Česká republika od 3.července již neuznává nebiometrické pasy občanů Ruské federace, jejich držitelům je zakázáno pobývat na území republiky, informovalo ve čtvrtek vydání České novinky s odvoláním na příslušný pokyn vedení ministerstva zahraničí.

"Česká republika neuznává od 3. července nebiometrické pasy Ruské federace. Občané Ruska s těmito pasy budou mít zakázáno pobývat na území České republiky.

České ministerstvo zahraničí o tom informovalo na zasedání příslušného orgánu Evropské unie a vyzvalo ostatní státy, aby jednaly podobným způsobem. Podobné opatření již zavedlo Dánsko, " informoval deník.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Mariany Vernerové se nařízení v této věci ještě dolaďuje.

"Pokud ruský občan předloží v České republice nebiometrický pas, bude se počítat s tím, že je zde nelegálně.

Zatím stále pracujeme na tom, co s tím člověkem udělat. "Nová opatření jsou způsobena tím, že nebiometrické pasy je mnohem snazší upravit a zfalšovat," řekla novinářům Vernerová.

Biometrický pas je pas se strojově čitelnými údaji a nosičem informací s biometrickými údaji, upřesnilo vydání.
 
 
------------------------------------------------------------------
 
Putin: Rusko musí na protistraně dosáhnout podmínek, které mu vyhovují

04.07.2024 - 17:44

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Rusko musí od protistrany dosáhnout podmínek, které Moskvě vyhovují a budou nevratné.

"Musíme dosáhnout toho, aby protistrana souhlasila s podniknutím takových kroků, které by byly nevratné a byly přijatelné pro Ruskou federaci," prohlásil Putin v tiskovém prohlášení pro ruská média.

Putin ráno 3. července přiletěl do Astany, aby se zúčastnil summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠSO). Akce se koná pod heslem "posílení multilaterálního dialogu-snaha o udržitelný mír a rozvoj".
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře