E.coli – předzvěst globální potravinové totality....
- Podrobnosti
- Speciály CFP! / Svět kolem nás|
- 23. červenec 2011|
- #65|
- 12429 x
E.coli je předzvěstí potravinové totality, která se již plně rozvinula v USA. Zachová si Evropa svoji svobodu? Vydáme se směrem "malé je hezké" a vyhneme se diktátu mega korporací, ovládajících celý potravinový řetězec?
Před několika týdny proběhla Evropou vlna paniky a strachu. Desítky případů krvácivého průjmu v Německu a několik dalších případů v ostatních zemích vyspělé Evropy. Vlnu způsobila E.coli, střevní bakterie, a vlna si vyžádala několik lidských životů.
Potraviny přinášející smrt ve vyspělé Evropě? Na rozdíl od velké části zbytku světa věc nevídaná. Viník musí být nalezen a veřejně potrestán. Vypátrání viníka na sebe nenechá dlouho čekat a rovnou jich máme několik.
Bio okurky, bio papriky nebo snad ještě jiná zelenina? Chvílemi to vypadá, že problém je v BIO zemědělských produktech obecně. Španělský původ nákazy přikládám náhodě, nikoliv snaze podpořit tamní již tak dost hlubokou společenosko-ekonomickou krizi.
Geneze kauzy v „seriózních médiích" probíhá následovně:
„Ani okurková, ani klíčková? Jak probíhá hledání nebezpečné barkterie"..... „Španělé odmítají, že krvácivý průjem šíří jejich okurky, a hrozí tresty"..... „Češi přestali kvůli okurkám kupovat zeleninu"....„Němci otočili, španělské okurky smrtící průjem nezpůsobili".....
Nyní se již Evropa rozjela na prázdniny a kauza utichla. Viníci byli nalezeni a exemplárně mediálně zlinčováni. Ztráty způsobené jejich pochybením budou díky mediální masáži vyčíslovat ještě dlouho. Dobře jim tak! Obrázek o tom, jak kauza ovlivnila smýšlení společnosti o BIO produktech ať si každý udělá sám.
E.coli novinka? Jak pro koho...
Zatímco pro laickou Evropu byl výskyt bakterie E.coli něčím překvapivým, v USA ji znají již desetiletí a vědí toho o ní podstatně více, viz následující úryvek z dokumentárního filmu Food, Inc. (Potraviny a.s.).
„....Zvířata (hovězí dobytek) jsou vyvinutá ke konzumaci trávy. Výzkumy ukazují, že jednostranná kukuřičná strava vede k výskytu bacilu E. coli, který je kyselinovzdorný.
Jednalo by se o nebezpečnější mutaci E. coli. Takže krmíte dobytek kukuřicí a E. Coli (ve velkochovech se bakterie E.coli přidává přímo do bachorů hovězího dobytka), což je velmi běžný bacil, se vyvine, a objeví se jistá mutace a kmen zvaný "E. coli 0157:h7" vstoupí na světovou scénu.
Je to výsledek jednostranné stravy dobytka ve výkrmnách a vůbec života ve výkrmnách. Celý den stojí zvířata po kotníky ve vlastních výkalech. Takže když to má jedna kráva, ostatní to chytnou. Když se dostanou na jatka, jejich kůže je obalena ztvrdlými výkaly. A když jatka porazí 400 zvířat za hodinu, jak zabráníte, aby se výkaly nedostaly do poražených zvířat? A tak se dostanou až do masa. A tak to, co předtím vůbec neexistovalo, je najednou v potravinovém systému.
Fast foodová noční můra se možná stává hrozivější. V Seattlu dnes zemřelo dvouleté dítě. A vrah? Nakažené maso z hamburgeru od Jack In The Box. Dnes bylo celonárodně staženo víc než 140 tun hovězího masa. Čtvrt miliónu kg hovězího masa... Celonárodní stažení hovězího od společnosti ConAgra.
E. coli se už nevyskytuje jenom v hovězím, byl nalezen ve špenátu, jablkové šťávě... Způsobily to splašky z našich průmyslových farem. 90 potvrzených případů nakažení E. coli. Za vším stojí sekaný špenát. Tohle je 20. výskyt E. coli v listové zelenině jen v posledním desetiletí...." (zdroj Food, Inc.)
Na vině není bakterie ale systém...
Mnohem horší, než samotný výskyt bakterie, je situace na potravinovém trhu, která výskyt způsobila. V USA, které udává E.coli trend, jsou čísla jasná.
Zatímco v 70. letech pět největších zpracovatelů masa ovládalo 25% trhu, dnes ovládají více něž 80% trhu a zatímco v 70. letech byly v USA takřka tisíce jatek dnes jich je třináct.
Dovedete si představit, že 13 podniků dodává maso pro 300 milionů lidí, kteří konzumují 5x více než je celosvětový průměr?
„Dnešní (americký), hamburger obsahuje části z tisíců různých kusů dobytka semletých do jedné hamburgerové hmoty. Rapidně roste možnost, že jedno z těchto zvířat neslo nebezpečný patogen. „(zdroj Food, Inc.)
Třináct firem ovládajících takřka celý trh. To je neuvěřitelný byznys, který si nikdo nechce nechat vzít. Tyto firmy mají takovou moc, že jsou schopny lobovat v senátu za regulační zákony a pomalu začínají ovládat celý lidský potravinový řetěžec.
„...Roku 1998 Ministerstvo zemědělství zavedlo mikrobiální testování na salmonelu a E. coli 0157:h7. Ideou bylo, že pokud výrobna opakovaně v testech selže, ministerstvo ji zavře, protože má zjevně trvalé problémy s kontaminací. Asociace producentů masa a drůbeže okamžitě Ministerstvo zemědělství zažalovaly. Soudy v podstatě rozhodly, že ministerstvo nemá pravomoc zavřít výrobny. Znamenalo to, že jste mohli mít masné nebo drůbeží výrobky, které se hemží salmonelou, a Ministerstvo zemědělství s tím nic nezmůže..." (zdroj Food, Inc.)
Míří potravinová totalita do Evropy?
To, že se E.coli takto hlasitě přihlásila o slovo i v Evropě, jistě není náhoda. Je dlouhodobě známé, že se od Američánů rádi učíme. Jak správě dělat byznys, marketing a jak mít, lidově řečeno „more money in our pockets" (více prachů v našich kapsách). A vypadá to, že ani potravinářství na tom nebude jinak...
Byznysu, vydělávání peněz a růstu cen akcií, je podřízeno naprosto všechno bez ohledu na společensko-ekologické dopady.
Proto se i potraviny, zdoj energie pro naše těla, vyrábějí v ohromných temných továrnách, jejichž cílem je maximalizace produkce a růst ceny akcií. Hezké obrázky venkova a promyšlené marketingové slogany o zdravém původu na obalech těchto potravin jsou až cynické.
Globalizace navíc vede k oligopolizaci - stále více je ovládáno stále menším počtem subjektů (http://cs.wikipedia.org/wiki/Oligopol ). V automobilovém průmyslu ať to vezme čert, auto si koupit nemusím. Ale v potravinářství?
Opravdu chceme aby o našem každodenním životě, o našem zdraví, rozhodovali manažeři, kteří jsou placeni za kvartální růst ceny akcií? Oni to tak ale chtějí, protože naše těla jsou pro ně byznys. A postupně se jim to bohužel daří..
Pro mnoho z nás toto vypadá jako další z konspiračních teorií. Nesmysl, nonsense, výplod choré mysli, která si nedokáže užívat života. Nicméně nejsou to naše mysli, které jsou choré?
Z jídla, které příjimáme se obnovuje naše krev a v konečném důsledku staví buňky našeho těla. Krev zásobuje náš mozek živinami. Kdo je tedy vlastně chorý, když se desítky let krmíme poloprůmyslovými potravinami se spoustou chemikálií, antibiotiky nebo steroidy?
Každým nákupem volíme svoji budoucnost...
Situace je taková jaká je. E.coli v Evropě, korporace ovládající většinu trhu, mega výrobny, lživá mediální masáž, konspirační teorie „chorých" myslí. Nicméně situace není bezvýchodná. Je potřeba začít u sebe sama a připustit si, že to jsme opravu možná my, kdo se zaneseným organismem a zakaleným vnímáním nakupuje levné průmyslové potraviny pro své děti, aby ušetřil a mohl jim koupit novou televizi, kde si nechají „zdarma" vymýt mozek.
Je na čase otevřít oči.
Každým nákupem volíme. Peníze hýbou světem a je potřeba si uvědomit jejich sílu. Volíme, komu dáme naši energii. Volíme budoucnost pro sebe a své děti.
Chceme v Evropě, v Česku, anonymní mega korporace ovládájící vše od médií až po zemědělství a potravinářství? Nebo chceme nakupovat potraviny od souseda? Chceme čínské, často zdraví škodlivé výrobky, nebo si připlatíte za kvalitu od české firmy?
Každým nákupem volíme...
http://www.ceskefarmarsketrhy.cz/
http://odkaz do neznáma/
Komentáře
Facebook komentáře
Nejčtenější za poslední týden
- POSLEDNÍ RUSKÉ VAROVÁNÍ !!!
- Washingtonem včera večer českého času začal obcházet strach z Ruska!
- Z Russkoj Vesny: Povolení navádět rakety ATACMS hluboko do Ruska: reakce v USA
- Ruské velení se připravuje na jadernou válku
- Ruské vojenské mistrovství opět deklasovalo Ukrajince!
- Když si nemohou udržet vládu, tak ten svět klidně spálí?
Související články