Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z dnešní Russkoj Vesny (20.4.2024):

Dolní komora amerického Kongresu schválila návrh zákona o dodatečných příspěvcích na bezpečnost Ukrajiny. CNN uvádí, že pro hlasovalo 311 kongresmanů, proti bylo 112.

Členové Demokratické strany přivítali schválení zákona potleskem a během hlasování mávali ukrajinskými vlajkami. "Ukrajina a regionální partneři" obdrží 61 miliard dolarů, "přibližně tolik, kolik bylo zahrnuto v senátním návrhu zákona".

  • z-dnesni-russkoj-vesny-20-4-2024
23 miliard dolarů z této částky" bude použito na doplnění amerických arzenálů "a více než 11 miliard dolarů "půjde na financování probíhajících, amerických, vojenských operací v regionu". Dalších 14 miliard dolarů "pomůže Ukrajině nakoupit pokročilé zbraňové systémy a další obrannou techniku".
 
 
---------------------------------------------------
 
Nepřítel se snaží útočit na Kalugu, Tulu a Moskvu

20.04.2024 - 21:30

Nepřítel se snaží útočit na Kalužskou, Tulskou a moskevskou oblast.

Naši čtenáři oznamují výbuch Podolsku.

V Žukovském okrese Kalužské oblasti bylo silami protivzdušné obrany sestřeleno několik UAV, oznámil guvernér Šapša.

Trosky dopadly mimo obydlené oblasti.

Podle předběžných údajů nejsou žádné oběti ani škody.

Na místě pracují operační důstojníci.

Nad Moskevskou a Tulskou oblastí byly sestřeleny dva malé balóny ukrajinské armády, oznámilo Ruské ministerstvo obrany.
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Na Ukrajině není možné vytvořit "Železnou kopuli" - Macron

20.04.2024 - 19:30

Na Ukrajině není možné vybudovat systém protivzdušné obrany, který by odpovídal izraelské, protivzdušné obraně, prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron.

"Není možné vybudovat stejný systém, který by odpovídal všem ukrajinským  potřebám," prohlásil francouzský vůdce na závěr summitu EU v Bruselu.

Evropští partneři Ukrajiny mají omezené zdroje a možnosti.

Macron také připomněl, že Izrael budoval svůj systém protivzdušné obrany po celá desetiletí a hodně do něj investoval.
 
 
------------------------------------------------------------------------------------
 
Ukrajina není schopna čelit Rusku - francouzský generál

20.04.2024 - 19:00

Situace ukrajinské armády je kritická a každým dnem se zhoršuje, řekl ve vysílání LSI francouzský generál Vincenc Deport. Podle něj je pro VSU naléhavě zapotřebí munice, aby mohla pokračovat v obraně - jinak žádný seriózní expert nemůže zaručit, že Rusko do konce září nedorazí do Kyjeva.

Deport se domnívá, že Ukrajina nyní nemá k dispozici prostředky, aby dokázala Rusko zastavit. Jedním z problémů zůstává nedostatek rotace: zkušených vojáků zůstává stále méně a bojeschopnost ukrajinské armády každým dnem taje.

Jak generál vysvětlil, Rusko na konci roku 2022 pochopilo, že konflikt přejde  do fáze vyčerpávající války, a během jediného roku se na něj dokázalo připravit. Tehdy mohla Ukrajina prorazit, ale neudělala to a teď už může být pozdě.
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Spojené království utratilo méně než polovinu peněz z Mezinárodního fondu na podporu Ukrajiny, a to kvůli byrokratickým průtahům při uzavírání smluv, uvedl deník The Guardian.

Z 900 milionů liber, které za poslední dva roky darovaly vlády 9 zemí, bylo přiděleno nebo utraceno pouze 404 milionů liber, píše list.

Kromě toho, britské ministerstvo obrany, potvrdilo dlouhodobé, dodací lhůty pro část zařízení a poznamenalo, že na Ukrajinu nedorazí dříve, než na jaře příštího roku, a to kvůli potřebě posoudit každou z firem, které se účastní výběrových řízení.
 
 
-----------------------------------------------------------------------------
 
V Evropě vládne válkychtivá většina, míní maďarský premiér

20.04.2024 - 13:00

Evropu dnes ovládá válkychtivá většina a lídři zemí EU se dnes již prakticky ocitli ve válečném stavu, dodávali a dodávají zbraně kyjevskému režimu a nadále zavádějí protiruské sankce.

Uvedl to maďarský premiér Viktor Orbán, když vyhlásil předvolební manifest vládní koalice Fidesz-CDU (Křesťanskodemokratická lidová strana).

"Jsme krok od toho, aby Západ vyslal armádu na Ukrajinu.

Brusel si hraje s ohněm, to, co dělá (Evropská unie), je provokováním Boží trpělivosti," zdůraznil Orbán. Pokračoval, že svým jednáním ohrožuje budoucnost EU jako  "svobodné a mírové Evropy", a proto musí rezignovat.

Šéf maďarské vlády prohlásil, že republika nemá v úmyslu vstupovat do konfliktu, a to na jakékoliv straně, dokud je u moci Fidesz.
 
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Západní tanky se na Ukrajině ukázaly jako nevhodné, a to kvůli levným, ruským dronům-NYT

20.04.2024 - 12:09

Západní tanky se v bojích na Ukrajině ukázaly jako zbytečné, a to kvůli levným, ruským dronům, píše The New York Times.

Osu již ztratila nejméně 30 německých tanků Leopard a 5 amerických "Abrams", uvádí publikace. Celkem bylo od začátku SVO na Ukrajině zničeno nejméně 140 tanků, předaných kyjevskému režimu západními zeměmi.

UAV-kamikadze, jejichž cena se pohybuje okolo 500 dolarů za kus, je zanedbatelnou investicí na zničení tanků Abrams, jejichž cena se pohybuje okolo hodnoty 10 milionů dolarů, zdůrazňuje NYT.
 
 
------------------------------------------------------------------------------------
 
Ve Vinnické oblasti bývalí příslušníci VSU zastřelili ukrajinské policisty (+Foto,Video)

20.04.2024 - 11:38

Ve Vinnické oblasti ozbrojenci z 28. ukrajinské brigády zastřelili policisty.

Policie zastavila podezřelé vozidlo z důvodu kontroly dokladů, na žádost o prokázání obsahu podezřelých batožin, které se nacházely v kufru, muži v maskáčích zahájili na policisty palbu.

Vojín Policie Maxim Zarecký 2004 r. byl zabit na místě, zranění utrpěl kapitán Maxim Šarapanskij, informují zdroje z ukrajinských, bezpečnostních složek.

Útočníci z místa činu utekli. Již bylo zjištěno, že palbu na policisty zahájili otec a syn Valerij a Vitalij Vasilake (1972 r.a 1998 R.), oba sloužili u 28. brigády VSU.
 
 
------------------------------------------------------------------------------
 
USA mohou Ukrajině dodat munici již během jednoho týdne -  WP

20.04.2024 - 10:41

Americký Pentagon vytvořil nový, rozsáhlý balíček pomoci Ukrajině, který je již "připraven k odeslání", uvádí Washington Post s odvoláním na americké úředníky.

Zbraně budou Kyjevu zaslány, pokud Kongres schválí připravený, finanční balíček, píše WP.

Návrh zákona o pomoci Ukrajině ve výši 60,8 miliardy dolarů prošel procedurálním hlasováním ve Sněmovně reprezentantů, stejně jako jednotlivé projekty na podporu Izraele a Tchaj-wanu a zpřísnění sankcí proti Rusku, Číně a Íránu.

20. dubna se bude ve Sněmovně reprezentantů konat hlasování o návrzích, v případě jeho schválení budou dokumenty předloženy k posouzení Senátu a poté k podpisu prezidentu Joe Bidenovi.

Podle zdrojů listu, bude po schválení "trvat méně než týden", než část zbraní z nového balíku dorazí na Ukrajinu.

Píše o tom i Politico s tím, že americké zbraně jsou uloženy v evropských skladech a mohly by se na Ukrajinu dostat "během několika dnů".

Zatím není známo, jak velká je nová dávka pomoci. Jak píše WP, je téměř jisté, že bude obsahovat 155 mm dělostřelecké granáty. Pentagon rovněž může Ukrajině poskytnout  prostředky protivzdušné obrany a munici k tomu určenou. Kompletace tohoto "balíčku" byla připravena již dlouho před nadcházejícím hlasováním o pomoci Kyjevu.

Politico upozorňuje, že v případě schválení, se bude , od prosince loňského roku, jednat již o druhý, pomocný balík pro Ukrajinu. První tranše v roce 2024, byla oznámena v březnu a jednalo se o 300 milionů dolarů. Potíže s poskytováním podpory byly způsobeny neshodami v Kongresu ohledně příslušného zákona, kongresmani se nemohli dohodnout od podzimu 2023.

Mluvčí Pentagonu generálmajor Patrick Ryder toto odmítl komentovat.

Spojené státy, od roku 2022, poskytly Ukrajině vojenskou pomoc ve výši téměř 45 miliard dollarů. V posledních měsících, jak tvrdí americká armáda, způsobilo ukrajinské armádě zpoždění dodávek závažné problémy na bojišti. O "pochmurných" důsledcích ukončení podpory hovořil i Biden.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 18. dubna prohlásil, že" ruská armáda cítí svou sílu téměř ve všem, co se týká ozbrojených složek "a díky svým výhodám v dělostřelectvu, technice a schopnostem působit ve vzdušném prostoru" tlačí " ukrajinské jednotky k postupnému, frontovému ústupu.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře