Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Interview Putina francouzským médiím 3.6.2014

Před návštěvou Francie, poskytl prezident Ruské federace Vladimir Putin rozhovor pro rádio Evropa 1 a televizní kanál TF1. Rozhovor se uskutečnil 3. června 2014 v Soči.

 

Odkaz na video rozhovoru s anglickým překladem ZDE: http://rt.com/news/163676-putin-ukraine-french-us/

 
  • interview-putina-francouzskym-mediim-3-6-2014

OTÁZKA 01.: Dobrý večer, pane prezidente. Dobrý večer, pane prezidente Putine. Velice vám děkujeme za souhlas s poskytnutím tohoto exkluzivního rozhovoru pro Radio Evropy 1 a TF1 televizní kanál ve vaší rezidenci v Soči. Ve čtvrtek večer se setkáte s prezidentem Francoisem Hollandem v Elysejském paláci a další den navštívíte Vzpomínkový D – Day u příležitosti sedmdesátého výročí vylodění spojenců v Normandii. Bude to Vaše první cesta na pláže Normandie a budete první ruský prezident, který se zúčastnil tohoto obřadu. Co si jako ruský občan myslíte o pozvání na tuto výjimečnou událost?

Vladimir Putin: Bude to důležitá připomínka pro Evropu a zbytek světa. Vzdáme hold těm, kteří zabránili nacismu v zotročení Evropy a věřím, že ruská účast je významnou událostí. Jde o to, že Rusko a země protihitlerovské koalice, včetně Francie, byly spojenci v tomto boji za svobodu a moje země hrála zásadní a možná i rozhodující roli v porážce nacismu. Ale nikdy nezapomeneme na francouzské odbojáře a francouzské vojáky, kteří bojovali bok po boku s námi na sovětsko – německé frontě, která je také nazývána Východní frontou. Jsem přesvědčen, že by nám to nejen mělo připomenout naší historii, ale také podpořit naše vztahy nyní i v budoucnosti.

OTÁZKA 02.: Samozřejmě, Vy a Rusko zaujmete své právoplatné místo na plážích v Normandii. Žil jste v Sovětském svazu do své čtyřicítky, viděl jste jeho kolaps a nyní aktivně přispíváte k ruskému oživení. Co byste si přál, aby se stalo teď? Jaké jsou vaše cíle? Je strategie Ruska cestou dialogu, nebo rozšiřování a dobytí?

Vladimir Putin: Politika rozpínavosti a dobývání nemá v moderním světě žádnou budoucnost. Jsme přesvědčeni, že Rusko může a mělo by být partnerem tradičních spojenců, v širším slova smyslu, nyní i v budoucnu.
To je to, co chceme a to je to, na čem budeme pracovat v budoucnu. Nevidíme žádný jiný způsob, jak rozvíjet vztahy s našimi sousedy a ve všech ostatních zemích.

OTÁZKA 03.: Chcete hájit ruský národ, nebo dosáhnout toho, aby se stal symbolem ruského nacionalismu a ruské říše? Pamatujeme si, co jste řekl o rozpuštění Sovětského svazu. Říkal jste, že to byla nejhorší geopolitická katastrofa 20. století. Také jste řekl, že ti, kteří nelitují rozpadu Sovětského svazu nemají srdce a ti, kteří jej chtějí obnovit nemají rozum. Vy rozum máte. Co navrhujete, ruský nacionalismus, nebo obnovení ruského impéria ve svých předchozích hranicích?

Vladimir Putin: Nebudeme podporovat ruský nacionalismus a nemáme v úmyslu oživit ruskou Říši. Co jsem měl na mysli, když jsem říkal, že kolaps Sovětského svazu byla jedna z největších humanitárních – ze všech humanitárních katastrof – 20. století? Myslel jsem, že všichni občané Sovětského svazu žili ve svazku bez ohledu na jejich etnický původ a po jeho zhroucení se asi 25 miliónů Rusů stalo náhle cizími státními příslušníky. Byla to obrovská humanitární katastrofa. Ne politická, nebo ideologická katastrofa, ale čistě humanitární otřes. Rodiny byly rozděleny, lidé přišli o práci a prostředky k obživě a neměli žádné prostředky, jak komunikovat s ostatními normálně. To byl problém.

OTÁZKA 04.: A co budoucnost?
Chcete obnovit říši v bývalých hranicích nebo chcete pokračovat v rozvoji své země v rámci svých vlastních hranic?

Vladimir Putin: Chceme rozvíjet naši zemi v rámci našich vlastních hranic, samozřejmě. Ale – a to je velmi důležité – stejně jako jiné země v jiných částech světa, chceme využívat moderní politiky ke zlepšení našich konkurenčních výhod, včetně hospodářské integrace. To je to, co děláme v post- sovětském prostoru v rámci celní unie a nyní také v rámci Euroasijské unie.

OTÁZKA 05.: Pane Putine, nyní se mluví o tom, proč je sousední země Ukrajina, trhána na kusy válkou. Neexistuje pro to žádné jiné slovo. Nyní Pro-ruské síly chtějí prolomit hranice Ukrajiny. Kdo je může zastavit a jaká je v tom vaše politika?

Vladimir Putin: Já bych je nenazýval Pro-ruskými, nebo Pro-ukrajinskými. Jsou to lidé, kteří mají určitá práva, politická, humanitární práva a musí mít možnost vykonávat tato práva.
Například na Ukrajině guvernéři jsou stále jmenováni Kyjevem. Po protiústavním puči v Kyjevě v únoru loňského roku, první věc, kterou se nové orgány snažily udělat, bylo zbavit etnické menšiny práva používat svůj rodný jazyk. To vyvolalo velký zájem mezi lidmi, kteří žijí na východní Ukrajině.

OTÁZKA 06.: Vy jste to tak nechtěl nechat, ale řekl byste, že jsme na pokraji další studené války?

Vladimir Putin: Doufám, že nejsme na pokraji nějaké verze války. Za druhé trvám na tom, že lidé, ať žijí kdekoli, mají svá práva a musí být schopni bojovat za ně. To je oč tu jde.

OTÁZKA 07.: Je nějaké nebezpečí války? Nyní, když vidíme tanky na cestě z Kyjeva, mnozí lidé ve Francii se na tuto otázku ptají. Byl jste v pokušení poslat vojáky na východní Ukrajinu?

Vladimir Putin: Toto je rozhovor, což předpokládá krátké otázky a krátké odpovědi. Ale pokud máte trpělivost a dáte mi chvilku, povím vám, jak věc vidíme. Zde je náš postoj. Co se tam vlastně stalo? Konflikt na Ukrajině vznikl proto, že bývalý ukrajinský prezident odmítl podepsat dohodu o přidružení s EU. Rusko mělo určitý postoj k této otázce. Věřili jsme, že bylo opravdu nerozumné podepsat tuto dohodu, protože by to mělo vážné dopady na ekonomiku, včetně ruské ekonomiky. S Ukrajinou máme 390 hospodářských dohod, Ukrajina je členem zóny volného obchodu v rámci SNS. A my bychom nebyli schopni pokračovat v tomto ekonomickém vztahy s Ukrajinou, jako členem zóny volného obchodu. Diskutovali jsme to s našimi evropskými partnery. Namísto pokračování debaty o legitimních a diplomatických prostředcích, naši evropští přátelé a naši přátelé ze Spojených států podpořili protiústavní ozbrojený puč. To je to, co se stalo. My nezpůsobili tuto krizi. Byli jsme proti tomuto dění, ale po protiústavním puči, přiznejme si to, po tom všem …

OTÁZKA 08.: Ale teď vidíme tolik napětí v politice. I přes to, budete v Normandii mluvit o míru, zatímco Barack Obama stále naléhá na Evropu, aby více zbrojila.

Vladimir Putin: Musíme vždy hovořit o míru, ale měli bychom pochopit příčiny a podstatu krize. Jde o to, že nikdo by se neměl dostat k moci prostřednictvím ozbrojeného boje, protiústavním převratem a to platí zejména v post-sovětském prostoru, kde státní instituce nejsou plně vyzrálé. Když už se to stalo, někteří lidé přijali tento režim velmi rádi, zatímco ostatní lidé, řekněme na východě a jihu Ukrajinu, to prostě nebudou akceptovat. A proto je velmi důležité mluvit s těmito lidmi, kteří nepřijali tuto změnu silou, namísto posílání tanků, jak jste sám řekl, místo toho, aby stříleli raketami na civilisty ze vzduchu a bombardovali nevojenské cíle.

OTÁZKA 09.: Ale, pane prezidente, Spojené státy a Bílý dům tvrdí, že mají důkazy o tom, že Rusko zasáhlo do konfliktu, poslalo svá vojska a dodávalo zbraně. Tvrdí, že mají důkazy. Věříte tomu?

Vladimir Putin: Důkazy? Tak proč je neukážou? Celý svět si pamatuje ministra zahraničí USA předvádějícího důkazy o iráckých zbraních hromadného ničení, mával nějakou zkumavkou s pracím práškem v Radě bezpečnosti OSN. Nakonec američtí vojáci vtrhli do Iráku, Saddám Husajn byl oběšen a později se ukázalo, že v Iráku nikdy žádné zbraně hromadného ničení nebyly. Víte, jedna věc je říkat věci a další je skutečně je prokázat. Říkám vám znovu, žádné ruské jednotky …

OTÁZKA 10.: Říkáte, že USA lžou ?

Vladimir Putin: Na Ukrajině nejsou žádné ozbrojené síly, nejsou tam žádní ruští ” instruktoři “. A žádné jednotky tam nikdy nebyly.

OTÁZKA 11.: Takže si nepřejete, aby byla anektována Ukrajina a nikdy se nebudete snažit, aby se tam destabilizovala situace?

Vladimir Putin: Nikdy jsme to nedělali. Ukrajinská vláda si nyní musí sednout a popovídat si s jejich vlastními lidmi, namísto použití zbraní, tanků, letadel a vrtulníků. Musí začít proces vyjednávání.

OTÁZKA 12.: Nový ukrajinský prezident byl zvolen 25. května prostřednictvím demokratického hlasování. Uznáte pana Porošenka jako legitimního prezidenta?

Vladimir Putin: Již jsem vám to řekl, a řeknu to ještě jednou. Budeme respektovat volbu ukrajinského lidu a budeme spolupracovat s ukrajinskými orgány.

OTÁZKA 13.: Jinými slovy, pokud se s ním setkáte 6. června na plážích v Normandii a pokud prezident Hollande napomůže, aby se takové setkání uskutečnilo, podáte si s ním ruku? Budete s ním mluvit?

Vladimir Putin: Víte, nemám v úmyslu se vyhýbat komukoliv. Prezident Hollande mě laskavě pozval jako zástupce Ruska, abych se zúčastnili této oslavy a to i přesto, že události, které si budeme připomínat byly tragické. Rád jsem přijmul jeho pozvání a jsem za ně prezidentovi vděčný. Budou tam další hosté a nebudu se vyhýbat komukoliv z nich. Budu mluvit se všemi.

OTÁZKA 14.: Ale setkáte se s Porošenkem? Říkal jste, že spolupracovat s ním budete pod podmínkou, že nepodlehne zcela americkému vlivu.

Vladimir Putin: Neřekl jsem, že by neměl podléhat americkému vlivu. Je na něm, aby akceptoval vliv podle svého uvážení. Ukrajinci hlasovali pro něj a on má mandát svobodně rozvíjet svoji politiku. Pokud se rozhodne přijmout něčí silný vliv, je to jeho věc. Ale já jsem nic takového neřekl …

OTÁZKA 15.: Uznáváte ukrajinskou suverenitu a její neutrální postoj s ohledem na vztahy mezi Ruskem a Západem?

Vladimir Putin: Ano, jsme si vědomi její svrchovanosti. Nejen to, rádi bychom Ukrajinu viděli jednat jako suverénní stát. Spojení v jakémkoliv vojenském bloku, nebo jakékoliv jiné integraci představuje částečnou ztrátu suverenity. Ale pokud se stát rozhodne pro a chce, aby postoupil část své svrchovanosti, je to na něm, aby tak učinil. Co se týče Ukrajiny a vojenských bloků, to je to, co nás trápí, protože pokud se Ukrajina připojí, řekněme k NATO, infrastruktura NATO se přiblíží přímo k ruské hranici a to nás nemůže nechat lhostejnými.

OTÁZKA 16.: Pane prezidente, ruská vojska anektovala Krym. Vrátíte jej někdy zpět?

Vladimir Putin: Je klamem, že ruská vojska anektovala Krym. Ruští vojáci nedělali nic takového. Upřímně …

OTÁZKA 17.: Ale Krym byl na mapě Ruska jeho součástí, tento druh map jsme používali ve škole. Je to součást Ruska nyní. Co to tedy bylo, anexe nebo sjednocení? Které slovo bychom měli používat?

Vladimir Putin: Pokud mne necháte domluvit, myslím, že poznáte, co mám na mysli .
Ruští vojáci byli na Krymu v rámci mezinárodní dohody o rozmístění ruské vojenské základny. Je pravda, že ruští vojáci pomohli občanům Krymu uspořádat referendum o své, za a nezávislosti a za b o touze připojit se k Ruské federaci. Nikdo nemůže zabránit těmto lidem vykonávat právo, které je stanoveno v článku 1 Charty OSN, právo národů na sebeurčení.

OTÁZKA 18.: Jinými slovy, nebudete vracet Krym Ukrajině? Krym je Rusko, je to tak, že?

Vladimir Putin: V souladu s vyjádřením vůle lidí, kteří tam žijí, Krym je součástí Ruské federace a jejím dílčím subjektem.
Chci, aby všichni pochopili jasně. Provedli jsme výhradně diplomatický a mírový dialog, chci to zdůraznit našim partnerům v Evropě a ve Spojených státech. V reakci na naše pokusy vést takový dialog a vyjednat přijatelné řešení, oni podpořili anti- ústavní státní převrat na Ukrajině, po které jsme si nemohli být jisti, zda by se Ukrajina nestala součástí Severoatlantického vojenského bloku. Za této situaci jsme nemohli dovolit, aby historická část ruského území s převážně etnicky ruskou populací byla začleněna do mezinárodní vojenské aliance a to zejména proto, že obyvatelé Krymu chtěli být součástí Ruska. Je mi líto, ale my jsme nemohli jednat jinak.

OTÁZKA 19.: Francois Hollande vás pozval do Francie, do Paříže a Normandie. Velmi dobře se s ním znáte. Můžete posunout vaše vztahy kupředu a můžete popsat své vzájemné vztahy, jako důvěrné ?

Vladimir Putin: Ano, myslím, že ano.

OTÁZKA 20.: Myslíte si, že ano, a jste si jist?

Vladimir Putin: Vždy jsem si to myslel. Nevidím žádný důvod uvažovat jinak. Máme velmi dobré mezistátní vztahy, ale musíme ještě hodně udělat pro podporu našich ekonomických vazeb.
Ale naše osobní vztahy byly vždy založené na důvěře, která pomáhá v práci stejně tak. Doufám, že to tak zůstane i nadále.

OTÁZKA 21.: Mluvíte o důvěře založené na vztazích, jak ve vojenství, tak ekonomice. Zaplatili jste více než miliardu euro za dvě lodě třídy Mistral, což jsou výsadkové útočné lodě a představitelé ruského námořnictva přijedou během několika dní na návštěvu Saint – Nazaire. Už dostali pokyn odjet do Francie?

Vladimir Putin: Věřím, že žijeme v civilizovaném světě a všichni budeme i nadále plnit své povinnosti a smluvní závazky. Slyšel jsem hodně mluvit o těchto lodích a někteří lidé se domnívají, že Rusko by je nemělo dostat. Víte, tady v Rusku bylo hodně opozice vůči této smlouvě. Francie je oprávněna rozhodnout se proti prodeji těchto lodí, ale v tom případě bychom měli dostat peníze (zaplacené předem jako zálohu) zpět. To by znamenalo, že naše země nebudou mít příležitost k rozvoji vztahů v oblasti obrany. My jsme připraveni rozšířit naši spolupráci a dokonce zadat nové zakázky, pokud naši francouzští partneři budou mít zájem.

OTÁZKA 22.: Navzdory vnějšímu tlaku, jste požádal Francii, aby tyto lodě dodala a pokud to Francie udělá, můžete zadat další stejné objednávky, je tomu tak?

Vladimir Putin: Očekáváme, že naši francouzští partneři splní své smluvní závazky a pokud vše půjde tak, jak jsme se dohodli, nevylučujeme možnost dalších zakázek a ne nutně ve stavbě vojenských námořních lodí. Ty zakázky se mohou týkat stejně tak jiných sektorů. Celkově se naše vztahy v této oblasti vyvíjejí dobře a my bychom chtěli pokračovat v jejich posilování, v letectví, stavbě lodí a jiných odvětvích. Máme úspěšné zkušenosti spolupráce v oblasti průzkumu vesmíru, ve vesmírném středisku v Guyaně v Kourou.

OTÁZKA 23.: Myslíte si, že Francie je suverénní a nezávislý stát, jehož názor je respektován? Co si myslíte o Německu? Když jednáte s Angelou Merkelovou, oba mluvíte rusky i německy, zatímco François Hollande nemluví rusky a Vy nemluvíte francouzsky. Máte nějaký společný komunikační jazyk?

Vladimir Putin: To, že nemluvím francouzsky a pan Hollande nemluví rusky, není pro nás překážkou. To nebrání tomu, abychom mluvili společnou řečí a rozuměli si navzájem dobře i přes tlumočníka.
Když už mluvíme o úrovni suverenity, řeknu to znovu. Kterákoliv země, která se stane členem vojenské aliance, předá část své suverenity nadnárodnímu orgánu. Pro Rusko by to bylo nepřijatelné. Co se týče ostatních zemí, musí si rozhodnout o takové věci samé. V tomto ohledu myslím na gaullistickou tradici a generála Charlese de Gaulla, který chránil francouzskou svrchovanost. Myslím, že si to zaslouží respekt. A je tu další příklad, François Mitterrand, který hovořil o evropské konfederaci s Ruskem, jako jeho členem. Myslím, že tato možnost stále existuje, a vrátíme se k ní někdy v budoucnu.

OTÁZKA 24.: Moje další otázka se týká Spojených států. Setkáte se s Barackem Obamou během několika dní, budete sedět pár metrů od něj. Ale on se nezdá být ochoten s vámi mluvit. Co to bude za setkání a jak se budou vyvíjet vztahy mezi nejbohatší zemí a největší zemí světa? Jak se můžete vyhnout mluvit spolu navzájem, když je tu skutečná potřeba, když válka není příliš vzdálená?

Vladimir Putin: Ale, Vy přeháníte, když mluvíte o válce, která není příliš vzdálená. Zdá se, že se cítíte agresivně. Ať už vám vnukl tuto myšlenku kdokoliv, proč se nás snažíte vystrašit? Pokud jde o …

OTÁZKA 25.: Protože Ukrajina je kousek od Ruska.

Vladimir Putin: No a co to znamená?

OTÁZKA 26.: A to je místo, kde se odehrává válka. Když jste zmínil válku, řekl jste, že to není daleko.

Vladimir Putin: Tam je podle kyjevské vlády prováděna trestná operace proti vlastním občanům země. To není válka mezi státy, to je něco úplně jiného. Pokud jde o …

OTÁZKA 27.: Myslíte si, že by měla být okamžitě zastavena?

Vladimir Putin: Myslím, že pan Porošenko, který nemá dosud na rukou krev, má jedinečnou šanci nyní zastavit tuto trestnou operaci a zahájit dialog s lidmi z jihovýchodní Ukrajiny.
Co se týče mých vztahů s Barackem Obamou, nemám žádný důvod se domnívat, že není ochoten mluvit s prezidentem Ruska. Ale nakonec, je to jeho volba. Jsem vždy připraven k dialogu a myslím, že dialog je nejlepší způsob, jak překlenout případné nedorozumění. Byli jsme v kontaktu. Až do teď jsme mluvili pravidelně telefonicky.

OTÁZKA 28.: Rusko a Spojené státy mají vzájemné problémy. Jsou to problémy mezi dvěma mocnostmi, nebo mezi dvěma lidmi, Barackem Obamou a Vladimirem Putinem?

Vladimir Putin: Problémy mezi státy existují vždy a to zejména mezi velkými zeměmi jakými jsou Rusko a Spojené státy. Mezi námi byly vždy nějaké problémy, ale nemyslím si, že bychom měli jít do extrémů. V každém případě by to neměla být naše volba. Já jsem vždy ochoten mluvit s některým z mých partnerů. Včetně prezidenta Obamy.

OTÁZKA 29.: Takže jste ochoten mluvit a litovat toho, co se stalo? Ale nemyslíte si, že Spojené státy se snaží obklíčit Rusko, aby vás oslabily, jako mocnost a možná izolovaly před světem? Chováte se velmi diplomaticky, ale znáte fakta.

Vladimir Putin: Fakta? Řekl jste to sám, Rusko je největší zemí světa. Bylo by velmi obtížné ji obklíčit a svět se mění tak rychle, že by to v podstatě bylo nemožné a to i teoreticky.
Samozřejmě, vidíme pokusy Spojených států, jak tlačí na své spojence tím, že používají jejich zřejmé vedoucí postavení v západním společenství, s cílem ovlivnit politiku Ruska.
Ruská politika je založena výhradně na svých národních zájmech. Samozřejmě, že bereme názory našich partnerů v úvahu, ale my se řídíme především zájmy ruského lidu.

OTÁZKA 30.: Pane prezidente, bude velmi vhodné, pokud se setkáte s panem Obamou 6. června. Možná, by bylo horší, kdybyste se sešli s Hillary Clintonovou. Jen před pár dny řekla, že to, co dělá Rusko ve východní Evropě, připomíná to, co Hitler dělal v roce 1930.

Vladimir Putin: Je lepší se dohadovat se ženami. Ale paní Clintonová nebyla nikdy ve svých prohlášeních příliš elegantní. Přesto jsme se vždy později setkali a vedli srdečné rozhovory na různých mezinárodních akcích. Myslím, že i v tomto případě bychom mohli dosáhnout dohody. Když lidé posunují hranice příliš daleko, není to proto, že jsou silní, ale proto, že jsou slabí. Ale možná slabost není nejhorší vlastnost ženy.

OTÁZKA 31.: Samozřejmě, ženy musí být respektovány a já jsem si jist, že je respektujete. Myslíte si, že zašla příliš daleko? Je v tom jejím vyjádření hodně výsměchu a karikování pro média – včetně těch, která zobrazují vás. Jaká byla vaše první reakce? Byl jste nazlobený? Chtěl jste, aby vzala zpět, co řekla, nebo jste to vzal s úsměvem? Nikdy jsme Vás neviděli se smát.

Vladimir Putin: Jednou, až bude čas, se zasmějeme spolu nějakému dobrému vtipu. Ale když slyším takové extrémní prohlášení, pro mne to znamená pouze to, že ti, kteří je vyslovují, nemají žádné platné argumenty. Když už mluvíme o americké politice, je jasné, že Spojené státy sledují nejvíce agresivní a nejtvrdší politiku hájení svých vlastních zájmů, alespoň takto to sami američtí vůdci vidí a dělají to trvale .
V podstatě neexistují žádné ruské jednotky v zahraničí, zatímco američtí vojáci jsou všude. K dispozici mají americké vojenské základny všude po celém světě a jsou vždy zapojeny do osudů jiných zemí i když jsou tisíce kilometrů daleko od amerických hranic. Tak to je ironické, že naši američtí partneři nás obviňují z porušování některých z těchto pravidel.

OTÁZKA 32.: Ale udělali jste některá rozhodnutí ohledně svého rozpočtu na obranu. Udělal jste nyní Vy, jako prezident nějaká zvláštní rozhodnutí týkající se bezpečnosti a obrany, protože všeobecně je světová situace více riziková?

Vladimir Putin: Pokud jde o výdaje na obranu. Rád bych řekl, jako příklad, protože pouze analytici vědí, že rozpočet obrany Spojených států, o kterém jsme mluvili včera, je větší než součet vojenských rozpočtů všech zemí světa. Takže, kdo tu sleduje agresivní politiku ?
Pokud jde o náš obranný rozpočet, ten se zvýšil v řádu procent HDP. Hodláme přezbrojit naši armádu a námořnictvo na základě moderních, pokročilých technologiích, které snižují množství a zlepšují kvalitu. Realizujeme program přezbrojení, ale ten nebyl přijat včera, nebo v reakci na ukrajinskou krizi. To byla naše dlouhodobá politika, ve které budeme pokračovat.

OTÁZKA 33.: Pane prezidente, syrský vůdce Bašár Assad byl znovu zvolen prezidentem bez větší námahy. Máte na něj vliv? Můžete ho vyzvat, aby přikázal své armádě, aby zastavila zvěrstva a přestala bojovat se svými vlastními občany?

Vladimir Putin: V Sýrii jsou vinny z krutostí všechny strany, ale především extremistické organizace, kterým se v Sýrii daří. Máme především obavy …

OTÁZKA 34.: Náboženské, islámské …

Vladimir Putin: … ty organizace, které jsou přímo spojené s Al -Káidou. Je jich tam takových hodně, což se nikdo nesnaží popírat. Je to obecný fakt. My máme obavy, aby se nevhodnými akcemi nezvrhla situace v Sýrii do dalšího Afghánistánu, z hlediska teroristické hrozby zcela nekontrolovatelnou zemi, včetně hrozby evropským zemím. Všichni teroristé, kteří tam nyní působí, by se nakonec přesunuli do jiných zemí, včetně Evropy.

OTÁZKA 35.: Ne zcela chápeme proč Vy, Vladimir Putin muž, který chce modernizovat Rusko, podporuje člověka, který zabíjí své vlastní lidi, který je pokryt jejich krví. Jak je to možné?

Vladimir Putin: Vysvětlím Vám to velmi jednoduše a jasně a já doufám, že většina Francouzů, kteří sledují a poslouchají tento rozhovor, mi budou rozumět. Velmi se obáváme, že Sýrie se rozpadne jako Súdán. Velmi se obáváme, aby Sýrie nenásledovala Irák, nebo Afghánistán. To je důvod, proč jsme chtěli, aby zákonná vláda zůstala u moci v Sýrii. Rusko je schopné spolupracovat se Sýrií a s našimi partnery v Evropě a ve Spojených státech, na zvážení možných způsobů změny syrské společnosti, modernizaci režimu a učinit ji více životaschopnou a humánní.

OTÁZKA 36.: Chtěl bych se vás zeptat na vaší zemi, Rusko. Jak byste popsal současný politický režim v Rusku? Někteří jej popisují jako demokracii, zatímco jiní argumentují, že Rusko je tak obrovské, že je zde třeba železné ruky. Jak by Vladimir Putin definoval Putinův režim?

Vladimir Putin: Náš současný režim není propojen na žádnou konkrétní osobu, včetně úřadujícího prezidenta republiky. Máme společné demokratické státní instituce, které odrážejí potřeby Ruska. Jaké jsou? Drtivá většina ruských občanů má tendenci spoléhat se na své tradice, svou historii a mohu-li to tak říci, na jejich tradiční hodnoty. Vidím to jako základ a faktor stability ruského státu, ale nic z toho není spojeno s prezidentem jako jednotlivcem. Kromě toho je třeba připomenout, že jsme teprve nedávno začali se zaváděním standardních demokratických institucí. Jsou stále v procesu vývoje.

OTÁZKA 37.: Může člověk být v Rusku v opozici vůči státu bez obav z postihu, aniž by byl potrestán ?

Vladimir Putin: Máme mnoho opozičních stran a v poslední době jsme liberalizovali postup pro registraci politických stran. Máme desítky stran, které se účastní obecních a regionálních voleb.

OTÁZKA 38.: Je ale možné být osobním oponentem Vladimira Putina, aniž bych vystavil sám sebe v nebezpečí?

Vladimir Putin: Pokud byste poslouchali některé z našich rozhlasových stanic a sledovali některé televizní pořady, ujišťuji vás, že je nepravděpodobné, že něco podobně opozičního najdete ve Francii.

OTÁZKA 39.: Zde se vždy střídaly období přísného řádu a autoritářské moci. Ale ve věku internetu, je vůbec možné omezovat svobodu?

Vladimir Putin: To je samozřejmě nemožné a my internet neomezujeme. Máme jisté … Víte , co děláme, občas se někdo snaží dělat něco, co jde proti demokratickým principům , včetně internetu. Existují nějaká omezení v Rusku? Nevěřím, že tak, jak to myslíte vy. Někteří z našich soupeřů říkají, že existují nepřijatelná omezení. Jaký že druh omezení u nás je? Například jsme zakázali propagaci sebevražd, drog a pedofilie. To jsou naše omezení. Co je na tom špatného?

OTÁZKA 40.: A homosexualita. To není pedofilie, to je jiný příběh.

Vladimir Putin: To není pravda, my jsme nezakázali homosexualitu. Zakázali jsme propagaci homosexuality mezi nezletilými. Vidíte, to jsou dvě různé věci. Ve Spojených státech, protože jsme o tom mluvili, homosexualita je nezákonná v některých státech. My u ní nezavádíme trestní odpovědnost jakéhokoliv druhu. Zakázali jsme jen podporu homosexuality mezi nezletilými. Je to naše právo chránit naše děti a my to děláme.

OTÁZKA 41.: Chtěli bychom mluvit o konci Vašeho funkčního období v roce 2018. Chtěli bychom mluvit o pracovních táborech. Takové věci překvapivě najdeme i na Západě. Například Pussy Riot byly odsouzeny k trestu v pracovních táborech a to nejsou obyčejná vězení. Zavřete ty tábory na konci svého funkčního období?

Vladimir Putin: To nejsou tábory. Jedná se o místa, kde svoboda chovanců je omezená, ale mohou žít víceméně normální život. Nejedná se o věznice, kde jsou lidé, kteří nesmějí pracovat.
Věznice, kde lidé nemohou ani pracovat je nejhorší trest, na jaký si vzpomenete. A nemyslím si, že bychom měli dát všechny odsouzené do těchto zařízení, kde jsou lidé zcela zbaveni svobody. Myslím, že to je mnohem horší, než to, co popisujete.

OTÁZKA 42.: Kdo Vás přesvědčil o Vašem speciálním poslání pro Rusko?

Vladimir Putin: Proč si myslíte, že věřím, že jsem nositel zvláštního poslání? Mám důvěru svých voličů. Více než 63 % ruských občanů hlasovalo pro mne. Věřím, že mám celonárodní mandát provádět domácí a zahraniční politiku a budu plnit své povinnosti v rámci tohoto mandátu.

OTÁZKA 43.: Máte nějaký vzor v ruské historii? Jsou Vašimi vzory sovětští, nebo ruští politici?

Vladimir Putin: Mám velkou lásku a úctu k ruské historii a kultuře. Ale svět se mění a Rusko také. Rusko je součástí moderního světa, ne světa minulosti, ale moderního světa. A věřím, že Rusko má ještě větší budoucnost než některé jiné země, které se nedokáží postarat o své mladé lidi, novou generaci, jejich děti a věří, že stačí nechat věci běžet samospádem.

OTÁZKA 44.: A poslední otázka, pane prezidente. V roce 2013 Vás vyhodnotil Forbes jako nejmocnější osobou na světě. Byl jste polichocen tímto titulem?

Vladimir Putin: Víte, že jsem dospělý a vím, co znamená moc v moderním světě. V moderním světě je výkon moci definován zejména takovými faktory, jakými jsou hospodářství, obrana a kulturního vliv. Domnívám se, že z hlediska obrany je Rusko bezesporu jedním z vůdců, protože jsme jaderná mocnost a naše jaderné zbraně jsou snad nejlepší na světě.
S ohledem na kulturní vliv, jsme hrdí na ruskou kulturu, literaturu, umění a tak dále.
Pokud jde o ekonomiku, jsme si vědomi toho, že máme před sebou ještě hodně práce, než se dostaneme na vrchol. I když v poslední době jsme učinili významné kroky vpřed a nyní jsme pátou největší ekonomikou na světě. Je to úspěch, ale můžeme udělat více.

OTÁZKA 45.: Nevíme ještě, jak bude éra Vladimira Putina jednou dějinami hodnocena. Co byste si přál, aby bylo o ní zaznamenáno? A chtěl byste být viděn jako demokrat nebo autoritářský vůdce?

Vladimir Putin: Chtěl bych být vzpomínán jako člověk, který udělal vše, co bylo v jeho silách, pro štěstí a prosperitu své země a jejího lidu.


Převzato:http://lacogroessling.wordpress.com/2014/06/05/prezident-vladimir-putin-poskytl-pred-navstevou-francie-rozhovor-radiu-frekvence-1-atelevizi-tf1/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře