Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Za koho mluví Barták?

  • martin-bartak
Vážený pane ministře Bartáku,

Dovoluji si v této interpelaci převzít téměř doslova myšlenky, které nedávno představil místopředseda Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky a stínový ministr zahraničí ČSSD, pan Lubomír Zaorálek na svém blogu. Totiž, že poslední kroky prezidenta Spojených států amerických představují více než jen smlouvu mezi USA a Ruskem o redukci nukleárních zbraní. Prezident Obama nabízí dialog o jaderném odzbrojování, o snižování hrozby zneužití jaderných zbraní, o vytváření pravidel pro bezpečnější svět. Jeho výzva je ale obecnější, je to zároveň výzva ke společnému spravování světa na základě dohodnutých pravidel a principů posilujících vzájemnou důvěru. Nejde jen o to, jak na tuto iniciativu zareaguje Rusko. Rozhodně oslovuje také nás, spojence v EU a NATO.

Jak můžeme reagovat my v Evropě? Odzbrojovací pozice USA dnes zřetelně prosazuje snížení významu jaderných zbraní. V krátkodobé perspektivě se zdá, že hlavní oblastí, kde může Evropa přispět k tomuto úsilí, je souhlas se stažením taktických nukleárních zbraní, které mají USA rozmístěny v Evropě z období studené války. Američané dávají jasně najevo, že by stáli o to, aby se především na půdě NATO vedla v této věci vážná debata. Řada států Evropy přivítala podepsání dohody START, některé už i konstatovaly, že je nyní čas na omezení střel krátkého doletu v Evropě. Naposledy ministři zahraničí Norska a Polska konstatovali, že NATO by mělo taktické jaderné arzenály zahrnout mezi odzbrojovací témata.

Je zřejmé, že NATO by nemělo užitek z žádného jednostranného kroku, proto se vyzývá k reciprocitě a společně dojednaným opatřením. Nikdo nemá zájem na tom, aby se NATO kvůli těmto otázkám začalo štěpit a začal se kvůli nim vést politický zápas. Ani v ČR bychom neměli k těmto otázkám dávat ostrá politická prohlášení a zahajovat politický boj podle vzoru „radarová základna USA v České republice - ano či ne".

Proto pane ministře obrany ČR, lze Vaše vystoupení v USA považovat za nanejvýš nešťastné, protože dříve než celá debat začala, vyhlašujete oficiálně za ČR, že "naše pozice je neměnná a jsme proti stahování jaderných sil USA z Evropy".

Tím spíše, že se jako ministr úřednické vlády několik týdnů před volbami, po spekulacích o vysílání dalších vojáků do Afghánistánu nyní vyjadřujete k zásadní otázce, která se týká strategické pozice naší země v budoucí debatě. O této otázce dosud nejednala Poslanecká sněmovna ani její výbory. My poslanci a poslankyně jsme s touto Vaší soukromou pozicí ani nebyli dosud seznámeni. Vaše prohlášení je evidentně v rozporu s pozicí našich nejbližších sousedů. Vzpomeňme třeba programové prohlášení německé vlády nebo aktuální stanovisko polského ministra zahraničí. Proto Vás žádám, abyste své výroky podrobně vysvětlil.

Slovy kolegy poslance pana Zaorálka Vás navíc pane ministře ve vší úctě vyzývám, abyste přestal činit za ČR vyhlášení, ke kterým nemáte mandát.

 

V úctě, Olga Zubová

 

Blog Lubomíra Zaorálka:

Za koho mluví ministr Barták?

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/lubomir-zaoralek.php?itemid=9544

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře