Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Sociologický projekt „Volební kyvadlo“

V pátek 18. října 2013 byl spuštěn projekt skupiny doktorandů z Katedry sociologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze s názvem „Volební kyvadlo". Jedná se o nový interaktivní průvodce daty z předvolebních průzkumů zveřejněný na www.volebnikyvadlo.cz.

  • sociologicky-projekt-volebni-kyvadlo

„Volební kyvadlo" pracuje s poskytnutými daty výzkumných agentur PPM Factum, Median a Focus. Ukazuje model Poslanecké sněmovny ČR s potenciálním rozložením sil na základě stranických preferencí konkrétních skupin obyvatel. Stranické preference jsou zde přehledně přepočítávány na mandáty v Poslanecké sněmovně ČR. Vizualizace umožňuje uživatelsky příjemně zobrazit, jak by se rozložení mandátů změnilo, kdyby určitá socio-demografická skupina obyvatel nepřišla k volbám.

V další části vizualizace jsou obsaženy informace o předvolebních průzkumech a mýtech, které kolem nich existují. V neposlední řadě projekt přináší i unikátní rozhovory se známými sociology a politology, které budou v předvolebních dnech postupnědoplňovány. Rozhovory jsou přístupné na: ;feature=youtu.be

„Chceme, aby se uživatelé mohli podívat, jak by volby dopadly, kdyby lidé jako oni sami zůstali doma. Naším cílem je motivovat lidi k volební účasti," vysvětluje ambice projektu Jaromír Mazák, jeden z jeho autorů.

„Volební kyvadlo" se mimo jiné snaží informovat veřejnost i o pozadí předvolebních průzkumů a vysvětlit pojmy, které jsou často nesprávně chápány.

Kristýna Chábová, další členka autorského týmu, k tomu doplňuje: „Předvolebním průzkumům by prospěla vyšší informovanost médií i veřejnosti. Často slýchám, že
průzkumy jsou zfalšované. To sice nemohu vyloučit, ale lidé by určitě byli vůči průzkumům méně skeptičtí, kdyby lépe rozuměli tomu, co data představují."

Anne Illmannová, poslední z autorského tria, na závěr shrnuje: „Síla našeho projektu spočívá na třech pilířích. Jsme graficky poutaví, umožňujeme porovnat data z různých zdrojů a na jednom místě nabízíme komplexní informace včetně vysvětlení pojmů a názorů odborníků."                                 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře