Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Legalizovaná zlodějna? Návrh zákona o veřejných zakázkách se jí může stát.

Ministerstvo pro místní rozvoj předložilo vládě návrh zákona o veřejných zakázkách. Vládou tento návrh zákona prošel v pondělí 5. 10. 2015. Je velmi zajímavé předkládaný a vládou schválený materiál pročíst. Jedná se totiž o jeden ze stěžejních zákonů, který bude v Parlamentu ČR schvalován. A co se po jeho pročtení dozvíme? Například to, že návrh zákona zachovává limity pro vícepráce ve výši 30%. Podotýkám, že původní návrh byl dokonce schválit navýšení až o 50%. Ten, kdo toto předkládal, musel být hodně odvážný. Navýšení však bylo nakonec vyškrtnuto a vláda se domluvila na avizovaných 30%. Dále se třeba dozvíme, že zákon nezavádí povinně posuzovat při výběru i ostatní kritéria. Z návrhu zákona jsem nepochopil, kdo bude rozhodovat o kvalitě či nekvalitě staveb, kdo a jak bude rozhodovat o tom, jaká nabídka je nejlepší. Jako dobré se na první pohled zdá ustanovení, že je možné vyloučit dodavatele, který se v minulosti tzv. neosvědčil. Ale když se nad tím zamyslíme, tak toto na první pohled ochranářské opatření může přinést do budoucna celou řadu zásadních sporů mezi zadavateli a dodavateli, což může vést k blokování a prodlužování realizace samotných veřejných zakázek.

  • legalizovana-zlodejna-navrh-zakona-o-verejnych-zakazkach-se-ji-muze-stat

 

Jestli bude zákon přijat ve stávající podobě, budeme dle mého názoru svědky rozkrádání našeho státu, a to v přímém přenosu. Rozkrádání legalizované zákonem. Kdyby totiž stát prostřednictvím tohoto zákona vystupoval jako řádný hospodář, tlačil by na zhotovení kvalitní dokumentace staveb a stanovil by limit pro vícepráce na úrovni cca 10 či max. 15%. Příkladů, že takto stavět lze, je celá řada. Ale otázkou je, zda některé lobbistické tlaky nejsou silnější než snaha šetřit. Přitom všechny tři subjekty tvořící současnou vládní koalici nám před volbami mimo jiné slibovaly, že budou přijímat kvalitní zákony a budou se chovat jako řádní hospodáři. A někteří lídři dokonce hlásali: NEJSME JAKO ONI! Návrh tohoto zákona však svědčí o opaku.

Nepochybně se jedná o jeden z velmi důležitých zákonů, v tom lze s premiérem souhlasit. Je to zákon, který by státu mohl přinést značné úspory. Musel by však být zpracován kvalitně, což dle mého není. Návrh zákona vládou prošel. Poté, co premiér Sobotka tento materiál podepíše, půjde zákon do schvalovacího procesu v parlamentu. Budu věřit, že naši zákonodárci návrh zákona pečlivě pročtou a že v takovéto podobě zákon neprojde. Ale spíše se asi pletu. Vždyť koalice má v poslanecké sněmovně pohodlnou většinu. Ale co ty předvolební sliby? Nebo že by platilo to staré známé - slibem nezarmoutíš?

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře