Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Kocovina před DemoFestem

Symboly jsou zkrátka symboly. Tak, jako nelze vymyslet vhodnější datum pro přijetí tzv. církevních restitucí než na výročí prohry českých stavů (a potažmo českého lidu vůbec) na Bílé hoře (8. 11. 1620), nešel snad ani lépe načasovat prodej pražského Lobkovického paláce německé straně. Údajně nějakých necelých sedm set miliónů korun – a barokní perla již nebude českým historickým dědictvím. Tuto zprávu jsme se dozvěděli den před DemoFestem, jehož se na Václavském náměstí 27. dubna od 10:00 zúčastnila řada hnutí (např. ProAlt), odborové svazy a další.

kocovina-pred-demofestem

Podívejme se stručně na některé mezníky, jež lemovaly celý prodejní proces unikátní historické památky v srdci Prahy:

Dne 23. července 2010: O prodeji paláce na Malé Straně v pondělí mluvili šéfové diplomacií Česka a Německa Karel Schwarzenberg a Guido Westerwelle. Od roku 1974 mají Němci budovu pronajatou pro své velvyslanectví, teď chtějí palác koupit.

Dne 3. července 2012: Zásadní výtkou k posudkům Lobkovického paláce bylo nedostatečné zohlednění jedinečnosti stavby, zejména uměleckých děl, fresek apod. Vzhledem k tomu označilo MF tržní hodnotu uvedenou ve znaleckých posudcích za podhodnocenou,“ píše se v dokumentu podepsaném Schwarzenbergem. Posudky vypracovaly na základě výběrového řízení dvě firmy: Česká znalecká a American Appraisal. Právě ta vypracovala sporný znalecký posudek na cenu armádních letadel CASA.

Dne 9. července 2012: Největším dlužníkem ve Sněmovně je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V majetkovém přiznání za loňský rok oznámil dluh 13,2 milionu korun. Na druhou stranu se ovšem stal vlastníkem řady nemovitostí.

Neoddiskutovatelnou je i symbolika Mariánského sloupu (jako symbol poroby Čechů ho vnímal i T. G. Masaryk). Na jedné straně si máme připomenout pro nás ne příliš optimistický pomník let minulých, na straně druhé si můžeme ze seznamu českých skvostů jeden odškrtnout. To vše v době, kdy společnost pomalu vře. Expert na nesmiřitelný boj proti životu na dluh (aspoň rétorický, když praxe vypadala jinak), M. Kalousek, by v očekávání mohl přehodit výhybku a začít tvrdit, že zas až tak vážně ty škrty brát nemusíme – a že utrácet je vlastně také potřeba. Vše se jednou omrzí – i škrtací experiment. A protože s ODS si v další vládě již patrně ani neškrtne, poohlédne se po jiných koaličních možnostech. Demonstranti ani nemusejí příliš rozebírat, co jim na současné vládě vadí. Je to evidentní: Řada nekompetentních kroků v oblasti sociální politiky a zdravotnictví, zhoršení postavení lidí sociálně vyloučených, dlouhodobě nezaměstnaných, handicapovaných, lidí postižených exekucí. Do toho smršť většinou nedořešených a nedotažených kauz, které na hony páchnou po korupci. Devalvace pojmu „právní stát“. Nesmyslné škrty, které paralyzují chod společnosti – a z nichž většina občanů nemá žádný zisk. Prosazování moci silou, autoritativně, bez vedení diskuse s veřejností. Žádná referenda, žádné kompromisy s opozicí. Ta se onálepkuje buď jako „lůza“ nebo jako „totalitáři“. Dávno již ale nejde pouze o pojmenování toho, co je ve společnosti špatně.

Čím dál více je zřejmé, že je potřeba mluvit hlavně o tom, co dál a jak dál. Představa, že lidé jako Drábek, Kalousek či Hanáková by měli nadále promlouvat do chodu politiky, je pro mnohé z nás děsivou. Za takový scénář se určitě v sobotu demonstrovat nedemonstrovalo. Stejně, jako se neslavilo, jak výhodně jsme se zbavili jedné pražské památky – která nám již patřit nebude. Snad si to vedení ČSSD, která má mezi možnými ministry např. P. Hulinského (Dne 23. 11. Nadační fond proti korupci podal trestní oznámení na JUDr. Petra Hulinského a neznámé pachatele. Důvodem je podezření ze spáchání trestných činů podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na Hulinského je zatím třeba pohlížet jako na nevinného, ale zmíněné podezření není pro post ministra nejlepší vizitkou. Už proto, že nedůvěryhodných ministrů se v poslední době vystřídalo ve vládě až dost.) dostatečně uvědomuje. Není totiž horší varianty než té, že lidé přestanou věřit všem zavedeným politickým stranám – a budou tíhnout k nějaké té „silné ruce“. O ty totiž ve slabé demokracii není nikdy nouze.

Použité zdroje: * http://zpravy.idnes.cz/lobkowicz-palac-na-male-strane-nemcum-nenecham-f4t-/domaci.aspx?c=A100723_1421508_praha_itu * http://zpravy.idnes.cz/majetkova-priznani-politiku-di2-/domaci.aspx?c=A120709_152411_domaci_abr * http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/lubomir-zaoralek.php?itemid=13259

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře