Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Duchovní služba č. 2

  • ustrk
Tak nám zvolili ředitele ÚSTR! Ústavu pro studium totalitních režimů, který proslul odhalením totalitního režimáře Milana Kundery. Stalo se za prvoředitele Žáčka, nesmlouvavého komunistobijce, druhdy svazáckého funkcionáře. Toho vystřídal historik-vumlista Pernes, ale brzy došéfoval kvůli plagiátorství. Do třetice se v čele Ústavu ocitl Daniel Herman, jenž podstatnou část kariéry zasvětil římskokatolické církvi.

V 80. letech začal DH studovat pedagogickou fakultu, ale „z ideových důvodů" ji záhy opustil. (Zřejmě až na škole si uvědomil, co totalitní režim od učitelů žádá.) Vystudoval tedy teologii a v červnu 1989 byl vysvěcen na kněze: „K reálnému výkonu duchovní služby byl potřeba tzv. státní souhlas. Ten šlo získat pouze po podpisu prohlášení věrnosti republice. Původně jsem ho nechtěl podepsat, ale... Slib byl vynucen, a proto mne v mém svědomí nezavazuje." (Podobně nyní vysvětlují mnozí uchazeči o státní koryta, proč kdysi vstoupili do KSČ.)

„K reálnému výkonu duchovní služby" ovšem jaksi nedošlo. Po epizodě „v duchovní správě", kde vysvěcení není třeba, stal se DH pravou rukou biskupa Vlka a devět let mluvil za Českou biskupskou konferenci. Načež požádal o laicizaci (aniž zveřejnil důvod) a z církve odešel - na policejní prezidium, pak na ministerstvo kultury a odtud k ekonomu Švejnarovi, jehož kancelář doteď řídil.

DH je hrd, že nebyl v žádné politické straně. Jen v katolické církvi. (Té nadnárodní totalitární organizaci, která má na kontě miliony zmařených životů.) Přetrvávající křesťanství se mu projevuje např. takto: „Postoje bratří Mašínů si vážím... Přikázání Nezabiješ platí. Ale zároveň má každý právo na sebeobranu." (S tak široce pojatým právem na sebeobranu ještě nikdo nepřišel!)

Křesťanská víra je pro DH nadále nejvyšší hodnotou a Jan Nepomucký, jehož kult se u nás stal nástrojem rekatolizace, církevním velikánem. Kdepak Hus či Jeroným Pražský! (Kostnické vraždy byly zřejmě oprávněnou sebeobranou církve vůči zločinným štváčům.)

Posláním ÚSTR je dle Hermana umožnit veřejnosti, aby se vyrovnala s minulostí a očistila historickou paměť. On sám už je zjevně vyrovnán a očištěn. Další pán na holení!

 

Publikováno v aktuálním čísle Literárních novin

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře