Facebook Twitter RSS
Czech English French German Russian Spanish

Soda Stereo (Argentina)

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

  • Soda_Stereo
Soda Stereo byla argentinská rocková kapela, která získala slávu a úspěch po celém světě. Tvořili ji Gustavo Cerati (zpěv a kytara), Héctor "Zeta" Bosio (basa) a bubeník Charly Alberti. Kapela je obecně považována za průkopníka latinoamerického rockového hnutí, které se zformovalo v polovině osmdesátých let minulého století.

 

Zvuk skupiny byl ovlivněn novou vlnou britských kapel jako The Police. Hudba kapely se postupně vyvinula do těžší alternativní rockové podoby, čerpajíc z vlivů od klasického a progresivního rocku až po shoegaze a britpop. Soda hraje důležitou roli v rozvoji a šíření latinoamerického rocku. Byla to první latinoamerická rocková skupina, která se stala populární v celé Jižní a Střední Americe a pomohla zpopularizovat latinoamerický španělsky zpívaný rock již v osmdesátých letech v Evropě i severní Americe. Kapela se stala vzorem pro španělsky zpívající rockové skupiny a dosahovala rekordní prodeje svých desek a rekordní návštěvnosti koncertů nejen v Argentině.

Kritika ji považuje za jednu z nejlepších jihoamerických rockových kapel všech dob. Soda prodala přes 7 miliónů alb jen v Latinské Americe a jejich starší desky se dobře prodávají dodnes. V roce 2002 Soda Stereo získala cenu "Legenda" MTV Latinská Amerika a byla první hudební skupinou, která tuto cenu získala. Soda Stereo vydláždila cestu k vzestupu latinoamerického rocku a ovlivnila téměř všechny současné latinoamerické hudební hvězdy včetně Shakiry, Juanes, Maná nebo Juana Luis Guerry.

15. května 2010 postihla lídra kapely Gustava Ceratiho na koncertním turné ve Venezuele mozková mrtvice. Od té doby je udržován při životě jen za pomoci přístrojů.

Discografie:

Studiové alba

Soda Stereo (1984)

Nada Personal (1985)

Signos (1986)

Doble Vida (1988)

Canción Animal (1990)

Dynamo (1992)

Sueño Stereo (1995)

 

Live and remix albums:

Ruido Blanco (1987)

Languis (EP) (1989)

Rex Mix (1991)

Zona de Promesas (1994)

Comfort y Música Para Volar (1996)

El Último Concierto A (1997)

El Último Concierto B (1997)

Gira Me Verás Volver #1 (2008)

Gira Me Verás Volver #2 (2008)

 

Kompilace:

20 Grandes Éxitos (1994)

Chau Soda (1997)

Rock del Milenio (1999)

Obras Cumbres (2001)

20 Éxitos Originales: Soda Stereo (2005)

Lo Esencial (2007)

Me Verás Volver (2007)

 

podporte-width

 

Komentáře

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit / registrovat

Facebook komentáře