Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Sbohem, armádo

Pod záminkou ukrajinské krize ožila debata o roli armády a jejím financování. Na to, že je armáda chronicky podfinancovaná a ztrácí bojeschopnost, upozorňují generálové již poměrně dlouho, ale až strašení Ruskem způsobilo, že jim alespoň někdo naslouchá. Strašení Ruskem je samozřejmě hloupé a svatá válka s Ruskem hloupost na entou, ale to na faktu, že se česká armáda pomalu ale jistě stává nepoužitelnou, nic nemění. A armáda, která je k ničemu, je i zadarmo drahá.

 

 

  • sbohem-armado

Když už armáda, tak buď pořádná, nebo žádná, protože žádná armáda je lepší, než špatná. Armádu buď spravit, nebo zrušit, cokoliv mezi tím je drahý luxus. Když už tedy armádu máme a nechceme ji rušit, měli bychom ji spravit. Problém je v tom, kde na to vzít a nekrást? A krást v tomto případě znamená spravovat armádu na úkor školství, zdravotnictví či sociálního zabezpečení, protože lidé by měli mít přednost před magnáty z VPK (vojensko-průmyslový komplex, vzpomínáte?) a společnost, který rezignuje na veřejné služby, je stejně perspektivně odsouzena k zániku a žádná armáda ji nespasí.

Jenže podfinancování není jediným problémem české armády, to se dá nakonec ještě nějak řešit. Tím hlavním problémem je koncepce – česká armáda není budována k obraně vlasti, ale jako pomocný expediční sbor NATO. Pokud posloucháte politiky, tak žádný z nich nemluví o tom, že česká armáda ztrácí schopnost bránit Česko, ale že ztrácí schopnost plnit své závazky vůči NATO. Jenže to jsou priority postavené na hlavu, respektive odpovídající imperialistickému pojetí armády, které je v případě AČR z podstaty věci již pár století zcela absurdní.

Když už se diskuse o armádě (díkybohu konečně) otevřela, neměla by skončit handrkování o peníze, ale měla by vést k tomu, abychom si jasně – bez hysterického protiruského sentimentu a dalších ideologických předsudků – řekli, zda armáda vůbec chceme a pokud ano, tak jakou a jestli nám za ty peníze stojí, protože armáda hodná toho jména nikdy nebude levná. A je třeba si přiznat, že to nikdy nebude zcela racionální volba, protože jak praví známý bonmot, generálové se vždy připravují na minulou válku a my dokážeme říct pouze to, jakou armádu chceme, nikoliv jakou potřebujeme, protože to nikdo neví a vědět nemůže.

Rozhodnutí to bude, jak politici s oblibou říkávají, odvážné, ale rozhodnout bychom to měli. A potom to rozhodnutí předložit i lidem v referendu, protože je to jejich armáda za jejich peníze a pokud se s ní neztotožní, bude to a priori slabá armáda. A slabá armáda je luxus, který už máme.

zdroj:http://tribun.name/2014/06/11/sbohem-armado/#more-927637

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře