Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

PROČ MAJÍ ČEŠI A SLOVÁCI ČTVRTINOVÉ PLATY OPROTI NĚMCŮM?

Čeští zaměstnanci si i 26 let po pádu "železné opony" vydělají výrazně méně než Němci či Rakušané. Podle údajů Eurostatu dosahovala průměrná hrubá mzda v Česku jen čtvrtiny německých či rakouských hodnot. Zatímco Čech si v průměru vydělal 11 654 eur ročně, Němec bral 47 041 eur.
Důvodem je nižší cena vyrobeného zboží ve většině případů jde o součástky, které tuzemské podniky vyvážejí do zahraničí, kde z nich teprve vznikají finální výrobky. V menší míře mohou za nízkou produktivitutřeba i přílišná regulace nebo vyřizování osobních záležitostí v pracovní době.

  • proc-maji-cesi-a-slovaci-ctvrtinove-platy-oproti-nemcum

Tolik agenturní zpráva. Je to však opravdu tak?

Údajná nižší produktivita je totální mýtus.

Když tutéž práci odvede Němec za 40 EUR/hod, statisticky vytvoří vyšší (přidanou) hodnotu než Čech, který jí za stejný čas odvede za pouhých 7 EUR/hod.

Běžná praxe je, že v ČR se vyrábí komponenty (v nízké prodejní ceně), které se v Německu smontují a jejich ocenění se po montáži vyhoupne na cenovou hladinu finálního výrobku. Zázrakem tedy Němci montáží levný český komponent zhodnotí a opět vytvoří vyšší přidanou hodnotu.

Obvykle se výroba, kde je vyšší podíl lidské práce, převádí do ČR, zatímco v Německu zůstává taková výroba, kde je naopak vysoký podíl automatizace. Na jednoho pracovníka v Německu tedy robotizace generuje vyšší výkon, což však opět neznamená, že by pracovníci v ČR zaháleli.

Proč tedy i po 26 letech budování "kapitalismu" naše platy zaostávají? Protože jsme eurokolonií a západ nás potřebuje právě jako levnou pracovní sílu. A zejména proto, že naše polistopadová politická garnitura tento vývoj připustila a dodnes udržuje (např. i zásahy ČNB a umělým znehodnocováním české koruny, a tedy dalším zlevňováním české pracovní síly, na čemž profitují zejména nadnárodní firmy).

 

zdroj: http://dolezite.sk/PROC-MAJI-CESI-A-SLOVACI-CTVRTINOVE-PLATY-OPROTI-NEMCUM-gvCl6C.html#ixzz48HnuK5mm

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#2 Bus Bělojar 2016-05-11 09:23
Proč?Protože se naplnil dlouhodobý plán na likvidaci všech Slovanů.Ani jeden ze slovanských států se nemůže chlubit vysokými platy a nadstandartní životní úrovní.ŽIDOGERM ÁNI z čistého strachu ze slovanů,dlouhod obě vymýšleli jak na nás.Vymysleli to jednoduše-kapit alismus.Prý pokud to nepůjde silou(tou to nešlo nikdy,slovani jsou od přírody sportovci a bojovníci),půjd e to skrze židovskou tmu-peníze.Takž e tímto chci uklidnit všechny těžce pracující a nemajetné.Na západě by dali miliardy za to,aby měli v sobě alespoň kousek slovanského ducha,síly a cti. Západ se s námi zdaleka poměřovat nemůže,lidé jsou tam krutě zdegenerovaní(m yslím pouze stádní průměr).
Citovat
#1 damirr@volny.cz 2016-05-11 07:10
Jsme jen v "Gulagu" západu a tak si nemůžeme nic lepšího přát. Co jsme chtěli, to teď máme. Ta "demokratůra" už smrdí na sto honů. A ještě nám to "opepří" migranti.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře